начало

ВАС отхвърли жалбата срещу последното увеличение на минималната заплата ВАС отхвърли жалбата срещу последното увеличение на минималната заплата

Помагайте - голяма беля.

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Помагайте - голяма беля.

Мнениеот asasina » 20 Ное 2009, 01:20

Здравейте! Извинявам се предварително, ако темата не е на правилното място. Също и че първото ми мнение във форума е такова, но...
По същество. Брат ми работи около 6 месеца в клона на голяма международна компания в Чехия с договор, социални и здравни осигуровки, всичко както си му е реда. Докато беше там си накупил - кола за 15 000лв., както и всевъзможна техника(лаптоп, домашно кино, плазми, млазми, плейстейшъни и т.н.) за поне 10 000 лв. Всичко това(автомобила и техниката) ги е взел на изплащане през самите магазини, а колата на някакъв лизинг от автокъщата. Стана така обаче, че му омръзна там и се върна тук. Но със всичко и вече 2 месеца не е плащал никакви вноски. Едно подканващо писмо вече пристигна, но очакваме и други такива да го последват. Проблема е, че брат ми не иска и да плаща нищо. Аз му казвам, продай всичко за колкото можеш, ако не стигнат парите ще търсим нещо заем от нашите банки да ти погасим всичко в Чехия. Обаче той не, та не. Нямало да плаща каквото и да било, никой нямало да го търси в България, никой нищо не можел да му направи. Викам му че ще има усложнения, най-малкото няма да може да излезе повече извън България, но не ме слуша. Кажете ми, моля, какви могат да бъдат последствията за него, защото нали сме вече в ЕС. Предполагам ще важат някакви международни закони и ще го търсят докрай. Вие сте по-наясно. Благодаря предварително на всички отговорили.
asasina
Нов потребител

Re: Помагайте - голяма беля.

Мнениеот adv_stefanova » 20 Ное 2009, 06:47

Как какви? Ще го осъдят....
adv_stefanova
Младши потребител

Мнениеот DEKAH » 20 Ное 2009, 16:43

Голям Изображение

Да се спасява...

Всеки носи отговорност за действията и постъпките си.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот asasina » 21 Ное 2009, 09:41

Е то ясно, че той ще си носи последствията и че ще го осъдят може би, ама дайте нещо по-конкретно. Не всеки е адвокат, като Вас да знае закона. Сега ако не Ви се обяснява недейте да пишете поне неща, които се знаят по подразбиране.
asasina
Нов потребител

Мнениеот justine » 21 Ное 2009, 15:27

То по подразбиране, вярвам знаете, че брат ви в момента извършва престъпление... Направо ми е противно да си мисля, че ще се намери юрист, който да се сприпне да помага на такъв серсем. По- добре се обърнете към брат си и го накарайте да се осъзнае, че с тези "тарикатски" нагласи далече няма да стигне. И последно- това, което неминуемо ще му се случи, ще бъде твърде поучително за него, по- добре да си понесе последствията.
justine
Потребител

Мнениеот nikodim77 » 21 Ное 2009, 22:09

Здравейте,
Наистина поговорете сериозно с брат Ви! :!:
Както justine каза, брат Ви към момента извършва престъпление. :oops:
Да оставим неговия личен авторитет, но той срива авторитета на българите в чужбина като цяло. Именно от подобни зрънца като вашият брат, българите по света не се ползват с особено уважение. Пак повтарям! Поговорете с брат си, дори ако е необходимо помолете за съдействие други близки нему хора.
От мен приятна вечер
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот dimist » 21 Ное 2009, 23:21

Що за нахалство?
И търсите безплатна помощ?
Но понеже питате какво го чака - Европейска заповед за арест.
Да му е честито.
След като толкова мислите за него - събирайте пари за адвокати - тука и в Чехия.
dimist
Потребител

Мнениеот namakak » 22 Ное 2009, 21:52

Чак пък голяма ,е бре....
Най-интересното е че целия свят от престъпници иска да бъде съден в България.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Да се крие до инфлация,пък и да му ги изземат чрез съдия изпълнител,то вече и няма да са комерсиални.Идва модата на прозрачните монитори,компютри,коли на автопилот..
Да продава и да се отърва от тия смотани и старомодни стоки.То секви експертизи за всеки документ би усложнил работата,камо ли как е даден тоя заем,кредит,е за там ше има експертизи.
Бе спете си спокойно,а не го правете международен проблем като оня с полските деца..Гаранти няма ли :shock:
Ама много некоретна постъпка,веднага са го зарибили с евтина и бляскава стока.
Предлам на банките да проучват тези които са били в Чехия и да не им се дава никакъв кредит,работа защото може да им омръзне.
Обаче толкова лесно да му бъде отпуснат и лизинг и всичко,значи държавата си има практика и за такива "омръзнали" възможности.
Остава само да го призоват редовно ,за да има ход на дело по неизпълнение на договор.
Интересно ако си наеме защита,какво би споделил брат ви...Брато,разчитах на пратката с коксаина,ама нещо зе да спича :twisted: Та реших да се върна у нас,дето с марихуаната нема да ми омръзне...
Така мисля аз,щом искаш съвет от беля,аз съм насреща.Аз съм зло,но никога не ми омръзва,защото съм в България,страната на неограничените възможности :wink:
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот namakak » 22 Ное 2009, 22:46

