начало

Пенсиониран прокурор към членовете на ВСС: Пожелавам ви да дочакате този щастлив момент Пенсиониран прокурор към членовете на ВСС: Пожелавам ви да дочакате този щастлив момент

Помощ!Срокове?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Помощ!Срокове?

Мнениеот kalinam » 05 Мар 2009, 19:53

Предварително се извинявам,ако не мога да се изразя разбираемо,но не съм толкова запозната с юридическите термини и изрази!
Става въпрос за дело,в което ищци сме аз и майка ми,а ответна страна - известно застрахователно дружество, което не желае да ни изплати застраховка върху ипотечен заем(кредитополучателят,т.е. баща ми, почина преди 2 години)...мисля, че е често срещано.
След 1 година размяна на "приятелска кореспонденция", връчихме нотариална покана, която също не помогна, и решихме да заведем дело. ... Доста чакане отне,защото хванахме и лятната ваканция на съда. Есента най-сетне се получи отговор от СГС:"...настоящият съдебен състав намира образуваното производство за недопустимо.Процесуалният закон допуска едно лице да предяви иск само по отношение на свои лични права...не може да се достигне до извода, че ищците имат признат от закона правен интерес да предявяват от свое име чуждо право пред съд..." Един вид ние сме не сме заинтересована страна, без значение че сме наследници, а само застраховото лице, което е починало! Както и да е, молбата се преработи и се изпрати на САС някъде в края на ноември, началото на декември и оттогава насам не се е случило абсолютно нищо(според нашите адвокати). Не се знае стигнало ли е до съдията, връчена ли е призовка на ответната страна, нищо. И аз искам да знам: нормално ли е??? Какви са законовите срокове на всички процедури, които съпътстват задвижването на един процес? Вече сме март, минали са повече от три месеца,а никой нищо не обяснява. Така че моля,ако някой от вас може да ми разясни, да го направи...
Благодаря предварително!!! :)
kalinam
Нов потребител

Re: Помощ!Срокове?

Мнениеот ivan_lawyer » 05 Мар 2009, 20:04

Попаднали сте на така наречената ситуация застрахователи - съд - адвокат.
Тази триъгълна схема работи успешно, посредством разни форми на взаимно стимулиране.
За да не обидя някой колега, бих казал да проверите първо 1) Кой, кога, защо Ви препоръча адвокат;
2) Защо водите дело, като има сума ти надзорни и поднадзорни инстанции;

- Така например - известно ли Ви е съществуването на Гаранционен фонд (гр. София, ул. "Граф Игнатиев" № 2);
- Познато ли Ви звучи името на Ралица Агайн - Комисия за борба с финансовия надзор - гр. София, бул. "Витоша", пресечката с бившата "Коларов".
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот kalinam » 05 Мар 2009, 20:11

За адвокатите - познат ни препоръча адвокатКА, която всъщност нямаше физическата способност да поеме и нашето дело и ни препрати към въпросните си колеги...и аз понякога се чудя доколко ни е бил добър избора.
Относно Гаранционния срок - нямам си на идея какво представлява и ей сега ще гугълна.
А за КФН -да,обърнахме се към тях преди повече от година. Не ни помогнаха особено. Доколкото сис спомням в писмата просто пишеше,че те не са арбитър, а могат да служат само за свръзка и просто поискаха обяснение от застрахователното дружество защо не желаят да изплатят полицата, за което всъщност дотогава бяхме в неведение...Просто мисля, че преди да предприемем тази стъпка(съдебният процес) опитахме всички възможни начини изплащането да стане доброволно.
Благодаря ти много за отоговора, но все пак някои неща ми се изясниха...
kalinam
Нов потребител

Мнениеот kalinam » 05 Мар 2009, 20:14

До krbt19 : знам,че не е колегиално, нито морално, но след като те не ни дават тези обяснение,а ние искаме отговори, защото все пак им плащаме за това, се обръщам към посетителите на този форум да ми дадат съвет!!!
И нормално ли е от юни да няма решение?
kalinam
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 05 Мар 2009, 20:18

Очаквам Решение от съда от месец 2003 година.
Спомням си - тогава беше голем снег и носехме подводницата на гръб.

Гаранционния фонд, не срок.

Впрочем, проверете първо дали наистина имате право на дело - напълно е възможно тази хитра застраховка да е с оглед на лично ползване - тогава не можете да сте наследници.

Въпреки, че дължите, вероятно?

Дали искате просто застраховка, дали искате да платите дълга.
Може да има късо съединение по тази точка - застраховател-банка са като боб и наденица, като ромски гражданин - релса или пък нямам чувство за хумор.

