начало

ВАС отхвърли жалбата срещу последното увеличение на минималната заплата ВАС отхвърли жалбата срещу последното увеличение на минималната заплата

моля за съвет

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

моля за съвет

Мнениеот kolegkata » 01 Дек 2009, 12:43

колеги,
моля да споделите практиката си, как процедирате за нанесени имуществени вреди от работници и служители, които не са МОЛ, тъй като КТ не дава кой знае какви възможности за работодателя, напр. международни шофьори, причинили на работодателя си значителни имуществени санкции под формата на глоби, актове и т.н.
съдите ли ги и на какво основание ........дайте идеи
благодаря ви предварително
kolegkata
Нов потребител

Re: моля за съвет

Мнениеот sunrise » 01 Дек 2009, 12:46

Защо да не дава КТ?
Има си ограничена отговорност, пълна?
Защо според Вас имуществена отговорност се налага само на МОЛ? :roll:
sunrise
Активен потребител

Мнениеот kolegkata » 01 Дек 2009, 13:01

колега, какво е конкретното Ви предложение как да процедирам?
kolegkata
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 01 Дек 2009, 13:04

Ами по КТ?
Какво не Ви харесва в него?
Прилагате си чл.203 и следващите? За да го съдите, трябва или да има оспорване от негова страна , или да налагате пълна имуществена отговорност.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот kolegkata » 01 Дек 2009, 13:05

на какво основание може да се стъпи за да искаш от шофьора да ти възстанови сумите за глоби примерно
kolegkata
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 01 Дек 2009, 13:08

Вие наистина ли сте колега? :roll:
Обсег на имуществената отговорност
Чл. 203. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работникът или служителят отговаря имуществено съобразно правилата на тази глава за вредата, която е причинил на работодателя по небрежност при или по повод изпълнението на трудовите си задължения.

(2) За вреда, която е причинена умишлено или в резултат на престъпление или е причинена не при или по повод изпълнението на трудовите задължения, отговорността се определя от гражданския закон.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Имуществената отговорност на работника или служителя се прилага независимо от дисциплинарната, административнонаказателната и наказателната отговорност за същото деяние.

Изключване на отговорността
Чл. 204. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работникът или служителят не отговаря имуществено за вредата, която е резултат на нормален производствено-стопански риск.

Вреда, която подлежи на обезщетяване

Чл. 205. (1) (Доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работникът или служителят отговаря за претърпяната загуба, но не и за пропуснатата полза.

(2) Размерът на вредата се определя към деня на настъпването й, а ако той не може да се установи - към деня на откриването й.

Размер на отговорността

Чл. 206. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) За вреда, причинена на работодателя по небрежност при или по повод изпълнението на трудовите задължения, работникът или служителят отговаря в размер на вредата, но не повече от уговореното месечно трудово възнаграждение.

(2) Когато вредата е причинена от ръководител, включително и от непосредствен ръководител, при или по повод упражняване на ръководните му функции, отговорността е в размер на вредата, но не повече от трикратния размер на уговореното месечно трудово възнаграждение.

(3) Отговорността е в размерите по предходните алинеи и когато работодателят е обезщетил трети лица за вреди, причинени от работника или служителя при същите условия.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот kolegkata » 01 Дек 2009, 13:11

206 ал.1 - една заплата далеч не ни оправя
kolegkata
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 01 Дек 2009, 13:17

Ами за всяка глоба по една заплата, едва ли няма да Ви стигне.
Другият вариант да доказвате умисъл, което ме съмнява да успее.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот rokaro » 01 Дек 2009, 14:02

Здравейте!
Между другото съм председател на Читалище без хонорар.
Към читалището сме ангажирали счетоводител, на който е гласуван ежемесечен хонорар. Въпросът ми е : По какъв начин мога да му вменя задължения и длъжностна характеристика, за да имам правни основания при незпълнение от негова страна на задълженията му. Какъв точно договор трябва да бъде сключен в случая. Благодаря !
rokaro
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 01 Дек 2009, 14:45

rokaro написа:Здравейте!
Между другото съм председател на Читалище без хонорар.
Към читалището сме ангажирали счетоводител, на който е гласуван ежемесечен хонорар. Въпросът ми е : По какъв начин мога да му вменя задължения и длъжностна характеристика, за да имам правни основания при незпълнение от негова страна на задълженията му. Какъв точно договор трябва да бъде сключен в случая. Благодаря !

С този хонорар ми прилича повече на граждански договор. :roll:
sunrise
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