начало

Пенсиониран прокурор към членовете на ВСС: Пожелавам ви да дочакате този щастлив момент Пенсиониран прокурор към членовете на ВСС: Пожелавам ви да дочакате този щастлив момент

Въпрос за автотехническа експертиза

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос за автотехническа експертиза

Мнениеот bonbon » 04 Сеп 2009, 15:00

Съдията назначи съдебна автотехническа експертиза, като посочи името на вещото лице, попита страните дали имат възражения срещу това вещо лице и насрочи новото съдебно заседание. От тогава не сме получавали определение, с което е назначена експертизата, нито сме потърсени от вещото лице. Оставихме му телефон за връзка, той не ни даде негов и каза, че ще ни потърси като получи заданието от съда. Та това беше. Минаха два месеца, остават 2 седмици до насроченото заседание. Моля да ми разясните процедурата - в наша тежест ли е да потърсим вещото лице или той трябва да ни се обади за оглед на колата? Нямам опит в ГП, в раздел V на ГПК са посочени назначаване на вещо лице,възлагане на експертизата (с определение), представяне на заключението, изслушване и т.н. ама по моите чуденки нищо не намерих. А чл. 199 ГПК визира ли и страните, в смисъл, ще ни бъде ли представено заключение на вещото лице най-малко една седмица преди съдебното заседание?
Предварително благодаря за отговорите и ако ви се сторят глупави питанията ми, моля да ме извините, джуниър съм :wink:
bonbon
Младши потребител

Re: Въпрос за автотехническа експертиза

Мнениеот Sahiba » 04 Сеп 2009, 16:04

Ако Вие сте поискали САвТЕ, е следвало да внесете определения депозит. Направихте ли го/направено ли е?

Ако е внесен депозит в определения срок, ВЛ следва да представи Експертиза най-малко 1 седмица преди с.з.
Sahiba
Потребител

Мнениеот Гост. » 05 Сеп 2009, 14:18

:roll: Не е станало нищо фатално- трябва само да се сетите, че миналите месеци са месеци на съдебна ваканция. Колко дела ми се затлачиха по този повод- неизпълнени разпореждания, определения... нищо ново на изток от рая.

С протоколно определение е допусната СТЕ( от вашите думи), но и в с.з. е следвало да ви укаже, какъв депозит да внесете за ВЛ( обикновено указват следния срок- 3 до 7 дни). ВЛ само ви открива, не вие да ходите да го издирвате. Напоследък обаче се глезят 8) ( спекулират с липсата на ВЛ)- искат си транспорт до мястото, където ще извършват огледа( незаконно е това, но пък страната има интерес- манипулации разни).
Ако сте платили- от вас вече нищо не зависи. Възможно е ВЛ да се организира и да депозира заключението в срок, а може и да не успее...

Вероятно ще отложат делото за следваща дата.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот bonbon » 08 Сеп 2009, 13:50

Ами нашият иск е за вреди от непозволено увреждане от престъпление, за което има влязла в сила присъда - чл. 83, ал. 1, т. 4 ГПК и сме освободени от такси и разноски. Първоначално в с.з. съдията присъди депозита в наша тежест, но с последваща молба за освобождаването ни на осн. горния член, получихме съобщение от съда (беше във формата на призовките), че съда указва, че не следва да внасяме депозит. Та така - чакаме си значи. На отговорилите ми - мн. благодаря.
bonbon
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