начало

Пенсиониран прокурор към членовете на ВСС: Пожелавам ви да дочакате този щастлив момент Пенсиониран прокурор към членовете на ВСС: Пожелавам ви да дочакате този щастлив момент

Съдебна делба на наследствен имот??

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Съдебна делба на наследствен имот??

Мнениеот taipan » 12 Юли 2009, 14:09

При трима наследници на един апартамент 100кв.м. доколкото знам е прехвърлен на човек, който е починал и остават двете му деца наследници и съпругата, искат да го изнесат на публична продан. Има проблем, че при прехвърлянето на починалия е било прехвърляно, чрез гледане. Не знам, каква процедура има при това.... И колко време приблизително трае съдебната дела, уж по ГПК са бързи производства, но.... свързано е и сигурно с големи разходи. Дайте повече инфо. по въпроса чисто съдебно, какво се прави, какви пари отиват.
taipan
Потребител

Re: Съдебна делба на наследствен имот??

Мнениеот Гост. » 12 Юли 2009, 16:53

taipan написа:При трима наследници на един апартамент 100кв.м. доколкото знам е прехвърлен на човек, който е починал и остават двете му деца наследници и съпругата, искат да го изнесат на публична продан. Има проблем, че при прехвърлянето на починалия е било прехвърляно, чрез гледане. Не знам, каква процедура има при това.... И колко време приблизително трае съдебната дела, уж по ГПК са бързи производства, но.... свързано е и сигурно с големи разходи. Дайте повече инфо. по въпроса чисто съдебно, какво се прави, какви пари отиват.

:roll: И след цяла една година, вече вероятно в 5 курс - пак същото?!? 8)
На питането "какво се прави", за вас специално ще повторя- въоръжени с НА за ППС срещу ИГ, УН, ДО и ССОС :arrow: посещава се адвокат.
Съдебната делба не е от изрично изброените в чл. 310! :idea:
Със сигурност има разходи- ДТ, адвокатски хонорар, възнаграждение за ВЛ...
Какви пари отиват? Колкото имате на сърце, и тези изрично посочени в ТАРИФА за държавните такси, които се събират от съдилищата по Гражданския процесуален кодекс.

Това, ако чак пък много настояват да приключат проблемите със съсобствеността си по съдебен ред.
То, не че няма по-лесни начини за прекратяването и, но те си знаят.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Melly » 12 Юли 2009, 17:11

taipan написа:При трима наследници на един апартамент 100кв.м. доколкото знам е прехвърлен на човек, който е починал и остават двете му деца наследници и съпругата, искат да го изнесат на публична продан. Има проблем, че при прехвърлянето на починалия е било прехвърляно, чрез гледане. Не знам, каква процедура има при това.... И колко време приблизително трае съдебната дела, уж по ГПК са бързи производства, но.... свързано е и сигурно с големи разходи. Дайте повече инфо. по въпроса чисто съдебно, какво се прави, какви пари отиват.

Ооооо, дУшо taipan,
Ти се появи отново.... :roll: :roll: :roll:
...и пак същия въпрос продължава да терзае крехката ти същност? :shock:

Ооо, НЕ!
Не е за вярване :? :D
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот taipan » 12 Юли 2009, 22:49

Интересува ме сериознен отговор. Процедурата дълга ли е? СЛожна ли е? Свързана ли е с големи разходи, на практика, а не теорията в учебника или закона.
taipan
Потребител

Мнениеот Гост. » 12 Юли 2009, 22:55

Виж сега, аз наистина искам да ти помогна, но ти определено си по-опърничав и от мен. :lol: Нито за миг не съм ти сочила как стоят теоретично нещата.
Защо ги буташ хората към съдебна делба, като могат да продадат имота и пито- платено? Някой от съсобствениците да не иска да продава?
Не те разбирам- освен да се изкара един хонорар повече тази гимнастика е неправилна. Към СД се пристъпва, едва когато между съсобствениците не може да се постигне съгласие да ликвидират съсобствеността си доброволно. Като производство е не така продължително, каквото беше преди ГПК нов, но все е време- две фази, ДТ е 4 % от данъчната оценка, хонорар на адвокат- мин. 400 лв. плюс процент за материален интерес, възнаграждение на вещо лице- около 200-300лв.
Апартаментите са често неподеляеми. И, ще се изнесе на публична продан- ама там имаш още не по-малко от 6 м. време, такси на ЧСИ.
А дали ще се намери някой да го купи имота? Дали ще е на цената която те искат?
taipan написа:Интересува ме сериознен отговор. Процедурата дълга ли е? СЛожна ли е? Свързана ли е с големи разходи, на практика, а не теорията в учебника или закона.

Сериозен отговор не може да ти се даде, предвид изложеното, защото отново питаш, като човек чужд на правото.Ако трябва да се отговори лаконично- дълга, сложна и скъпоструваща, като време и пари.

п.п. Вие нямате ли задължителен семестриален практически стаж? А, и ти нали работеше в кантора?
Гост.
Старши потребител

Мнениеот namakak » 13 Юли 2009, 01:06

По ГПК може да имате 6 експертизи от вещи лица в период за над 20 години.
Зависи от договори и декларации за семейно имущество.
Хонорарът за първо дело как да е.За втора инстанция,нов хонорар.За всяко дело има хонорар.Делото може да се проточи с години,хонорара си го платил.
Молбата до ВКС НАСРОЧВА ДЕЛО СЛЕД 2 ГОДИНИ,ако има за какво или според кой закон има за какво да се насрочи.Всяка страна има право да поиска веща оценка на имота.Може да пребие вещото лице.Да се проточи още 2 години разследване.Може вещото лице от съда на 90 години внезапно да умре.Може всичко.След това може да има жалба срещу ващо коляно което не отговаря по чл.349 и още една година насрочване на дело.След което иск за нова оценка на имота изхабения с наеми,за което вие не бихте платили на вещото лице,за да взимате наеми още 6 месеца.Следователно вие плащате на ищците техното искане.Още 6 месеца до доказателствата кой е живял при откриване на наследството /през тези 20 години все написано кой е живял при откриване на наследството/,докато не изникне някой наболял новопостъпил закон приет от новоизбранници.
Ако има нещо неразбрано ,питай.
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот bebitor » 13 Юли 2009, 20:21

Значи, ако съм успяла правилно да разгадая, НАСЛЕДОДАТЕЛЯТ е придобил имота чрез договор за гледане и издръжка. Няма никакъв проблем наследниците му да продадат имота на когото си искат, стига върху него да няма учредено право на ползване. Друг е въпросът, че ще трябва те, вместо наследодателя си, да полагат грижи и да издържат прехвърлителя, ако е още жив. Тайпан, залягай по-сериозно над учебниците и си оправи юридическия език, който виждам, още липсва...
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