начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Изпит за адвокати и младши адвокати и смисъла от него

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: Изпит за адвокати и младши адвокати и смисъла от него

Мнениеот trov » 23 Ное 2008, 23:37

Напълно съм съгласен с всичко , което казва malak_ama_hape !

Ясно ми е едно - който вече е издържал изпита или се е вписал, пише, че ТАКА ТРЯБВА - да има изпит /друг е въпроса дали наистина си е заслужил вписването/, съответно, който не е издържал - се мъчи и негодува срещу тази дискриминация. Аз лично съм от втората част, така и не ми става ясно къде съм сбъркал при решаването на казусите и какви са критериите за оценяване. Абе тоя изпит е пълна гавра (n) .

Какво ни залъгвате да сме работили като юрисконсулти и т.н. Що не работите вие така , дето сега сте действащи адвокати, и без това чувам от устите ви , че все не можете да свържете двата края, ми дайте и на нас възможност да се убедим в това.
Защо не излезем на равни начала в съдебната зала и да си покаже кой е по-добър...
Струва ми се, че е въпрос на време тая порочна процедура с този изпит да се срине като кула от карти...
Аватар
trov
Потребител

Мнениеот sarbijanac » 23 Ное 2008, 23:44

Ами във всеки изпит има късмет...малко или много.

Не зная какви са критериите за "издържал" и "неиздържал".Явно и в адвокатурата "играта загрубява" и клончето взе да се чупи от много "маймунки4 които искат да се качат на него.... :wink:
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот malak_ama_hape » 24 Ное 2008, 00:20

Колеги,аз не мисля да спирам само със писмо до Омбудсмана. Около тази ПОДИГРАВКА със труда на стотици млади,знаещи и амбициозни колеги трябва да се вдигне страшен шум и аз няма да се откажа...надявам се,че няма да съм сам в това си начинание :wink:
Отново оставям координати за връзка-който има идеи или преложения може да пише:
e-mail: petkovlaw@abv.bg
Пожелавам Ви лека и успешна седмица!
Дори да си на верен път, ако просто седнеш на пътя ще те прегазят!
Аватар
malak_ama_hape
Младши потребител

Мнениеот ivan2 » 27 Ное 2008, 12:31

колеги дайте няква идея как да се вземе тоя изпит или кой орган да се сезира за да се оправят нещата
ivan2
Потребител

Мнениеот kandidat_advokat » 27 Ное 2008, 12:42

Докато не се промени Наредба 2 изпита ще продължава по същия начин - ще има само по един вариант за тест и казуси, няма да можем да си видим писмените работи и т.н.
kandidat_advokat
Младши потребител

Мнениеот malak_ama_hape » 27 Ное 2008, 15:55

Висшият адвокатски съвет няма да промени Наредба №2 в наша полза-в това съм сигурен.Да се оспорва наредбата пред Върховния Административен сед също е безсмислено,според мен,защото самата наредба е издадена в съответствие с изискванията на ЗАдв.
За колегата,който търси идеи-както вече писах(научете се да четете,а не да гледате само заглавието),миналата седмица изпратих писмо до Омбудсмана- г-н Гиньо Ганев,с което го моля да сезира Конституционния съд.Би трябвало в двуседмичен срок да получа отговор на писмото си,за който ще ви информирам веднага.
Аватар
malak_ama_hape
Младши потребител

Мнениеот trov » 27 Ное 2008, 23:45

malak_ama_hape, вършиш доста добра работа, пожелавам ти да постигнеш каквото искаш в живота. :!:
Аватар
trov
Потребител

Мнениеот kandidat_advokat » 28 Ное 2008, 12:44

И аз мисля, че Висшия адвокатски съвет няма да промени наредбата в наша полза. Затова си мисля като вариант оспорването и пред ВАС и то не цялата, а само отделни части от нея.
kandidat_advokat
Младши потребител

