начало

Пенсиониран прокурор към членовете на ВСС: Пожелавам ви да дочакате този щастлив момент Пенсиониран прокурор към членовете на ВСС: Пожелавам ви да дочакате този щастлив момент

2 годишна дъщеря ни си счупи крачето в детски клуб

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

2 годишна дъщеря ни си счупи крачето в детски клуб

Мнениеот mesiata » 22 Юли 2009, 09:24

Здравейте,

Моля за правен съвет от знаещите тук за което предварително им благодаря. Имаме 2 годишна дъщеря, която наскоро оставихме в детски клуб за 1 час - ние също бяхме в заведението. Момичето коет трябваше да се грижи за нея я остави без надзор и тя следвайки примера на по-голямо дете се пусна по стъпалата на пързалката където си счупи крачето. Грабнахме детето ( в суматохата не се сетихме да си искаме касова бележка ) и отидохме в Пирогов където я снимаха и гипсираха за 25 дни. Свързахме се със собствениците и те казаха че нищо не могат да направят и много съжалявали, но също така отказаха да ни издадът документ че детето е пребивавало там в съответния ден. Моля за съвет от ваша страна какъв е начина да изискам такъв документ от тях и какви са шансовете ни да ги осъдим, защото не дай с боже ако детето си беше счупило врата те пак ли нямаше да отговарят ?

Бих се радвал на вашата подкрепа
mesiata
Нов потребител

Re: Моля за мнение

Мнениеот sunrise » 22 Юли 2009, 10:10

Ами на първо място не си зарязвайте детето в такива центрове.По закон Вие сте длъжни да се грижите за него , а не случайни хора по кафетата. Защо не се сетихте да поискате бележка преди това и изобщо да се запознаете с условията там. Сега е почти невъзможно, да не кажа абсолютно да получите пари от тях за този инцидент.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот portokal » 22 Юли 2009, 10:18

Еее, Сънрайз, зарязали го били - ами тогава и на детска градина нека да не го пускат, и на баби да не го дават... :oops:
Вече за бележката преди това съм съгласна.
На въпроса на Месията - на първо мислене не се сещам за нищо друго освен за свидетели пред съда.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот sunrise » 22 Юли 2009, 10:31

portokal написа:Еее, Сънрайз, зарязали го били - ами тогава и на детска градина нека да не го пускат, и на баби да не го дават... :oops:
Вече за бележката преди това съм съгласна.
На въпроса на Месията - на първо мислене не се сещам за нищо друго освен за свидетели пред съда.

Не съм съгласна , колега! Когато дъщеря ми ходеше на детска градина, си бяхме подали молба за тази работа, после разписахме правилника за вътрешния ред и т.н. А от друга страна, детската градина беше общинска, учителките и разполагаха с необходимата квалификация за тази работа, имаше мед.сестра и т.н.
За мен оставянето на случаен човек, обкновено в близка до пълнолетието възраст си е живо зарязване.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот mesiata » 22 Юли 2009, 11:59

Сънрайз - не сме си зарязали детето, а сме си платили на съответното заведение да се грижат за безопасноста и докато си играе при тях , пък и в този детски клуб си има правилник, който гласи че влизането на родитлите в детската зона е нежелателно. По твоите разсъждения ако си с твоите деца в Метро да кажем и от даден стилаж падне нещо и детето пострада - то ти си виновна че си си завела детето там, а те не са отговорни, че не са си укрепили стоката. Свидетели имам двама, които ме срешнаха пред заведението. В самото заведение бяхме само аз съпругата ми и детегледачката. Дано някой компететнтен да помогне с нещо, тъй като ако не мога да си търся правата защото не съм си взел касова бележка и не ми е издавана такава - по добре да емигрирам. :|
mesiata
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 22 Юли 2009, 12:28

А като има правилник , какво пише в него за безопасността на децата, кой отговаря при подобен инцидент? А това ,че сте срещнали двама пред заведението, по никакъв начин не може да Ви помогне в случая.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот mesiata » 22 Юли 2009, 12:36

