начало

Двама нови граждански съдии встъпиха в Софийския апелативен съд Двама нови граждански съдии встъпиха в Софийския апелативен съд

§ 18 от ПРЗ на ЗСВ - трудов стаж като съдебен кандидат

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

§ 18 от ПРЗ на ЗСВ - трудов стаж като съдебен кандидат

Мнениеот mypoints » 23 Сеп 2008, 13:34

колеги, моля тези от вас, които вече работят, да споделят дали работодателят им(независимо дали са в частния или в обществения сектор) съобразява до признае стажът им като съдебни кандидати(стажанти), независимо дали той е 3- или 6- месечен, или дори едногодишен за трудов стаж :?:

всичко това ме вълнува във връзка с разпоредбата на § 18 от ПРЗ на ЗСВ :!:

благодаря предварително на тези, които ще вземат участие в обсъждането.
mypoints
Потребител

Re: § 18 от ПРЗ на ЗСВ - трудов стаж като съдебен кандидат

Мнениеот genius75 » 08 Окт 2008, 15:09

Сега, стажа като съдебен кандидат е много гадна работа.
Хем по правна норма, следва да се зачита като трудов.
Хем не е съвсем така, щото съгласно КТ се зачита за трудов стаж този период, който е вписан в трудовата книжка - тъй като тя е официален удостоверителен документ.
Сега остава да се има предвид и силата на нормативните актове - кодекс и закон. :lol:
genius75
Потребител

Мнениеот donna » 08 Окт 2008, 17:57

На мен някога ми признаха 1 г стаж като съдебен кандидат , като осигурителен такъв /тъй като бях платена поръчка ,държавните поръчки ги назначаваха на трудов договор и за тях би следвало да се признае за трудов стаж/,но тогава нещата стояха другояч ,представих си осигурителната книжка .

Сега липсва вс. осигуряване ,ако не бъркам и не мисля ,че може да се признае нито за трудов нито за осигурителен.
donna
Старши потребител

Мнениеот donna » 08 Окт 2008, 18:00

Между др. от чисто любопитство със какъв акт ви назнават сега за съд. кандидати ?
donna
Старши потребител

Мнениеот bobsana1 » 08 Окт 2008, 19:22

С Акт за встъпване в длъжност се назначава съдебния кандидат. Преди това има заповед от правосъдния министър.
bobsana1
Младши потребител

Мнениеот donna » 08 Окт 2008, 19:44

И аз бях така ,но тагава осигуряването беше задължително като се има предвид КСО и КТ ,ако този стаж по пар.18 ЗСВ е трудов следва лицата да скл. ТД ,да са осигурени и да им се издаде ТК.Та колега имате ли ТК ,договор осигуряване , заплата имайте предвид ,че по тая разпоредба на ЗСВ точно това трябва да имате ,ами ако неща се случи с вас,тогава как ще се прати обезщетение от НОИ?
Някога колегите ,които бяха държавна поръчка бяха с ТД и съответно трудова книжка и получаваха МРЗ.
В КСО тия съд. кандидати не ги срещам , според КТ -
Съгласно КТ Трудов стаж по смисъла на този кодекс е времето, през което работникът или служителят е работил по трудово правоотношение, доколкото друго не е предвидено в този кодекс, или в друг закон, както и времето, през което лицето е работило като държавен служител.Инък не попадате в нормата на чл.354 КТ.

§ 18. За трудов стаж се зачита стажът като съдебен кандидат или стажант - юрист, когато той е проведен след полагане на държавни изпити за придобиване на висше образование по специалността "Право".