Мнениеот Trapped » 01 Дек 2008, 13:46

Здравейте колеги,

Искам да честитя на издържалите изпита и да изкажа съжаление към неиздържалите, защото този закон е наистина абсурден. Той е явно създаден за да пази интересите на определен кръг юристи. Както знаете – не сте единствено вие третирани така от този закон.
http://www.vedomost.info/index.php?opti ... temid=1683
“Според експерти от канторите основният проблем в дейността им се състои в ограниченията за чуждестранни кантори, които могат да откриват офиси в България само чрез адвокати, вписани в българския адвокатски регистър, и трябва да работят в България, използвайки само имената на тези адвокати. Това според тях представлява по своята същност ограничаване на конкуренцията и правото на установяване, регламентирано в Договора за Европейската общност.”

Много се чудех дали да пиша в тази тема. Аз съм от хората, които са минали през този изпит успешно и знам за какво става въпрос. Общувам с доста юристи /не само покрай кантората, в която работя/ и смятам, че малко от тях са подготвени за такъв изпит. Въпреки това, абсолютно всички си вършат работата добре, а немалко от тях изкарват и доста добри пари. Познавам хора, които се явиха на този изпит сега и бяха скъсани – нещо, което ми е трудно да приема, имайки предвид знанията им. Човек, който има 6.00 на държавен изпит при К. Средкова не може да не е готов да бъде адвокат.

Колежке donna, не разбирам добре тезата ви. Не знам дали знаете, но на този изпит през юни бяха скъсани ¾ от явилите се юристи. Мисля, че този път са над 2/3. Нещата са ясни. Oсвен това от самата тема си личи, че колеги като malak_ama_hape по никакъв начин не отстъпват по умение да се аргументират, дори напротив. Аз лично смятам, че вашият диалог следваше да приключи още тук:

Нотариус е лице, на което държавата възлага извършване на предвидените в законите нотариални действия.
Частен съдебен изпълнител е лице, на което държавата възлага принудителното изпълнение на частни притезания.
Намерете ми подобен текст в Закона за адвокатурата!!!

Колеги, вземете пример от чуждите компании, които атакуват този закон по предвидения ред. Съберете се, намерете си трибуна /но не тук, където ще влизате в излишни спорове с вече вписаните колеги/ и действайте както сте се учили. И търсете и други пътища, освен конституционния съд. Имайте повече самочувствие и имайте предвид, че цялата уредба е целенасочено несправедлива към вас: адвокатите, които са натрупали клиенти и опит вече са разбрали, че младият мозък по-бързо и добре възприема многобройните промени в законодателството ни, по-бързо се ориентира, а като се вземе предвид и фактора “езици”, който го има при 100% от прохождащите адвокати и в доста по-малък процент при утвърдените…става пределно ясно защо цедката на тоя изпит е такава ситна.
http://www.lawsbg.com
Аватар
Trapped
Потребител

Мнениеот sarbijanac » 01 Дек 2008, 21:59

Уважаеми Колеги - -Вписани и невписани,"Взели" и "невзели"

Никой от нас не пречи на който и да е от останалите да си работи адвокатския бизнес.
И не виждам какви са тези изводи,че действуващите адвокати се страхуваме от новокандидатствуващите.Не,ни най-малко.Изобщо не ни притесняват вашите желания или намерения.Гледаме си чисто и просто нашия бизнес да си върви,пък Вие си търсете реализацията така както намерите за добре.
Когато съм станал адвокат не съм имал за цел да бъда конкуренция на когото и да било.Нито пък сега имам такива амбиции.Работя за себе си,а не против когото и да било.Не ме интересува работата и печалбите на останалите ми колеги ,които работят в градчето ни,но и не позволявам пък и те да имат за моята дейност каквато и да е информация.
Явно имате доста неясни,да не кажа погрешни представи за адвокатурата и работата на адвоката.Което обаче не ме изненадва. :!:
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот Lendichka » 01 Дек 2008, 22:39

