начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Данъчна оценка тераса -- ОГРОМНА!!?! HELP!

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Данъчна оценка тераса -- ОГРОМНА!!?! HELP!

Мнениеот swifter » 28 Сеп 2009, 11:00

Здравейте,

имам следния сериозен проблем: придобивам жилище (акт 15), на което данъчната оценка е 95000 лв. след увеличенията от 01.01.2009г.

За жалост, жилището има голяма тераса (140 кв.м.), която е дан.оценена на 146 000 лв. ?!?!?!?! :? Разбира се, при прехвърлянето дължа такса вписване, нотариални такси и най-вече местен данък върху всичко. Частично половината сделка минава през ипотека.

От службата в район 'Красно село' ми казаха, че няма начин оценката да бъде друга - "имали едни формулки в програмата и само натискали Enter-a" !? ......, това са 146к лв. за една плоча бетон (естествено данъчната оценка дори превишава доста размера на сделката)!

И ако всичко остане така трябва да подаря над 7500 лв. на общината и нотариуси... :?

Има ли начин сделката/оценката да мине по-друг начин? Моля ви за помощ!! Благодаря предварително!!
swifter
Нов потребител

Re: Данъчна оценка тераса -- ОГРОМНА!!?! HELP!

Мнениеот exhatoh » 28 Сеп 2009, 11:28

Щом е акт 15, значи няма нищо декларирано в Общината ! Следователно информацията се подава декларативно, което предполага попълването на декларация /поне в Плевен е така/, аз лично бих попълнил жилищната площ + маза + таван /ако има/ и нищо повече - без общи части и подобни тераси /предполагам тя е покрив на някой друг/ ! Следователно данъчната оценка би трябвало да остане около тези 95 000 лв. !
Само не ми е ясно защо има различни оценки на тераса и жилище, придобивате ги от различни собственици ли ? В такъв случай бих препоръчал да се декларира като някаква друга площ различна от жилищна, това ще намали до голяма степен стойността !
exhatoh
Младши потребител

Мнениеот swifter » 29 Сеп 2009, 13:00

Благодаря ви за мнението!

Данъчната оценка се вади за да послужи пред нотариус за ипотека (50% от общата сделка, която включва голямата тераса). При придобиване (покупка) дължа 2.5% местен данък върху цялата стойност на данъчната оценка.

Да, има различни "мултипликатори" за жилище, маза, тераса, но в програмата на данъчните в София не съществува все още поле "надпокривна тераса" и мултипликатора, по който умножават е близък до този за жилищна площ (води се тераса) и данъчната оценка става огромна.

Имате ли идея как може да бъде занижена? Или да се избегне този данък?
swifter
Нов потребител

Мнениеот magi58 » 29 Сеп 2009, 23:04

exhatoh написа:Щом е акт 15, значи няма нищо декларирано в Общината ! Следователно информацията се подава декларативно, което предполага попълването на декларация /поне в Плевен е така/, аз лично бих попълнил жилищната площ + маза + таван /ако има/ и нищо повече - без общи части и подобни тераси /предполагам тя е покрив на някой друг/ ! Следователно данъчната оценка би трябвало да остане около тези 95 000 лв. !
Само не ми е ясно защо има различни оценки на тераса и жилище, придобивате ги от различни собственици ли ? В такъв случай бих препоръчал да се декларира като някаква друга площ различна от жилищна, това ще намали до голяма степен стойността !

:( Здравейтеи аз имам същият проблем стерасата която е 60 кв.м-и плащам огромни суми данъци..всяка година ,тъй като терасата по закон влиза в общата площ на апартамента-така се оформя и даначната оценка на жилището-и не могада се оправя с това...
magi58
Нов потребител

Мнениеот taen » 29 Сеп 2009, 23:30

exhatoh написа:Щом е акт 15, значи няма нищо декларирано в Общината ! Следователно информацията се подава декларативно, което предполага попълването на декларация /поне в Плевен е така/, аз лично бих попълнил жилищната площ + маза + таван /ако има/ и нищо повече - без общи части и подобни тераси /предполагам тя е покрив на някой друг/ ! Следователно данъчната оценка би трябвало да остане около тези 95 000 лв. !

Интересно кой издава удостоверението по 181 ЗУТ? :D Интересно също как ще съвпаднат документите за собственост и по извършеното строителство с данъчната оценка, ако там липсват 140 кв. м.? Да не говорим за кадастрални схеми и т.н. Другия въпрос е как точно ще се придобие терасата без да бъде описана в нот. акт или ако бъде описана как няма да има дан. оценка? И въобще как ще разделите терасата от другите помещения?