Съгласно Решение № 3172 от 20.03.2008 г. на ВАС по адм. д. № 10431/2007 г., II о
"...Съдебният кандидат, макар и да е завършил висше юридическо образование, все още не е придобил юридическа правоспособност и за това с § 18 от ПЗР на ЗСВ той се зачита за трудов стаж, а не за специалния стаж изискуем за заемане на съответната длъжност "съдия" в различните по степен съдилища."
donna
Старши потребител

Мнениеот donna » 08 Окт 2008, 19:46

Да а по нормите действащи по мое време това си беше юридически стаж :D
donna
Старши потребител

Мнениеот rayan » 09 Окт 2008, 10:28

Времето през което лицете е било съдебен кандидат - 1 година в периода от 1998-2002 година и са внесени осигурителни вноски се зачита за юридически стаж - има решение и на ВСС за това нещо от 2005 или 2006г. трябва да поровя.
И за съм карал в този период стажа, бях платено и внасях осигуровки като свободна професия мисля че бяха ни регистрирали в НОИ. Имах и БУЛСТАТ номер, като след едната година ми завериха осигурителната книжка.
Този стаж сега ми го зачитат като юридически и осигурителен стаж. Тази една година даже е включена и в т.нар. прослужено време.
Решението на ВСС сочи от ДВ еди кой си на 98 година до ДВ на 2002 година.
rayan
Младши потребител

Мнениеот DrazniteL » 09 Окт 2008, 10:39

---
Последна промяна DrazniteL на 19 Дек 2011, 13:11, променена общо 1 път
DrazniteL
Потребител

Мнениеот dideto » 09 Окт 2008, 11:16

До сега не е имало проблем с признаването на едногодишния стаж като съдебен кандидат за юридически.
dideto
Младши потребител

Мнениеот bay4o » 09 Окт 2008, 11:35

Колега Дидето, а сега ще има ли? На всички, които карахме 1 год. държавен стаж през миналия век, този стаж ни се зачиташе не само за трудов, но и за юридически. Аз ли съм се сбъркал или този стаж тепърва ще ни го зачитат само за трудов, но не и за юридически?
bay4o
Потребител

Мнениеот rayan » 09 Окт 2008, 11:50

Виж как е положението при отменения ЗСВ съгласно ДВ бр.133/1998г.

Чл. 127. (Доп. - ДВ, бр. 104 от 1996 г., изм., бр. 133 от 1998 г.) (1) За съдия в районен съд и прокурор в районна прокуратура, ...........

(5) За стаж по ал. 1 - 4 се зачита прослуженото време като съдия, прокурор, следовател, адвокат, младши съдия, младши прокурор, съдия- изпълнител, нотариус, съдия по вписванията или помощник-нотариус, научен работник по правни науки, съдебен инспектор, експерт по законодателството, правен експерт в Министерството на правосъдието и правната евроинтеграция, правителствен агент, съагент, съдебен кандидат, юрисконсулт и правен съветник в държавно и общинско учреждение.

Съгласно ДВ бр.74/2002г
(5) (Изм. - ДВ, бр. 74 от 2002 г.) За общ стаж по ал. 1 - 4 се зачита стажът, придобит на длъжност или професия, за която се изисква юридическо образование и правоспособност, включително стаж на лицата с висше юридическо образование, които работят като дознатели в системата на Министерството на вътрешните работи.

Трудно ми е да намеря решението на ВСС понеже днес имам доста работа да свърша, но съм сигурен 200 % че такова решение на ВСС има.

Същото е положението при пенсиониране - примерно 1988 г. си работел на длъжност която е била първа категория тогава, а сега е трета, да не ти признаят оня стаж като първа.
Успех в размишляването.
rayan
Младши потребител

Мнениеот rayan » 09 Окт 2008, 11:58

Протокол №10 от 22.02.2006г. на ВСС

Г/ ОТНОСНО: Становище за категоризиране на стажа на съдебните кандидати или стажант съдии, проведен в органите на съдебната власт

ВИСШИЯТ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:

Приема, че стажът на съдебните помощници в органите на съдебната власт следва да се зачита за общ юридически стаж по специалността за периода от 11.11.1998 г. до 30.07.2002 г.

Малко са сгрешили протоколчиците на ВСС, но замисъла е ясен.
rayan
Младши потребител

Мнениеот donna » 09 Окт 2008, 13:36

Колеги прилага се закона ,който е действал към момента на полагане на този стаж. По стария ЗСВ този стаж беше юридически и такъв си е и сега.
За колегите държавна поръчка този стаж е и трудов ,а за тия като мен плаетно обучение е осигуретелен.

