начало

По казуса с Нойзи: СГС видя лоша техника в НК за отнемането на колите, но не и проблем с Конституцията и ПЕС По казуса с Нойзи: СГС видя лоша техника в НК за отнемането на колите, но не и проблем с Конституцията и ПЕС

тлкувателно и отмяна на влязло в сила съд. решение

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

тлкувателно и отмяна на влязло в сила съд. решение

Мнениеот chagowec » 20 Яну 2010, 21:42

моля за помощ - прецедент според мен
4 човека имаме влезли в сила съд.решения на ВКС /по 100% един и същ казус/ 2 -от тях оправдателни 2 -осъдителни. ВСС поиска тълкувателно решение . След неговото излизане ако приемем че е в наша полза осъдените как могат да го ползват след като не е новооткрито доказателство или може да е :?: Тълкувателното решение по-маловажно от някакво доказателство ли е :?: Как може да го ползват за влезлите в сила решения Кой носи отговорноста за причинените щети от осъдителните решения които не са малки. Жилищата им излизат на публична продан
Благодаря на всички предварително
chagowec
Нов потребител

Re: тлкувателно и отмяна на влязло в сила съд. решение

Мнениеот svettoslav » 21 Яну 2010, 22:16

Аз съм адвокат с дългогодишен стаж по наказателно право.Доцент съм и в унивирситета.
Във Вашия случай,който е много специфичен ще трябва де се атакува осъдителното решение.Тъй като Вие сте невинни,то и тълкувателното решение няма абсолютно никакво процесуално качество.В случай обаче че Върховния съд определи отмяната на влязлото в сила решение като отменително основание по наказателния кодекс,то в този случай ще трябва да се възобнови и съответното осъдително постановление на първоинстанционния съд.Но ако тълкувателното решение по своята специфика се отличава с известни особености във връзка с нововъзникналите категорични обстоятелства на случая,то тогава по един категоричен начин за вас възниква субективното право да искате отмяна на това Т.Р. чрез способите за извънредно събиране на доказателствата в наказателния процес на РБ.
При така получилото се специфично наказателно-процесуалноправно положение,но осн. чл.481,ал.1 от Наказателно-процесуалния кодекс Вие ще сте на свобода завинаги.
Отивам да нарежа една глава лук на боба и се връщам веднага.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот jiji2 » 23 Яну 2010, 10:54

Не се занимавам с наказателно право, но дори като юрист не можах да разбера обясненията на доцента! Да не говоря, че според мен, има тотално объркани понятия и термини - кое е решение, кое е постановление, кой ги постановява,... Кое е основание за отмяна - как съдът ще определи "отманата на ВСР" като "основание за отмяна по НК"??? Какво е "осъдително ПОСТАНОВЛЕНИЕ на първоинстанционен съд? "Субективно право да се иска отмяна на тълкувателно решение" - това пък какво е?
А'пропо, по какво сте доцент в университета, г-н адвокат по наказателно право?
По-скоро, този отговор ми се струва, че е поредното заяждане с питащите!
jiji2
Потребител

Мнениеот hidden » 23 Яну 2010, 11:16

jiji2 написа:По-скоро, този отговор ми се струва, че е поредното заяждане с питащите!

"Доцентът" просто проявява странно чувство за хумор. Най-малкото в НПК няма чл. 481.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот dimist » 24 Яну 2010, 12:12

Навремето в съветското кино шефовете на мафиотски групи обикновенно носеха прякори като "Доцента", а у нас - "Ряпата" "Компира".
Човека може наистина да е доцент, но....,
Пък и как така изведнъж решихте, че става дума за наказателноправен казус?
Най малкото твърдението ( по 100 % един и същи казус) трябва да ви разколебае.
dimist
Потребител

Мнениеот nksuccess » 24 Яну 2010, 16:38

И аз се чудя, защо решиха, че е нак.дело?
nksuccess
Потребител

Мнениеот svettoslav » 24 Яну 2010, 20:03

Извинявайте,допуснал съм грешка.Не съм доцент,а д-р.Но в махалата ми викат "ряпата" за по-интересно.Иначе в наща групировка съм "Професора",щом многу знам.Преподавам в Лесотехническия(главен асистент съм по индустриален мениджмънт).Леля ми е адвокатка и нотариуска.
И заради темата съм забравил да долея вода на бобеца,та като отидох-както казваше един комшия от турски произход,Бог да го прости,почина,на развален български "Забрай боба кутлона и после фърли боба канчиту".
Карай бе,майтап да става.
Иначе казуса сигурно е интересен,ама го пооплескахме.Съжалявам.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 24 Яну 2010, 22:22

Относно отговора.Пак не съм сигурен,но когато някой пита нещо и чака сериозен и обоснован отговор,то редно е той най-малко да се представи в смисъл колега ли е,как е свързан с делото,ако не е. Най-малко.
Само въпрос-не става,според мен.

Приятна вечер.
svettoslav
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