начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Генерално пълномощно-проблеми

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Генерално пълномощно-проблеми

Мнениеот bluegod » 14 Апр 2009, 21:44

Здравйте имам следния проблем:
Преди 5 год.имах лека кола и реших да я продам,но поради младостта си тогава не прецених какви неприятности може да ми създаде това.Купувача ми каза че нямало смисъл да прехвърляме колата а може да направиме генерално пълномощно и така да съкратиме процедурите и разходите.Аз както се досещате се съгласих и така му продадох колата.
Минаха години аз един ден му се обадих да се разбереме нещо за прехвърляне а той ми каза че вече е препродал колата и за новия собственик не знае нищо,той бил отишъл в чужбина и т.н.и той с пълномощно от продавача.
Въпроса ми е какво мога да направя в случая защото данъка сега ми се трупа,аз не мога да открия купувачите и незнам какво да правя.Има ли някакъв начин да спра от движение колата или пък да я обявя за изчезнала или пък нещо друго.Ако може някой да помогне ще съм много благодарен ще има и почерпка :D
bluegod
Нов потребител

Re: Генерално пълномощно-проблеми

Мнениеот popo45 » 14 Апр 2009, 21:50

Да ви имам проблема. Пълномощника то ест вие може да прекратите действието на пълномощното едностранно после си искате да ви се върне колата. Оттам нататък полицията я търси.

Подробности при нотариуса с пълномощното.
popo45
Потребител

Мнениеот popo45 » 14 Апр 2009, 21:51

Ако сте лош човек може да си вземете колата и купувачат пие една студена вода.
popo45
Потребител

Мнениеот fani_i » 14 Апр 2009, 21:59

Съвсем не е толкова просто, не е нужно да задълбочавам, но оттеглянето на упълномощаването трябва да достигне до адресата - датата при всички случаи ще е по-късна от датата на продажбата, която пълномощникът все пак е извършил валидно.
Ако все още имате връзка с купувача, опитайте да разберете при кой нотариус и кога (годината гледайте със сигурност да разберете, а ако може и точната дата)е правена сделката - оттам се молете да си е направил копие(защото не е задължително), поне по общия регистър ще се види, ще Ви се издаде удостоверение за сделката, с удостоверението - при данъчните с молба да отменят разпорежданията за дължимия данък от момента на прехвърлянето и така...
За друг път - Вие си знаете :wink:
fani_i
Потребител

Мнениеот bluegod » 14 Апр 2009, 22:01

Въпроса е че не знам от кой да си я търся колата,а и за прекратяването-ходих при нотариус тук в нашия град и той си взе парите за консултацията и нищо не ми каза че мога да прекратя пълномощното.
bluegod
Нов потребител

Мнениеот DEKAH » 14 Апр 2009, 22:14

bluegod написа:Въпроса е че не знам от кой да си я търся колата,а и за прекратяването-ходих при нотариус тук в нашия град и той си взе парите за консултацията и нищо не ми каза че мога да прекратя пълномощното.

Браво. При правилният човек сте отишли.

Имате 2 варианта.
1. Пиете една студена вода.
2. Обаждате се на пълномощника да идва и да се оправяте. Ако не - пускате жалба, че колата е открадната. Полицията да се оправя.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 14 Апр 2009, 22:32

DEKAH написа:2. Обаждате се на пълномощника да идва и да се оправяте. Ако не - пускате жалба, че колата е открадната. Полицията да се оправя.

Тц , аз това не го препоръчвам.Разбира се има вероятност колата да е отишла за скраб и да не бъде открита и в такъв случай ще свърши работа.Но има и голяма вероятност да се открие и тогава става много лошо.Нещата ще се разплетат бързо и следва следват много неприятности.За мен верния път е истината и пак през полицията/прокуратурата.Пишете една жалба без да давате квалификация , точно какво е станало...след това разказвате , че пълномощника не ще да изповяда покупко-продажба , не ще и да върне колата , а се страхувате , че с нея може да се извърши престпление или друго нарушение , с което да Ви бъде ангажирана отговорност.Молите да бъде извършена проверка по случая и ако се установи престъпен състав , да се образува резледване и да Ви бъде издадена служебна бележка за пред КАТ.Според мен тук иде реч за обсебване , но много прокурори отказват да образуват досъдебно производство.Ако не стане по този начин , вече наистина става много сложно.Препоръчвам гореща да се обърнете към адвокат.