Здравейте колеги,

Отдавна следя форума, но все не се решавах да пиша, може би поради липса на смелост. Искам да изразя възмущението си от изпитите за адвокати и мл. адвокати. Според мен този "изпит" не е мерило за знанията на юриста (има известна доза късмет), а това е една изкуствено наложена пречка, за да може да се ограничи "популацията" на адвокатите в България :D , защото има хора на които не им харесва млади, нахъсани хора, със знания и владеене на чужди езици да се развиват, а пък се и навъдихме напоследък прекалено много, за което нямаме вина, разбира се.
Смятам, че е редно да вдигнем малко шум.
Колеги, в тази връзка Ви приканвам да направим дебат, да обменим мнения, стратегии, всеки да даде идея и да действаме.
Моля Ви само да няма караници и обидни коментари.
Изразете мненито си като възпитани, интелигентни и цивилизовани хора!
Причтна вечер и дерзайте :D
Lendichka
Нов потребител

Мнениеот tapizaushi » 01 Дек 2008, 23:17

Има една приказка "На чужд гръб и 100 тояги са малко". В тази връзка е наивно конкуренцията да не е цел, нито да е амбиция. Да си конкурентоспособен по е даже ИЗИСКВАНЕ. Поне в напредналите страни. Конкуренцията е факт, който насърчава развитието. На запад това се знае добре и конкуренцията се защитава. Който нехае за нея е с извинение наивник. Само че тук начинът да се справяме с конкуренцията е малко хамалски. У нас е все едно дали ние ще напредваме или ще бавим другия.

Например:
Преди 2 години чаках около 1 час в адската жега на едно столче на някаква нотариуска в Нови пазар - баш срещу офиса на ЦКБ, защото макар да си бях уговорил час /идвах от София/, последната беше решила да иде на кафе точно когато аз пристигнах с клиентите. Та в тази връзка е доста по-добре за работата когато има двама нотариуси, респ. двама адвокати. За жалост нотариусите си пазят хляба също толкова добре колкото адвокатите. Дали обаче си го заслужават, за мен е въпрос доста спорен.

Още веднъж: честито ми за взетия изпит. :)
tapizaushi
Потребител

Мнениеот malak_ama_hape » 01 Дек 2008, 23:47

Към колегата sarbijanac :
1.Темата НЯМА за цел да напада действащите адвокати,все пак аз и много от колегите,които пишат и/или я следят искат да станат такива!
2. Като никой не се притеснява и не се интересува от нашите желания или намерения, защо беше приет нов Закон за адвокатурата,с който бяха ограничени възможностите за новозавършилите юристи да се впишат като адвокати-на първо място чрез въвеждането на изпит,който е прецедент за упражняване на една свободна професия (да сте чували такъв изпит да провежда Съюза на лекарите,например...или за счетоводителите...,а защо не и за юрисконсултите(все пак цели предприятия разчитат на тях)!?!) ;
на второ място бе приета фигурата на "младшия адвокат", с която между другото съм съгласен,защото е необходимо някои неща да се научат в по-леки дела,да може да се изгради една основа.
3. Самият ИЗПИТ-оставям настрана пълната гавра,която представлява,но:
- условията и реда за провеждането му се определят,сега е весело...от СЪСЛОВНА ОРГАНИЗАЦИЯ- Наредбата,вместо от министър или друг орган на изпълнителната власт се издава от Висшия адвокатски съвет- адвокати решават кои ще са адвокати...
Не се стремя да се аргументирам излишно,защото не тук е мястото ,а и вече съм казал мнението си.
Пиша леко афектиран от глупостите,които чета,затова не искам да навлизам в дискусии в момента.
Аватар
malak_ama_hape
Младши потребител

Мнениеот donna » 01 Дек 2008, 23:55

Trapped,много неща не си разбрал от това което написах и сигурно цял живот няма да разбереш ,а ще си търсиш виновцици , съгласна съм да бъда виновник за вс. твои неуспехи .
donna
Старши потребител

Мнениеот sarbijanac » 02 Дек 2008, 00:12

който е прецедент за упражняване на една свободна професия (да сте чували такъв изпит да провежда Съюза на лекарите,например...или за счетоводителите...,а защо не и за юрисконсултите(все пак цели предприятия разчитат на тях)!?!) ;

