начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Къде мога да се оплача от некоректен адвокат?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Къде мога да се оплача от некоректен адвокат?

Мнениеот oparen » 18 Дек 2008, 19:23

Има ли инстанция, която да наказва некомпетентни и некоректни адвокати, които ти вземат парите, а после нищо не правят, а след това ти затварят и телефона
oparen
Нов потребител

Re: Къде мога да се оплача от некоректен адвокат?

Мнениеот REVOLUTION » 18 Дек 2008, 19:29

Да.Може да подадете оплакване до съответния Адвокатски съвет на адвокатската колегия към която е регистриран адвоката.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот LakeG » 18 Дек 2008, 19:32

Колегата вече Ви е отговорил. А и чичко Google веднага би Ви дал отговора, ако желаете да се информирате.
Ето официалния сайт на Висшия адвокатски съвет.
http://www.vas.bg/Default.aspx?id=6
Искрено се надявам, че сте съвсем добросъвестен и ще изложите съображенията си да се оплачете, подкрепени с надлежни доказателства.
LakeG
Потребител

Мнениеот temidadr » 14 Фев 2009, 01:13

Съжалявам, че открих малко късно правилното място за въпроса ми. Вече го написах, но тъй като това е правилното място..Моля да ме извините, че го повтарям!
Бих искала да изкажете мнение, дали има смисъл от адвокатската колегия, когато става въпрос за недобросъвестен адвокат. Вярно е, че един такъв уронва престижа на всички останали адвокати и за това се надявам на отговор, но все пак "Гарван гарвана око не вади". Не искам да обидя никой с това и съм наясно, че всеки който загуби дело може да се втурне към адв.колегия..за това искам да ви уверя, че случая не е такъв, напротив искам да предотвратя загубата на дело, а настоящият ми адвокат ме възпрепятства по всякакви възможни начини.
Вече се изшерпах финансово, след хилядите които дадох и ми е непосилно да наема друг адвокат, защото нямам такава възможност(този ме изцеди до последното левче :( )Такава е ситуацията и съм уверена в недобросъвестността му...Изчетох ГПК и разбрах, че има толкова много пропуски и реално ме е закопал, а при този вид дела научих, че е важно какво ще направиш в началото, след това и ВАС не може да те спаси.
temidadr
Младши потребител

Мнениеот fani_i » 14 Фев 2009, 09:23

Ако правилно сте написали ВАС (Върховен административен съд) и сте имали предвид именно него, а не ВКС (Върховен касационен съд) - защото пишете за ГПК, а не за АПК. Точно при административните дела, каквото и да сгреши адвокатът Ви, проверката за законосъобразност на административен акт се прави от съда не само на посочените в жалбата основания, а изцяло и въпреки недостатъците на защитата, спокойно може да се спечели дело.
Видях наскоро жалба срещу индивидуален административен акт, написана от колега, в която се искаше да клиента му да се възстанови право на собственост върху земеделска земя. Делото е отдавна приключило с влязло в сила решение, с което административният акт е отменен, но разбира се, не на основанията, посочени в жалбата. Това - за илюстрация на гореказаното.
Преценете си - делото административно ли е или гражданско - оттам и възможните последици, които описвате.
Успех!
fani_i
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 14 Фев 2009, 10:56

Напротив, поне в района на града, където практикувам, конкуренцията е жестока и адвокатският съвет действа категорично, има дисциплинарен съд с наказания глоби, лишаване от правоспособност.
Впрочем вчера (или в сряда, същност) в Адресна справка към МВР ми разказаха, че един колега бил без заверка на картата (което е равносилно, на липса на право на достъп до съд, власти) е направил жесток скандал, при което е заплашвал и така нататъка.
Проблема не е, че колегата Ви е излъгал - случва се и в най-добрите семейства, проблема е, че освен да вземе парите не може да свърши и работата, дори и да иска.
Затова се доверявайте на препоръката на свои близки, познати и така.
Все пак не отивате при първия срщнат зъболекар, нали.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот ivan_lawyer3 » 14 Фев 2009, 12:22

