начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

регистриране на адвокатите по ЗЗЛД ?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

регистриране на адвокатите по ЗЗЛД ?

Мнениеот Nala6 » 23 Яну 2010, 12:20

Колеги,
Как мислите? Дали адвокатите следва да се регистрират по Закона за защита на личните данни?
Nala6
Младши потребител

Re: регистриране на адвокатите по ЗЗЛД ?

Мнениеот usra_ovcova » 23 Яну 2010, 12:29

Нали преди години се регистрираха?
usra_ovcova
Потребител

Мнениеот maya_beu » 23 Яну 2010, 14:47

Здравейте, колеги;) Аз работя като адвокат почти 4 години и още в началото се регистрирах :D
maya_beu
Нов потребител

Мнениеот boiko62 » 23 Яну 2010, 15:23

тъй като сме администратори на лични данни би следвало да се регистрираме
boiko62
Младши потребител

Мнениеот Nala6 » 23 Яну 2010, 20:07

Има и други мнения, като това:
http://privacy.gateway.bg/htmls/page.ph ... 107&id=106
Nala6
Младши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 23 Яну 2010, 20:16

Nala6 написа:Има и други мнения, като това:
privacy.gateway.bg/htmls/page.php?category=107&id=106

Аз също съм на това мнение!Абсурдно е да при положение на текстовете в ЗА да се регистрираме като администратори на лични данни.Аз лично няма да го направя.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот Nala6 » 23 Яну 2010, 20:39

И аз съм на това мнение, но не зная дали ВАС има официално становище по този въпрос. Както и самата Комисия за защита на личните данни. Явно е, че проблемът е спорен, така че трябва да се излезе с единно становище.
Nala6
Младши потребител

Мнениеот nksuccess » 24 Яну 2010, 15:56

Във вторник имам работа до КЗЛД и ще попитам на място. Според мен, както е написан ЗЗЛД трябва да се регистрираме. Като имам отговор и от тях ще пиша пак. ДО ТЕЗИ, КОИТО СА СЕ РЕГИСТРИРАЛИ ПРЕДИ ГОДИНИ:
ИМА ПРОМЯНА В ЗЗЛД И ВСИЧКИ, КОИТО ВЕЧЕ СА СЕ РЕГИСТРИРАЛИ ВЕДНЪЖ ТРЯБВА ДА АКТУАЛИЗИРАТ ЗАЯВЛЕНИЯТА СИ, ЗА ДА БЪДАТ ВЕЧЕ ОФИЦИАЛНО РЕГИСТРИРАНИ В ЕЛ.ИМ БАЗА ДАННИ. СРОКА Е ДО 15.02.2010. ПРИ НЕСПАЗВАНЕ ГЛОБИТЕ СА ОТ 500 ДО 5000. ТА ЩЕ СЕ ПОВТОРЯ, КАТО ИМАМ ОТГОВОР ВЪВ ВТОРНИК ЩЕ ПИША ПАК.
nksuccess
Потребител

Мнениеот Гост. » 24 Яну 2010, 17:26

В контекста на темата, ако прецените да е неуместно- отворете нова, та- колеги, вашето мнение относно делата, в които една от страните се представлява сама ( често срещано явление напоследък)?
Нарушени ли са норми от ЗЗЛД?
А когато съдът дава съдебни удостоверение на същите тези страни? :)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот sunrise » 25 Яну 2010, 10:51

Едно време се регистрирах, но сега при проверка , няма данни. Разбрах, че тогава са ги събирали в кашони информацията и била изчезнала за много лица.
Що се отнася до въпроса на колегата Поли, напълно резонно. А и нали пък всеки има достъп до регистрите на Службата по вписванията да речем или пък Търговски регистър.Тогава? Я да вземем всички граждани да се регистрираме като едни видни администратори! :lol:
sunrise
Активен потребител

Мнениеот Nala6 » 25 Яну 2010, 11:06

Наистина формулировките в закона са така необхватно общи, че излиза, че, едва ли не, всеки е администратор на лични данни. Затова си мисля, че ни е нужно официално становище на Висшия адвокатски съвет, което да е било предварително съгласувано с Комисията. Иначе, подозирам, че в един момент може някой да реше да позапуши държавния бюджет с глоби и имуществени санкци за административни нарушения по ЗЗЛД. А тук глобите са доста сериозни!
Nala6
Младши потребител

Мнениеот ianeva » 25 Яну 2010, 14:10

Nala6 написа:Наистина формулировките в закона са така необхватно общи, че излиза, че, едва ли не, всеки е администратор на лични данни. Затова си мисля, че ни е нужно официално становище на Висшия адвокатски съвет, което да е било предварително съгласувано с Комисията. Иначе, подозирам, че в един момент може някой да реше да позапуши държавния бюджет с глоби и имуществени санкци за административни нарушения по ЗЗЛД. А тук глобите са доста сериозни!