Успех!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот razli4na » 14 Апр 2009, 23:05

То, като гледам и при двама ви / REVOLUTION и DEKAH / последиците ще са едни и същи.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 14 Апр 2009, 23:07

razli4na написа:То, като гледам и при двама ви / REVOLUTION и DEKAH / последиците ще са едни и същи.

Ами дай акъл тогава! :D
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот razli4na » 14 Апр 2009, 23:35

НЕма нужда, REVOLUTION, вие вече сте го дали, при това сте твърде изчерпателни. Питащият има варианти бол, като гледам.
Обаче, докато не намрази думата "генерални" към пълномощни, ще има да плаща, както вероятно вече е разбрал...
razli4na
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 14 Апр 2009, 23:38

razli4na написа:НЕма нужда, REVOLUTION, вие вече сте го дали, при това сте твърде изчерпателни. Питащият има варианти бол, като гледам.
Обаче, докато не намрази думата "генерални" към пълномощни, ще има да плаща, както вероятно вече е разбрал...

ЕЕЕ , хубава работа razli4na.Дай и ти един вариант , ще е от полза.Недей се стиска. :mrgreen:Ако беше дал изрично пълномощно по-добре ли щеше да е?
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот razli4na » 15 Апр 2009, 00:16

REVOLUTION, задаваш ми два въпроса- първият е какво да се прави при това положение, а вторият е, какво би могло да се направи, ако пълномощното беше изрично.
При това положение, аз виждам една привидна сделка /тази по поръчката, за която е дадено пълномощно- сиреч комбинация две в едно, като имаме предвид единственото писмено доказателство, от което ще черпим правните изводи/ и действителната /продажната/. Дали има нужда да вървя нататък и да обяснявам пътя, като се обосновавам на чл. 26, ал. 2, предл. 5 ЗЗД. С други думи- бих поискала от съда да се обяви привидната сделка за нищожна, а прикритата- за действителна. Там вече ще трябва да му се обясни на тЕриката какви масрафи ще понесе и как евтиното ще му излезе скъпо, но нещата се слагат на място, пък той да решава дали по този път ще се върви или по някои от вече казаните по- горе.
Относно изричното пълномощно- то винаги е конкретно и като не се реализират действията по него, лесно можеш да контролираш нещата, от една страна. От друга, упълномощения няма да може да се ползва от това пълномощно за останалите действия, които не са упоменати в него. Тогава сам ще потърси упълномощителя и ще иска прехвърлителна сделка.
Ей, кви среднощни мисловни писъци, а?
razli4na
Активен потребител

Мнениеот fani_i » 15 Апр 2009, 07:38

Всъщност питащият е употребил израза "Генерално" пълномощно, но текста не виждаме, за да го коментираме. Много хора използват израза, имайки предвид, че лицето има право да се разпорежда с автомобила като извършва всякакви сделки, включително да договаря със себе си.
Считам, че в същото пълномощно със сигурност са посочени изброените действия, при това трябва да е предоставен талона, вероятно и застрахователна полица. Упълномощителят със сигурност си е получил продажната цена, която пък със сигурност не е посочената в договора. На него проблемът му не е, че му трябва колата - не може да получиш и продажната цена, и вещта, а плащането на данъците - затова съм посочила реда, по който може да се освободи от данъчните задължения след прехвърлянето.
Ако упълномощаването не страда от пороци, които тук не можем да преценим, пълномощникът е бил надлежно упълномощен към момента на сключване на договора за извършване на продажбата, но просто не е декларирал придобиването на МПС пред данъчните органи, както и следващите приобретатели.
Не виждам какво тук би помогнала полицията - човекът не претендира да му се връща кола, нито бих го съветвала да твърди, че е открадната, обсебена и т.н., при условие, че доброволно е упълномощил с нот.заверено пълномощно трето лице да извърши сделка с нея -това пък е лесно доказуемо.
fani_i
Потребител