Лекарите ,за да придобият определена специалност ходят на специализация,която кажи-речи си е още едно следване;
За счетоводителите не зная.Част от тях са по трудови договори в предприятия и учреждения,а други са обикновенни работници в счетоводни къщи.
Относно юрисконсултите-тези,които са по служебно правоотношение в учрежденията минават на конкурсна процедура ,според изискванията на предприятието /учреждението/.
Юрисконсулти,които са на трудови договори постъпват в съответно предприя- тие или учреждение било с конкурс,било само чрез сключване на трудов договор.
Характерното за юрисконсулта е,че следва да играе по свирката на шефа,независимо дали последния е прав във всеки конкретен случай или не.Иначе работата е ясна - "Уволнен си".

Сега един приятелски съвет-забрави кво се е случило на тоя изпит.ще има и други изпити.Човек някой път не си знае късмета от къде ще му излезе.
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот Trapped » 02 Дек 2008, 00:21

donna написа:Trapped,много неща не си разбрал от това което написах и сигурно цял живот няма да разбереш ,а ще си търсиш виновцици , съгласна съм да бъда виновник за вс. твои неуспехи .

Donna, наздраве
http://www.lawsbg.com
Аватар
Trapped
Потребител

Мнениеот malak_ama_hape » 02 Дек 2008, 00:22

Лекарите ходят на специализация-да,но те пак си упражняват професията,нали?
Аз не съм против да съм младши адвокат-много неща не знам,много имам да уча!
Пак повтарям,потретвам и незнам по...еди колкосвам -проблемът е ,че посредством този изпит се ограничава правото на едни хора да се развиват и упражняват професията,която искат.
Не мога да се примиря с изпита и да забравя все едно го няма,защото след 6 месеца пак трябва да се явя на тази пародия и какво...ако пак ме скъсат без да мога да си защитя правата по никакъв начин ,след още 6 месеца- пак...и така до кога !?!
Аватар
malak_ama_hape
Младши потребител

Мнениеот Lion11 » 02 Дек 2008, 00:45

Аз не искам да повтарям аргументите против този изпит. Той е излишен, но ако все пак се провежда- нека да е за всички кандидат-адвокати, без значение от юридическия им стаж.

Искам да направя едно пояснение- няколко пъти се дават за пример лекарите. За незнаещите- след като лекар се дипломира за да почне да упражнява професията си трябва да се впише в някоя от регионалните колегии на БЛС. Вписването става БЕЗ ИЗПИТ. При лекарите специализацията не е задължителна, едно лице може да е джи пи и без специализация. След като едно лице е положило изпитите си по медицина и е дипломиран лекар, той може да почне да работи като лекар на свободна практика след като се впише в лекарска колегия - без изпит, като в уставът на БЛС не се говори и за такса за вписване! Уставът на БЛС може да намерите чрез гугъл.
Други свободни професии също се упражняват без допълнителен изпит- достатъчно е да е завършено съответното образавание- примери- счетоводител, актьор,частен учител, архитект, преводач... Но виж, при адвокатската професия има избирателно правило - някой ще ходят на изпит, а други , които не правят разлика между управител на ООД и прокурист се вписват без изпит, ако имат съответния стаж...
Lion11
Младши потребител

Мнениеот malak_ama_hape » 02 Дек 2008, 00:49

Колега,благодаря Ви,че го обяснихте по-подробно-мен ме мързеше :D , а и знам ,че сигурно пак ще го споменавам тоя пример...
Може ли да Ви копирам в при необходимост? :mrgreen:
Аватар
malak_ama_hape
Младши потребител

Мнениеот milletti » 03 Дек 2008, 17:58

kandidat_advokat написа:И аз мисля, че Висшия адвокатски съвет няма да промени наредбата в наша полза. Затова си мисля като вариант оспорването и пред ВАС и то не цялата, а само отделни части от нея.

Е, най-после някой си спомни какво е учил по АП.
Това е варианта...а и правен интерес имате.
Успех :D
От две злини, изберете по-интересната.
milletti
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити