начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Неплатена сметка към мобилен оператор

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Неплатена сметка към мобилен оператор

Мнениеот curse » 07 Авг 2009, 04:38

Здравейте!

Сигурно това е доста разпространен и обичаен казус.
Минавам направо на въпроса. Ситуацията е следната:
Имах абонамент към единия от операторите - вивател. Това беше преди.. сигурно вече има 2-3 години. Оттогава насам тази карта е неизползваема, да не говорим и че номера не съществува вече. Обаче има натрупана сметка, заедно с лихви и неустойки предполагам откъм 250 лева някъде. Но въпросът е, че тази карта не е била използвана от мен ( а от приятелят ми), което разбира се, няма никакво значение за оператора, но в момента не мога да изплатя съответната сума.
Спомням си, че в началото... когато приятелят ми спря да плаща по картата, получавах (тъй като договора е на мое име) обаждания и смс-и, първо от вивател да направя някакви плащания, като начало първоначална вноска към оператора. В противен случай, ще задействат наказателно производство.
Получих даже обаждане от представител-адвокат на фирмата (поне така предполагам). То даже не беше обаждане, ами смс. Не си спомням за писма и т.н., беше отдавна. От тогава насам (а това са над 2 години) не бях обезпокоявана въобще от тях.
Но.. преди няколко дни ми се обадиха от Eos Matrix (явно те са поели контрола по плащанията и нелоялните клиенти на вивател), които ми разясниха, че имам задължение към вивател и ми казаха да внеса поне 100 лева като начало.
Като гледам.. особено при вивател (незнам за другите оператори), процедурата по изискуемост на задълженията на потребители е доста бавна и мудна.
При това положение, искам да ви попитам, какви са реалните възможности за стартиране на наказателни действия срещу мен? И ако това стане, какво могат да ми направят? Нямам на мое име жилище, нито кола. На 22 години съм. Отскоро работя. Студентка.
А в случай, че наистина ме потърсят и започне наказателно производство, какви са действията, които ще предприемат срещу мен, какво следва да направя и аз? Тоест какво ме съветвате вие? Всякакви вариации и разяснения ще са ми от огромна полза.
Благодаря много на всички, и ще очаквам вашия отговор :)
curse
Младши потребител

Re: Неплатена сметка към мобилен оператор

Мнениеот ivan_lawyer » 07 Авг 2009, 08:50

Ще Ви осъдят - но не се плашете - така или иначе сметката е натрупана.

Можете да оспорите неустойката - като прекомерна - защото сте гражданско лице, а пък неустойката е търговска - тоест за Вас е прекомерна.

Освен това можете да внесете дълга на части - 30 % веднага и по 10 % на всеки три месеца. Това спира всички продажби и описи и т.н. ужасии.

Внимавайте обаче при последното, защото Съдебните изпълнители са мошеници и рядко допускат този начин на плащане.

Ако пък имате парите - ги платете по малко, по малко.

Нали знаете - сиромах човек - жив дявол.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот curse » 07 Авг 2009, 12:09

Моля.. какъв съдебен изпълнител, какви описи.. май не сте прочели докрай темата. Други мнения освен това???
curse
Младши потребител

Мнениеот vega » 07 Авг 2009, 13:02

[quote][/quote]Моля.. какъв съдебен изпълнител, какви описи.. май не сте прочели докрай темата. Други мнения освен това???

Ако това е начинът Ви да казвате "благодаря" не чакайте други мнения. :evil:
А те, ако по Ви харесва може да са и такива: "Вие нямате да давате пари на "Вива-тел", те имат да Ви дават на Вас."
И това за "наказателното производство" също е доста забавно...
Сериозно! Когато искате съвет и някой си направи труда да Ви отговори, поне не го нападайте, като не Ви харесва това което Ви се отговаря.
vega
Потребител

Мнениеот ch3oh » 07 Авг 2009, 13:17

"...Отскоро работя. Студентка..."
Интересна професия...
ch3oh
Активен потребител

Мнениеот bastard » 07 Авг 2009, 13:33

Ще ви вземат кирливата риза. Нали първо трябва да ви осъдят. Като дойде на адреса ви заповед за изпълнение, оспорвате и преминавате към исков процес, абе ще минат години преди да ви направят нещо. Длъжник да си в днешно време.
bastard
Потребител

