начало

ВАС отхвърли жалбата срещу последното увеличение на минималната заплата ВАС отхвърли жалбата срещу последното увеличение на минималната заплата

предпазен колан

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

предпазен колан

Мнениеот j_markow » 01 Ное 2009, 22:58

При рутинна проверка от КАТ,в нарушение ли съм, след като съм спрял, изгасил съм двигателя на колата , съм свалил предпазния колан?
j_markow
Нов потребител

Re: предпазен колан

Мнениеот usra_ovcova » 02 Ное 2009, 10:43

Не,не сте в нарушение при така описаната обстановка.
usra_ovcova
Потребител

Мнениеот Гост. » 02 Ное 2009, 20:28

Мен ако питате, колан- винаги! Докато не слезете от колица.
И, ме слушайте внимателно( ако запомните, прекрасно!)- имам основание да го казвам. Никога не знаете как точно именно колана ще ви спаси живота.

А това с КАТ... са планински кахъри. Поправими.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот nikiboy » 02 Ное 2009, 20:39

j_markow написа:При рутинна проверка от КАТ,в нарушение ли съм, след като съм спрял, изгасил съм двигателя на колата , съм свалил предпазния колан?

Ами ако сте минал покрай тях без колан, а когато са дошли до вас вече сте угасил колата - сте бил в нарушение.

Ама вземете разкажете случая - ако ако..... много широко понятие е.
nikiboy
Потребител

Мнениеот j_markow » 02 Ное 2009, 21:32

о.к.
по-подробно
Не карах аз, а приятелката ми. Уточнявам, че бяхме двама в колата и че винаги караме с колани. Полицаят ни спира. Спряхме на указаното място. Изключихме двигателя и отворихме прозореза. Не се представи - само "Добър ден, документите за проверка" при което тя дава документите на колата от сенника и му казва да изчака, защото шофьорската й книжка е в жабката. Откопчава си колана, защото знаете че механизма сработва когато се опитате да се предсегнете напред и му дава документите. Той ги провери и казва "Защо не сте си сложили колана?" Аз съм до нея с колан, а нейния не е плътно прибран а е почти на лявото и рамо. Тя отговори, че е била с колан. "Аз Ви видях,че карахте с колан, а сега защо не сте с него." Тя каза нещо от сорта, че се е притеснила защото това била първата й проверка. Отговора бе "Искате ли сега да Ви напиша един акт. Тя първата проверка трябва да се запомни." Въпросът ми е в случая има ли основание катаджията да напише акт и къде е описано точно какви трябва да са действията на водача при проверка от КАТ?

Как бихте реагирали в случая? И доколко полицая има право да блъфира по този начин? И ако действително бе написал акт, как бихме могли да отстояваме нашата гледна точка? Трябва ли да подпишем акта. Къде и в какъв срок трябва да подадем възражение срещу акта и какво следва?

Благодаря за отговорите!

П.С.
Е няма какда да излезеш от колата, ако не си си разкопчал колана! :D
j_markow
Нов потребител

Мнениеот nikiboy » 02 Ное 2009, 22:09

При така разказания случай - няма логика полицаят да състави АУАН. Просто на ден като спре 30 човека, ако с всеки се заяде ...
Може би нещо отношението към него не му е харесало, но .....

Както и да е - ако ви съставят АУАН има място за написване на възражения, 3 дневен срок за даване на допълнителни обяснения и възражения по случая.... има си законови срокове... но пък съгласете се - при всяко обжалване на НП нарушителят ще твръди - бях с колан. А къде е истината.... сложно се намира.

Може би по-скоро си е изкарал нервите повечко.....
Гарантирам ви - не всички са такива!!! Жалко, че сте попаднали на грешния човек !
nikiboy
Потребител

Мнениеот leonardos » 06 Ное 2009, 00:24

[quote="j_markow"]о.к.
по-подробно
Полицаят ни спира. Спряхме на указаното място. Изключихме двигателя и отворихме прозореза. Не се представи - само "Добър ден, документите за проверка" при което ........
Отговора бе "Искате ли сега да Ви напиша един акт. Тя първата проверка трябва да се запомни."

пусни жалба срещу полицая, че не се легитимира, не представя заповед от началника си с нужните указания, за какво те спира, беше ли с униформа /или шапката му висеше на колана/, .... може да ти е поискал пари на ръка или да ти е лъхнал на алкохол .... че предизвиква стрес у приятелката ти /все пак и е първа проверка .../
И накрая го попитай какъв цвят тиквен медал предпочита да му връчат за доблестното представяне при съставянето на акта!
leonardos
Потребител

Мнениеот Гост. » 06 Ное 2009, 00:47

:lol:
Гост.
Старши потребител

Мнениеот namakak » 06 Ное 2009, 01:11

Чок контрол редат на митницата при такъв случай,отварай багажника и всички ламинати и гуми,дай да видим номера на мотора или :mrgreen: :D Нема лабаво 8)
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот nikiboy » 07 Ное 2009, 00:53

leonardos - винаги сък харесвал "палячовци" с такива идеи. А знаете ли какъв процент от такива жалби имат резултат? Защото аз знам. :lol:
nikiboy
Потребител

Мнениеот TheOldMan » 08 Ное 2009, 00:47

j_markow написа:о.к.
...Отговора бе "Искате ли сега да Ви напиша един акт. Тя първата проверка трябва да се запомни." Въпросът ми е в случая има ли основание катаджията да напише акт и къде е описано точно какви трябва да са действията на водача при проверка от КАТ?

