начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

адвокатския изпит през 2009

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: адвокатския изпит през 2009

Мнениеот alexander2005 » 27 Окт 2009, 12:37

djalma написа:Колеги, хайде да коментираме гражданскоправния казус от изпита през юни 2009г.:
Ангелина Крумова и Борис Петров сключили граждански брак през месец май 1985г. От брака си съпрузите имали две деца – Силвия Петрова и Григор Петров.
През 1993г. Борис петров закупил тристайно жилище в София. Междувременно Ангелина Крумова получила по наследство двуетажна къща в София и семейството се установило да живее в нея.
През 2005г. Борис Петров, Георги Николов и Стоян Янков учредили акционерно дружество „Искър” АД със седалище София. На 02.11.2006г. общото събрание на акционерите на „Искър” АД взело следните решения:
- увеличило капитала на дружеството от 50 000 лв. на 250 000 лв. с непарична вноска, внесена от Борис Петров и представляваща тристайното жилище в София, срещу което на Борис Петров били предоставени 200 000 акции с номинална стойност 1 лв. всяка една;
- изменило устава на дружеството, като включило в съдържанието му вида и стойността на непаричната вноска, лицето, което я извършва, роя и номиналната стойност на акциите, които ще му бъдат предадени, паричната оценка на вноската и основанието на правата на вносителя.
Борис Петров предоставил на дружеството писмено съгласие за внасяне на тристайното жилище в София в „Искър” АД с нотариално заверен подпис. На 15.11.2006г. СГС постановил решение за вписване на увеличаването на капитала на „Искър” АД от 50 000 лв. на 250 000 лв. с непарична вноска – тристайното жилище. На 10.12.2006г. непаричната вноска в „Искър” АД била вписана в Агенция по вписвания – Служба по вписвания, гр.София. На 23.11.2006г. Борис Петров джиросал една акция от капитала на „Искър” АД на съпругата си Ангелина Крумова, а всички други притежавани от него акции от капитала на „Искър” АД джиросал на трето лице. НА 06.12.2006г. Ангелина Крумова починала. Силвия Петрова научила, че баща й е внесъл като непарична вноска в „Искър” АД тристайното жилище в София, и на 20.12.2006г. предявила иск пред Софийски районен съд за отмяна на решението на общото събрание на „Искър” АД за увеличаване на капитала, вписано на 15.11.2006г. в търговския регистър на Софийския градски съд, като незаконосъобразно. В първото по делото заседание процесуалният представител на „Искър” АД направил възражение за неподсъдност на спора на Софийски районен съд и за недопустимост на иска.

Въпроси:
1. Придобило ли е акционерното дружество правото на собственост върху тристайното жилище в София и ако го е придобило на какво основание?
2. Какво е действието на вписването в търговския регистър на увеличаването на капитала на „Искър” АД с непарична вноска – тристайното жилище в София, спрямо Ангелина Крумова?
3. Силвия Петрова има ли качеството на акционер в „Искър” АД, а ако го е имала, от кой момент и на какво основание го е придобила?
4. Силвия Петрова активно легитимирана ли е да предяви иск за отмяна на решението на общото събрание на „Искър” АД за увеличаване на капитала и защо?
5. Основателно ли е възражението за неподсъдност на спора на СРС и защо?

Акционерното дружество не е придобило правото на собственост върху тристайното жилище, тъй като разпореждането с него е недействително, по-точно нищожно. Имота е придобит по време на брака, и независимо че е закупен на името на единия съпруг, той е СИО на основание чл.19, ал.1 СК /отм./
Недвижимите имоти, които са СИО могат да бъдат апортирани в имуществото на дружество и само от единия от съпрузите. Достатъчно е при тяхното апортиране да бъдат спазени разпоредбите на Семейния кодекс за разпоредителни действия на съпрузите. (Определение от 27.04.2009 г. на ОС - Монтана по ч. гр. д. № 63/2009 )
alexander2005
Младши потребител

Мнениеот zzzzz » 27 Окт 2009, 17:46

Акционерното дружество е станало собственик на жилището, тъй като същото е апортирано по надлежно установения законов ред, а именно посочения в Търговския закон и закона за търговския регистър. От там нататък има две хипотези за оборване на разпореждането с имущество СИО. Въпросното разпореждане не е нищожно, а е унищожаемо. На следното основание:
(3) Разпореждането с общо имущество се извършва съвместно от двамата съпрузи.

(4) Разпореждането с вещно право върху обща недвижима вещ, извършено от единия съпруг, е оспоримо. Другият съпруг може да оспори по исков ред разпореждането в 6-месечен срок от узнаването, но не по-късно от три години от извършването му.

