начало

Пенсиониран прокурор към членовете на ВСС: Пожелавам ви да дочакате този щастлив момент Пенсиониран прокурор към членовете на ВСС: Пожелавам ви да дочакате този щастлив момент

Не ми се искаше, но ... ПОМОЩ!

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Не ми се искаше, но ... ПОМОЩ!

Мнениеот razli4na » 10 Фев 2009, 16:32

То, да изтичам и аз до Бл да я връча, ама...
razli4na
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 10 Фев 2009, 18:24

Вижте и чл. 18, ал. 5 ЗЧСИ:
Чл. 18. (5) (Изм. - ДВ, бр. 59 от 2007 г., в сила от 01.03.2008 г.) По разпореждане на съда частният съдебен изпълнител може да връчва съобщения и призовки по граждански дела.

Този текст преповтаря чл. 42, ал. 2 ГПК. Както каза razli4na, връчването от ЧСИ на такива книжа има същото действие, както и връчването от пожарникаря например, т.е. никакво. Друг е въпросът, че се практикува понякога (какъв е смисълът, и аз не знам :roll: ). Днес например връчвах едно такова, кръстено "покана", утре пак...щом им се плаща на "поканителите"... (било за сплашване - като пишело "частен съдебен изпълнител" :wink: щели да се сплашат хората :mrgreen: )
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот gudio » 10 Фев 2009, 18:48

8) Работата е там, че в... х-м-м-м... т.нар. "стари европейски държави" (Франция, Холандия, Белгия и др.) връчванията на всякакви известия, съдебни и извънсъдебни книжа, както и удостоверяването на отговори по тях, на разни други факти, изявления и събития се прави от ЧСИ, а не от нотариуси, които се занимават само със собствеността, завещанията, удостоверяване на разни договори и толкова. Стига се дотам, че враждуващи фракции акционери си водят всеки свой ЧСИ да присъства на ОС на акционерите на големи дружества, за да не ставали злоупотреби :lol: В Булгаристан, както знаем е обратно - дори има случаи на водене на нотариус в кантора на ЧСИ, за да удостовери, че кантората му е затворена в последния ден на публична продан (туй по стария ГПК) :lol: :lol:
Откакто се появиха ЧСИ, някой реши, че режимът на връчване също е станал като във Франция например :lol: . Да, ама не ! Съществен принос, впрочем имат самите нотариуси, някои от които директно препращат клиентите си да търсят "някой ЧСИ" да им връчи поканата. Ако толкова не им се занимава с тая работа - да предложат изменения на ГПК. :wink:
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 10 Фев 2009, 19:50

В предпоследния брой на "Правен свят" (на корицата е Меглена Кунева) има притурка - много ясно се задава темата за острият дефицит от нотариални и всякакви други съдебни услуги.
Задава се и нов модел на работа и на адвокатите - мисля, че отива в историята самостоятелната кръжочна дейност, което би било жалко все пак.
Но нотариусите отдавна се отърговиха - мнозина и на външен вид изглеждат като "манекени на месокомбинат "Родопи", да са живи и здрави, аз все не намирам време да напълнея. Впрочем абсолютно съм съгласен, че професията им е доста встрани от нотариалните покани.
Но все пак - да си гласуват промяна в Закона за нотариалното дело и нотариалната дейност промяна - нотариуса не извършва дейности, чийто разход надвишава нотариалната такса по 3,14 и точка.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот palimsest » 19 Юли 2009, 20:31

...темата е стара, но сега като се замислих и по прочетох, Тарифата на ЧСИ чл. 4 говори за пращане на ...книжа, уведомление ...по пощата - 10 лв;
пък в чл.5 говори за връчване (20 лв) на книжа, уведомление и т н
[b]Може би не знаете, но вечер Боко Тиквата се прибира самотен от работа, сваля уморено костюма си и влиза в топла вана, с томче на Лилиев в ръка. И плаче, плаче… Така му се иска да разбира това, което чете![/b]
Аватар
palimsest
Активен потребител

Предишна

Назад към Взаимопомощ