начало

Пенсиониран прокурор към членовете на ВСС: Пожелавам ви да дочакате този щастлив момент Пенсиониран прокурор към членовете на ВСС: Пожелавам ви да дочакате този щастлив момент

Отговорност на счетоводител

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отговорност на счетоводител

Мнениеот majaa » 11 Фев 2009, 00:57

Здравейте!
Имам нужда от помощ в следната ситуация: Фирмата, на която в момента съм счетоводител има наложен ревизионен акт за доста солидна сума по вина на счетоводната кантора. Нямало е договор за счетоводно обслужвяне между тях. Интересува ме дали е възможно фирмата да търси обезщетение от счетоводната кантора в такъв случай и има ли смисъл да се водят дела. Не съм копетентна по правните въпроси, но от счетоводна гледна точка мога със сигурност да твърдя, че вината за налагането на ревизионния акт е на счетоводната кантора. Липсатата на договор за счетоводно обслужване проблем ли е в доказателствено отношение.
Моля дайте ми насока и съвет!
majaa
Младши потребител

Re: Отговорност на счетоводител

Мнениеот majaa » 12 Фев 2009, 00:19

Никой ли не е компетентен по този актуален въпрос. Или може би не е за този форум?! Или пук не ви е интересен?
majaa
Младши потребител

Мнениеот DEKAH » 12 Фев 2009, 00:30

Казус, като всички останали.

Уважаема госпожо/госпожице, уважавам професията Ви и за това ще си позволя да Ви посъветвам. Не се занимавайте с неща, които не ви влизат в задълженията. Имате си шеф. Ако има намерение да си оправя кашите има кой да му помогне и това не сте Вие.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 15 Фев 2009, 10:31

Липсата на писмен договор не пречи да има валиден устен договор, тъй като по начало Договор за абонамент, Договор за услуги или с дпуго име, се обозначават към родовото наименование Договор за поръчка.
Този Договор може и да не бъде заплатен, тоест може да бъде без стойност, но носи същите задължения - грижа на добър стопанин (това е юридически термин), също така отчетническа дейност - да се предаде всичко в порядък.
Зависи как се формулира претенцията - например, вместо "Имахме сключен устен договор", можете да формулирате "Възложихме на фирмата Х да извърши стопанска отчетност или там както е".
Интересно е да се знаят подробности - дали е имало подписи на счетоводната кантора, дали е имало разменени факсове, защото просто така, без никакво усилие на счетоводната къща едва ли може да се каже, че същата е виновна.
ivan_lawyer
Старши потребител

Назад към Взаимопомощ