Мнениеот namakak » 07 Авг 2009, 16:59

Вие следва да останете почтенно момиче,да внесете някаква сума,да се извините и да продължите да я изплатите.Когато се наложи да извадите свидетелство за съдимост ,за да започнете прекрасна и доходна работа,ще е късно.
В други телове длъжниците получават писма от наета фирма по вземания и упоменават,че ще попаднете в регистрите на нелоялните клиенти,за да не ви одобрят и за заеми от банки и за работа.
Като начало се успокойте,не е фатална и недостижима сума,всъщност разсейте се с предаването "Хвани богат в пълна лудница" и помислете спокойно за бъдещите си нелоялни приятели..Всяко зло,за добро...са казали старите хора.
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот curse » 07 Авг 2009, 20:22

Хах.. Интересни мнения. И Все пак... както тактично, критично и "изключително дружелюбно" ме посъветваха по-горе, искам да благодаря за "изчерпателната" информация, която получих. :)
Първо.. искам да попитам за този исков процес (ако се стигне до там де) ще ми бъде ли необходим адвокат или мога и сама да се справя? Предполагам ще трябва оформянето на някаква защита (в което разбира се не съм юридически компетентна, нито знам механизмите на действие, хаха).
Вторият ми въпрос: Как точно се оформя този списък с нелоялни клиенти? (Явно имат връзка с всички оператори а и не само, щом знаят и сегашния ми мобилен номер). Толкова ли е голяма "мрежата"?
И... не трябва ли да попаднеш в този списък, след положителен осъдителен процес, а не от момента в който те уведомят, че си нелоялен и следва да си платиш задълженията или пък се точи "висящо дело". (Мисля, че на този въпрос си отговорих сама, но все пак).
Съжалявам за "непросветеността" но все пак, вие сте адвокатите, а ние гражданите, нали така?
И третият ми въпрос: Все пак.. тези неща нямат ли някакъв срок на давност, след който посоченият иск от тяхна страна става несъстоятелен? Какъв е той (ако има) и какво следва да се направи за да "попадна в тази графа"?
Благодаря
curse
Младши потребител

Мнениеот namakak » 07 Авг 2009, 20:44

Нелоялен клиент те правят с възможността при сключен договор и отпуснат лимит...също като овърдрафта.Дават ти кредит.Но в почти всички случаи се дава много повечко от допустимото,за да "пищят после".Не ми е много ясно защо се прави тази система,но е по-добре да се вземат навременни мерки отколкото "висящо въже" ли беше там..
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот bastard » 09 Авг 2009, 15:18

namakak написа:се наложи да извадите свидетелство за съдимост

Какво свидетелсвто за съдимост бе ? Тя да не е извършила престъпление. Няма такова нещо. Няма такова нещо и като списък с нелоялни клиенти, пълен абсурд е това, може и да попадаш в такъв списък, но той е единствено достояние на конкретния субект, който си запалил с пари. На запад може и да става така, но не е тука. Къде се води тоя списък? Кой го поддържа и актуализира? Пълни глупости са това. Пък и бъдещият ми работодател какво го интересува аз на кой дължа пари. Айде стига моля ви с тез фантасмагории.

За водене на исков процес, определено ще ви трябва адвокат или поне човек, който разбира от тези неща, който да ви пише необходимите документи, а вие само да ги подписвате, все едно излизат от вас лично. Давността е 5 години, но давността се спира и се прекъсва с всяко предприето действие по събиране на сумата, така, че не се надявайте много на нея.
bastard
Потребител

Мнениеот Гост. » 10 Авг 2009, 02:04

Нямакак говори за друго, но не е прочел докрай- говори за кредитен регистър...както и да е. Неотносимо е в конкретния случай.

Но.. преди няколко дни ми се обадиха от Eos Matrix (явно те са поели контрола по плащанията и нелоялните клиенти на вивател), които ми разясниха, че имам задължение към вивател и ми казаха да внеса поне 100 лева като начало.

