начало

Пенсиониран прокурор към членовете на ВСС: Пожелавам ви да дочакате този щастлив момент Пенсиониран прокурор към членовете на ВСС: Пожелавам ви да дочакате този щастлив момент

Баща ми е чужденец!? >

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Баща ми е чужденец!? >

Мнениеот placheshtia_angel » 01 Юли 2009, 19:39

Здравейте на всички. Имам един проблем и затова пиша във този форум.
Силно се надявам, че ще получа съвет. Аз съм на 23 години, студент задочна форма. Майка ми почина преди 4 години. Кандидатствах в РУСО за наследствена пенсия и сега чакам отговор.
Въпросната пенсия се отпуска за деца до 18 - годишна възраст, а ако учат във Висше учебно заведение съответно до 26 години, като за всеки семестър предоставят уверение от университета в който учат.

Искам да Ви помоля за съвет.
Баща ми, който е чужденец (виетнамец) е оставил мен и покойната ми майка преди 23 години.
На практика аз съм кръгъл сирак, но реално не мога да докажа социалният си статус, защото нямам никаква информация за баща си, освен това, че в акта ми за раждане той фигурира като мой родител (нося неговото име и фамилия). Мисля, че като такъв, той има права и задължения към мен, но незная какво се е случило с него към момента, може и да не е между живите. Пращах запитване до посланика на България във Виетнам. Молбата ми към Българскаото посолство във Виетнам е да ми бъде издаден смъртен акт (за да може да се увеличи размера на пенсията) или евентуално служебна бележка за доходите му, които са ми необходими за Районно Управление Социално Осигуряване, за да кандидатствам за социална помощ, защото в момента съм и безработна. Но уви - нямам отговор.
Ако някой знае, би ли ми казал към кого да се обърна? Как мога да открия баща си, при условие, че е в чужбина? Какви права имам всъщност? Благодаря Ви предварително!
Анелия Хунг
placheshtia_angel
Нов потребител

Re: Баща ми е чужденец!? >

Мнениеот nikiboy » 01 Юли 2009, 22:01

А на Вас какъв документ ви искат от РУСО ?
Ако имата служебна бележка от полицията, че това лице не пребивава и не живее на територията на страната достатъчно ли е?
nikiboy
Потребител

Мнениеот nikiboy » 01 Юли 2009, 22:38

не е зле да си включите ЛИЧНИТЕ СЪОБЩЕНИЯ !!!
nikiboy
Потребител

Мнениеот rts » 02 Юли 2009, 19:01

Анелия, за наследствената пенсия от майка Ви не Ви е нужен документ за доходите на баща Ви.
Удостоверение за доходите на баща ви не Ви е нужно за социална помощ щом той не живее с Вас.
Ако баща Ви е жив и учите редовно, тъй като сте пълнолетна, той Ви дължи издръжка само ако може да Ви я предостави без проблем - щом обаче не я предоставя доброволно, е нужно да се води съдебно дело. При положение, че нямате никаква информация за него, това се превръща в голям проблем.
Ако баща ви е починал и не се е осигурявал в България, нямате право на наследствена пенсия по българското законодателство за него.
rts
Активен потребител

Мнениеот nikiboy » 02 Юли 2009, 19:36

Знаете ли поне имена, дата на раждане, ЛНЧ ЕГН някакви негови данни?
nikiboy
Потребител

Мнениеот placheshtia_angel » 05 Сеп 2009, 16:18

Нищо повече не знам, само трите имана...
И в кое предприятие е работел, докато
е бил при майка ми - Кремиковци.
За съжаление само това знам за него.

Благодаря на всички Ви, че сте ми писали. :D
Дано успея с оказана помощ да се справя и да получа
положителни резултати.
placheshtia_angel
Нов потребител

Мнениеот placheshtia_angel » 05 Сеп 2009, 16:39

И да споделя, консултирах се с юрист...Съвета му беше първо да отида в Районната полиция.От там, след като прочетоха молбата ми, ме насочиха
в Служба миграция. Но тъй като им предоставих само данни за трите му имена (т.е. акта си за раждане, в който няма нищо друго), те не успяха да намерят нищо в базата данни за него. Никакво удостоверение не могли да ми издадат, защото нямали никаква информация. И така ме посъветваха сама да отида в предприятието, в което е работел и там да го потърся в архива им.
Цялата тази ситуация ме скапва емоционално. :cry:
Затова не мисля, че ще стигна дотам, че да отида
в това предприятие. :?:

А от РУСО относно наследствена пенсия изискват удостоверение за наследници.

Благодаря Ви още веднъж.
Желая Ви много успехи и късмет! :!:
placheshtia_angel
Нов потребител

Мнениеот rts » 07 Сеп 2009, 14:23

Можете да получавате наследствена пенсия от майка си.
Ако в деня на смъртта си майка Ви е била омъжена (а не разведена), поискайте Удостоверение за наследници на майка си, като в декларацията за наследници впишете себе си и съпруга на майка си (тъй като нямате информация дали е починал, не попълвайте дата на смъртта).
Ако майка ви е била разведена или изобщо не е сключвала брак, в декларацията впишете само себе си като наследник (ако нямате брат или сестра от майка си).
Ако не знаете какво е били гражданското състояние на майка Ви в деня на смъртта й, поискайте да Ви издадат Удостоверение или Справка за гражданското й състояние в деня на смъртта й, като приложите копие от смъртния й акт и копие от Вашия акт за раждане.
Не търсете наследствена пенсия от баща си, тъй като нямате информация, че е починал.
Желая Ви успех !
rts
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