Мнениеот fani_i » 15 Апр 2009, 07:48

Питащият, обадете се с един ред, де - сума труд хвърлихме тук, че и боб, за да разберем - само данъците ли искате да отпаднат или искате да разваляте продажбата :?:
Толкова хипотези разнищихме, че не се знае докъде ще стигнем, ако продължим без Вас :D
fani_i
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 15 Апр 2009, 08:14

fani_i проблемът е че и купувачът е "препродал" колата с пълномощно.Или както става в болшинството случаи , му е дал ключовете и документите и толкоз.Ако има последваща продажба по надлежния ред-то проблем няма , защото дори не е нужно да се търси нотариуса.Просто отиваш в КАТ и си взимаш нужното удостоверение , че колата вече е на друго лице(не ми се рови в наредбата , за да пиша точните наименования на документите).
Razli4na , не споделям тезата ти за относителната симулация , но това е въпрос на спор.Но тука друг е проблема.Никой не знае къде е колата.Ако успееш да намериш инфо , че колата е в Иван....охоо става празник.Но и купувача не знае ,наистина къде е колата.Или ако знае следващото лице я е "продало" и тук връзката се къса.Съди го , печи го , купувача квото и да го направиш , колата няма да разбереш къде е.Оттам не можеш да я отрегистрираш от КАТ , заради една абсолютно тъпа Наредба в тази и част.Следва да си плащаш данъците , докато не си видиш колата по тв-то , че са отвлекли с нея някои.
Затова за съжаление единствения начин тази кола да се открие е намеса на полицията.Чувал съм какви ли не причудливи методи.Но проблема при тези казуси е много голям.А хоратта продължават да си "продават" колите с пълномощно.Дори имах случай , в които човека даже и пълномощно не беше дал.Ужас!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот ddanaillov » 15 Апр 2009, 08:17

REVOLUTION написа:
DEKAH написа: .Според мен тук иде реч за обсебване , но много прокурори отказват да образуват досъдебно производство.Ако не стане по този начин , вече наистина става много сложно.Препоръчвам гореща да се обърнете към адвокат.

Успех!

:D :D :D :D :D Че какво обсебване, когато е действал съобразно пълномощията си :?: :idea:
Прокуратурата и полицията нямат място в ситуацията... Има там едни текстове от нЕкои закони, които говорят за отчета на пълномощника, но нема да кажа повече , че навлизаме в дълбоките води на платената консултация. А и всеки автомобил си има " картон" в КАТ, но и това е отделен въпрос :wink:
ddanaillov
Нов потребител

Мнениеот REVOLUTION » 15 Апр 2009, 08:28

ddanaillov написа:
REVOLUTION написа:
DEKAH написа: .Според мен тук иде реч за обсебване , но много прокурори отказват да образуват досъдебно производство.Ако не стане по този начин , вече наистина става много сложно.Препоръчвам гореща да се обърнете към адвокат.

Успех!

:D :D :D :D :D Че какво обсебване, когато е действал съобразно пълномощията си :?: :idea:
Прокуратурата и полицията нямат място в ситуацията... Има там едни текстове от нЕкои закони, които говорят за отчета на пълномощника, но нема да кажа повече , че навлизаме в дълбоките води на платената консултация. А и всеки автомобил си има " картон" в КАТ, но и това е отделен въпрос :wink:

Действал е съобразно с пълномощията си до момента , в който е бил упълномощен.След това трябва да върне колата , нъл тъй?Ако ми обясниш как "картона" в КАТ и отчета на пълномощника ще намери къде е колата , ще взема да си платя консултацията! :lol:Или как ще прекратиш регистрацията в КАТ без талона и рег.табели? 8)
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот fani_i » 15 Апр 2009, 08:49