Убедена съм, че точно това е целта, след, мхм, мисля четири годишен сън на прословутата Комисия. ЗЗЛД е един от законите, при който във всеки един момент отнякъде дебне санкция. Както за тези, които тепърва ще се регистрират, така и за тези, които вече са регистрирани.
Да приемем, че като адвокат съм длъжна да се регистрирам /апропо, аз лично съм регистрирана и в момента името ми е сред тези, чиито данни подлежат на актуализация/. Докато тече процеса на регистрация и изчакам произнасянето на Комисията, нямам право да обработвам и администрирам лични данни, под угрозата от санкция при нарушаване на чл. 17 б ЗЗЛД /санкцията е от 2000 до 20 000 лева/. Т.е. докато чакам произнасяне не следва да работя. :evil: Което, всъщност не е лошо, само може би следваше да бъде предвиден текст - в този изчаквателен период, Комисията да ми отпусне едно възнаграждение, равно на това, което месечно декларирам. 8) За да мога да спазвам разпоредбите на закона, не за друго. Ето го първия абсурд.
Ако вече съм регистрирана, какъвто е моят случай, сега е време да актуализирам данните. Кое точно налага тази актуализация няма кой да ми каже .... Важното е, че санкция отново има - вероятната е тази по чл. 42 /9/, освен ако не е по чл. 42 /4/, тъй като актуализацията, по същество, се състои в абсолютно същото, както първоначалната регистрация.
Най-интересни са текстовете, когато вече си регистриран администратор и обработваш данни. Как именно се администрират данни посочва чл. 2, ал. 2. Не дай Боже, някой да реши и да констатира, че си нарушил именно разпоредбите на чл. 2, ал. 2! Защо ли? Ами защото при това нарушение - глоба или имуществена санкция в размер от 10 000 до 100 000 лева. Е, те това е санкция вече, к'ви са тия минимуми от по 500 и 1000 лева, че това пари ли са? :wink:
В заключение, не, че ще изненадам някого - писнало ми е и безкрайно много ми е омръзнало да пълня гушите на разни знайни и незнайни ЮЛ на бюджетна издръжка, да попълвам бюджетни дупки и парите от данъците ми да отиват за изработването на скапани сайтове на същите тези ЮЛ! Ако случайно някой се зачете в това - така и така едни пари винаги има предвидени в тоза насока, ми вземете пък един път поне направете с парите ми един нормално работещ сайт, с нормална търсачка, с нормална защита, поне един път! :evil:
От чалга до чалга разликата е огромна и, Слава Богу, аз нямам идея каква е
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот Nala6 » 25 Яну 2010, 23:14

Споделям напълно Вашето мнение. Освен това, тук подводните камъни са много и не е ясно кой е по-добрият за адвоката вариант: дали да пропусне да се регистрира, попадайки под угрозата да бъде санкциониран за това, или да се регистрира и, едва ли не, с всяко свое действие да е в нарушение на текст от закона, за което е предвидена доста солена санкция...Затова продължавам да мисля, че Висшия адвокатски съвет трябва да излезе със становище по случая. Въпросите, които могат да се поставят в тази връзка са направо неизчерпаеми, защото може да се намерят много примери за колизия между Закона за адвокатурата и ЗЗЛД. И кокото повече мисля, толкова повече се убеждавам, че адвокатите не трябва чисто механично да се включват в групата на администратори. Най-малкото, защото те дължат на клиета си много по-голяма грижа от тази, за пазят личните му данни.
Nala6
Младши потребител

Мнениеот hidden » 26 Яну 2010, 09:51

ianeva написа:Т.е. докато чакам произнасяне не следва да работя.

Това не е точно така.
Администраторът може да започне обработване на данните след подаване на заявлението за регистрация.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот ianeva » 26 Яну 2010, 11:26

hidden написа:
ianeva написа:Т.е. докато чакам произнасяне не следва да работя.