В правилника не пише че те носят отговорност, но не яише и обратното, а след като заведението е тяхно и предмета на дейност е гледане на деца мисля, че е чсно че носят отговорност. Сънрайз - струва ми се че не си особено компетентен ( без да се обиждаш ) и за това ще помоля ако може някой който е вещ в гражданското право да помогне. Предварително благодаря.
mesiata
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 22 Юли 2009, 12:42

Не се обиждам, защото не сте в състояние да прецените компетентност в област , в която на Вас Ви липсва такава. Но това ,че на Вас не Ви харесват отговорите е Ваш проблем, нека и други колеги се изкажат.
mesiata написа:В правилника не пише че те носят отговорност, но не яише и обратното/като не пише ,защо сте оставили детето там или установихте какво пише по-късно/, а след като заведението е тяхно и предмета на дейност е гледане на деца мисля/откъде разбрахте, че това е предмета им на дейност, защото за гледането на деца има издадени едни наредби, дето трябва да отговарят на тях/, че е чсно че носят отговорност. Сънрайз - струва ми се че не си особено компетентен ( без да се обиждаш ) и за това ще помоля ако може някой който е вещ в гражданското право да помогне. Предварително благодаря.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот Melly » 22 Юли 2009, 13:04

Подкепям sunrise.

Защото :!:

Нека Ви попитам гражданино mesiata,
Като оставихте детето си на "грижите" на тези лица, дали си направихте труда да изясните за себе си дали това Ваше твърдение
mesiata написа:....а след като заведението е тяхно и предмета на дейност е гледане на деца
отговаря на действителността?

А в този злополучен ден взехте ли някакъв документ, напр. фискален бон за сумата, срещу която те се задължават да "гледат" детето Ви , или си платихте "услугата" кеш, на ръка или в брой ??? :idea:

Да продължавам ли? :?
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот valdelina » 22 Юли 2009, 14:37

Да ви кажа честно, не мисля, че граждански иск би издържал в съда - някак куца правната страна на нещата - не разполагате с никакъв документ или надеждни свидетели. За да сте обаче спокойни, а и ако наистина това е предметът на дейност на споменатия от вас обект, бих ви посъветвала да се обърнете към Комисията за защита на потребителите. Ще се изненадате колко бързо и в повечето случаи (говоря от личния си опит) колко ефективно се справят с нещата. Деюре излиза, че те си развиват някакъв вид търговска дейност, но с необичаен предмет. Пари едва ли ще измъкнете от тази история, но доколкото разбирам, не е това и целта ви. Може обаче да предотвратите други подобни случки. Има много такива заведения, които с охота взимат парите на родителите, а напоследък такива места има в повечето заведения. Това обаче си е доста отговорно, а отговорността трябва да е по-стриктно уредена...Пробвайте, нищо не губите...
P.S. Жалби до Комисията за защита на потребителите могат да се подават и по електронен път чрез сайта им...
valdelina
Младши потребител

Мнениеот ivodrag » 22 Юли 2009, 14:48

Не мисля, че е правилно да се обвиняват родителите затова, че са оставили детето си в детски център. Такива центрове има на много места, оборудвани са, има възпитатели, вижда се, че вътре играят много деца. Нормално е човек да не бъде мнителен в такива случаи. Друг е въпросът, че е редно да има някакъв лицензионен режим и контрол върху такава специфична дейност, но не мисля, че родителите трябва да носят отговорност за това. За касовите бележки- не е необичайно да не си я поискаш, особено ако никой не ти я дава. Вина в случая носи фирмата, която стопанисва детския център, а не родителя. Липсата на документ действително ще затрудни доказването, но не би трябвало заради това нещата да останат без последствия. Без да съм специалист в административните процедури, мисля, че е добре да се подадат жалби до агенцията за закрила на детето и до съответната община, може и до данъчното- за неиздаване на фискален бон. Идеята ми е, че протоколите от подобни проверки (зависи какво ще пише в тях)може евентуално да послужат за доказателство за отговорност.
ivodrag
Младши потребител