Нямаме данни съпругата приживе да предприела някакви действия за осопрване на разпореждането с имущество СИО. В този случай правото и се наследява от децата и. В случая Силвия е наследник и синът е факултативно необходим другар. Това означава, че искът е допустим, ищцата има правен интерес в качеството си на наследник.
Отделен е въпросът обаче, че трябва да докаже че нейната наследодателка не е знаела за разпореждането. Освен това според мен Силвия наследвява само една акция. Останалите са джиросани на трето лице и по аргумент на СК:
При разпореждане с вещно право върху обща движима вещ чрез възмездна сделка, извършено от единия съпруг без участието на другия, третото лице придобива правото, ако не е знаело или според обстоятелствата не е могло да знае, че липсва съгласие на другия съпруг. При безвъзмездно разпореждане с обща движима вещ или при разпореждане, за което се изисква писмена форма с нотариална заверка на подписите, се прилага ал. 4.
zzzzz
Потребител

Мнениеот djalma » 28 Окт 2009, 12:17

Според мен извършеното разпореждане с имота, който е СИО от единия съпруг, без съгласието на съпругата, е непротивопоставимо на неучаствалия в сделката съпруг за срок от шест месеца от неговото узнаване, в който период този съпруг би могъл да го оспори по исков ред.
Затова договорът е относително недействителен.
Ако не бъде оспорен в предвидения от закона срок, той валидно обвързва не само сключилите го страни, но и неучаствувалия съпруг.
djalma
Потребител

Мнениеот djalma » 28 Окт 2009, 12:18

Ще помоля някой колега, който е бил на изпита през юни и го е издържал, да напише неговите отговори на казуса, за да сравним.
djalma
Потребител

Мнениеот zzzzz » 28 Окт 2009, 14:21

Именно. И аз така бях писалана изпита и фактически Силивя Петрова остава наследник на на 1 акция само. Взех го изпита.
zzzzz
Потребител

Мнениеот zzzzz » 28 Окт 2009, 14:24

Всъщност, Силивя Петрова е активно легитимирана да оспори разпореждането симота, защото 6-месечния срок не е изтекъл.
zzzzz
Потребител

Мнениеот zzzzz » 28 Окт 2009, 14:29

Колеги, само да ви кажа че няма еднакво решение на казуса по всичките му въпроси.
Аз издържах изпита, защото наблегнах на аргументацията в отговорите си. Вероятно някъде нещо съм сбъркала, допустими са 40% грешни отоговори на въпросите по казуса. Необходимо е всеки отговор да е логично построен, да е свързан с правната норма и да са посочени всички аргументи в полза на конкретния отговор. Така е и в практиката. Тръгваш от дребните детайли, отнасяш ги към нормата и накрая правиш обобщен извод.
zzzzz
Потребител

Мнениеот keith_flint69 » 30 Окт 2009, 04:07

temenushka написа:Здравейте относно отговорите на теста, моите са същите които е дала djalma на гражданскоправната част с някой изключения. Моля, да коментираме за да стигнем до правилните отговори. Ето къде се разминаваме (прилагам табличка) и ако не съм права, моля да ми обясните защо.

№ Според Според
djalma мен
29. в б Чл 608 (1) ТЗ Неплатежоспособен е търговец, който не е в състояние да изпълни изискуемо парично задължение по търговска сделка или публично правно задължение към държавата и общините свързано с търговската му дейност или задължение по частно държавно вземане Тоест не е задължително сделката да е само търговска може задължението да е и публично правно и друго свързано с дейността
31. в а Чл. 535 ТЗ Запис на заповед съдържа: 1. наименованието „запис на заповед в текста на документа на езика, на който е написана. Никъде не се посочва да е и в заглавието като условие за действителност
34. б а Чл 33 СК казва че съпругът на майката и майката могат да оспорят бащинстовто, Не се споменава никъде детето. Единствено в чл. 34 се казва че страните по тези искове са майка, съпруг и дете.
36. б а Според отговор б). , който сте дали преживелия съпруг наследява заедно със наследниците от първите три реда. Значи ли, че ако има съпруг, деца, родители и техни родители, те всички заедно са наследници. Нали съпругът наследява заедно със низходяшите и те заедно изключват всички останали както е във отговор а).

