начало

ВАС отхвърли жалбата срещу последното увеличение на минималната заплата ВАС отхвърли жалбата срещу последното увеличение на минималната заплата

Какво означава "хоби-таван"

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Какво означава "хоби-таван"

Мнениеот sunrise » 24 Ное 2009, 11:03

Колеги и не само :wink: , донесаха ме документи:проект за хоби-таван.Идеята е да се продаде. По проект, представлява нещо като тип "студио":има баня с тоалетна , тераса , нормална височина.
Та питанката е , дали може да се сметне за самостоятелен обект и да се продаде, защото на мен това ми прилича на ателие?
sunrise
Активен потребител

Re: Какво означава "хоби-таван"

Мнениеот eric_cartman » 24 Ное 2009, 11:46

Най - компетентен отговор би дал някой архитект :D
eric_cartman
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 24 Ное 2009, 14:31

Едва ли. те си ги кръщават както си знаят,без значение какво пише в закона.Въпросът е дали може да бъде самостоятелен обект.За мен да , но ...
sunrise
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 24 Ное 2009, 15:03

Нямат акт 14. В момента се изгражда, но страните предпочитат да осъществят сделката сега.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот eric_cartman » 24 Ное 2009, 15:40

Ами по така дадената информация и според мен няма пречка, говорете с нотариуса и съдията по вписванията, да видим те какво ще кажат.
eric_cartman
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 25 Ное 2009, 10:50

И аз така мисля ,защото има нормална височина, баня с тоалетна и т.н. Защо обаче не са ги кръстили ателиета, идея нямам.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот eric_cartman » 25 Ное 2009, 12:12

Вероятно е замислено като част от друго жилище, архитектите боравят с тия понятия "хоби - стая", "хоби-таван"/това не бях го срещал :) /.След като е обособено като самостоятелно жилище, не би следвало да има пречка за продажба.
eric_cartman
Младши потребител

Мнениеот anserk » 25 Ное 2009, 22:48

sunrise написа:Колеги и не само , донесаха ме документи:проект за хоби-таван.Идеята е да се продаде. По проект, представлява нещо като тип "студио":има баня с тоалетна , тераса , нормална височина.
Та питанката е , дали може да се сметне за самостоятелен обект и да се продаде, защото на мен това ми прилича на ателие?

Е, какво ли още ще се измиси, само и само да не е "ателие", защото за него трябва да се подсигури паркоместо и не излизат бройките (нали сградата е в строеж). На проекта трябва да има мокър печат "одобрявам към РС.../....", защото иначе тавана е към някой апартамент и като складово помещение не е самостоятелен обект в жилищната сграда (Наредба 7). Погледнете и таблицата за разпределение на общите части? Какъв санитарен възел за таван, какви ид.ч., каква тераса на склад :idea:
Обикновенно си мислят, че накрая с екзекутив ще се узакони за РП-то и с ........... :wink:
Интересно какво е хобито (трябва да го пише в обяснителната записка)! :D
anserk
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 26 Ное 2009, 10:47

Благодаря за включването , защото кашата тоя път не е забъркана от нас, юристите! :lol:
Проектът е одобрен преди промяната в ЗУТ за паркоместа, през 2005-2006г.Не е отбелязано да са към някой друг апартамент, имат изчислени идеални части за всяко от тях. Имат баня с тоалетна, даже и кухненски бокс, тераса и нормална височина. Не зная какво е хобито, но единственото ,което ми идва наум е ,че се изгражда над съществуващ тавански етаж и затова няма как да бъде записан по друг начин.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот anserk » 26 Ное 2009, 15:39

[quote="anserk"]Не е отбелязано да са към някой друг апартамент, имат изчислени идеални части за всяко от тях. [/quote]
Щом има ид.ч. и всичко друго, предполагам, че е с отстъпено право на строеж в/у съществуващи тавани, то спокойно му правете НА на груб строеж и то за това, за което е записано в/у одобрения проект (с мокър печат). При всички случаи ще им дадат данъчна оценка за "ателие", защото в регистъра нямат такова понятие като "хоби-таван".
Това е принос в историята на архитектурната мисъл :D Архитектката ми, която е секретар на КАБ и го прочете току - що, каза че ще го предложи като български принос :lol:
anserk
Активен потребител

Мнениеот 778899 » 26 Ное 2009, 16:04

ние със ЗУТ сме скарани от години... аз не си говоря с него, както и той с мен, просто не се харесваме :wink: , но...

проверете внимателно статута на тавана, за да не се окаже, че за да може някой да упражнява там хобито си :D , ще е нужно да си купи и гараж. :wink:

/пак казвам, нямам претенция за достоверност на горенаписаното/
И точно, когато мислиш, че знаеш отговорите... Животът променя въпросите!
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 26 Ное 2009, 16:12

Нотариусът и Съдията по вписванията, също изпаднаха в учуда, както казваше един колега навремето. И ние си мислихме, защо не е ателие,но не ни стана ясно. В края на краищата решиха ,че има характеристиките на самостоятелен обект.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот anserk » 26 Ное 2009, 16:19

778899 написа:ние със ЗУТ сме скарани от години... аз не си говоря с него, както и той с мен, просто не се харесваме , но...

Тук играе ЗУТ, ЧРЕЗ други НАРЕДБИ (подзаконова нормативна уредба). Там се регламентира дали над спалня (по проект) може да има WС и какво да има над апартамент.Такова помещение "таван" е в ................. език и в някои ........закони. Регламентира се като "складово помещение" (правилно) и е нормативно указано къде,как и на какви условия да отговаря в жилищната сграда (или каквато и да е друга по статут).За тези помещения нормативно установените натоварвания за конструкцията, както и хигиенните норми (да не говорим за противопожарните норми) са различни от другите. тези съществени изисквания се регламентират с НАРЕБИ към ЗУТ.
Такива са нещата от живота :D
anserk
Активен потребител

Мнениеот anserk » 26 Ное 2009, 16:27

sunrise написа:В края на краищата решиха ,че има характеристиките на самостоятелен обект.

Сега ще напиша нещо, което е в минус на надзора (ама нали не сме ние):mrgreen:
Ако имате всички предпоставки да изповядате сделката - какво чакате :wink:
Да му мисли после строителния надзор и Възложителя (този на който се продава)! Да си бере кахъра!НА се атакува само ..... - знае се къде :D
Вижте само дали е валидно РС!
anserk
Активен потребител

Мнениеот todorst » 20 Дек 2009, 10:55

Търсете и Брезински.Той е спец по хоби, диско и т.н.
todorst
Потребител

Мнениеот anserk » 20 Дек 2009, 16:32

Кой е този Брезински?
anserk
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