То въпросът е, че на съда не му дреме особено, дори при служебното начало - повечето съдии имат професионално отношение единствено ако имат интерес - било то чисто любопитство.
Иначе съдията е подвластен на общите тенденции, за съжаление.
Например - дълговете трябва да се изплащат, бития бит и такива простонародни пословици.
Така, че нерядко единствено адвоката е квалитетен да осигури изхода на едно дело.
ivan_lawyer3
Потребител

Мнениеот punisher » 14 Фев 2009, 15:27

Не искам да обидя никой с това и съм наясно, че всеки който загуби дело може да се втурне към адв.колегия..

Само бъдете наясно,че това не е основание за оплакване.Едва ли колегата се е ангажирал с това,че няма да загуби делото.Просто защото не зависи от него.Има съдия по случая,а той може да реши във ваша вреда просто защото днес е решил да не разгледа фактите,доказателствата и защитната позиция на вашия адвокат така,както на вас ви се иска.
Аз бих ви посъветвала да помислите много внимателно преди да действате и да отидете в сътветния Адвокатски съвет.Че после...виж да не ви е виновен друг.

NB!В повечето случаи желаният резултат се постига на основата на човешки и възпитан разговор.Всеки може да действа крайно.Въпросът е какво ни носи това наше поведение.
Успех в крайното ви решение :!:
punisher
Потребител

Мнениеот temidadr » 15 Фев 2009, 17:16

Благодаря на всички за вниманието и мненията! Всъщност направих грешка-не е ВАС, а ВКС, извинете ме за което!
Колкото до адвоката, който съм наела-водил ми е дела и преди, но от друго естество(ЗУТ)..и аз го попитах дали е наясно с ГПК и дали може да се справи с такова дело. Изчетох закона за адвокатите и етическия кодекс на адвоката(Чл.11(3) Адвокатът е длъжен да съветва и защитава клиента си компетентно, грижливо, добросъвестно и своевременно. Той осведомява клиента си за развитието на възложената му работа и при поискване отговаря на въпроси, поставени му от клиента във връзка с провежданата защита.

(4) Адвокатът не може да поема работа, за изпълнението на която не разполага с време, знае или е бил длъжен да знае, че не притежава необходимите знания и компетентност, освен ако ще си сътрудничи с адвокат, притежаващ тези знания и компетентност)
Той ме увери, че делото е лесно, но в последствие се оказа, че има толкова много пропуски, че нито доказателствата ми, нито свидетелите ми бяха допуснати. Притеснението ми е , че има договорка с другата страна, но това няма как да го докажа!
От друга страна, наближава датата на делото, чакам го да ме снабди с протоколите от миналите дела и други документи по делото, но той вече е неоткриваем. Това би трябвало да е достатъчно основание, но според мен!
temidadr
Младши потребител

Мнениеот vetre » 15 Фев 2009, 23:29

Ами контрол му е майката.Никак не е зле да прочетете интересуващите ви части
от законите и ГПК.Документите от делото не се ли намират в деловодството на
съда и щом сте страна по делото можете да отидете и да искате да си ги четете.
vetre
Потребител

Мнениеот temidadr » 16 Фев 2009, 11:40

Благодаря на всички за отговорите! :)
temidadr
Младши потребител

Мнениеот dgdss » 28 Апр 2011, 16:23

Къде да пиша, за да се оплача от адвокат-измамник?
dgdss
Нов потребител

Мнениеот nk7702n » 28 Апр 2011, 19:05

Ей, не взеха ли да стават множко в темата!? :mrgreen:
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот kerpeden » 28 Апр 2011, 19:07

Зависи.
Дали просто сте афектиран, дали Ви се струва, че Ви е взел повече пари от това, което е свършил или считате, че е осъществил състава на чл.209 от НК.
:lol:
Дайте малко по-подробно де ....
kerpeden
Нов потребител

Мнениеот usra_ovcova » 28 Апр 2011, 23:10

dgdss написа:Къде да пиша, за да се оплача от адвокат-измамник?

