начало

Двама нови граждански съдии встъпиха в Софийския апелативен съд Двама нови граждански съдии встъпиха в Софийския апелативен съд

Сложен казус

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Сложен казус

Мнениеот openyoureyesopen » 14 Дек 2008, 02:49

Баща ми има имущество от 1 апртамент в центъра на София , земя в покраинините на Витоша и земя в бъдещ курорт.Освен мен, баща ми има още 2 деца (общо сме 3), като едното от децата му е извънбрачно, но това не съм аз.Баща ми има брак с майка ми, но не живее с нея, а с майката на извънбрачното. Той иска да ми прехвърли апартамента си само на мен. Иска да ми го прехвърли , но не и да ми го продаде. Удачно ли е това да стане чрез дарение и могат ли да ме атакуват другите 2 деца, претендирайки за запазена част. Как мога да предотвратя това, защото съм сигурен ,че ще ме атакуват. Възможно ли е ако ми го продаде да направя някаква клауза (нотариално или нещо такова) , че той има право до края на дните си да живее в него. Чувал съм ,че никой не може да ми оспорва прехвърлянето, ако има договор за гледане, но за съжаление аз не живея с баща ми и за това, мисля ,че много лесно могат да ме атакуват и с такъв договор. Вярно ли е? Как мога да направя така,че ако ми го дари или ми го даде с договор с/у гледане да не може да го заложи или нещо такова ( да направи тежест в/у апартамента)?
Вие какво бихте ме посъветвали?
Ако не го прехвърли на никого, как се разделя имуществото на баща ми?
Моля Ви,също така, да ме посъветвате при кого мога да отида на платена консултация, но искам наистина да е добър.

Благодаря!
openyoureyesopen
Младши потребител

Re: Сложен казус

Мнениеот jiji2 » 14 Дек 2008, 20:27

В случай, че имотите, които описвате, са лична собственост на баща Ви, то той може да се разпореди сам приживе с тях както пожелае - да продаде, да подари или да прехвърли срещу задължение за идръжка и гледане всеки един имот поотделно или всички заедно. С всяка една от тези сделки той може да си запази правото на доживотно безвъзмездно ползване на имота, с който се разпорежда. При така описаната фактическа обстановка от Вас, най-стабилното прехвърляне на собствеността за Вас е чрез покупко-продажба. По принцип всяка сделка може да бъде атакувана, но при възмездните сделки това е по-сложно. Безвъзмездните сделки могат да се отменят до размера на запазените части на наследниците, а договорът за издръжка и гледане може да се разваля поради неизпълнение на поетото задължение към прехвърлителя.
jiji2
Потребител

Мнениеот jiji2 » 14 Дек 2008, 20:35

По отношението на "залагането" - след като ви прехвърли с нотариален акт правото на собственост върху имота (независимо коя сделка ще изберете), той сам не може да го обременява с тежести. Това можете да правите вие като собственик, но ако баща Ви запази за себе си правото на ползване - ще се иска и неговото съгласие.
Ако баща Ви не прехвърли нито един от личните си имоти, след неговата смърт те ще останат в наследство, което ще бъде разделено между наследниците му съобразно правилата на Закона за наследството като съобразно това, което сте посочили най-общо - неговите деца (в случая и трите деца) и преживялата съпруга (с която има законен брак-в случая майка Ви) ще наследяват по равно.
jiji2
Потребител

Мнениеот openyoureyesopen » 15 Дек 2008, 03:02

А дарението уместно ли е като вариант? Знам ,че има някакъв срок в който наследниците се уведомяват ,че е направено дарение и ако нямат претенции, дарението може да издържи.
openyoureyesopen
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 15 Дек 2008, 11:47

А дарението уместно ли е като вариант? Знам ,че има някакъв срок в който наследниците се уведомяват ,че е направено дарение и ако нямат претенции, дарението може да издържи.
Няма такъв срок, нещо са Ви подвели. Изащо всъщност искате да прецакате братя , сестри и майка?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот openyoureyesopen » 15 Дек 2008, 13:59

не искам да ги прецаквам , а да запазя това което са направили баба ми и дядо ми. Те са били известни хора и са направили много за България, а една селска к**ва, която за да остане в София решава да стане бременна точно от баща ми, защото знае , че е имотен.
openyoureyesopen
Младши потребител

Мнениеот Melly » 15 Дек 2008, 14:49

openyoureyesopen написа:не искам да ги прецаквам , а да запазя това което са направили баба ми и дядо ми. Те са били известни хора и са направили много за България, а една селска к**ва, която за да остане в София решава да стане бременна точно от баща ми, защото знае , че е имотен.