Re: 2 годишна дъщеря ни си счупи крачето в детски клуб

Мнениеот valdelina » 22 Юли 2009, 16:16

Това имах предвид и аз. Но вместо лично да сезирате всички тези институции, ще го направи Комисията за защита на потребителите. Именно това е тяхната работа - ако нарушението не е от изричната им компетентност, те сезират съответния компетентен орган...
valdelina
Младши потребител

Мнениеот Sahiba » 22 Юли 2009, 16:17

Подкрепям Сънрайз!

Всичко друго е сол-ташак...

Никой не може да ти "вземе парите", ако не му ги дадеш (освен при престъпление от общ характер, но ме разбрахте на къде бия...)

Не ми се иска да влизам в ролята на "съдник" за това какъв родител сте, но от Вашите обяснения си вадя недобри изводи.

Няма да може да докажете събитието, та да не говорим размер на претендирано обезщетение...
Съвет - опитайте с КЗП! При всички случаи се надявам искренно да Ви висне като обица на ухото...
Поздрави!
Sahiba
Потребител

Мнениеот mesiata » 22 Юли 2009, 16:38

Абе ХОРА много ми е интересно какви изводи си вадите за това какви родители сме. Не виждам нищо нередно и безотговорно в това да оставиш детето си в детски клуб (ПОДЧЕРТАВАМ и ние бяхме там). Даже мога да твърдя че е по - отговорно от това да идеш с детето си в местния парк на небезопасените съоражения за игра. Детския клуб е част от веригата на детскте клубове Барброни и дейноста им не би могла да е друга. И ако искате вярвайте, но когато детето ви изпищи и не иска да си стъпи повече на крачето, касовия бон е последното нещо за което човек мисли. Жалба до КЗП вече пуснах и говорих със тях, но служителката им каза, че могат да извършат проверка за безопасноста на съоражението ( клуба има такова разрешение ) и най - добре да се обърна към адвокат относно отказа на собствениците да ми издадът документ, че сме били там.
mesiata
Нов потребител

Мнениеот REVOLUTION » 22 Юли 2009, 16:47

Здравейте , аз имам по-различно мение от колегите.Може да предявите граждански иск за обезщетение на имуществените вреди претърпени по лечението на детето и за неимуществени вреди за болките и страданията изживяни от последното.Може да предявите иска срещу търговеца , който е организирал детския клуб на основание чл.49 ЗЗД.Претенцията може да установите със свидетелски показания на детегледачката и на съпруга си , не е задължително да предоставите обезателно касова бележка или друг документ.Според мен няма нищо укорително , че сте се възползвали от услугата на заведението и е нормално да разчитате , че служителят който е бил натоварен от търговеца да осъществява надзор над децата , ще предпази последните от дейстивя , който ще доведат до самонараняване.Служителят не е изпълнил задълженията си , вследствие на което детето се е наранило.Според мен вероятността да спечелите делото не е никак малка.Консултирайте се с колега адвокат и действайте.Успех!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот realist » 22 Юли 2009, 16:54

45. Всеки е длъжен да поправи вредите, които виновно е причинил другиму.
Във всички случаи на непозволено увреждане, вината се предполага до доказване на противното.
50. За вредите, произлезли от каквито и да са вещи, отговарят солидарно собственикът и лицето, под чийто надзор те се намират. Ако вредите са причинени от животно, тези лица отговарят и когато животното е избягало или се е изгубило.

