начало

Двама нови граждански съдии встъпиха в Софийския апелативен съд Двама нови граждански съдии встъпиха в Софийския апелативен съд

Валидно пъномощно ???

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Валидно пъномощно ???

Мнениеот MUSTAKA » 26 Авг 2008, 18:46

Здравейте ,
Моля за компетентно мнение по следния казус :
Заведено дело във ВАС срещу уволнителна заповед на Министъра на отбраната.Негов юрист представя пълномощно :"Министъра на отбраната ....упълномощава ...да представлява Министерство на отбраната пред правораздавателните органи по образувани от и срещу Министерство на отбраната дела."
Валидно ли е така формулирано за моя случай ? в предвид на следното :
1.чл.41.ал.2 от Закона за отбраната-"Министерство на отбраната е юридическо лице на бюджетна издръжка"
2.чл.30ал.1 на ГПК-"юридическите лица се представляват пред съдилищата от лицата, които ги представляват по зокон или според устройствените им правила"
3.чл.42,ал.3 от закон за администрацията- "Министерството се ръководи и представлява от министър"
4.чл.3ал.2 от устройствен правилник на МО - "министъра на отбраната ръководи и представлява Министерство на отбраната"
Според мен пълномощното е за представителство на юридическото лице - министерство на отбраната ,а не да представлява министъра на отбраната, като лице издало уволнителна заповед -индивидуален административен акт.-срущу която е заведено дело.
Валидно ли е пълномощното ?
MUSTAKA
Нов потребител

Мнениеот inspectora » 26 Авг 2008, 21:12

Някъде тук бях чел тема по този въпрос - потърсете ;)
Но доколкото имам спомен в практиката въпросът също е малко спорен :)
както: "Кое е първото - яйцето, или кокошката?" :)
Дали представлява органа, или администрацията ;) - мисля, че има практика по въпроса и по правно-информационните системи ;)
inspectora
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