начало

По казуса с Нойзи: СГС видя лоша техника в НК за отнемането на колите, но не и проблем с Конституцията и ПЕС По казуса с Нойзи: СГС видя лоша техника в НК за отнемането на колите, но не и проблем с Конституцията и ПЕС

Парични вземания

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Парични вземания

Мнениеот sisi19 » 25 Ное 2009, 17:26

Здравейте,
Моля за помощ.
Издаден ми е изпълнителен лист за разноски по гр.д. С писмо от ЧСИ, длъжника е заявил че ще плати доброволно сумата в определения срок. Ден преди изтичането на срока за доброволно вземане, длъжника подава молба към ЧСИ на основание чл. 454 ал.1 от ГПК. Което това никак не ме устройва.
Имам ли правото да подам в съда заявление за издаване на заповед за незабавно изпълнение на основание чл. 410 ал.1, т.1 от ГПК, като същевременно искам възбрана на 1/2 идеални части на имот собсвенност на длъжника, с цел изпълнението на заповедта.

Благодаря предварително за поредната човешка помощ.
sisi19
Потребител

Re: Парични вземания

Мнениеот sunrise » 25 Ное 2009, 17:31

За имане на право -имате, но няма да Ви издадат. Пък и да Ви издадат, в което се съмнявам, длъжникът ще оспори.
Какво отърва на Вас и какво не е ирелевантно, важно е какво пише в закона.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот sisi19 » 25 Ное 2009, 17:42

sunrise написа:За имане на право -имате, но няма да Ви издадат. Пък и да Ви издадат, в което се съмнявам, длъжникът ще оспори.
Какво отърва на Вас и какво не е ирелевантно, важно е какво пише в закона.

А какво мога да направя в случая за да си взема бързо на куп цялата сума. Дохода на фирмата на длъжника в която същия е съдружник и управител възлиза на 339000 лв.
Парите са ми наистина доста нужни. :cry: За да наема адвокат по гражданското дело съм взела заем на който плащам месечни лихви, като същевременно съм направила залог(движима вещ) за въпросната сума.
sisi19
Потребител

Мнениеот kalahan2008 » 25 Ное 2009, 23:15

sisi19 написа:ИДен преди изтичането на срока за доброволно вземане, длъжника подава молба към ЧСИ на основание чл. 454 ал.1 от ГПК. Което това никак не ме устройва.
Имам ли правото да подам в съда заявление за издаване на заповед за незабавно изпълнение на основание чл. 410 ал.1, т.1 от ГПК, като същевременно искам възбрана на 1/2 идеални части на имот собсвенност на длъжника, с цел изпълнението на заповедта.

чл. 454 касае плащане на 30% от задължението - малко ли Ви се струват? И защо не искахте налагане на обезпечителни мерки още с образуване на изп.дело, а чак сега сте се сетили? Щом е съдружник в такава фирма, спокойно можехте да искате запор на дружествените му дялове.
Имате нужда от пари...всеки има нужда от пари. Но такъв е законът. Трябваше да го пристиснете преди да внесе 30-те процента, сега вече е късно.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот sisi19 » 26 Ное 2009, 14:58

kalahan2008 написа:
sisi19 написа:ИДен преди изтичането на срока за доброволно вземане, длъжника подава молба към ЧСИ на основание чл. 454 ал.1 от ГПК. Което това никак не ме устройва.

чл. 454 касае плащане на 30% от задължението - малко ли Ви се струват? И защо не искахте налагане на обезпечителни мерки още с образуване на изп.дело, а чак сега сте се сетили? Щом е съдружник в такава фирма, спокойно можехте да искате запор на дружествените му дялове.
Имате нужда от пари...всеки има нужда от пари. Но такъв е законът. Трябваше да го пристиснете преди да внесе 30-те процента, сега вече е късно.