Мисълта ми е, че е много важно точно как е възникнала травмата - дали не с едължи на опасна пързалка или нещо подобно.
Не мога да се съглася с колегите, че след като не можете да докажете консумация в заведението и т.н. нямате право на обезщетение.
Просто нещата трябва да се разгледат с повече детайли - напр. в един детски клуб в Младост няма платен вход ... Освен това в случая няма пречка да се докаже присъствието ви в клуба със свидетели, но също много зависи какво точно са видели и за какво могат да свидетелстват.
Преди няколко години мой познат имаше дело с/у учител по физкултура за счупването на носа на едно дете по време на игра в часа му - осъдиха го да плати обезщетение.

Освен това има правила и нормативи за безопасността на детстките площадки за игра, независимо дали са на открито или на закрито.
И още този детски клуб се стопанисва от търговец, който следва да полага дължимата грижа и да наема квалифицирани лица. Не може да няма някаква уредба по въпроса - най-малкото нормите за безопасност. Възложете случая на адвокат да Ви проучи качествено нещата, но според мен, освен санкции от институциите, този търговец трябва да претъпи и осъждане.
А пък като нищо може да попаднете и в някой текст на НК.
Ако помислим малко, какво излиза, че ако фризьорката ми забие ножица в окото (Не дай Боже!) и не ми даде касов бон, няма да носи отговорност ли???
realist
Младши потребител

Мнениеот cocose » 22 Юли 2009, 16:57

При положение че въобще има детски клуб, се предполага че въпросният детски клуб работи ЗАКОННО. Сиреч, че те имат квалификацията и съответните разрешения за извършване на подобна дейност, само това е достатъчно да бъдат съдени и осъдени на базата на медицинското свидетелство което вие вече си имате разбира се. Разбира се, ако нямат съответните разрешителни, тогава работата става още по сладка за вас :)
cocose
Младши потребител

Мнениеот cocose » 22 Юли 2009, 17:04

mesiata написа:Сънрайз - не сме си зарязали детето, а сме си платили на съответното заведение да се грижат за безопасноста и докато си играе при тях , пък и в този детски клуб си има правилник, който гласи че влизането на родитлите в детската зона е нежелателно. По твоите разсъждения ако си с твоите деца в Метро да кажем и от даден стилаж падне нещо и детето пострада - то ти си виновна че си си завела детето там, а те не са отговорни, че не са си укрепили стоката. Свидетели имам двама, които ме срешнаха пред заведението. В самото заведение бяхме само аз съпругата ми и детегледачката. Дано някой компететнтен да помогне с нещо, тъй като ако не мога да си търся правата защото не съм си взел касова бележка и не ми е издавана такава - по добре да емигрирам. :|

Ама ти още ли се чудиш дали да емигрираш???
Аз го направих, и съм невероятно доволен от грижите и отговорностите които поемат тукашните детски градини, направо са на светлинни години от това което става в БГ :)
cocose
Младши потребител

Мнениеот donna » 22 Юли 2009, 17:17

Питащата я разбирам напълно , платила си е жената да и гледат детето и аз бих го направила ,но някога нямаше такива екстри ,все пак си площаш за грам спокойствие .
Но не мисля ,че момичето ,което се е грижило има кой знае каква вина , а самата организация на т.н. забавачка , тъй като ако събереш на едно място деца на различна възраст ,то си е ясно ,че малкото ще хукне да следва по -голямото и да го имитира. Тогава колкото и да е квалифициран персонала при много деца на разбична възраст трудно би се справил щото едното иска едно ,другото друго ,а третото гледа да се измъкне и да анправи същото както по-голямото дете.

Спомням си преди години с една приятелка нейните сега са студенти ,мойто кандидат студент , е то беше живо чудо и да платя за гледане никой ги не искаше тия три зверчета ...ужас ,човек не можеше да си каже две думи щото те и трите не знаеха кво искат и как го искат и имаха разлика по 1 година помежду си ...и ставаше една :cry:
donna
Старши потребител

Мнениеот ch3oh » 22 Юли 2009, 20:11

Подкрепям напълно Melly и sunrise, но от друга страна счупването на крак - не е ли средна телесна повреда?
ch3oh
Активен потребител

Следваща

Назад към Взаимопомощ