начало

Съдът отказа да върне на прокуратурата делото срещу Кирил Петков за ареста на Борисов Съдът отказа да върне на прокуратурата делото срещу Кирил Петков за ареста на Борисов

Кръжок по нотариални действия с недвижими имоти

Казуси за недвижими имоти

Кръжок по нотариални действия с недвижими имоти

Мнениеот ceko1969 » 30 Ное 2008, 02:03

С оглед огромния интерес който предизвиква темата "Кръжок по регистриране на фирми", приканвам всички аматьори имащи познания по нотариални деиствия с недвижими имоти да се включат в "кръжока".
Тема №1 "Необходими документи и процедури за съставяне на договор за добровлна делба на земеделски земи при отсъствието на един о тнаследниците".
Мнението на професионалистите не е препоръчително.
ceko1969
Младши потребител

Re: Кръжок по нотариални действия с недвижими имоти

Мнениеот Гост. » 30 Ное 2008, 14:31

от ceko1969 на 30 Ное 2008 01:03 am
С оглед огромния интерес който предизвиква темата "Кръжок по регистриране на фирми", приканвам всички аматьори имащи познания по нотариални деиствия с недвижими имоти да се включат в "кръжока".
Тема №1 "Необходими документи и процедури за съставяне на договор за добровлна делба на земеделски земи при отсъствието на един о тнаследниците".
Мнението на професионалистите не е препоръчително.

Цеко, имам нужда да ми кажеш, като как да прескоча и нотариуса,/ че и неговите такси- ми то на какво прилича това- отиваш за 5 минути и ти съдира кожата?!?!/ в тази далаверка и те признавам за най- добрия!

Ако ме открехнеш на това- аз ще ти дам цялата процедура- стъпка по стъпка. :wink:

п.п. Искрено ви се възхищавам. До датата на съдебното дело, възхищението ми имате, а после - само един човек ще ви помага, но молете се да не е аматьор. :)
Успех ви пожелавам!
Гост.
Старши потребител

Мнениеот ceko1969 » 30 Ное 2008, 16:52

Поли целта не е да избегнеш нотариуса с неговите такси определени от ЗННД, а някои ваши "колеги" за които "удостоверявания материален интерес" се определя от външния вид на клиента и не рядко е увеличен n пъти от реалния.
Как ти се струва изготвяне на дог. за доб. делба с УМИ- 5 000лв. - 500лв.плюс нотариалните и др.такси? Предполагам знаеш колко време и труд отнема подобна процедура, та дори и да са 10 съделители, които делят 10 имота. За мен си е чисто "дране" на живо !1!

п.п. А може би не само за мен?
ceko1969
Младши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 30 Ное 2008, 16:55

Имах един колега-студент, който ме пита веднъж "Абе трябва да изготвя нотариален акт за учредяване право на строеж на едни мои роднини в полза на една строителна фирма...какви документи са нужни?"
Пратих го да се консултира с нотариуса, който ще му изготви нот. акт. :D
А по принцип саркастичният тон на някои теми във форума не ми допада, но...това е положението :mrgreen:
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот ceko1969 » 30 Ное 2008, 17:03

Кофти е когато няма действащ нотариус в района в който се намира имота, а сделката се изповяда пред Съдия по вписванията. Тогава няма мърдане.
ceko1969
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 30 Ное 2008, 17:28

Калахан, отказвам /за пореден път/ да се конфронтирам по какъвто и да е повод с теб! Въпреки силно усмихнатият ти пост...но когато ги насочваш към нотари, защо не споменеш поне, че и те ги таксуват, за това да изготвят ДДД и съпровождащите я декларации, освен сумите по изповядване на сделката?

Цеко, нямам против да имате знания, в днешно време е дори препоръчително.
Напротив, уважавам ентусиазмът Ви, но ми се струва мъъничко рисков експеримента. Нищо повече...
Принципно ви е нужно, ще пренебрегна изискването ви в първия пост да замълча!, документът, обективиращ право на собственост на праводателя/наследодател/, удостоверение за наследници, скици за имота, удостоверение за данъчна оценка, декларациите- това е.
Това при положение, че няма усложнения по имотите..., в противен случай- скица проект за делба...и документацията към нея. Ама е нужен геодезист, пък той взима / след изменението в тяхната Наредба/ по 40-50лв за точка... мани не е работа. Сега ми виси една такава ДД- един имот ще се дели на две- платиха хората 230лв. само за проекта за делба... :)
А за особата, която липсва- има си нюанси и за липсата...