А за питащите - предполагам ще имате претенции към всеки, опитващ да използва вашите тераси, защото те са ваша собственост, така че като собственици ще трябва да си плащате данъците, както всички останали.
taen
Младши потребител

Мнениеот swifter » 30 Сеп 2009, 10:31

Терасата и жилището няма как да бъдат разделени и наистина терасата няма как да бъде 'пропусната' поради ред причини (нот. акт, договор със строителя, скици, схеми и т.н.)

taen написа:... предполагам ще имате претенции към всеки, опитващ да използва вашите тераси, защото те са ваша собственост, така че като собственици ще трябва да си плащате данъците, както всички останали.

Никой не иска да избегне плащането на данъци!! Просто нямам намерение да плащам като надрусан за бетонна плоча, която е оценена колкото Тадж Махал!! ... :roll:
swifter
Нов потребител

Мнениеот lexter » 30 Сеп 2009, 12:38

съвсем без да искам да ви обиждам, но при покупки на такива големи стойности не се ли консултирате с адвокат, за да ви бъдат по-добре защитени интересите? той би трябвало да ви е посъветвал какво можете да предприемете и какво - не.
lexter
Потребител

Мнениеот magi58 » 30 Сеп 2009, 13:09

Какво би ме консултирал адвокат,в случая терасата задължително се вписва в тоариалният акт,и мазе и таван..каквото и да е друго принадлежащо към апартамента,всичкао това не можеш да го скриеш и недекларираш,ако решиш да го продадеш имота нали ще е в твой интерес терасата да е описана.Друг е въпроса ,че това не е уредено в ТЗ и ЗУТ как тези площи да се оценяват???Тази недотолкова използваема открита част да е на цената на апартаментната.Напоследък се строят все повече апартаменти с големи тераси,но те в случая са покривна част от долният апартамент :?: :idea: Може би в тази насока трябва да се помисли законово!!!
magi58
Нов потребител

Мнениеот mafiq03 » 30 Сеп 2009, 15:59

swifter написа: Просто нямам намерение да плащам като надрусан за бетонна плоча, ... :roll:

Терасата по закон влиза в общата площ на апартамента-така се оформя и даначната оценка на жилището! ЩЕ ПЛАШАШ . И внимавай какво ще декларираш, че за шмекерски декларации има и затвор ...
mafiq03
Нов потребител

Мнениеот zelen » 30 Сеп 2009, 20:50

magi58 написа:Какво би ме консултирал адвокат,в случая терасата задължително се вписва в тоариалният акт,и мазе и таван..каквото и да е друго принадлежащо към апартамента,всичкао това не можеш да го скриеш и недекларираш,ако решиш да го продадеш имота нали ще е в твой интерес терасата да е описана...

Адвокат би ви консултирал/ след заплащане на хонорара, защото едва ли ще ви хареса това, което ще чуете /, че няма закон за задължително притежаване на недвижима собственост без тераса. :? Аз поне не съм чула да се влиза в затвора затова, че щом нямам апартамент с тераса - отивам в затвора или заплащам глоба, например. :roll:

Ако се сещате, че щом при продажба терасата ще увеличи печалбата, сетете се, че за да спечелите, :arrow: първо трябва да плащате данъци и :arrow: едва след това да се стягате за добавена стойност. :!:

А колкото до
swifter написа:
Просто нямам намерение да плащам като надрусан за бетонна плоча, която е оценена колкото Тадж Махал!! ... :roll:

Ти си се съгласил с тази бетонна плоча, когато си я закупил, само че тогава си спестил от адвокатски хонорар и сега си плащаш затова.
При нас е така -който не ходи при адвокат навреме, после плаща високи данъци до дупка! :D
Със сигурност следващият път ще се сетиш за написаното тук. :lol:
Последна промяна zelen на 01 Окт 2009, 08:04, променена общо 1 път
zelen
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer3 » 30 Сеп 2009, 21:19

Да дари терасата на ЕООД и така.
ivan_lawyer3
Потребител

Мнениеот d_d » 30 Сеп 2009, 21:37

magi58 написа:Какво би ме консултирал адвокат....... !!!

След като демонстрираш такова отношение се надявам, че знаеш какво се прави със супата !!! /духай/
d_d
Потребител

Мнениеот magodeoz » 30 Сеп 2009, 21:51

Толкова ли е трудно да се обясни на човека, че няма шанс да си промени оценката, и че към днешна дата терасата се оценява като жилищна площ.
Въпреки това, за всеки случай, нека да посети поне трима различни адвокати, и да постави въпроса в поне десет различни форума - може пък от някоя трънка да изскочи заек...
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот lexter » 01 Окт 2009, 00:14

аз лично недоумявам как хората дават по над 50 000 лв. за вещ и не ползват услугите на адвокат, а после задават въпроси по форуми... Не че е забранено, просто ми е интересно какво ги мотивира да се доверяват на брокери и т.н. "предприемачи", като те в доста от случаите си "слагат" почти колкото адвокат...
Това може би няма връзка с темата на питащия, за което му се извинявам.
lexter
Потребител

Мнениеот anserk » 01 Окт 2009, 01:35

Няколко уточнения от строителен надзор:
1. На акт 15 не се прави нотариален акт за собственост.Значи има акт обр.14.С него и одобрения проект в р-н "Красно село" СО и молба за удостоверение за груб строеж. На груб строеж се прави нотариален акт.
2. Тогава се декларира апартамента на груб строеж, което е 50% от данъчната оценка (нека нотариуса или адвокат да ви каже закона).
3. Акт 15 може да бъде отменен от приемателна комисия, ако е незаконносъобразно издаден. Сграда (и каквото и да е там) се въвежда в експлоатация с Разрешение за ползване (от март 1993 г.)! До тогава е валиден единствено акт обр.14 и може да се изде нотариален акт за сграда в груб строеж (каквото и да значи това по ЗУТ от 2003 г.).
4.Терасите влизат в ЗП на обекта и това със сигурност сте го знаели, когато сте склщючвали договора с предприемача! Има си правила и нареби! И със сигурност ще тръгнете да остъклявате без да имате право на това, ако е над кота корниз.
Прав е
zelen написа:При нас е така -който не ходи при адвокат навреме, после плаща високи данъци до дупка!
Със сигурност следващият път ще се сетиш за написаното тук.

Освен с адвокат, трябва консултация и с архитект, па макар и най-некадърния!!!
anserk
Активен потребител

Мнениеот zelen » 01 Окт 2009, 08:15

magodeoz написа:Толкова ли е трудно да се обясни на човека, че няма шанс да си промени оценката, и че към днешна дата терасата се оценява като жилищна площ.
Въпреки това, за всеки случай, нека да посети поне трима различни адвокати, и да постави въпроса в поне десет различни форума - може пък от някоя трънка да изскочи заек...

Уважаеми форумстващ,

Очевидно, че това, което е трудно за човека, е трудно и за вас!
Иначе нямаше да отговаряте наволя по разните теми в този форум.
Ако още не ви е ясно - това е юридечески портал, но не за взаимопомощ - може би такъв има към социалното министерство; тук влизат хора с други нагласи, интереси и манталитет / не пиша за тези, които само искат да питат и хей така да получат отговор само, защото на тях им трябва /.
Визирам останалата група на отговарящите, изключвайки вас и подобните ви по разбираеми причини, трудни за вас обаче.

Съветът ви към човека се отнася едно към едно и за вас - посетете трима различни адвокати, платете им да ви разяснят защо е трудно да се обяснява във форум и дано после да престанете да недоумявате за горните причини.

Надявам се да съм ви била полезна!
zelen
Потребител

Мнениеот magodeoz » 01 Окт 2009, 19:06

Посетих трима различни адвокати - и тримата ми разясниха, че в публичен форум може да пише всеки, в това число и малки зелени човечета, ако има такива.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот Melly » 01 Окт 2009, 19:34

magodeoz написа:Посетих трима различни адвокати - и тримата ми разясниха, че в публичен форум може да пише всеки, в това число и малки зелени човечета, ако има такива.

Пишете си, пишете. Това не иска ни хляб, ни вода. Ако сте ме разбрали. :idea:

Краен продукт: Манджа грозде.
Странични ефекти: гадене, световъртеж, предизвикан от не много приятното усещане за олекване на джоба, отслабване на имунната система и др.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот sharko » 13 Окт 2009, 19:18

Вай, Вай, Вай. Пари и пак пари и всичко е пари. Не сме хора, а само паричкииии. Ха, ха, ха, ха, ха. Толкова ли сте зле, че само за пари се говори. Не се притеснявайте и аз ги обичам, но вие ме учудихте.
sharko
Нов потребител

Мнениеот swifter » 22 Окт 2009, 11:53

sharko написа:Вай, Вай, Вай. Пари и пак пари и всичко е пари. Не сме хора, а само паричкииии. Ха, ха, ха, ха, ха. Толкова ли сте зле, че само за пари се говори. Не се притеснявайте и аз ги обичам, но вие ме учудихте.

Целият въпрос беше, че данъчната оценка е неточна, неправилна и дори незаконна - много повече от +50% от тази за 2008 г. Все пак - благодаря на всички за мненията.
swifter
Нов потребител

Следваща

Назад към Покупко-продажба