Е, мисля, че служителя на полицията си е свършил работата - поне няколко години нито Вие, нито приятелката Ви ще си откопчае колана, без това да бъде изрично поискано от полицая. НИКОГА не откопчавайте колана, дори и колата да е спряла. Могат да ви спасят, ако някой ви блъсне отзад, докато чакате някой да се качи.
Законово погледнато, дори и колата да е спряла, водача й е участник в движението. По същата причина не Ви препоръчвам да се приберете на сушина от дъжда в колата, за да ударите по едно малко - могат да ви поискат алкохолна проба, макар че сте на паркинга пред блока... Също така не говорете по телефона, дори и колата да е спряла - може да се лишите от част от точките в талона си.
И не се сърдете на представителите на "органите" - в този случай те са в правото си, колкото и несмислено да звучи. Приятелката Ви можеше да ви помоли Вие да й подадете документите, или да обясни на полицая, че документите са й в жабката, и трябва да излезе от колата, за да ги вземе. Тогава този проблем нямаше да се обсъжда тук.
Просто знайте си правата, но спазвайте и задълженията си.

P.S. за втори път ще си позволя да цитирам един клип: http://vbox7.com/play:b9c152c6
Просто водача си знае правата, и си ги отстоява. Макар че в този случай постъпва доста нечестно (имам подозрението, че предварително знае, че фолиото пропуска 99% от светлината в спектъра, който измерва апарата), той показва как трябва да се държи човек, който е спрян за проверка. И получава извинения въпреки очевАдните несъответствия на показанията на апарата с това, което виждат очите ни...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот leonardos » 09 Ное 2009, 14:23

Не схванах кое точно ти се стори "палячовщина" в отговора ми, обаче запитвал ли си се какъв е реда и начините да бъдеш спрян от КАТ ?!?? Обикновено патрулката застава зад някое скришно завойче, при което виждаш в последния момент палката. На това му се казва "засада". Знам, че е почти невъзможно да се докаже по надлежния ред обстоятелствата при които се извършва проверката, нито мотивите на полицая да си избере точно тебе. Ситуацията се усложни още, когато "вкараха в обръщение" и част от състава на охранителна полиция, завършили курсче и сдобили се с правомощията на пътен полицай. Как смяташ - защо държавния орган КАТ продължава да защитава интересите на частните застрахователи и да налага санкции по КЗ ? :?:
leonardos
Потребител

Мнениеот nikiboy » 11 Ное 2009, 23:30

leonardos написа:Не схванах кое точно ти се стори "палячовщина" в отговора ми, обаче запитвал ли си се какъв е реда и начините да бъдеш спрян от КАТ ?!?? Обикновено патрулката застава зад някое скришно завойче, при което виждаш в последния момент палката. На това му се казва "засада". Знам, че е почти невъзможно да се докаже по надлежния ред обстоятелствата при които се извършва проверката, нито мотивите на полицая да си избере точно тебе. Ситуацията се усложни още, когато "вкараха в обръщение" и част от състава на охранителна полиция, завършили курсче и сдобили се с правомощията на пътен полицай. Как смяташ - защо държавния орган КАТ продължава да защитава интересите на частните застрахователи и да налага санкции по КЗ ? :?:

Когато отвлекат дъщеря ти, и знаеш че е набутана в нечий багажник - убеден съм, че ще предпочиташ полицаите да стоят зад някой ъгъл, за да не бъдат забелязани и срещата им със закононарушителя да се състои. Това е тактически ход, нещо, което е вменено при обучението на тези служители, и според мен твърдо това е правилният ход. За това, че нещата в МВР са толкова оплетени и осрани - всеки средноинтелигентен човек го знае. Относно контрола за антикорупция - там постигне ли се РЕАЛЕН успех, а не прах в очите - тогава всички ще видят положителното в МВР.

А такива смешни жалби ( заради което ползвах думата "палячовци"), с цел - сега ще видиш ти аз как ще дам няколко стотака на адвоката и ще ти стъжня живота - нямат никакъв смисъл, освен удовлетворение на жалбоподателя като пие 50гр в компания и разкаже как е "прецакал" гадния полицай, и нови бутишки за адвокатката или съпругата на адвоката :D
nikiboy
Потребител

Назад към Взаимопомощ