начало

ВКС върна в Ловеч делото за предсрочното освобождаване на Иванчева ВКС върна в Ловеч делото за предсрочното освобождаване на Иванчева

Парични вземания

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Парични вземания

Мнениеот ivan_lawyer3 » 29 Ное 2009, 23:23

Алтернативата на частния съдебен изпълнител е държавен съдебен изпълнител, а на нотариуса - в някои случаи - адвоката.
ivan_lawyer3
Потребител

Мнениеот Ralinko » 30 Ное 2009, 15:46

Здравейте на всички! Виждам, че тук е настанало сериозно объркване - предварително се извинявам, ако греша, но нямах време да изчета всичко подробно. Нещата стоят по следния начин - подаването на молба за доброволно плащане до ЧСИ и внасянето на 30% от размера на дълга спират единствено ПРИНУДИТЕЛНОТО изпълнение. Това по никакъв начин не изключва налагането на обезпечителни мерки - запори, възбрани и т.н. Колкото до запора на банкови сметки - може да се направи обезпечителен такъв, при който само се блокират постъпленията по сметките. Друг е въпросът, че банките не прави особена разлика между двата и за по-удобно всичик запори минават за изпълнителни - ЧСИ се оправдава с грешка на банката, парите са постъпили вече в неговата сметка и връщане назад няма. А що се отнася до таксите - повече ЧСИ изискват заплащането само на т.на първоначални такси в размер на около 108 лв. с ДДС, а всички останали разноски се събират от длъжника. Преди превеждане на събраните суми на взискателя те се удържат. При погасяване на всяко вземане на първо място се погасяват таксите и разноските към ЧСИ. Няма гаранция, че взискателят ще си получи парите, но във всички случай е по-добре от нищо. Успешна седмица!
Ralinko
Младши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 30 Ное 2009, 21:13

Доколкото разбрах, става въпрос за вземания за издръжка. Таксите за налагане на запорите не се плащат от взискателя, а от Окр. съд, с което може сериозно да се злоупотребява, защото взискателят може да иска спокойно налагане на запори във всички банки, без да плати и стотинка.
Що се отнася до това дали може да се налагат запори и при спряло дело, въпросът е спорен. Според Живко Сталев може, според Иван Адвокатов - не може.
На мен много повече ми е интересно дали може да се иска налагане на ПАМ при спряно изп. дело :wink:
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот sisi19 » 30 Ное 2009, 21:55

kalahan2008 - не си разбрал. Не е парично вземане на издръжка. Това са разходи за адвокати, такси и други, който длъжника трябва да ми върне, защото делото е в моя полза.Не е издръжка.
Ralinko - благодаря за отговора. Вече се бях отчаяла. Мислех направо да пиша до камарата (или каквото се нарича)на ЧСИ с копие до Мин. на правосъдието.Нямам вече пари и нерви да заплащам на ново адв. хонорари, такси на ЧСИ, държавни такси и други. Ами до кога. То се получава един кръговрат.
sisi19
Потребител

Мнениеот Ralinko » 01 Дек 2009, 00:39

Калахан, гледам и не вярвам на ушите си! Че от кога окръжен съд ще плаща такси за налагане на обезпечителни запори? Нямах представа, че всички държавни такси явно се заплащат не "на" , а "от" съда! Освен това не виждам пречка да се подаде обезпечителен иск както в съдебно производство, а с още по-голямо основание и молба в същия смисъл до ЧСИ! А ти каква ПАМ искаш да наложиш? Съвсем спокойно мога да ти забраня да напускаш страната, пък ти си спирай делото, подавай си възражения, жалвай си се в съда....
А на теб sis19 ще кажа, че съвсем не ти трябва адвокат за всяко действие, което си решила да извършиш, особено пред ЧСИ. Никой няма да те спре или да ти забрани да направиш каквото и да било, стига, разбира се, да е в рамките на законово допустимото. Попитай в кантората на ЧСИ какви са ти възможностите и какво ще те посъветват да направиш. Понякога служителите там разбират повече и от адвокатите. Успех!
Ralinko
Младши потребител