За колегите ,които сего си карат стажа е загадка ,по горе написах защо -липсва в КСО ,липсва в наредбата за пенсии , по КТ пише специален закон-такъв е ЗСВ ,но ако е трудов ви трябва ТД , осигуряване , ТК и заплата!
donna
Старши потребител

Мнениеот mypoints » 25 Окт 2008, 13:52

интересувам се от вашето мнение по въпроса колеги, защото смятам да се преборя с отдел "УЧР" точно в тази посока - да ми се признае за трудов стаж времето през което съм бил съдебен кандидат в Окр.съд, макар и да е било само 3 месеца.
mypoints
Потребител

Мнениеот donna » 27 Окт 2008, 08:48

:D Колега мисля ,че по горе го написах ,кажете им че това е стаж по специален закон ,цитирайте им ЗСВ ,ако щете и това решение
Решение № 3172 от 20.03.2008 г. на ВАС по адм. д. № 10431/2007 г., II о
"...Съдебният кандидат, макар и да е завършил висше юридическо образование, все още не е придобил юридическа правоспособност и за това с § 18 от ПЗР на ЗСВ той се зачита за трудов стаж, а не за специалния стаж изискуем за заемане на съответната длъжност "съдия" в различните по степен съдилища."
Обяснете на шефа на човешки ресурси ,че закона дори и лош е закон ...дано ви го признаят все пак е нещо ,личното ми мнеие е ,че от година на година нещата със стажа на съдебните кандидати стават от объркани по -объркани.
donna
Старши потребител

Мнениеот zzzasheva » 27 Окт 2008, 15:09

По мое време отмениха внасянето на осигуровките. Така че сега, в крайна сметка, нямам внесени осигуровки за периода, в който съм била съдебен кандидат.
Проблемът наистина е доста сериозен. Има много решения на ВАС, в които се обяснява, че времето не се признава за юридически стаж. Има обаче и едно в което явно е взет предвид - Решение № 383 от 10.01.2008 г. на ВАС: "За изчисляването на стажа се взе предвид и § 18 ПРЗ на ЗСВ."
Не е ли объркващо?!
Мен специално ме интересува обаче, ако реша да се впиша като адвокат без изпит, дали ще има значение тази една година или не. Без тази една година не събирам 5-те.
Имате ли някаква информация по въпроса?
zzzasheva
Нов потребител

Мнениеот rayan » 26 Ное 2008, 16:35

Вижте това http://www.vss.justice.bg/bg/jobs/admin ... rl-dop.doc какво става със стажа. Самия ВСС, като че ли не зачита своето решение!?
Предполагам недопуснатите кандидати да са карали стажа през този период, или предните 96 или 97 година, като се съди от досегашния им цитиран стаж.
Ами то така си в нашата страна, винаги правилата са почти неясни.
rayan
Младши потребител

Мнениеот DrazniteL » 01 Дек 2008, 15:47

---
Последна промяна DrazniteL на 19 Дек 2011, 13:04, променена общо 1 път
DrazniteL
Потребител

Мнениеот rayan » 01 Дек 2008, 22:42

Да колега Draznitel, оказва се правилата днес са така, ама утре иначи - несигурно като нашите закони и нашето съдопроизводство - от не знам си кой до до ВАС и ВКС, а защо не и самото НС и МС.
Интересно ми е в случая може да се жали това пред по горна инстанция , разбирай ВАС или да е допустимо ВАС може да каже каято в някои конкурнсни обжалвания - преценка на колективния орган, необвързано. Някакви так ива решения мисля че беше постановил при обжалванията тази есен на летните конкурси.
Единствения извод е - който ще кандидатс тва предв ВСС за конкурси - по добре да не се надяват този стаж да им ги зачитат за юридическси стаж.
Ами така е в нашаята страна - не знаеш какво ще е решението до влизане в сила, разбирай до като като не подпечатат с ВЛЯЗЛ В СИЛА на хххххххх.
Ама и това не гаранция?
Успех на отрязаните кандидиати, ако допуснат техни обжалвания.
rayan
Младши потребител

Следваща

Назад към Взаимопомощ