начало

Двама нови граждански съдии встъпиха в Софийския апелативен съд Двама нови граждански съдии встъпиха в Софийския апелативен съд

търся отговор на въпроса...

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

търся отговор на въпроса...

Мнениеот narina » 06 Ное 2008, 12:43

Първо моля за извинение, ако Ви прозвучи глупаво и лаишки, но... човек се учи докато е жив... и от време на време се случва да се поизчерви. :?
Става дума за следното:
Защо Едноличният Търговец не може да продаде имот, включен в предприятието му, на физическото лице, което е регистрирало ЕТ-то?!?...
Знаем, че/в подкрепа, че НЕ може/:
- това си е все същото ФЛ - нормално е да не продаваш сам на себе си;
- според ВС /р.389/1997-V/ - не се придобива правосубектност, различна от тази на ФЛ, т.е нямаме раздвояване.
В същото време:
- сделките на ЕТ следва да се разграничават от тези/вкл. правата и задълженията по тях/, които търговецът сключва в личния си живот като ФЛ;
- вещите, придобити по време на брака, НО от ЕТ чрез търговската му дейност, не се включват в СИО...- р.152/2.4.2002 Бюл. ВКС.
Защо тогава ФЛ/нетърговец/ следва да е ограничен в правото си да закупи от предприятието определен имот, който да приобщи към СИО?!?
Ииии... не е ли нелогично, че ако това ти е целта - пак ще намериш начин да го осъществиш?!?
Не успях да открия сериозна обосновка, а нямам и опит :oops: ...
Предварително благодаря на всички, които решат да ме насочат - къде да търся ?
Аватар
narina
Потребител

Re: търся отговор на въпроса...

Мнениеот narina » 06 Ное 2008, 14:56

Да добавя:
Данъчните ги третират като "свързани лица", а не ги приемат за едно и също ФЛ.
Излиза, че те все пак приемат "шизофренната" хипотеза... :mrgreen:
Аватар
narina
Потребител

Мнениеот Melly » 06 Ное 2008, 15:45

В случай, че сте колега - търсете из законите, а може би да си припомните търговското право, най-вече.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот portokal » 06 Ное 2008, 15:47

;-) Ами ето го отговора:
"Знаем, че/в подкрепа, че НЕ може/:
- това си е все същото ФЛ - нормално е да не продаваш сам на себе си;"

Това, че тези вещи са лични, не прави лицата две. Според онова ТР съпругът няма принос в придобиването им, затова са лични. Аз, без да съм търговец, също мога да имам едновременно вещи лична собственост и "участие" в СИО, това не ме прави две отделни лица. ;-)
А данъчните - не че скоро съм имала работа с тях - мисля, че вече отдавна се научиха. :roll:
Като иска обща собственост, да прехвърли на жена си 1/2 ид.част. Няма да е СИО, но практически резултатът е същият.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот narina » 06 Ное 2008, 16:52

Благодаря за отговорите!
Рано ми е да се нареча "колега", затова и задавам подобни въпроси...
А ги задавам точно защото се ровя в търговското право и не мога сама да убедя себе си, пък камо ли ако се наложи да обяснявам на трето лице.
Към portokal: Друга е целта... СИО го споменах във връзка с различния режим на вещта, но Вие ме насочихте чудесно, че се касае за лично имущество, което е вкл. в предприятието /грешно залитане към дружество/. Благодаря Ви, стабилизирах си тезата !
:) ...п.с. повярвайте... тук-там ... още не са се научили!
Аватар
narina
Потребител

Мнениеот law_master » 15 Ное 2008, 02:39

в този ред на мисли да питам и аз - това счита ли се за ,,договаряне сам със себе си''?
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот herlok » 16 Ное 2008, 13:50

Извинявам се предварително, яе няма да говоря по обсъжданият от вас въпрос, но незнам къде да потърся помощ. С две думи, има ли друга инстанция в България пред която мога да обжалвам решение на 5 чл. състав на ВАС? При условие че делото не е разгледано по същество.
Благодаря предварително
herlok
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