Драги,
Четейки профила Ви, не оставяте такова впечатление поне у мен.
Грозно, да не кажа много грозно :evil:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот system » 15 Дек 2008, 15:01

Детето на селската ... еди каква си е точно толкова дете на баща Ви, колкото сте Вие самият. След смъртта на баща Ви наследник ще е детето, а не селската ...
system
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 15 Дек 2008, 15:08

не искам да ги прецаквам , а да запазя това което са направили баба ми и дядо ми. които впрочем са и техни баба и дядо, дори и на детето от същия брак на баща ВиТе са били известни хора и са направили много за България, а една селска к**ва/не разбрах майка Ви или другата жена е селската крава или жена със съмнително поведение, щото засега майка Ви наследява/, която за да остане в София решава да стане бременна точно от баща ми/е , не без негово участие/, защото знае , че е имотен./ И продължава да живее с нея , ако и да е селска...../
sunrise
Активен потребител

Мнениеот Melly » 15 Дек 2008, 15:26

Модератор/и,

Чудя се дали по отношение на подобен тон (изказ) на питащия/те не трябва да важи ЦЕНЗУРАТА, т.е. същите онези правила на форума, които определят дадено мнение ЗА СПАМ :roll:

В противен случай, бездейтвието Ви за мен означава, че питащите се ползват с привилегия спрямо нас юристите.

Благодаря, и се надявам мнението ми да не бъде цензурирано.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот helene » 15 Дек 2008, 17:23

Колеги, какво значение има кой кого иска да прецака!?! Не познаваме лично хората, не знаем какви са личните им отношения, за да нападаме човека. Най-добрият вариант според мен е продажба със запазено пожизнено право на ползване. По този начин след смъртта на баща ви Вие си оставате единствен носител на абсолютното право на собственост, като може да го упражнявате в пълен обем. Докато е жив, след прехвърлянето, вие иамте само голата собственост, т.е. не може да ползвате и владеете имота.
helene
Потребител

Мнениеот Гост. » 15 Дек 2008, 21:05

Колеги , моите уважения към Вас.
Моля Ви,също така, да ме посъветвате при кого мога да отида на платена консултация, но искам наистина да е добър.

:roll: 8)

от openyoureyesopen на 07 Дек 2008 04:23 pm
хахаха бракове, кредитори.. нищо такова.. Аз съм най обикновен келеш на 19 години :lol: :lol: :lol:

Иначе, някои може ли да ме "светне" за плюсовете и минусите за това, да ти се води апартамента на фирма , а не на лично имущество?

viewtopic.php?f=22&t=34023&p=295826#p295826
Само 15 поста с идентично съдържание. Няма отговор на всички....
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 15 Дек 2008, 21:24

Най-добрият вариант според мен е продажба със запазено пожизнено право на ползване.

:roll: Супер.Симулация! 8) 8)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот openyoureyesopen » 15 Дек 2008, 23:34

То ако гледаме морална точка, ПРОВИНЦИАЛНАТА жена би трябвало да откаже, дори и да и се "натискат" , но от това поле, по което има толкова работа от къде да знае женицата. В следвстиве на което се появява незаконно дете. Незаконното не се толерираше , до колкото си спомням.
openyoureyesopen
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 15 Дек 2008, 23:39

:roll: Спомените са твърде бегли и бледи... 8) а шанс да се наситят- 0. :lol:
Гост.
Старши потребител

Мнениеот openyoureyesopen » 16 Дек 2008, 00:09

дали?
openyoureyesopen
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 16 Дек 2008, 00:13

вярвай ми 8)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот openyoureyesopen » 16 Дек 2008, 00:19

щом казваш
openyoureyesopen
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 16 Дек 2008, 00:40

Повечето добри намерения водят към ада. Много явно подхождате към разпределянето на имотите на баща си. Ако Ви бях адвокат нямаше да Ви изтърпя. Явно затова прибягвате към консултации в Интернет.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот kolman » 16 Дек 2008, 01:01

ivan_lawyer написа: Много явно подхождате към разпределянето на имотите на баща си.

Приживе ... :mrgreen: :mrgreen:
kolman
Потребител

Следваща

Назад към Взаимопомощ