Мнениеот sisi19 » 01 Дек 2009, 15:23

Ralinko -питах. Но, общо взето ми се изрепчиха. Казаха ми като съм искала, да обжалвам. Щяла съм пак да си платя на ЧСИ такса от 48лв да ми приеме жалбата, да платя на адвокат да ми напише жалбата а после да му платя да ме представлява пред окружен, и да си платя държавните такси в Окръжен, което общо всичко щяло да бъде около 250 - 300лв. И на края ми каза че, няма да спечеля, като ми тръшна вратата под носа.
Дори незнам, тези 30% длъжника които ги е дал, ЧСИ трябва ли да ми ги преведе по сметката или не. Трябва ли ЧСИ да ми изпрати уведомление или писмо или нещо си за да ме уведоми, че спира вземането на този член по искане от длъжника. Все още нищо не съм получила.
sisi19
Потребител

Мнениеот kalahan2008 » 01 Дек 2009, 21:17

sisi19 написа:kalahan2008 - не си разбрал. Не е парично вземане на издръжка. Това са разходи за адвокати, такси и други, който длъжника трябва да ми върне, защото делото е в моя полза.Не е издръжка.

Е, явно съм се подвел от следните думи:
sisi19 написа:Ако за Вас тези пари не са пари , то за мен са. И ми струват доло горе 8-9 месеца месечната издръжка на детето ми

Ralinko написа:Калахан, гледам и не вярвам на ушите си! Че от кога окръжен съд ще плаща такси за налагане на обезпечителни запори? Нямах представа, че всички държавни такси явно се заплащат не "на" , а "от" съда! Освен това не виждам пречка да се подаде обезпечителен иск както в съдебно производство, а с още по-голямо основание и молба в същия смисъл до ЧСИ! А ти каква ПАМ искаш да наложиш? Съвсем спокойно мога да ти забраня да напускаш страната, пък ти си спирай делото, подавай си възражения, жалвай си се в съда....

Гледайте колкото си искате, ако щете вярвайте на ушите си, но при вземания за издръжка е точно така:
Субсидирани такси
30. Субсидирани са авансовите такси за вземане за издръжка, за предаване на дете и за вземане по трудово правоотношение.
* Забележки :
1. Таксите по този раздел се предявяват от частния съдебен изпълнител за изплащане от бюджета на съответния окръжен съд с писмено заявление, в което се посочват: трите имена и регистрационният номер на частния съдебен изпълнител, адресът на кантората, номерът на изпълнителното дело, основанието и размерът на дължимата субсидирана такса и банковите сметки, по които да се извърши преводът, номерът, страните и предметът на делото, по което е издаден изпълнителният лист, съдът, който го е издал.
2. Частният съдебен изпълнител възстановява по бюджета на съда субсидираната такса, след като бъде събрана от длъжника.

Що се отнася до ПАМ-а...то е май малко встрани от темата, но ще развия следните разсъждения:
Имаме ИЛ, издаден въз основа на ЗНИ, която пък е извадена въз основа на ЗЗ. Длъжникът възразява, което ex lege спира делото. Може ли да се наложи ПАМ, при положение, че тепърва ще се доказва кой прав, кой крив, кой на кого дължи пари? Следва да се отбележи, че ПАМ не е запор или възбрана, всъщност не е и обезп. мярка, а е "друга подходяща мярка" /арг. чл. 397, т. 3 ГПК/ за обезпечаване на вземанията.
В тази връзка, Ralinko, Вие изглежда не следите дискусията. Тук изобщо не се говори за обезпечители запори, а за такива, наложени в хода на изп. производство. Щом се добавя "обезпечителен" пред "запор", значи се има предвид обезп. производство, а не изпълнителното, защото запорът по принцип си е обезпечителна мярка.
Що се отанся може или не може да налага ЧСИ запори и възбрани след спиране на делото - ако ЧСИ ги наложи, веднага ще се намери длъжник с адвокат под ръка като ivan_lawyer, който публично ще вземе да развива локуми що за закононарушители били ЧСИ-тата, как газели законите и т.н. Ще има жалби до Камарата, до съда и до кой ли още не. Ако пък не ги наложи - взискателят /като sisi19, в случая/ ще ревне - и пак ЧСИ виновен.
Та кажете ми веднъж завинаги, кое вярното, с цитирана съдебна практика, да има всеобщ консенсус по въпроса, та да зная как да процедирам така, че да не се хвърля мръсотия по гилдията. кажете веднъж завинаги коя е абсолютната истина, че да се спрат тия ругатни все по ЧСИ-тата. Няма семинар, на който да отида, на който да не се чуват негодувания от разбиращи адвокати срещу ЧСИ-тата. И тук е пълно с такива, и такъв имидж се насажда. Разберете, че в правото няма абослютна истина, ако сте недоволни, си има способи за защита, а и взискателят все пак си носи отговорността кой ЧСИ е ангажирал.
Айде, от мен толкова.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот sisi19 » 01 Дек 2009, 22:37