Но ти се радвам и успех. :)

п.п. 200лв. за едно зъбе е много, ама чува ли ме някой... :lol:
Гост.
Старши потребител

Мнениеот ceko1969 » 30 Ное 2008, 17:51

Поли благодаря за пожеланията, слава богу не ми предстоят никакви делби, просто темата ми се стори интересна и за това я пуснах. Сумата от 500лв. хонорар посочена в предния ми пост трябваше да бъде платена "само" за написването на договора, другите разходи не влизат в тази сметка.
А 200лв. за зъб найстина са доста, (би трявало да е златен) дано да не е боляло много.
ceko1969
Младши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 30 Ное 2008, 18:23

poli_g написа:но когато ги насочваш към нотари, защо не споменеш поне, че и те ги таксуват, за това да изготвят ДДД и съпровождащите я декларации, освен сумите по изповядване на сделката?

Ами то някои адвокати вземат повече от нотариусите :mrgreen:
Най-удачно е нотариусът, който ще изповядва сделката, да каже какво точно му трябва...иначе може да се случи така човекът да плати двойно - веднъж за нотариус и втори път за адвокат.
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 30 Ное 2008, 18:48

:roll: :lol: Добре Калахан, навсякъде ги има... :wink: но не е правило.
А дали адвокатът не знае какво точна се иска, като документация?
С тези, които работя- знам им изискванията, не че са по различни от нормата де...

п.п. Изобщо за какво спорим? - ако ли е спор това. :?
Аз напускам темата- не е предназначена за юрист. :)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 30 Ное 2008, 19:07

Нотариусът също знае... :wink: И тъй като всеки нотариус си има свои изисквания и разбирания...нали се сещаш... :wink:
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот kolman » 30 Ное 2008, 19:43

don_juan написа:от kalahan2008 на 30 Ное 2008 05:23 pm
...иначе може да се случи така човекът да плати двойно - веднъж за нотариус и втори път за адвокат.
..........................................................................
А Вие , колега, с колко такива случаи сте се " срещали " ? :wink: :D :D :D :D :D :D

С много, с много-о-о-о. И това дразни хората. Които утре, ще са клиенти - на мен на Вас, на някой друг от участващите във форума.
kolman
Потребител

Мнениеот ceko1969 » 30 Ное 2008, 19:55

Въпрос за домашно: Ще изповяда ли нотариуса сделка при положение, че в едно от пълномощните упълномощителя не е написал собственоръчно трите си имена под подписа си.
Пълномощното е заверено февруари 2008г. от кметски наместник и е безсрочно.
ceko1969
Младши потребител

Мнениеот kolman » 30 Ное 2008, 20:49

ceko1969 написа:Въпрос за домашно: Ще изповяда ли нотариуса сделка при положение, че в едно от пълномощните упълномощителя не е написал собственоръчно трите си имена под подписа си.

"Чие домашно е това? Твое, мое чие е то? Такъв въпрос, може да се шибне на някой начинаещ. Подценяваш участниците във форума, Защо??
kolman
Потребител

Мнениеот ceko1969 » 01 Дек 2008, 00:11

Не подценявам никой! Прочети внимателно първия ми пост! Мисля че все пак има връзка с предишните мненияпо темата. Ако все пак желаеш отговори, предварително ти благодаря без да те подценявам.
ceko1969
Младши потребител

Мнениеот kolman » 01 Дек 2008, 00:17

ceko1969 написа:Въпрос за домашно: Ще изповяда ли нотариуса сделка при положение, че в едно от пълномощните упълномощителя не е написал собственоръчно трите си имена под подписа си.

Ако искам, ще го изповяда.

Това достатъчно ли е?
kolman
Потребител

Мнениеот ceko1969 » 01 Дек 2008, 00:25

Преглед на тема: Кръжок по нотариални действия с недвижими имоти
Цитат kolman Re: Кръжок по нотариални действия с недвижими имоти
от kolman на 30 Ное 2008 11:17 pm

ceko1969 написа:
Въпрос за домашно: Ще изповяда ли нотариуса сделка при положение, че в едно от пълномощните упълномощителя не е написал собственоръчно трите си имена под подписа си.

Ако искам, ще го изповяда.

Това достатъчно ли е?

Кой ако иска, ти или нотариуса?
ceko1969
Младши потребител

Корекция на мнение

Мнениеот ivan_lawyer » 16 Яну 2009, 21:06

Една тема, интересна от гледна точка на настървението, с което някои хора преследват адвоката си.
Който не плаща на собствения си адвокат, ще плаща на чуждия.
Престанете да третирате адвокатите като скъпи, ненужни украшения.
Ето вметка, напълно авторитетна - цените на земеделските земи са напълно ниски, в сравнение с европейските (министър на земеделието).
Имаш ли нива при Виена, имаш нива във Виена. Представи си да си собственик на нива в Мария - Тереза Плац. Просто нямам думи да Ви опиша, за какви пари става въпрос.
Милионерите (които са милионери и на брой), собственици на земеделски земи предпочитат да живеят във фамилни къщи, извън града.
Така че, ако имаш земеделска земя където и да е, дръж си я и чакай изгодна сделка.
Сега, не може да определяш по начин приличащ на друг бон-тон, хонорара на адвоката - сега земята ти е 5 лева (струваше колкото мокета ти в хола), утре ще бъде милиони. Така че, адвоката ти е приел една оферта, с която ти си се съгласил - едва ли ще тръгне някой колега на дълъг път по полетата на България за 5 лева.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот Melly » 17 Яну 2009, 05:15