тук можете да се оплачете.
usra_ovcova
Потребител

Мнениеот namakak » 29 Апр 2011, 00:08

Прости им и не се занимавай,то всеки си пати от акъла.Ще си намерят някога светията ,та ще се чудат и те дали да се оплакват.Вълка си мени козината ,но нрава никога :wink: Що пък точно ти да си цапаш ръцете,като има и професионалисти.
Некоректния не е дорасъл с професионализъм,а с други творчества.Такъв не спи спокойно,не яде спокойно,не живее спокойно.
Ти вече се оплака.Господ бави,но незабравя.Съдбата понякога дава и други възможности,и то съвсем благоразположени за жертвата.Стига жертвата да следи от близо ,кога ще потрябва и кога ще може да нанесе удара на честността,за да има възмездие.
Никога не е късно,да направиш мръсно.
С две думи,остави си го да е некоректен и да си живее с тази си "победа". :roll:
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот dgdss » 01 Май 2011, 12:08

Ето накратко историята:

На 10.12.2010 година, заедно с въпросната адвокатка внесохме в СРС искова молба срещу пет лица от Монтана за преследване, клеветене и многократни жалби до ОД МВР – Монтана и РП Монтана за уж извършени от мен престъпления.
Аз бях приет да следвам в СУ и трябваше многократно да пътувам до Монтана, за да давам уж показания (от 27.03.2010 с адвокатката). На същата дата в Монтана пред нотариус подписах пълномощно на адвокатката.
В края на януари 2011 година, тъй като не бях получил призовка, се свързах с адвокатката и се поинтересувах какво става. Тя ми обясни, че е необходимо повече време за изпълнение на предварителните искания от моя страна в исковата молба преди самото дело. Беше ми казано, че за всяко от исканията трябва да тече отделен срок, незастъпващ се с друг такъв по друго от исканията.
На 10.03.2011 година в телефонен разговор адвокатката ме информира, че делото е насрочено за 13.04.2011 година от 10:15 часа в зала на СРС.Продължих да се интересувам дали има движение по делото. На 06.04.2011 година адвокатката се свърза с мен и ми каза, че трябва да ида до нея, защото имало движение по делото, т.е. призовките от Монтана са се върнали и ответниците са редовно призовани. Уговорихме се за следващия ден, като аз й казах, че ще дойда с майка ми, която си е дошла от чужбина специално за делото. Половин час преди уговорената ни среща тя ми се обади и отложи срещата за следващия ден (08.04.2011 година) под предлог, че е заета. На 08.04.2011 година срещата беше отложена отново от нейна страна за 11.04.2011 година (понеделник) от 09:30 часа.
На 11.04.2011 година в 09:02 часа получих SMS от адвокатката, че е извън София и пътува към София и ще се обади, за да се видим като пристигне в столицата. Но тя така и не се обади през този понеделник. С майка ми започнахме да й звъним от различни номера, но адвокатката не вдигаше. Изпратих SMS, без отговор; изпратих e-mail, без отговор.
На 12.04.2011 година сутринта отидох с майка ми в СРС, за да се запознаем лично с делото, тъй като аз лично не съм получавал и не съм подписвал призовка. В СРС отказаха да ни дадат каквито и да е сведения с обяснението, че след като делото е насрочено за 13.04.2011 година, то вече се намирало при съдия.
Отидох без предупреждение , отново с майка ми, в кантората на адвокатката, но никой не отвори. Четири пъти през 30 минути се качвахме и звъняхме, без резултат. Започнахме да звъним за пореден път на мобилния й телефон настоятелно, но без резултат. В 14:10 часа на 12.04.2011 година майка ми най-после успя да се свърже на стационарния телефон в кантората от непознат за адвокатката друг стационарен номер. Същата се правеше, че не ни познава, че не разбира за какво дело става на въпрос, че никога не е внасяла дело в СРС от мое име, че не ме познава и прекъсна връзката. Опитахме се отново да се свържем. Мобилният й телефон беше изключен, а стационарният в кантората се вдигаше след многократни позвънявания, мълчеше се и се затваряше. Чрез друг адвокат беше проверено има ли изобщо дело от мен в СРС. Беше установено, че такова няма!
Как е възможно всичко това да се случи!?? Аз съм абсолютно сигурен, защото присъствах лично на внасянето на исковата молба на 10.12.2010 година в СРС! Деловодителката заведе исковата молба в компютър. Аз не съм давал съгласие исковата молба да бъде оттегляна, както и не съм уведомяван, че това е направено. Възможно ли е друг без мое съгласие да оттегли иска и да не останат изобщо никакви следи, че на 10.12.2010 година същият иск е бил внесен в деловодството на СРС?
dgdss
Нов потребител

