начало

Пенсиониран прокурор към членовете на ВСС: Пожелавам ви да дочакате този щастлив момент Пенсиониран прокурор към членовете на ВСС: Пожелавам ви да дочакате този щастлив момент

боговете /съдии/ сигурно са полудели

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

боговете /съдии/ сигурно са полудели

Мнениеот 778899 » 16 Сеп 2009, 12:41

колеги, все по странни неща ми се случват напоследък в бившата БК на СРС...но нещата излизат извън контрол, струва ми се :wink: !
последното, на което се "радвам" е определение по дело за издръжка...в което пише така :shock: :
/за ищеца съм/

"указва на МАЛОЛЕТНИЯ :!: ищец, действащ чрез....бла-бла...., че е в негова тежест доказването на следните обстоятелства: установяване на родствена връзка с ответника, ненавършване на пълнолетие :shock: :!: , нуждата от издръжка и възможностите на ответника да я дава..."

родствената връзка и ненавършването на пълноление от т.нар. малолетен ищец...меко казано ме шокира :shock: !

доверителката ми се смее и пита-е, какво, кръв ли трябва да даваме?!?

егати....
ще ме радват коментарите ви.... :D
И точно, когато мислиш, че знаеш отговорите... Животът променя въпросите!
Аватар
778899
Активен потребител

Re: боговете /съдии/ сигурно са полудели

Мнениеот tod » 16 Сеп 2009, 12:53

Щом сте предявили иск за издръжка, дължима от родител, може би все пак следва да докажете, че ответникът е родител, за да дължи издържка. Лековатият сарказъм избива на глупост. Не стига, че по новия ГПК ви се указва какво е в тежест на доказване от съответната страна по делото, а сега имаме и претенции. Очевидно е, че в доклада са копирани предпоставките за основателност на иска за издръжка, дължима от родител на ненавършило пълнолетие дете.
tod
Младши потребител

Мнениеот 778899 » 16 Сеп 2009, 12:58

:lol: :lol: :lol: ! м, даааааааа!!!!!! я, сега, че ми стана интересно, уважаеми тод... как се доказва родствена връзка?!? ...и дали, може би случайно, не съм я доказала по единствения възможен начин..... :lol:
ако се сещате за друг-моля, споделете!
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот vassilev » 16 Сеп 2009, 13:08

778899 написа::lol: :lol: :lol: ! м, даааааааа!!!!!! я, сега, че ми стана интересно, уважаеми тод... как се доказва родствена връзка?!? ...и дали, може би случайно, не съм я доказала по единствения възможен начин..... :lol:
ако се сещате за друг-моля, споделете!

С генетичен материал и би-молекулярен модел. :D

Тод, явно е, че цифровия колега още с предяването на иска е представил и акт за раждане. За доказателствената сила на официалните документи няма да пиша пък....

Действително се прекалява с копи-пейса и се стига до подобни комич
ни ситуации.
Въобще не харесвам и това служебно начало в новия ГПК.
vassilev
Активен потребител

Мнениеот 778899 » 16 Сеп 2009, 13:11

да, именно! разбира се, че съм представила удостоверение за раждане! точно поради тази причина, посочих резонния въпрос за кръвта :wink: ! ...и аз го отдавам на копи-пейста...но все пак-трябва да следвам указанията на съда...макар и по друго дело :wink:, останали в моето определение!
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот karlson » 16 Сеп 2009, 13:16

С доклада се определя доказателствената тежест - това е - дали сочиш или не доказателства няма отношение към доказателствената тежест.
Нали няма указания в смисъл "указва на ищеца, че НЕ СОЧИ доказателства във връзка с твърденията си, че не е намършил пълнолетие".
С новото ГПК просто се стига до подобни от страни погледнато смешни неща.
karlson
Потребител

Мнениеот vassilev » 16 Сеп 2009, 13:18

Указание на съда е доста пресилено. Това е просто механично движение с мишка и клавиатура.
Указание щеше да е, ако :
-ти посочва за кои факти носиш доказателствената тежест и ЧЕ НЕ СОЧИШ ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА ТЯХ.
vassilev
Активен потребител

Мнениеот vassilev » 16 Сеп 2009, 13:21

опс, колегата karlson ме е изпреварил... :oops:
vassilev
Активен потребител

Мнениеот 778899 » 16 Сеп 2009, 13:29

напротив...по-долу пише точно това... че няма представени доказателства, от които да е видно, че ищецът е малолетен... :shock:

направо....вече нищо не разбирам.... :D
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот system » 16 Сеп 2009, 13:39

778899 написа:напротив...по-долу пише точно това... че няма представени доказателства, от които да е видно, че ищецът е малолетен... :shock:

направо....вече нищо не разбирам.... :D

Пишете една любезна молба, заявление, уведомление или както искате го наречете, че в представеното от Вас удостоверение за раждане е удостоверена (извинявам се за тавтологията) родствената връзка на малолетния ищец с родителя.
Възрастта на ищеца се установява от съпоставка на датата на раждане в същото удостоверение с днешна дата.
Сега ми хрумна, че можете да помолите съда да Ви издаде удостоверение, от което да се снабдите с друго такова от Район еди кой си, от което да е видна точната възраст на малолетното лице, или изрично да е указано, че е малолетно.
Гениално, нали ? Сигурен съм, че колегата ще Ви издаде удостоверение.
system
Активен потребител

Мнениеот vassilev » 16 Сеп 2009, 13:42

:D
Поискайте експертиза със специалист по математика и информационни технологии, който след като се запознае с материалите по делото и извърши съответните математически анализи и изследвания да даде заключение, колко години е разликата между рождената дата на ищеца, отразена в Акт за раждане.... и датата на предявяване на иска.