Като познавам начина на работа на мобилните оператори, ще има заповедно :arrow: вероятно възражение :arrow: исково производство.
Ама лихвата си цъка, цъка...като по часовник.
300лв. дълг, до приключване и събиране на вземането( Ванко е описал процедурата) дългът ще набъбне до... грубо 1200лв. Красиво. :)
А вие може и да не работите- сега, но в един миг все нещо ще се случи. :lol:

Но вие не плащайте, моля. Пък и ще отворите работа на толкова хора впоследствие...
Гост.
Старши потребител

Мнениеот donchev » 10 Авг 2009, 10:37

Така е, лихвите си вървят, а с усложняването на процедурата по събирането ще се натрупат и допълнителни разходи. След 2-3 години може да държите 2000-3000 лв., а има и други изпълнителни способи освен опис на имуществото.
donchev
Потребител

Мнениеот inspectora » 10 Авг 2009, 14:14

Толкова ли не можахте да отговорите на момичето ... Пита за някакви си 300 лева ...
1.Ще се наложи да плащате - няма къде да ходите.
2.Въпросът е, че трябва да платите ПРЕДИ да са предприели каквито и да е мерки по принудително събиране /т.е. възможно най-скоро - ако трябва вземете пари на заем от приятели, ако трябва и потребителски кредит ... 300 лева са това не са милиони все пак .../, защото ще се натоварят доста разходи и сумата може да нарастне до 2-3 хил. лева.
3.Наказателно производство не може да започне срещу Вас - "дължането" на пари /особено в такива размери - 300 лева ... и за такъв дълг .../ не е престъпление ...
4.Разбира се винаги могат да Ви съдят /и към тези 300 лева ще се натрупат още доста ... виж. т.2. по-горе/, но това си е гражданско производство.

Не Ви трябват адвокати, прокурори, дела и т.н. - плащайте ги тези пари докато не са станали повече, че тогава никакви адвокати не могат да ви помогнат ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот curse » 10 Авг 2009, 15:29

Така... обадих се в Eos Matrix и ето докъде стигнаха нещата: Тоест какви са новите разкрития от моя страна, незнам.. за мен това е някакъв абсурд. Не че и аз нямам вина де, но...
Доколкото разбрах (по техните думи) тъй като все пак.. ми се струваше, че тази сума си е висока и има някакво начисление, лихва ли.. неустойка? Затова реших да ги попитам колко точно е дължимата сума, какви са другите начисления, за какъв период и т.н.
Та.. разбрах че.. сумата е начислена от.. 12.50 месечната такса + ддс 20% разбира се, изговорената сума.. +... което най ме учуди мес такса за 30 месеца, тоест до предишния месец вкл. Аз попитах, не би ли трябвало да е до срока на договора тоест 1 или 2 год за колкото време е подписан. Но те ми казаха, че не е така, тъй като не е бил прекратен, и дефакто излиза, че е събрано за 2 год сигурно и повече. Попитах за лихва, казаха ми, че не е начислена на тази сума. (поне засега).
Казаха ми, че ако не започна изплащане на сумата, щели да върнат случая на вивател и юридическият им екип и те да сметнат как ще процедират по -нататък.
Добре, аз трябва ли да плащам цялата сума.. с извинение, вкл и каквото се е натрупало до този момент. Струва ми се нечестно. Аз съм готова да платя само това което съм изговорила.. хаха. Незнам и аз вече... май ще остава нещата така или ще се разправям
curse
Младши потребител

Мнениеот nina13 » 10 Авг 2009, 16:09

Моят съвет е веднага да започнете да плащате. Нямате друг избор, защото сте сключила договор и не сте плащала, а и не сте се интерисувала какво става с този договор. Подписът е ваш, следователно и задълженията са ваши. Няма и такова нещо -ще платя, колкото съм говорила. Ще платите и лихвите, и адвокатския хонорар и таксите на Частния съдебен изпълнител. Накрая от 300 лева ще платите 3 000лв. Съветвам ви да установите точно какви са ви задълженията към момента, вкл. лихви и да поискате разсрочено плащане.
nina13
Нов потребител