Мнениеот lexy21 » 01 Май 2011, 12:59

dgdss написа:Как е възможно всичко това да се случи!?? Аз съм абсолютно сигурен, защото присъствах лично на внасянето на исковата молба на 10.12.2010 година в СРС! Деловодителката заведе исковата молба в компютър. Аз не съм давал съгласие исковата молба да бъде оттегляна, както и не съм уведомяван, че това е направено. Възможно ли е друг без мое съгласие да оттегли иска и да не останат изобщо никакви следи, че на 10.12.2010 година същият иск е бил внесен в деловодството на СРС?

Ако става дума за Софийски районен съд, независимо дали сте подали искова молба или тъжба /от описаното от Вас по-скоро за второто става дума/, подали сте я на Регистратурата, не в деловодство и там никой не въвежда пред Вас нищо в компютър, а се записва във входящ дневник на хартиен носител и Вие получавате номер /било чрез печат на Вашия екземпляр, било на отделно листче, ако не носите друг екземпляр/. Невъзможно е да "не останат изобщо никакви следи". Твърде вероятно е да сте обяснили на втория колега, че става дума за искова молба, а всъщност да сте подали тъжба и той да е проверявал за образувано гражданско, а не наказателно дело от частен характер. Уточнете какво производство всъщност сте инциирали и ще ви кажем къде и как да проверите номера на делото и неговата съдба.
П.П. Всъщност, къде сте отишли деня преди делото, за да се запознаете с него и кого сте питали? Явно сте имали номер на делото и състав, защото такава проверка се прави в деловодството на конкретния състав, не на мястото, където сте подали ИМ/тъжбата си.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот dgdss » 02 Май 2011, 12:06

На 10.12.10 заедно с адвокатката в деловодството на СРС внесохме ИМ, основана на член от НПК. Но тъй като не съм предполагал, че тя може да направи нещо без мое знание не изисках да си имам входящия номер на ИМ, т.е. остана в нея. Почнах да се притеснявам като няколко дни преди делото, чиято дата ми бе казана от нея март месец, тя се скри буквално. Беше проверено от лице чрез ЕГНто ми, което ми е приятел в СРС и има достъп до базата им данни. Аз лично не съм получавал/подписвал призовка, тъй като бе даден адреса на кантората на адвокатката за адрес за кореспонденция/призоваване. Това е.
dgdss
Нов потребител

Мнениеот lexy21 » 02 Май 2011, 12:27

Подали сте тъжба, не искова молба. Отивате в наказателното деловодство на четвъртия етаж и правите справка в азбучниците за съдебни производства по имената на лицата, срещу които сте се тъжили, за да намерите номера на НЧХД и съдебния състав, след което отивате на гишето, обслужващо конкретния състав и искате да се запознаете с делото, може и копия да си направите. Тогава всичко ще Ви се изясни. Бъдете сигурен, че делото Ви не е изчезнало без следа, просто не е търсено както трябва.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Следваща

Назад към Взаимопомощ