начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Генерално пълномощно-проблеми

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Генерално пълномощно-проблеми

Мнениеот REVOLUTION » 15 Апр 2009, 09:27

:lol: :lol: Аз твърдя , че сделка не е имало.Имало е няколко последователни пълномощни.Иначе не виждам смисъл защо 1 "купувач" е дал на 2"купувач" отново пълномощно :?: :idea: .Тая кола никога не е била продавана.Хващам бас.Ако се включи пак питащия да каже.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот latina » 15 Апр 2009, 09:41

Бих се съгласила с REVOLUTION, според мен не са налице сделки, а колата е била карана с пълномощно от първия "купувач" и от последния, защото тези пълномощни в повечето случаи съдържат клаузи за преупълномощаване със същите права, т.е. най-вероятно питащият продължава да си бъде собственик по закон.
latina
Младши потребител

Мнениеот bluegod » 15 Апр 2009, 18:13

Единственото ми желание е само да се освободя от данъците за предходните години и за бъдещите напред естествено.Нямам никакво желание да си връщам колата и т.н.тя и без това едва ли вече е в движение.Благодаря ви за изчерпателните отговори но все пак ги формулирайте на по разбираем език все пак аз не съм нито юрист нито адвокат :wink:
bluegod
Нов потребител

Мнениеот REVOLUTION » 15 Апр 2009, 18:18

bluegod написа:Единственото ми желание е само да се освободя от данъците за предходните години и за бъдещите напред естествено.Нямам никакво желание да си връщам колата и т.н.тя и без това едва ли вече е в движение.Благодаря ви за изчерпателните отговори но все пак ги формулирайте на по разбираем език все пак аз не съм нито юрист нито адвокат :wink:

Ти кажи какво ти е казал "купувачът" , дали е продал колата с договор , заверен от нотариус или я е "продал" с пълномощно! :?:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот miriam » 15 Апр 2009, 18:26

Ееее, Революшън , ами то изрично е казано -пълномощното е генерално
, демек с него можеш всичко :D
ако беше майорно-само да я караш когато не вали и да и помпаш гумите;
ако беше да речем лейтенантско пълномощно- само да и сменяш маслото и да и плащаш паркинг , примерно.... :lol:
miriam
Потребител

Мнениеот bluegod » 15 Апр 2009, 18:35

Ами мисля че я е продал с пълномощно,не знам дали може с договор да я продаде той след като аз съм собственик.
bluegod
Нов потребител

Мнениеот bluegod » 15 Апр 2009, 20:00

Текста на пълномощното е следния:
1.От мое име и за моя сметка да има право да управлява личния ми автомобил,както в страната така и в чужбина,като в тази връзка ме представлява пред всички държавни органи и администрации и специално пред органите на мвр,кат,гу митници,да има права да изготвя,подписва,предава и получава всички необходими документи,свързани с ползването и разпореждането с автомобила,да има право да ме представлява пред всички застрахователни дружества и компании,като сключва застрахователно договори и получава суми от мое име и за негова сметка при настъпване на застрахователни събития.
2.Да има права да продава ,заменя,даряваили прехвърля както намери за добре да оттдава под наем автомобила на лица по негов избор и за цена или насрещна престация за каквато се споразумеят,като в тази връзка да има право да договаря сам със себе си.
Да има права да преупълномощява трети лица с правата подробно изброени в точки първа и втора от настоящето пълномощно.

Като го чета сега направо се чудя как съм могъл с такава глупост да си дам колата на някакъв си човек,то май с това пълномощно му давам права за всичко каквото си помисли човек. :(
bluegod
Нов потребител

Мнениеот fani_i » 15 Апр 2009, 20:06

А се надявахме да разсееш мъглата - продадена ли е тази кола по договор, подписан пред нотариус или хората само си я управляват, ама и това няма да стане ясно, а то беше същественото, за да ти се отговори. Продажбата с пълномощно означава, че въз основа на пълномощното е сключил договор за покупко-продажба на МПС-то, с нотариално удостоверени подписи, та затова - потърси си купувача (след като си го упълномощавал, предполагам разполагаш с данните му) и провери именно това - пред нотариус с ДОГОВОР прехвърлял ли е колата, пред кой нотариус и кога. Оттам ще се разплете и кълбото.
Така и предполагах да е текста на пълномощното, при това вероятно е правен в кантората на нотариуса.
С това именно пълномощно си е продал колата на себе си или трето лице и т.н., но не е декларирал придобиването в данъчна служба и така ти се начислява и данък.
Или пък още не я е продал, а е упълномощил друго лице с тези права...
Точно това ще трябва и да установиш - последиците в двата случая са коренно различни.
fani_i
Потребител

Мнениеот bobsana1 » 15 Апр 2009, 20:20

Според мен не е продадена, тъй като пълномощника никъде не споменава за декларациите по ДОПК, а без тях няма как да стане продажбата. Нека каже за тях.
bobsana1
Младши потребител