Мнениеот inspectora » 10 Авг 2009, 16:10

Съвет - не оставяйте "нещата така", а идете и прекратете договора /щото той си "тече" в момента предполагам ... а вивател нямат интерес да го развалят - ще си трупат такси като стой та гледай ;) /. После намерете пари и платете. Ако оставите така нещата ще става по-лошо ... повярвайте ... след 5-6 месеца, може би година, когато вече сте си стъпила на краката ще "изскочат" тези задължения, но вече с хиляди в повече /от натрупани разноски/ и няма къде да бягате ... ще Ви запорират заплати, евентуално ако сте се сдобила с автомобил могат да Ви го продадат ...
Иначе ако имате пари за адвокат /и ако намерите такъв, който да се занимава с казус за 300 лева/ бихте могли да отидете с договора, за да се види какво може да се направи /въпреки, че се съмнявам, че ще можете да се "отървете" от задължението без да плащате/ ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот bastard » 10 Авг 2009, 16:37

Аре стига сте панирвали момичето, разбирам, че моралът ви роптае, как тъй някой има да плаща, пък се прави на тарикат, но да си длъжник в България хич не е страшно. Единственото страшно нещо ще стане ако някой ви припише имот или ако почнете по-сериозна работа, защото тогава ще ви възбранят имота, съответно запорират заплатицата. Лек автомобил, много ми е интересно, как ще го намери ЧСИ-то да го опише, абсурд да го намери.

Ако е решил някой да не плаща и няма имущество, и Бат Бойко да дойде пак не може го накара да плати. Както бях казал в една друга тема по подобен повод: "На босия цървулите не можеш да вземеш!".

И 30 000 лв да набъбне дълга, все тая. Те да си изчисляват, тя няма да плаща и кво? Нищо в крайна сметка.
bastard
Потребител

Мнениеот curse » 10 Авг 2009, 18:24

Последното мнение много ми хареса... и ще бъде много удобно и хубаво да остава нещата така, но уви..... струва ми се, че все някога ще се сдобия евентуално с имот, кола.. нищо не се знае в живота. А и... нищо чудно да ми запорират заплатата, нали така? Аз мисля.. (особено последното) си е доста страшно. Но как и дали.. ще се стигне до там, никой не ти казва. Нормално,.. а и няма откъде да знае.
Най-добре е да се посъветвам с адвокат за тези неща, преди да предприема каквото и да било.
Явно форума (както си мислех) не е най-удачния вариант да потърся помощ. Особено след като виждам толкова противоположни виждания и препоръки. Явно хората тук, се сблъскват с доста разнообразни казуси в правовата ни с-ма и съответно имат разностранен опит и гледище, щом стигам до този извод и то от няколко прочетени мнения
curse
Младши потребител

Мнениеот ikonomikabg » 10 Авг 2009, 19:10

е, последното мнение е готино, но не става така. аз съм потърпевша по друг повод- заради дело на мъжа ми, но във вашия случай съм сигурна и мога да ви кажа, че ще си вземат парите рано или късно, имам и познати които са "пострадали с телефон на изплащане и си ги гонят до дупка. Така от 200, 300 лв стават 1000- разноски по дело, агенции за издирване на длъжници- нещо като детективи :lol: и тнт. Разбира се, че могат да ви запорират заплатата чрез Нои, така става с длъжници на парното например, зависи кога ще решат да го направят , вероятно като понабъбне сумата, а и лихвите могат да се окажат по- големи от главницата след време. Вие сте млада платете си, не става въпрос за морал- не ми пука за Вивател, просто мнение
Ами ако не ви харесват мненията на юристите , попитайте някоя мутра- ще ви каже същото. Успех! 8) 8)
ikonomikabg
Младши потребител

Мнениеот curse » 10 Авг 2009, 20:55

Говорих конкретно с вивател и те ми казаха пък, че тази сума е реална. Няма начислени лихви за неизплащане, освен една неустойка в размер на приблизително 30 лв която е за срока на договора.
Попитах ги за по-нататъшна санкция ако не се изплатят, жената (оператора) ми каза уклончиво, че нищо няма да стане но е хубаво да се платят. Тоест и тя май незнаеше какво ще стане, нормално. Тя не отговаря за отдела с неизрядните платци. Каза ми да се обърна към финансовия отдел, който ще ме упъти... какво да правя и ще ми преизчисли всички задължения, които имам към вивател.
Каза ми, че договора е спрян поради неизпълнение на задълженията ми (още тогава на 01.02.2007г. тоест последната ми фактура), но не е прекратен изцяло и напълно.
curse
Младши потребител

Следваща

Назад към Взаимопомощ