За съжаление е така. Но нали за това си плащам на едвокат. А не аз да чета законите. За жалост сега виждам, че е можело да се постъпи по начиа по който казвате след като прочетох тези клаузи.В крайна сметка като гражданин не съм длъжна да знам закона и неговото талкуване. За това има адвокати с главно А.
sisi19
Потребител

Мнениеот sisi19 » 26 Ное 2009, 18:41

Ноже ли някой да ми каже как и къде да открия стр.752 параграф 155 на п-р Сталев по Българско Гражданско Процесуално Право.Или ако е възможно да ми кажете какво точно гласи този параграф.
Благодаря.
sisi19
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 26 Ное 2009, 19:56

Зависи от кое издание на Сталев.

По принцип може да се налага обезпечение и при спряно дело - по общ аргумент.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот sisi19 » 26 Ное 2009, 20:38

ivan_lawyer написа:Зависи от кое издание на Сталев.

Не знам от кое издание. Адвокатката ми каза да впиша като доказателсво към жалбата си с/у ЧСИ стр.752 параграф 155 от Българско Гражданско Процесуално Право на професор Сталев. Но преди да пристъпя към това искам да знам какво точно пише в него.Не мога да напиша нещо и да цитирам някого без дасъм убедена в това и дали това е така.Най вероятно ще се отнася във връзка с талкуването по чл.435 ал. 1 от ГПК или чл. 454 ал. 1 от ГПК. Знам ли???
Вече нямам сили да чета закони, практики и прочее за да си търся правата независимо че плащам на лица да ме защитават, и някъде нишката да се пропуква защото някой си по някакъв начин не е свършил работата си до край.
Не искам да обидя никого с последното си изречение. Става въпрос КОНКРЕТНО В МОЯ СЛУЧАЙ. Благодарна съм Ви , че въобще се ангажирате с каквото и да е човешко или правно отношение.
Все съм желала да завърша право,"ама никога не съм очаквала , че за да го завърша, ще е необходимо да имама практика по собсвени казуси, преди дипломирането".
Къде всъшност е първопричината за щетите който търпя в момента: в адвоката , че не е написал в молбата до ЧСИ начина на вземанията който е длъжен да посочи,или в ЧСИ , че не ме е уведомил за начина на плащане от длъжника, няма съставен протокол за предлжението на длъжника и евентуалното ми съгласие за това.
sisi19
Потребител

Мнениеот gudio » 26 Ное 2009, 22:52

ivan_lawyer написа:Зависи от кое издание на Сталев.

По мои наблюдения - параграфите в учебника на Сталев си съответстват, независимо от изданията (сравнявал съм 1988, 2000 и едно по-ново . от момичетата, които работят с мен си го бяха купили, ама не гарантирам за годината) - това му е "готиното" и винаги можеш да цитираш § а не страница. Та в конкретния случай § 155 касае спиране на изпълнителния процес, вкл. и в случая на чл.348 от отменения ГПК, съответстващ на чл.454 от сега действащия. Има интересни мисли (по-скоро цитати от съд. практика - че спиране по този начин било недопустимо, когато изпълнението е насочено към вземане на длъжника към негов длъжник... но е цитирано и решение в противния смисъл. :wink:
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот gudio » 26 Ное 2009, 22:58

:idea: Да доразвия започнатото (`щото пак ечемични бедняшки питиета... :wink: ) - по принцип спирането по чл.454, както знаем, касае само случаите на продажба на вещ / имот, това си следва от тълкуването на текста на закона. Няма смисъл от такова спиране, ако си му прибрал парите от банкови сметки например :lol: Ама "било негово право" на длъжника да плаща разсрочено... не, не е така. Друг въпрос е, че в тези "кризисни времена" съдебните изпълнители често правят просто житейски компромис и допускат такова спиране, дори когато има откъде без продажба да се вземат парите - само и само "мир да има" и длъжникът да не бъде ошушкан "от раз" - щом иска, да плаща разсрочено (лихвата нали тече ?), само и само да плаща и да не създава проблеми...
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот hidden » 27 Ное 2009, 01:15

Решение № 756 от 30.0.1968г. по гр.д. № 1344/67 г., ВС, І г.о.
Постановеното спиране на изпълнителното дело по силата на чл. 348 ГПК /сега чл. 454 ГПК/ означава, че следващи изпълнителни действия не могат да се извършват. Съдебният изпълнител не само не е длъжен след постановеното спиране да върши изпълнителни действия, но няма и право на това"

Подлежащи на обжалване действия
Чл. 435. (1) Взискателят може да обжалва отказа на съдебния изпълнител да извърши искано изпълнително действие, както и спирането и прекратяването на принудителното изпълнение.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот sisi19 » 27 Ное 2009, 20:42

Разглеждайки молбата подадена от длъжника на основание чл.454 ал. 1 от ГПК, установх, че длъжника отбелязва само че е платил 30% като е представил вносна бележка и ика спиране на производствотокато се задължава да плаща вноски по 10 % ежемесечно, с което не е установил точния срок за така нареченото ежемесечно плащане.Т.е не е отбелязал това ежемесечно плащане кога ще се извършва - началото, края , средата или края на месеца на основание чл. 72 ал.5 от ЗЗД с което не е спазен реда за установяване на срокове по чл.72 ал.1 от ЗЗН. Респективно ако това е на лице, молбата подадена до ЧСИ макар и в срок на основание чл. 454 ал. 1, се явява неоснователа(обезсилва). Съответно длъжникът пресрочва установения срок даден му от ЧСИ, с което ЧСИ може да пристъпи към правомощията си.
Т.е без да се обжалва по законоустановения ред действията на ЧСИ, с молба до ЧСИ да се иска незабаното изпълнение на задълженията на длъжника.Или пак е необходимо да се обжалва по чл.435 от ГПК с искане за прекратяване на спирането по изпълнението на вземането от ЧСИ.
Права ли съм, или греша. :?: :?: :?: :oops:
Имали резон в това което казвам????? :?: :oops:
sisi19
Потребител

Мнениеот inspectora » 27 Ное 2009, 22:37

Сиси, кака, даже си ми симпатична с твоя ентусиазъм ...
Хората цял живот учат, за да се научат да "четат" и тълкуват закона ... защо си мислиш, че може да има някакъв резон в някакви твои тълкувания, след като виждаш за 2-ри-3-ти път закон през живота си?

П.П.: В това, което казваш, не само че няма никакъв резон, ами то едва се разбира какво казваш :lol: ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот sisi19 » 27 Ное 2009, 23:27

inspectora написа:Сиси, кака, даже си ми симпатична с твоя ентусиазъм ...
Хората цял живот учат, за да се научат да "четат" и тълкуват закона ... защо си мислиш, че може да има някакъв резон в някакви твои тълкувания, след като виждаш за 2-ри-3-ти път закон през живота си?

П.П.: В това, което казваш, не само че няма никакъв резон, ами то едва се разбира какво казваш :lol: ...

Не си мисля. Питам дали има или няма такъв. просто по някакъв начин търся изход от ситуацията за да си прибера дължимото от длъжника. Прав сте - ако сам завършила такова образование, не бих питала.Най- вероятно щях да знам какво може и какво не, талкуване и други. Просто разсъждавам логически (до колкото мога) визирайки и мислейки върху написаните закони.
Ако не можете да вникнете в това което съм написала, моля проследете мисленето ми , и ми кажете реално имали резон или не.
По никакъв начин , не мога да се съглася, че едно такова вземане може да се основава на чл. 454 от ГПК, без моето съгласие отбелязано къдете и да е. Все някъде по някакъв начин би трябвало да има законово разрешение на проблема, с което изхождам от мисълта, че няма проблем в който да няма изход.
sisi19
Потребител

Мнениеот ludi » 28 Ное 2009, 17:42

Спряно дело: изпълнение/осребряване на имущество/не може, обезпечение /възбрани , запори/може. Друг е въпроса дали в този случай изобщо има спиране.
ludi
Потребител

Мнениеот inspectora » 28 Ное 2009, 17:56

Абе явно не е спряно делото бре ... явно е спряна някаква продан ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот sisi19 » 28 Ное 2009, 18:09

ЧСИне е направил никакви възбрани или запори. Вземането е парично в размер на 800 лв. Дори и в поканата за доброволно плащане към длъжника не е отбелязал възбрани или запори.Само гласи, че ЧСИ ще пристъпи към принудително събиране ако в сумата не се изплати доброволно от длъжника до дадения срок. Срока беше до 19.11.. На 18.11 той пуска молбата по чл. 454 ал.1 от ГПК. макар и да е заявил че ще плати цялата сума доброволно до определения срок даден му в поканата.Дефакто ме поставят пред свършен факт без моето съгласие за това.
sisi19
Потребител

Мнениеот p_dyan » 29 Ное 2009, 01:31

Добре де, цялата патардия за туй ли е , дали може или не да се разсрочи и спира изпълнението.
Сисито ще изчака сега, не са много пари. 240 + 7 по 80 лв + малко законна лихва. Вече си има изп. лист, няма какво да се изсилват нещата.
p_dyan
Потребител

Мнениеот sisi19 » 29 Ное 2009, 12:10

p_dyan написа:Добре де, цялата патардия за туй ли е , дали може или не да се разсрочи и спира изпълнението.
Сисито ще изчака сега, не са много пари. 240 + 7 по 80 лв + малко законна лихва. Вече си има изп. лист, няма какво да се изсилват нещата.
.

Ако за Вас тези пари не са пари , то за мен са. И ми струват доло горе 8-9 месеца месечната издръжка на детето ми, за да наема адвокат и ме защитава срещу простотиите и постановките на един кретен. Другото което е. Като си плащам хонорара на адвоката, си го плащам на КУП-без разсрочено плащане- преди започване на делото.Така и при спечелване на делото си искам НА КУП НАПРАВЕНИТЕ РАЗХОДИ. Молбата по този член е противоречаща с материалния закон и моите интереси засягащи и интересите на трети лица (детето ми). Никой не може да ми наложи да се саглася с това което не съм.
Другият факт е, че ЧСИ би било необходимо да защити мойте интереси като преди да приеме тази молба би било необходимо да ме уведоми за това и САМО С МОЕТО СЪГЛАСИЕ да я приеме. При това ЧСИ е уведомен още преди да пристъпи към всякакви действия, че тези средства са ми необходими и искам възтановяването им по най бързия начин и кратки срокове.Достатъчно добре съм се изразила в искането си , за да може ЧСИ да рзбере, че този начин не ме удволетворява, с което при подаването на молбата от страна на длъжника да си влезе в правомощията ка ЧСИ.
sisi19
Потребител

Мнениеот gudio » 29 Ное 2009, 22:33

8) А Вие посочили ли сте начин на изпълнение и платили ли сте такси за исканите действия :evil: :?: Откъде, според Вас трябва да се вземат въпросните 800 лв. + разноски ? Какво, според Вас ще намери съд. изпълнител в жилището на длъжника, как се пренасят, съхрянават и продават въпросните вехтории, имате ли идея ? Кой изобщо ще ги купи и ще покрие това ли разноските по "масрафа" :evil: :?: Или искате прословутите "30 запора в 30 банки", `дето не били изобщо философия да ги напишеш, изведеш с изх. номера и цялата кантора на ЧСИ един ден да затвори, за да ги разнася по банките (за да стане едновременно) ? Че се чудят как, видиш ли, ЧСИ искали по 18 лева на запор за тая работа :?: Както нотариусът ще (или поне би трябвало да :wink: ) Ви изгони, когато искате от него нещо незаконно, така и ЧСИ ама изобщо не е длъжен да се грижи само за вашите щения, в пълно незачитане на правата на длъжника и на всичкото отгоре - безплатно :!: :mrgreen:
Аватар
gudio
Активен потребител

Следваща

Назад към Взаимопомощ