Мнениеот bluegod » 15 Апр 2009, 20:23

fani_i-мерси за поясненията които ми правиш,та значи първата ми работа сега е да бия 150км.път и да разбера как е продадена колата с договор ли или с пълномощно и след това при нотариуса при когото е направена сделката.
Ще пиша като разбера какво точно се е случило пак.
Мерси за отзивчивостта.
bobsana1 -не знам какви са тези декларации по ДОПК,не съм попълвал аз нищо.
bluegod
Нов потребител

Мнениеот jivko_stoev » 15 Апр 2009, 20:26

абе вие глупави ли сте, или какво ? REVOLUTION толкова ясно ви го е обяснил , че просто нема и накъде по-добре от това!!! Само изгаряте клетките на REVOLUTION, просто слушайте какво ви говори радиото(REVOLUTION) , няма да сгрешите, в това съм 100% сигурен, предвид че е спорил на правна тема по въпроси с видни преподаватели по Гражданско Право..!!! :lol:
jivko_stoev
Младши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 15 Апр 2009, 20:34

jivko_stoev написа:абе вие глупави ли сте, или какво ? REVOLUTION толкова ясно ви го е обяснил , че просто нема и накъде по-добре от това!!! Само изгаряте клетките на REVOLUTION, просто слушайте какво ви говори радиото(REVOLUTION) , няма да сгрешите, в това съм 100% сигурен, предвид че е спорил на правна тема по въпроси с видни преподаватели по Гражданско Право..!!! :lol:

:lol: :lol: Вярно понякога съм като радио :oops: :mrgreen: , но не си спомням да съм спорил с видни преподаватели по Гражданско право...Я дайте линк по темата! :lol:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот bluegod » 16 Апр 2009, 00:14

REVOLUTION-Значи според теб трябва да подам жалба(къде?)и да прекратя пълномощното.Това къде може да стане?Само при нотариуса където съм го направил или при всеки един нотариус и при какви условия мога да прекратя пълномощното?
bluegod
Нов потребител

Мнениеот REVOLUTION » 16 Апр 2009, 08:34

bluegod написа:REVOLUTION-Значи според теб трябва да подам жалба(къде?)и да прекратя пълномощното.Това къде може да стане?Само при нотариуса където съм го направил или при всеки един нотариус и при какви условия мога да прекратя пълномощното?

В никакъв случай не подавай жалба сам :!: :!: :!: :!: :!: :!: .До тук от солови изпълнения виж как си се набъркал.Ако беше се консултирал с адвокат , за 30-60 лв. щеше сега да си свиркаш.Сега ако продължаваш пак сам да се оправяш......
Консултирай се с адвокат!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот teri_a » 16 Апр 2009, 08:38

И аз съм на мнение че трябва да обяви привидността на сделката, да се обяви за действителна продажбата и с решението, което уважава положителния установителен иск да отдиве в данъчното, за които то е задължително. След това упълномощеният, който е препродал колата да се разплита и той.
teri_a
Младши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 16 Апр 2009, 11:46

teri_a написа:И аз съм на мнение че трябва да обяви привидността на сделката, да се обяви за действителна продажбата и с решението, което уважава положителния установителен иск да отдиве в данъчното, за които то е задължително. След това упълномощеният, който е препродал колата да се разплита и той.

Дори и да успеете да убедите съда , че има привидна и прикрита сделка , никога не може съдът да обяви за действителна продажбата , защото тя е нищожна поради липса на форма!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот razli4na » 16 Апр 2009, 11:57

Ами нот. заверка на подписите при поръчката материализирана и в пълномощното
razli4na
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 16 Апр 2009, 13:21

razli4na написа:Ами нот. заверка на подписите при поръчката материализирана и в пълномощното

Аз не знам дали и как поръчката е материализирана в пълномощното , но дори да е така , върху пълномощното има един подпис , за да да се спази формата за договор с нотариална заверка на подписите , трябва да има 2 подписа!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот bluegod » 21 Апр 2009, 22:43

Да прав е REVOLUTION-на пълномощното има само един подпис-моя.
Въпроса ми сега е как мога да прекратя пълномощното и каде може да стане това?
bluegod
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 22 Апр 2009, 02:20

:roll: Две страници.... за това нещо?? Дори не четох повечето постове.

Единия, и сигурен според мен, вариант за разрешаване на проблема е този, посочен от Революцията.
Другия, и не съм го ползвала, но ми хрумна- колата продадена преди 5 години. Преди известно време се извършваше задължителна пререгистрация, защо не идете в КАТ и да поискате официално удостоверение/ разполагат с електронна система за това/, видно от което ще разберете кой и кога, най-вече къде, е пререгистрирал возилото ви? И дали е?
Щото може и отдавна вече да е за скрап- тогава със сигурност се връщате на варианта, посочен от Революцията. Където ви е нужен адвокат.
Гост.
Старши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Взаимопомощ