Всъщност ,ако не можете да си позволите адвокат,следете отблизо процесите на обвинените Масларова,Валъо Топлото,Всички чалми висшестоящи,Софиянски,Костов защо не е подведен,и всички с фалшивите си кредити за доказване на доходите си и ще се измъкнете от тъпнята да се подлъжете веднага да си напазарувате и да се почувствате човек.
Това му кажете на брат ви,да прави като тях и няма да го улови никакъв наказателен закон :mrgreen:
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот adv_stefanova » 23 Ное 2009, 02:22

Да, ама - не. Този човек няма начин да бъде съден в България. И това какви псевдо- присъди за престъпления се дават тук, няма нищо общо. Няма да е зле да потърсите съдействие от тамошни колеги и все пак, не с безплатни консултации....
adv_stefanova
Младши потребител

Мнениеот korry » 24 Ное 2009, 10:28

брат ви няма право да бъде лишаван от свобода заради неизпълнени договорни отношения (чл1 прил 4 европейска конвенция правата човека) Така че до затвор едва ли ще се стигне.
Срещу брат ви ще бъде (ако вече не е) заведен иск в съда в Чехия и ще бъде осъден да плати задълженията си.
В най-лошия вариант за брат ви той наистина ще бъде потърсен от съдия изпълнител в българия. Ще му бъдат запорирани банковите сметки тук и в Чехия, запор на цялото имущество (кола, имоти на негово име) опис на имуществото по постоянния му адрес в българия. Може би ще му бъде наложена някаква забрана за напускане на българия и или чехия, но това противоречи на европейската конвенция за правата на човека и може да се води дело за отмяна с някакви шансове за успех.
Споменатата европейска заповед за арест е пълна глупост освен ако на делото в Чехия не искат изрично присъствието му (не ми се вярва, защото и в българия за подобни дела не изискват изрично присъствие)
Има възможност брат ви да бъде съден и да лежи в затвора при следната хипотеза: Осъден е да плаща, има имущество да плати, НО не плаща. Тоест ако се установи че брат ви НЯМА имущество да покрие дълга си - със сигурност няма да лежи в затвора.

в този вариант за брат ви ще важат законите за събиране на имущество действащи в българия, така че всеки адвокат може да ви информира за тях.
Колкото до Чехия - важно е да разберете какви са действията по събиране на имущество там(те всъщност ще са същите като в България) Но най вече проучете дали има възможност брат ви да обяви банкрут.
Ако няма такава възможност за банкрут имайте предвид че дори да върне всички неща, те няма да покрият цялата сума на дълга и ще бъде гонен до дупка за останалите пари. Може би брат ви има възможност да отиде до англия и там да обяви банкрут.

Ако брат ви има имущества, имоти, коли и така нататък на негово име - трябва веднага да почне да се освобождава от тях и да ви ги прехвърля веднага. Но имайте предвид че тези прехвърляния има някаква малка вероятност да бъдат обявени за недействителни в бъдеще, ако Кредитора в Чехия поиска от нашия съд това. Освен това трябва да си смени постоянния адрес къмто имот в който няма нищо за описване. Освен това в случай на смъртта на брат ви - вие трябва да подадете молба да се откажете изцяло от неговото имущество иначе го наследявате барабар с дълговете му.

Кашата е голяма и ако не можете да издирвате сами правна информация ще ви трябва компетентен адвокат. Ама много много компетентен.
Жалба до Адм съд - 10лв
Жалба до ВАС - 5лв
Жалба до Страсбург - 0лв
Да осъдиш България - БЕЗЦЕННО!
Изображение
korry
Потребител

Мнениеот MariaMagdalena » 24 Ное 2009, 13:33

Е, чак пък да прехвърля имоти... Става дума за дължима сума от 25 000 лв., като не е пояснено каква част от нея вече е изплатена. Ако има възможност, нека си плати дължимото, ако не - пак ще плати, но освен дължимата сума ще му бъдат начислени различни такси и др. разноски.
Fortuna fortes adiuvat.

Perfice te!
MariaMagdalena
Потребител

Мнениеот adv_stefanova » 25 Ное 2009, 03:54

Пак Ви повтарям, че съветите тук няма да Ви помогнат. За действията си брат Ви ще бъде съден в Чехия. А дали ще бъде преследван по граждавски или наказателен ред, зависи от законите в Чехия. Тук има значение не дали сме в ЕС, а къде е задлъжнял. Това дали тук или в Чехия ще се изпълнява решението, респ. присъдата зависи от Конвенциите между държавите ни. Искам само да Ви кажа, че дори при нашите прекомерно либерални закони, евентуалното прехвърляне на имущество след възникаване на претенции от ищеца, се оборва с т.н. "павлов иск". Т.е. ако в Чехия действа аналогичен закон, ще оспорят прехвърлителни сделки. Вкарвате се в излишни разправии! Нека брат Ви, който надявам се е разумен човек, се посъветва с адвокат запознат със законодателството в Чехия и гарантирам предварително, че като си направи правилна сметка, ще се разтича да си плати :mrgreen:
adv_stefanova
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