kalahan2008 -Iskam da se izvinia za latinicata, no mi se skapa klaviaturata.
Ne iskam da obijdam gildiata vi, do kolkota razbrah vie ste chaten sadia izpalnite. Prosto s tyrsia pravoto.Vijdam, 4e po kazusa ima dosta raznoglasia i nikoi ne moje konkretno da pkaje koi e patia. Tova vse ove4e i pove4e me navejda na misalta, 4e triabva da presko4a vsi4ki instancii i da pisha pravo v Min na pravosadito i do kamarata na chastnia sadia izpalnite. S nadejdata 4e kato po vyrhoven organ, ]e mogat da mi kajat ili nasochat za nai byrzia na4in za usvoiavne na daljimoto kam men. Vse pak ne az povdigam sreshtu nego vaprosnoto gr. delo.
sisi19
Потребител

Мнениеот inspectora » 01 Дек 2009, 22:46

Сиси, какви различни мения видя тук? Всички ти казваме едно и също нещо по различен начин щото явно не можеш да разбереш изобщо за какво става въпрос ...
Не знам още колко хора и по какъв начин да ти го напишат - нищо нередно не се е случило по делото ти! Такъв е законът! Освен това всички чакаме нещо в тоя живот - ти защо си мислиш, че с нещо си привилегирована в това отношение? И на края - какъвто и да е един ЧСИ, никога няма да предпочете преимуществено да работи по събиране на 800 лева, вместо 800 000 лева ... /нищо, че в твоя случай изобщо не става въпрос за това ... а единствено и само за някакви твои болни амбиции - защо всеки ненормален си мисли, че е най-онеправдания на тоя свят, че всички действат против него, че има право върху нещо, върху което няма и т.н. .../
Хайде със здраве ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот sisi19 » 02 Дек 2009, 12:45

inspektore - ami haode da napravim taka: da mi datete sega tezi pari,pak kato izteche sroka na razrsrochenoto plashatane , az ]e vi gi varna :D
Az ne vidiah edno mnenie s edno (makar i kazano po razli4en na4in)
Ne kazvam, che ima neshto neredno, pitah kak moga da si vzema daljimoto na kup bez da e tova razsrecheno plashtane, i eventualno ako etaka, az niamam li pravo nasglasie po negovata molba.No to da se 4ete mejdu redovete kakto obiknovenno stave , e mnogo lesno.
И на края - какъвто и да е един ЧСИ, никога няма да предпочете преимуществено да работи по събиране на 800 лева, вместо 800 000 лева ... [*] - tova 4e sashtia izbira po goliamat suma za izpylnenie na svoboden izbor si e negov problem. Nikade v zakona niama takova uslovie izpalnitelia da si pravi samovolno precenka.
а единствено и само за някакви твои болни амбиции - защо всеки ненормален си мисли, че е най-онеправдания на тоя свят, - ami moje i takava da sam, i ambiciite mi sashto da sa takiva, bog znae. Ni nai makoko pak si ti da mi kazvash az kva sam.
че има право върху нещо, върху което няма и т.н. .../[*] - tuk pak greshish. Imam palnoto pravo, i to e da si vzema dalximoto, varho koeto imam pravo.
Haide sega sas zdrave.
sisi19
Потребител