Съгласен съм с теб само по отношение на 34 въпрос!
keith_flint69
Потребител

Мнениеот centara » 30 Окт 2009, 11:42

Хм, а как ще коментирате факта, че със смъртта на съпругата СИО се прекратява?
centara
Младши потребител

Мнениеот zzzzz » 30 Окт 2009, 12:22

Това никой не го оспорва. Спори се дали АД е придобило собствеността върху имот СИО към минал момент преди прекратяването и.
zzzzz
Потребител

Мнениеот centara » 30 Окт 2009, 13:05

Идеята ми беше, че дружеството не само е станало собственик, но и е непоклатим собственик. Исковете на дъщерята следва да бъдат отхвърлени като недопустими.
Правото да се обяви за недействителна сделката е лично право на съпругата и то не се наследява. Никой не може да каже дали ако е знаела е щяла да се противопостави. Същото се отнася и за акциите.
Между другото - дъщерята наследява само 1/3 от акцията.
centara
Младши потребител

Мнениеот zzzzz » 30 Окт 2009, 15:54

Абсолютно съм съгласна,ч е дружеството е станало собственик. Просто по-горе имаше обратното твърдение. Да, вярно е че е сънаследник с брат си и баща си на акцията.
Също така смята, че има право да си търси 1/3 запазена част (по ЗН) от имота.Така че искът е допустим, а дали вече ще докаже правотата си е отделен въпрос и преценка на съда. Такъв въпрос към казуса обаче нямаше ми се струва.
zzzzz
Потребител

Мнениеот zzzzz » 30 Окт 2009, 16:00

Аз бих поразсъждавала върху хипотезата за наследяването на правата и задълженията. При положение, че правото на съпругата да оспори разпоредителната сделка с имота не е било погасено по давност, не следвали че в нейните права могат да встъпят наследниците и?
zzzzz
Потребител

Мнениеот keith_flint69 » 31 Окт 2009, 01:52

zzzzz написа:Абсолютно съм съгласна,ч е дружеството е станало собственик. Просто по-горе имаше обратното твърдение. Да, вярно е че е сънаследник с брат си и баща си на акцията.
Също така смята, че има право да си търси 1/3 запазена част (по ЗН) от имота.Така че искът е допустим, а дали вече ще докаже правотата си е отделен въпрос и преценка на съда. Такъв въпрос към казуса обаче нямаше ми се струва.

Това със запазената част не го разбрах?!? :roll:
keith_flint69
Потребител

Мнениеот dfani » 31 Окт 2009, 11:27

Здравейте , нека някой, който е ходил на семинара да сподели как е минал . Решавани ли са казусите от последните два изпита ?
dfani
Младши потребител

Мнениеот alexander2005 » 03 Ное 2009, 15:29

вече има списък,
ужас, над 700 човека май
alexander2005
Младши потребител

Мнениеот keith_flint69 » 07 Ное 2009, 13:31

Колеги да обсъдим въпросите от теста? Има ли желаещи?
Какъв беше последния въпрос – за шпионството? Аз съм писал шпионство, но не съм сигурен!
Иначе съм объркал и за сестрата на подсъдимия(че може да е представител в НПроцес) и за пострадал съм писал, че може и ЮЛ, ама и тук съм сгрешил :(

P.P. Ще напиша и другите въпроси, за които се сещам, след малко!!!
keith_flint69
Потребител

Мнениеот malak_ama_hape » 07 Ное 2009, 14:30

Чл. 369а. (Нов - ДВ, бр. 27 от 2009 г.) Съкратено съдебно следствие не се допуска при умишлено причиняване на смърт или тежка телесна повреда, или когато деецът е бил в пияно състояние.
Дори да си на верен път, ако просто седнеш на пътя ще те прегазят!
Аватар
malak_ama_hape
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 07 Ное 2009, 15:06

Пожелавам и на Вас успех, колеги.

Ако някой излезе по-рано и има желание, моля да пусне казусите от днешния изпит тук. Теста, вярвам, сте решили. :)
Благодаря.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот inspectora » 07 Ное 2009, 16:03

poli_g написа:Ако някой излезе по-рано и има желание, моля да пусне казусите от днешния изпит тук.

Понеже имам едно кандидат адвокатче при мен, та съм осведомен - казусът ще е утре :) ... така го били направили сега:
седмица 1: един ден тест /съботата/ и после на другия ден /неделята/ казус, като уж идеята била да изнесат резултата от теста, та който не го е взел изобщо да не се явява на казус :)
седмица 2 /т.е. след две седмици/: устен

... ако не съм разбрал нещо моля за извинение /все пак знанията ми по въпроса не са непосредствено придобити/ :) ...
inspectora
Активен потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити