начало

Пенсиониран прокурор към членовете на ВСС: Пожелавам ви да дочакате този щастлив момент Пенсиониран прокурор към членовете на ВСС: Пожелавам ви да дочакате този щастлив момент

За гаранцията за добро управление

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

За гаранцията за добро управление

Мнениеот stass » 11 Сеп 2009, 09:50

Колеги, имам един въпрос, за себе си съм си дала отговор, но понеже няма с кой да го обсъдя и дискутирам, ще се радвам на всички мнения, дадени тук:)
1. Има ли някаква пречка според вас изпълнителният директор на едно АД да бъде едно ЕООД? Аз мисля, че доколкото има възможност при АД, за разлика от ООД, член на СД да е ЮЛ, то може СД да си избере това ЮЛ за изпълнителен член. Но... ако ЕООД е изп. д-р, то трябва ли при всеки договор, който сключва управителят на това ЕООД като негов законен представител, когато ЕООД действа като изп.д-р на АД-то , да има протокол на едноличния собственик на капитала... В случая учр. акт на ЕООД мълчи за правомощита на управителя- прилагаме ТЗ. Много тромаво така
2. За гаранцията за добро управление- според вас може ли да е различна за различните членове на СД с оглед 237/1 ТЗ?
stass
Младши потребител

Re: garanciq za dobro upravlenie

Мнениеот ivan_lawyer3 » 11 Сеп 2009, 18:00

Няма пречка управител да е ООД.

Аз съм работил в такова АД (банково дружество).

Особеното е, че за всяко Общо събрание се изисква изрично пълномощно на ООД-то.

А иначе Съвета на директорите си взима решения на заседание. Откъде идва изискването за протокол на собственика на ООД-то - няма такова.
ivan_lawyer3
Потребител

Re: За гаранцията за добро управление

Мнениеот stass » 14 Сеп 2009, 14:17

Много благодаря за отговора, само не разбрах за какво общо събрание и пълномощно става дума. Що се отнася до решението на едноличния собственик, когато говорим за ЕООД управителят управялва съобразно решенията на едноличния собвтеник и закона и ако в учр. акт няма някакво разпределение на правомощията, то според мен управителят има нужда от решение на едноличния собственик на капитала на ЕООД-член на СД при заседание на СД-поне аз винаги така съм правила досега. Въпросът беше за представителството на АД-то от ЕООД, когато управителят му действа като законен представител на ЮЛ-изп. д-р дали тогава трябва решение на едноличния собвтеник. Нещо и аз се омотах... и за гаранцията ... аз мисля да я направя различна, пък да видим
stass
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