Мнениеот Ralinko » 02 Дек 2009, 22:22

Моля за извинение, Калахан! Това, което казах за запорите, си беше напълно в контекста на едно изпълнително производство, за каквото говори sisi19. Ще признаеш, надявам се, че там съм права. А ПАМ-а....ами как да ти кажа...самата жалба при образувано вече изпълнително дело не го спира (а и до колкото си спомням в конкретния случай ставаше дума за започнато доброволно плащане по делото, което също не ми изглежда пречка някои от наложените мерки да останат в сила или да се наложат други). Спира се с определение на съда за спиране, щом нямам нищо от съда, нека се жалва длъжникът колкото му душа иска. Това не ми пречи да си налагам запори - ЧСИ не може да извършва изпълнителни действия, къде обаче пише, че не може да извършва и обезпечителни? Налагаш запор - обезпечаваш вземането, налагаш възбрана - обезпечаваш, налагаш ПАМ - пак го обезпечаваш да не вземе ония да духне зад граница да "работи", за да си "плати" дълга... И всичко това е ПРЕДИ делото да се спре с ОПРЕДЕЛЕНИЕ на СЪДА! Молбата на длъжника за спиране до нищо не води, а също и тази за доброволно плащане. Ако имаш лице, което дължи 100 000 и каже че повече от 500 лв. на месец не може да внася, дали ще го оставиш да се си разхожда свободно само защото е започнало доброволно изпълнение или за по-сигурно ще предпочетеш да го задържиш в България? А "разбиращи" "адвокати" на всяка крачка, нека вдигат шум, защитавайки своята си абсолютна истина, ние ще се придържаме към нашата и ще я практикуваме. Айде дано поне тоя път да е станало ясно на всички и без недоразумения!
Ralinko
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 03 Дек 2009, 00:38

sisi19 написа:Nikade v zakona niama takova uslovie izpalnitelia da si pravi samovolno precenka. - никъде в закона не е и казано за колко време ЧСИ следва да ти събере парите ;) ... и никъде в закона "няма условие", че не може да си прави такава преценка ;) ... а по правилата на живота коя преценка мислиш, че ще направи ;)
... tuk pak greshish. Imam palnoto pravo, i to e da si vzema dalximoto, varho koeto imam pravo. - но нямаш правото да го вземеш на куп и веднага ;) и нямаш право на "съгласие" ако длъжникът реши да плаща на части!!! /а ти именно за това си се разревала в момента - никой не ти оспорва самото вземане/

sisi19 написа:da mi datete sega tezi pari,pak kato izteche sroka na razrsrochenoto plashatane , az ]e vi gi varna
:D :D :D - аз проблеми с длъжниците си нямам - просто си ги подбирам, за да не изпадам в такива ситуации ;) - твоя си е вината, че си станала кредитор ;)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот p_dyan » 03 Дек 2009, 20:53

Това sisi е захапало като питбул, сега, веднага, на момента !
Докато чакате, потърсете и други решения, други доходи. А делото го проверявайте как върви веднъж месечно. Уплътнете времето с нещо друго, радвайте се на все още топлото време, намерете друг приятел/съпруг, отидете с него на почивка и много други неща.
p_dyan
Потребител

Мнениеот sisi19 » 03 Дек 2009, 21:17

Ммм, дааа
Последна промяна sisi19 на 31 Юли 2010, 12:43, променена общо 1 път
sisi19
Потребител

Мнениеот sisi19 » 31 Юли 2010, 12:43

Здравейте,
Може ли при предварително вземане на издръжка и образувано изпълнително дело ,длъжника да се възползава от чл. 454 от ГПК или по някакъв начин да не изплати дължимата сума изцяло?
Ако сумата е изчислена от завеждане на исковата молба (примерно - декември 2009г)и същата е изчислена до м. Юни 2010г, като длъжника е необходимо да започне да изплаща увеличението на издръжката от м. Юли по решение на РС, и същият не направи това в повече от 2 месеца(т.е заплаща само старият размер на издръжката, но не и увеличението присъдено с ново решение на РС), то тогава това влизали в хипотезата на чл. 183 ал.1 от НК.
sisi19
Потребител

Предишна

Назад към Взаимопомощ