начало

Пенсиониран прокурор към членовете на ВСС: Пожелавам ви да дочакате този щастлив момент Пенсиониран прокурор към членовете на ВСС: Пожелавам ви да дочакате този щастлив момент

Наследстевен дял-изкупуване от съпруга

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Наследстевен дял-изкупуване от съпруга

Мнениеот koruin_bg » 16 Сеп 2009, 14:26

Здравейте,аз съм млад новозавършил юрист и съм изправен пред едно доста трудно казусче.Касае се за следното - Мъж иска да закупи наследствена част от апартамент.Касае се за апартамент принадлежащ на неговата тъща, в която наследстевн дял има жена му и нейния брат.Тъщата е жива,което означава че и тя притежава част от апартамента.Това което искам да попитам е възможна ли е такава хипотеза-той да изкупи наследственият й дял от апартамента на нейната майка?Ще съм ви изключително благодарен за помощтта.
Мъдър е този, който знае не много, а нужното!
Аватар
koruin_bg
Младши потребител

Re: Наследстевен дял-изкупуване от съпруга

Мнениеот REVOLUTION » 16 Сеп 2009, 14:33

И за да попреведа малко въпроса Ви , тъщата , съпругата и брат й имат в наследство апартамент.Вие питате може ли съпругът да купи наследствения дял на тъщата?Ако правилно съм разбрал , то отговора е да , може , никакъв проблем.Може и на съпругата си и на брат й , да купи дяловете даже.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 16 Сеп 2009, 14:36

Щом сте юрист, би трябвало да конкретизирате казусът си. Апартаментът е сънаследствен на тримата , така ли? Какъв е проблемът да продаде тъщата на зет си своя дял, след като го предложи на сина си за същата цена , на каквато ще го продава/чл.33,2ЗС/ .Тук обаче , апартамента става СИО .Каква точно е целта Ви и къде са тези мили тъщи , дето договарят със зетя? :wink: :lol:
sunrise
Активен потребител

Мнениеот koruin_bg » 16 Сеп 2009, 14:45

Да .....благодаря за отговора.Оттук нататтък предполагам посоката отива към чл. 33 ЗС, ако желае да закупи само дела на майката.
Аватар
koruin_bg
Младши потребител

Мнениеот koruin_bg » 16 Сеп 2009, 14:49

За това че може да изкупи дела на тъща си ми е ясно че може.Имах предвид може ли да изкупи дела на съпругата си и по - точно има ли някакви законови изисквания в тази посока.
Аватар
koruin_bg
Младши потребител

Мнениеот ianeva » 16 Сеп 2009, 15:01

koruin_bg написа:За това че може да изкупи дела на тъща си ми е ясно че може.Имах предвид може ли да изкупи дела на съпругата си и по - точно има ли някакви законови изисквания в тази посока.

За трети път, защото и двамата колеги преди мен са Ви отговорили - да, може. Още REVOLUTION Ви го е написал, sunrise го е повторила, като Ви е дала повече от насоки /и за 33 ЗС и за това, какво ще се случи с апартамента - СИО/. По-добре напишете каква точно е целта, ще Ви се дадат много по-добри съвети. Има и варианти в новия СК да се уредят по друг начин отношенията между съпрузите, но да изчакаме влизането му в сила и най-вече прилагането му.
От чалга до чалга разликата е огромна и, Слава Богу, аз нямам идея каква е
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот sunrise » 16 Сеп 2009, 15:03

Какво разбирате под "изкупи", щом сте юрист? Да го купи ли?С какви пари?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот koruin_bg » 16 Сеп 2009, 15:43

ianeva написа:
koruin_bg написа:За това че може да изкупи дела на тъща си ми е ясно че може.Имах предвид може ли да изкупи дела на съпругата си и по - точно има ли някакви законови изисквания в тази посока.

За трети път, защото и двамата колеги преди мен са Ви отговорили - да, може. Още REVOLUTION Ви го е написал, sunrise го е повторила, като Ви е дала повече от насоки /и за 33 ЗС и за това, какво ще се случи с апартамента - СИО/. По-добре напишете каква точно е целта, ще Ви се дадат много по-добри съвети. Има и варианти в новия СК да се уредят по друг начин отношенията между съпрузите, но да изчакаме влизането му в сила и най-вече прилагането му.

Дааааааааааа разбрах и прочетох отговорите ви, за които благодаря.Въпроса си го зададох в началото и получих удовлетворителен отговор.Просто разсъждавах на глас по надолу със следващото си мнение.
Аватар
koruin_bg
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