1.Как да връща колата, като е бил упълномощен да я продаде, при това със сигурност в пълномощното е фигурирал текст "Да договаря сам със себе си, като...", предоставен е талон, ЗП, ключове и т.н.?
Подобно упълномощаване обикновено е без срок, а ако е имало такъв - да се проследи дали колата е продадена след изтичането му - Ще отидем на действия без представителна власт.
2. От партидата си в ПАМДТ може да отпише колата и без да я отписва от КАТ - категорично съм правила процедурата, и то успешно, за да го напиша. Целта е да се докаже само прехвърлянето на собствеността с достоверна дата - няма общо с други адм. задължения на купувача, вкл. регистрация или не в КАТ.
3. С оглед 1 и 2 - в момента не го интересува на кого е препродадена колата и как - важно е неговият договор за ПП, сключен чрез пълномощника, да се намери, или поне данните по общия регистър на нотариуса.
С тези именно данни в ПАМДТ се подава молба, в резултат на което от датата на продажбата се отменят начислените данъци.
Задължението за деклариране придобиването на автомобил е на купувача, но не е изпълнено, та затова се налага продавачът да удостовери прехвърлянето, за да се освободи от данъчните задължения.
Доколкото четох отново питането, човекът се интересува именно как да избегне плащането на данъци за колата, която вече не притежава.
Ако пък питането му е за разваляне на договора - не видях това да го притеснява, а си е задал въпроса за връщане на колата по-скоро от незнание-демек, така и така ми се начисляват данъци, поне да си върна и колата...
Ще трябва обаче да връща продажната цена. Не ми се вярва това да иска...отдавна са заминали.
Да не говорим за давността за разваляне(посочено е, че е продал преди 5 години) че съвсем ще се отплеснем.
fani_i
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 15 Апр 2009, 08:55

bluegod написа:Здравйте имам следния проблем:
Преди 5 год.имах лека кола и реших да я продам,но поради младостта си тогава не прецених какви неприятности може да ми създаде това.Купувача ми каза че нямало смисъл да прехвърляме колата а може да направиме генерално пълномощно и така да съкратиме процедурите и разходите.Аз както се досещате се съгласих и така му продадох колата.
Минаха години аз един ден му се обадих да се разбереме нещо за прехвърляне а той ми каза че вече е препродал колата и за новия собственик не знае нищо,той бил отишъл в чужбина и т.н. :!: и той с пълномощно от продавача :!: .

fani_i нали разбираш , че няма надлежна продажба.Ако има такава проблем няма! :wink:След като пълномощното е отеглено той трябва да върне колата!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот fani_i » 15 Апр 2009, 09:19

f
ani_i нали разбираш , че няма надлежна продажба.Ако има такава проблем няма! :wink:След като пълномощното е отеглено той трябва да върне колата!

Предлагам да се върнем на питането на първоизточника, което главно третира възможността да не плаща данъци за продадената вече кола, че както почнахме, ще забравим основното в казуса:
1.Не знам откъде се разбира, че няма надлежна продажба - не може да направим тук преценка за наличието или не на надлежна продажба по простата причина, че ни липсва текста на пълномощното.
От израза "препродал колата" категорично може да се направи следния извод: Упълномощавам Х да продаде колата ми на трето лице, включително на себе си,, предавам му всички необходими документи и ключовете - без такъв текст в пълномощното и без документите няма нотариус, който да направи сделката. При това със сигурност упълномощителят е получил още при упълномощаването продажната цена, но не го е написал тук - точно защото не се знае кога упълномощеният ще извърши действието, за да се разплатят към момента на сделката.
Продавам колата първо на себе си, след което вече като собственик, а не пълномощник, я "препродавам" - не виждам кое му е ненадлежното.

2. Не видях никъде питащият да е посочил оттегляне на пълномощното преди извършване на сделката, нито да е имало срок на упълномощаването, след който пълномощникът ще е без представителна власт, включително да продаде и на себе си. Не може да упълномощиш някой да
Считам, че ако упълномощаването не страда от нищожност - за разваляне и унищожаване са изтекли сроковете - какво има да търсим в сделките? И тях не можем да преценяваме за валидност без текста и без пълномощното.
fani_i
Потребител

Следваща

Назад към Взаимопомощ