Това не е точно така.
Администраторът може да започне обработване на данните след подаване на заявлението за регистрация.

За общия случай сте прав. Само че аз съм адвокат и в този конкретен случай това /че не следва да обработвам такива до вписване на регистрацията ми/ е точно така :) Особено, ако погледнете чл. 17б, във вр. с чл. 10, във вр. с чл. 5, ал. 1 от ЗЗЛД. Искам или не искам по доста от делата се налага да боравя с и да администрирам данни, които са свързани с човешкото здраве, а понякога и с такива, които са свързани с човешкия геном /при една ДНК - експертиза при дело за установяване, оспорване на произход например/. На практика, за да избегна предварителната проверка на Комисията и срокът, в който не мога да обработвам данни, преди Комисията да ми даде становище, трябва да не заявявам, че обработвам такива данни, а в случай, че някой ме провери, констатира обработването на такива и реши да ме глоби - да се позова на Закона за адвокатурата и да тръгвам да доказвам един куп неща. Така че аз обработвам такива данни, боравя с тях, имам ги на хартиен и електронен носител и го правя, защото съм адвокат и ЗА и личните ми убеждения ме задължават да го правя, тъй като е необходимо за защита правата и законните интереси на доверителите ми.
От чалга до чалга разликата е огромна и, Слава Богу, аз нямам идея каква е
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот Nala6 » 26 Яну 2010, 11:39

Лично аз чакам с нетърпение новини от колегата nksuccess. Макар че не вярвам Комисията да излезе от буквалното тълкуване на закона и да е на становище, че адвокатите не следва да се регистрират. А иначе, като гледам заявлението за регистрация и виждам още колко неясни въпроса изникват. Например, какви регистри трябва да посочим, че водим и как да ги опишем? Изобщо мисля, че предстой да се създаде много интересна съдебна практика по този абсурдно общ закон.
Nala6
Младши потребител

Мнениеот donchev » 26 Яну 2010, 13:03

Прекалено се впрягате, никой няма да тръгне да глобява адвокати.
donchev
Потребител

Мнениеот nksuccess » 26 Яну 2010, 13:38

Здравейте!
Както и очаквах, категорично заявиха, че адвокатите, адвокатските дружества и т.н. са за задължени да се регистрират. Аз им казах, че ЗА защитава личните данни на клиентите, дори по-добре от ЗЗЛД, но техните ескперти отговориха, че въпреки това трябва да се регистрират. И наистина, ако тръгнете да подавате заявления, ако изберете, че подавате като ЮЛ ще видите Адвокатско дружество на първо място :D . Аз в момента регистрирам търговски дружества и след като се научих какво и къде се подава ми отнема 15 мин. на фирма, не боли, но трябва да си отделите поне 1-2 часа, за да прочетете подробните инструкции на техния сайт "cpdp.bg" , да се ориентирате какво се прави и т.н., на сайта на "odit.info" в разни намерете дискусията за личните данни срок 31.12.2009 от хадиди(над 1300 коментара) и там ще видите много отговори на евентуалните си въпроси. Срока е до 15.02.2009 ЗА ТЕЗИ, КОИТО ВЕЧЕ са подаваи заявления на хартиен носител по старите закони от 2003 и 2005. Ако не си актуализират заявленията, ги грози глоба от 500-5000 според ЗЗЛД. Тези които не са подавали заявления за регистрация, но работят като адвокати със сигурност обработват лични данни, и трябва да се регистрират, като могат да го направят, когато пожелаят. Все пак от КЗЛД не могат да знаят дали сте обработвали данни преди да се регистрирате, обаче ако ви проверят и обработвате ЛД, без да сте регистрирани, ще тръгнат да ви санкционират по ЗЗЛД от 1000-10 000 лв(за ФЗ за ЮЛ е повече в ЗЗЛД пише). Това е от мен, ако някои иска подробности да ми пише на майла или на лични.
Последна промяна nksuccess на 26 Яну 2010, 15:36, променена общо 1 път
nksuccess
Потребител

Мнениеот nksuccess » 26 Яну 2010, 13:40

nala6, нищо сложно няма в попълването на регистрите, ако нямате назначени стажанти на ТД, ще имате един регистър контрагенти, или само клиенти.
nksuccess
Потребител

Мнениеот nksuccess » 26 Яну 2010, 14:54

Идея нямам как ще проверяват :D
nksuccess
Потребител

Следваща

Назад към Взаимопомощ