Ако мислите, че се шегувам-грешите !
Точно такова искане бих депозирал, ако бях на Ваше място. :oops:
vassilev
Активен потребител

Мнениеот 778899 » 16 Сеп 2009, 13:45

да, точно така ще направя.... молба - за нов прочит на представените доказателства.

и още нещо-понеже знам, че част от колегите тук са магистрати...не съм искала да засегна никой със заглавието на темата :wink: !

ако има обидени - поднасям извинения! :)
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот 778899 » 16 Сеп 2009, 13:48

vassilev написа::D
Поискайте експертиза със специалист по математика и информационни технологии, който след като се запознае с материалите по делото и извърши съответните математически анализи и изследвания да даде заключение, колко години е разликата между рождената дата на ищеца, отразена в Акт за раждане.... и датата на предявяване на иска.

Ако мислите, че се шегувам-грешите !
Точно такова искане бих депозирал, ако бях на Ваше място. :oops:

:lol: :lol: :lol: ...ахахахахах, разсмяхте ме, василев....
вярно, писала съм всякакви неща по дела...но това... :lol: ! макар че, човек никога не знае до къде може да стигне в даден момент... :lol:
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот vassilev » 16 Сеп 2009, 13:54

Ами вместо Вие да се чудите, нека състава (не съдът) се чуди, защо да ви допусне или не това искане.
Ако действително приема, че не сочите доказателства, то тогава следва да го допусне.
Ако приема, че е неотносимо пък, това значи да опровергае себе си и изложеното в указанието и то мотивирано.
При всички положения, обаче в следващи производства, внинието на този състав ще бъде заострено в изложението. Така освен на себе си, помагате и на него.

А иначе, намирам за неприемливо да се пуска молба за нов прочит на доказателствата. Би звучала като молба към някой да си свърши работата. По-обидно е, отколкото искането за експертиза...

ГПК иска сериозен ремонт !
Последна промяна vassilev на 16 Сеп 2009, 14:04, променена общо 1 път
vassilev
Активен потребител

Мнениеот 778899 » 16 Сеп 2009, 13:57

съгласна съм!
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 16 Сеп 2009, 14:53

778899 написа: ... установяване на родствена връзка с ответника, ненавършване на пълнолетие ...

Един акт за раждане няма ли да свърши работа ...
/какви математически експертизи ... ДНК-анализи ... какви 5 лева /
inspectora
Активен потребител

Мнениеот system » 16 Сеп 2009, 16:08

inspectora написа:
778899 написа: ... установяване на родствена връзка с ответника, ненавършване на пълнолетие ...

Един акт за раждане няма ли да свърши работа ...
/какви математически експертизи ... ДНК-анализи ... какви 5 лева /

Тя го е представила още с исковата молба.
778899 написа: разбира се, че съм представила удостоверение за раждане!

Оттам е цялата дандания - съдът иска от нея да доказва обстоятелства, които са вече установени с удостоверението за раждане.
system
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 16 Сеп 2009, 18:27

Ами какво се шашка ... аз не бих писал/искал нищо повече ...
Ако съдът се "сумяся" и вземе предвид удостоверението за раждане - ОК, ако ли не /респективно на това основание отхвърли иска/ - има и др. инстанции ;)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот 778899 » 16 Сеп 2009, 18:37

няма шашкане тук :wink: ...просто си се възмущавам :) ...форумно! :wink:
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот Гост... » 17 Сеп 2009, 00:50

Указанията на съдебният състав са за това- да се изпълняват.
Според мен е нужно да представите удостоверение за родствени връзки за бащата и детето, макар все още да не сте в производство по реда на чл. 193 от ГПК( някой уместно написа за доказателствената сила на официалните документи).
Що се касае до второто указание, аз лично бих поискала съдебно удостоверение, по силата на което да се снабдя с извлечение от регистрите за гражданска регистрация към съответната община.
Все пак е по - евтино, отколкото една експертиза, а в този случай е без ДТ.

Но, като цяло не съм сигурна дали изобщо ще успеете да се справите, предвид кратките срокове - исковете за издръжка се разглеждат по реда на бързото производство( чл. 79, ал.2 от СК :wink: ). Нормата е императивна.
Гост...
Потребител

Следваща

Назад към Взаимопомощ