Цеко, Цекоооооо,

Къде са неюристите в твоята тема? :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:

Нямаааа, що така? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот atanasovv » 17 Яну 2009, 21:05

Първият момент е пълномощното, с което той трябва да упълномощи изрично лице, което да го представлява пред нотариуса , което по същество примерно да гласи така: ‘’...Да ме представлява пред Нотариус с район на действие..., като подпише от мое име договор за доброволна делба относно всички наследствени земеделски земи , останали в наследство от ..., находящи се в землището на ..., като сам определи количеството, качеството и местонахождението, които ще получа. Настоящето пълномощно има силата на изрично за посочените в същото действия....’’
Пълномощното дава право на упълномощения, да участва в изготвянето на проекта за делба с другите наследници, а процесът по същество е предварително определяне на дяловете на отделните наследници, предвид удостоверението за наследници. Всеки дял се състои от отделни имоти, които отделните наследници трябва да разпределят помежду си. И тук се спазва законовото правило, че не се допуска разделянето на нивите на части по-малки от 3 декара, за ливадите частите не трябва да са под два декара , за лозя,овощни градини и гори частите да не са под 1 декар.
Всичко това се отразява върху съществуващите скици, които стават основа за изработване на скици-проект за делба и скици-проект. Молбата, съществуващите скици и решенията на Поземлената комисия за възстановяване правото на собственост се представят в Общинска служба по земеделие и гори. Заедно със заявяването на скиците-проект се прави заявка и за издаването на удостоверение за характеристики на отделните имоти, подлежащи на доброволна делба, което е необходимо за издаване на удостоверения за данъчна оценка на имотите.
Когато някой от имотите е включен в кадастралната карта, следва да се отнесете и към Службата по геодезия, картография и кадастър.
Когато всички тези документи са готови, наследникът-съделител, който няма да участва в делбата, трябва да попълни декларация по чл.264, ал.1 от ДОПК, с нотариална заверка и декларацията по чл.25 от ЗННТ.
Напълно комплектованите документи, служещи за съставяне на договора за доброволна делба са:
1. Скици-проект на Общинска служба по земеделие и гори;
2. Решение(я) на Поземлена комисия за възстановяване правото на собственост на наследниците върху земеделските земи, подлежащи на доброволна делба.
3. Удостоверение за наследници;
4. Пълномощното, което е подписал отсъстващият съделител , декларацията по чл.264, ал.1 от ДОПК и декларацията по чл.25 от ЗННТ
5. Данъчни оценки на имотите, подлежащи на делба.
6. Декларациите на останалите съделители.
Декларациите можете да изтеглите от:
http://www.nap.bg/ospage?id=151
http://www.amb-bulgarie.fr/pdf/deklaracia25.pdf
Последна промяна atanasovv на 23 Яну 2011, 23:00, променена общо 1 път
atanasovv
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 18 Яну 2009, 12:39

Който има време, да се занимава сам с уреждането на тези неща, разбирам че никой не обича да плаща за щяло и нещяло. Само че, ако си работещ човек, откъде това време да обикаляш по данъчни, общини и поземлени комисии.
Плащаш една глобална сума и адвоката си действа.
Процентът на върнатите от нотариус адвокати за нередовни документи и неточности е 0.01.
Докато като си сам ще има да те разкарват, точно на самия нотариус няма да му се хареса самодейността, предпочита да работи с доверен адвокат.
Аз си действам по принцип с един-двама нотариуси, като има значение, някоя проблемна сделка при кой нотариус ще я изповядаш - нали като го разкарат един-два пъти по разпити и съдилища, се сещаш как ще те погледне нотариуса.
Просто не разбирам тези упътвания, малко или много доброволната делба е комбинация от успешни преговори (които са задължение и на клиента - адвоката ще го погледнат на нож - но в повечето случаи след пет-шест затваряния на телефони и скандали - ще го разберат) и форсирано подписване на документите.
Да не говорим за най-важното при сделките с имоти - реалното използване на имота. Там нотариусите хал-хабер си нямат каква е реалната обстановка в момента, в кое РПУ съдействат, в кое - не съдействат при проблеми с имоти.
Да не говорим, че един подготвен адвокат може с лекота да постигне големи резултати при преговори, а хонорара му може да се раздели на всички страни - все пак писането е еднакво и за пет наследника и за един.
ivan_lawyer
Старши потребител

Следваща

Назад към Имотни казуси