Здравейте!
Налага ми се да работя по дело по чл. 343 НК - ПТП със средна телесна повреда.
Делото е внесено в съда по чл. 78а НК.
Протоколът за оглед на местопроизшествието е нечетлив и непълен, но което е по-важно е пълен със зачерквания и поправки, които не са извършени по надлежния ред, което го прави негодно доказателствено средство.
Въпросът ми е можели чрез разпит на поемните лица в съдебно заседание да се санира такъв протокол и съда да го приеме за доказателство?
- Дата и час: 26 Фев 2025, 20:59 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Протокол за оглед на ПТП с пороци
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Протокол за оглед на ПТП с пороци
bogdanov_1961 написа:Здравейте!
Налага ми се да работя по дело по чл. 343 НК - ПТП със средна телесна повреда.
Делото е внесено в съда по чл. 78а НК.
Протоколът за оглед на местопроизшествието е нечетлив и непълен, но което е по-важно е пълен със зачерквания и поправки, които не са извършени по надлежния ред, което го прави негодно доказателствено средство.
Въпросът ми е можели чрез разпит на поемните лица в съдебно заседание да се санира такъв протокол и съда да го приеме за доказателство?
Да.
Само не разбрах защо обявихте протокола за негодно доказателствено средство заради поправките ? Не уточнявате кой е "надлежният ред" за извършване на зачерквания и поправки.
- system
- Активен потребител
Чл.130 НПК
- bogdanov_1961
- Младши потребител
Не всяка неприподписана поправка в протокола го опорочава. Поправка на печатни грешки (ако протоколът е напечатан на машина) не опорочава протокола и не се приподписва. За порок можем да говорим само ако поправката, сравнена с поправения текст, променя съществено съдържанието на протокола. Затова си позволих да изразя мнение, че малко прибързано обявихте протокола за негодно доказателствено средство само на основание "неприподписани" поправки.
- system
- Активен потребител
Благодаря!
Зачерквани и поправяни са цифри - измерени разстояния.
Поправките не са приподписани нито от следователя, нито от поемните лица, нито са отбелязани в забележка.
От къде да знам кога са направени и с каква цел. Нанесените на скицата изготвена въз основа на протокола разстояния не съвпадат с тези в протокола.
Поправките не са приподписани нито от следователя, нито от поемните лица, нито са отбелязани в забележка.
От къде да знам кога са направени и с каква цел. Нанесените на скицата изготвена въз основа на протокола разстояния не съвпадат с тези в протокола.
- bogdanov_1961
- Младши потребител
bogdanov_1961 написа:Благодаря!
Ясно. Това е вече сериозно.
Без рзпит на поемните лица няма да мине. Относно времето и начина на съставяне на протокола за оглед и времето на неговото подписване от участниците. Преди време честа и порочна (макар и използвана и от мен в миналото като следовател) практика беше поемните лица да се подписват на празни протоколи. Така че бихте могле да "съборите" протокола при разпита на поемните лица.
Отделен е въпросът (което касае и Вас като защитник - доколкото разбрах, сте такъв) доколко поемните лица могат да преценят и кажат в съдебната зала точните разстояния, за които подозирате да са преправени. Препоръчително е, да не кажа наложително, извършване на съдебен оглед с участието на поемните лица и нещо като "разпит" на поемните лица от ДП на самото място на произшествието. А също и с участието на вещо лице (на самия оглед). Съдебно-следственото действие е трудоемко, но не е невъзможно. А в някои от случаите резултатите от съдебния оглед доста се разминават с тези от ДП. Дано колегата докладчик се съгласи. Огледът може да се съчетае със следствен експеримент, за определяне видимостта на автомобила или пешеходеца, или на единия автомобил от другия в отделните моменти непосредствено преди и по време на ПТП, или местонахождението на автомобила преди начало на някоя маневра и т. н. (не знам подробности около самия казус).
- system
- Активен потребител
Голямо благодаря!
Не съм сигурен, че съдията е склонен на експеримент.
Подозирам, че делото е предрешено и ми остава да се боря за минимална глоба.
Още веднъж Благодаря!
Още веднъж Благодаря!
- bogdanov_1961
- Младши потребител
Кога ли ще минем като другите европейски страни, протоколите само с отметки, лесно, бързо, ефикасно и невъзможно да се преправи ...
- marek972
- Потребител
bogdanov_1961 написа:Голямо благодаря!
Още веднъж Благодаря!
Вече уточних, че разглеждам провеждането на сл експеримент като взможност без да съм сигурен в необходимостта от такъв, защото не познавам делото. Настоявайте по-скоро за оглед - съдебен оглед, като се позовте на пороците на огледния протокол от ДП. Ако на съдията (както предполагам) не му се ходи на оглед, направете като алтернативно искане (след разпита на поемните лица) назначаване на нова сдебно-автотехническа експертиза, като вещото лице извърши оглед на място. Не е изчистено процесуално, но съдилищата често го практикуват като средство за избягване на по-трудоемките съдебни следствени действия.
- system
- Активен потребител
Още веднъж БЛАГОДАРЯ!
Весели празници и щастлива Нова Година на всички!
БОГДАНОВ
Весели празници и щастлива Нова Година на всички!
БОГДАНОВ
- bogdanov_1961
- Младши потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|