За пари ли става въпрос, за чест ли?
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот kalinam » 05 Мар 2009, 20:23

Искаме да си платим дълга! Нямаме материалната възможност да го изплащаме. И застрахователната полица е точно за това: при смърт на кредитополучателя да се изплати оставащата сума по главницата. Просто и ясно. Какви са тия неща,дето си ги измислят, не знам. Набиват ни в очите някаква декларация,където е полълнил баща ми, в която според тях е посочил неверни данни(а ние разполагаме с необходимите доказателства,че това не е така). Още повече,че при сумата,която е теглил,тази декларация не е необходима,застраховката се сключва автоматично,просто той в началото е имал намерение да тегли по-голяма сума.
Пак не ми стана ясно за тия срокове...изобщо има ли такива или трябва да чакаме,па кога се сетят? :mrgreen:
kalinam
Нов потребител

Мнениеот bocman__ » 05 Мар 2009, 20:44

това звучи като вица който Бойко Борисов разправяше преди време...

Осама Бен Ладен се обадил на Буш и му казал:
- Виж какво Буш, омръзна ми тази война искам да се предам, но имам две условия...
Джордж се позачудил малко и попитал какви са тези условия. На което Осама отвърнал:
- Искам адвокат да ми е Илиан Василев и да ме съди Софийски градски съд.
bocman__
Младши потребител

Мнениеот Sahiba » 06 Мар 2009, 11:23

Ако Застраховката е сключена от кредитополучателя в полза на кредитодателя ВИЕ наистина нямате право да предявите иск срещу застрахователя...

Подкрепям колегите, които Ви казаха, че тук не е място за такъв тип консултации...
Sahiba
Потребител

Мнениеот p_dyan » 06 Мар 2009, 12:40

Аз доколкото разбирам жената иска да и се обяснят не въпроси по съществото на иска, а по-скоро процедурни въпроси - например - защо още не е насрочено делото (с месеци наред), ако пък е насрочено защо не се извършват никакви действия и прочие процедурни неща.
Най-добре е жената да поиска номера на делото (ако е насрочено) и да отиде в канцеларията на съответния съд и да поиска делото и да прочете какво става там, ако не е образувано - по входящия номер на исковата молба да се направи проверка какво става и къде се намира тази молба.
p_dyan
Потребител

Мнениеот kalinam » 06 Мар 2009, 13:46

Брей, че сте тънкообидни:) Благодаря на p_dyan за подкрепата,мисля,че тя съвсем точно формулира какво точно целя с отварянето на тази тема!!!
Begium,прочети първото изречение на първия ми пост. Там съм си казала,че не съм много наясно. +това реших,че тук е най-удачно да попитам,тъй като преди бях виждала,че НЕюристи са получавали съвет да го наречем.
Или вие смятате,че трябва да се обръщам към ваш колега и да му заплащам,когато искам чисто техническа информация за протичането на КОЕТО и да е било дело? :)
Благодаря все пак, че ми отговорихте:)
Само за протокола, на 20 години съм:)
kalinam
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 06 Мар 2009, 19:05

Интересно дали не е време да предложим Многоликия за Председател на Дисциплинарния съд - поне ще оре на живо.

Интересна гилдия се заформи - Председателя на Висшия адвокатски съвет - човека Даниела Доковска, работи в една посока, гилдията работи в друга посока.
Искам да чуя мнението на Даниела Доковска по въпроса - трябва или не трябва да се работи с масите (работещите индивиди, електоралните единици и т.н.) или не.

Право се учи едва от скоро в гимназиите.

Хората знаят единствено думите "адвокат", "съдия", "ще те дам на прокурора".
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот kalinam » 06 Мар 2009, 19:25

Много, много, много Ви благодаря!!! Точно това ме касаеше:) Другата седмица мисля да отида за справка. А за спамъра - трябваше да се досетя. :)

Приятен уикенд Ви желая!

P.S. Смятам темата за приключена. Спам и развиване на теории може да си публикувате(публикуваш? :roll: ) в други теми. Моля някой модератор да заключи темата.
Обидно е,че хората в труден момент смятат,че тук може да се отърват от притесненията си,а някой превръща тяхната история в цирк и се подиграва с неуместното положение,в което са изпаднали.

И отново благодаря на останалите! :)

"Давай наставления само на този, който търси знания, осъзнавайки своето невежество. Оказвай помощ само на този, който не умее понятно да изказва своите заветни думи. Обучавай само този, който е способен, узнавайки за единия ъгъл на квадрата, да си представи останалите три." Конфуций
kalinam
Нов потребител

Мнениеот kalinam » 07 Мар 2009, 15:37

Има една фраза - клише, която е много подходяща за случая... нека по-умният да замълчи. :) И струва ми се,знае се кой няма да млъкне. :mrgreen: :lol: :mrgreen:
kalinam
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