начало

По казуса с Нойзи: СГС видя лоша техника в НК за отнемането на колите, но не и проблем с Конституцията и ПЕС По казуса с Нойзи: СГС видя лоша техника в НК за отнемането на колите, но не и проблем с Конституцията и ПЕС

Заверка на достоверна дата

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Заверка на достоверна дата

Мнениеот bluemagic » 28 Яну 2010, 22:08

Обръщам се за дискусия по следния казус:
Тегля кредит от банка, като залагам свой депозит там. Кредитният инспектор поиска да заверя с достоверна дата Договора за залог на депозита. Тъй като обаче нотариалната такса е върху материалния интерес аз предложих да им заверя препис от документа - хипотеза, която се допуска от ГПК. От банката обаче не се съгласиха. (Естествено! Кой съм аз - обикновен човек! :-))
Питането ми към вас е дали съм прав в случая и в тази връзка следва ли да се боря за този вариант, който би ми спестил около 300 лева.
bluemagic
Нов потребител

Re: Заверка на достоверна дата

Мнениеот REVOLUTION » 28 Яну 2010, 22:36

Ами съгласен съм , че не сте юрист и не знаете каква е разликата между това , което Ви искат от банката и това което Вие предлагате ,ама то няма и житейска логика.Мислите ли , че ако сте прав изобщо нотариус ще предлага услуга , за която ще се плаща , като можеш да си драснеш една самозаверка! :lol:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот bluemagic » 29 Яну 2010, 00:02

Съжалявам, но именно житейската логика е желязна - целта е да удостовериш че към въпросната дата документът е съществувал и щемпела на нотариуса удостоверява това по безспорен начин. А и не само това - съгласно чл.181 от ГПК достоверна дата се удостоверява ако съдържанието на въпросния документ е възпроизведено в официален документ. Преписът е именно такъв. Това са фактите - а защо нотариусът еди какво си ... не е предмет на моя интерес.
bluemagic
Нов потребител

Мнениеот palimsest » 29 Яну 2010, 00:19

Заверен препис върши работа ... не разбирам що за лудост е това да се заверява договора, като за целите на кредита е нужна само датата...коя е банката? (Алианц???)
[b]Може би не знаете, но вечер Боко Тиквата се прибира самотен от работа, сваля уморено костюма си и влиза в топла вана, с томче на Лилиев в ръка. И плаче, плаче… Така му се иска да разбира това, което чете![/b]
Аватар
palimsest
Активен потребител

Мнениеот bluemagic » 29 Яну 2010, 00:29

palimsest написа:Заверен препис върши работа ... не разбирам що за лудост е това да се заверява договора, като за целите на кредита е нужна само датата...коя е банката? (Алианц???)

Благодаря!
Не е Алианц - Уникредит...
bluemagic
Нов потребител

Мнениеот valentor » 29 Яну 2010, 10:36

Предмет на питането е договор за залог.
-------------
ЗЗД
156. Договорът за залог е ………….
(Ал. 2, изм. - ДВ, бр. 12 от 1993 г.) Когато обезпеченото вземане е по-голямо от 5 лева, залогът не може да се противопостави на трети лица, ако няма писмен документ с достоверна дата, съдържащ означение на вещите и на вземането.
К`во неясно има ?
Удостоверяване на дата , с материалн интерес.

Подсъдими са :
лъв и кон
Конят дава показания:
Г-н съдия, с него ,с лъвът мамехме , насилвахме , убивахме.
С него.
Той даваше замисълът.
Съдията (ядосан) вдига книгата с лицевата страна към коня и го пита:
Ти тука виждаш ли к`во пише, БЕ ?
Пише за кон , ЗА КОН . Разбра ли ?
ЗА КОН .
За лъв нищо не пише.
Тук строгостта на законите се компенсира с тяхното неизпълнение
valentor
Младши потребител

Мнениеот Nala6 » 29 Яну 2010, 12:50

Завереният препис върши работа. Предполагам, че и кредитният инпектор в банката не е юрист...
Nala6
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 29 Яну 2010, 13:00

bluemagic написа:А и не само това - съгласно чл.181 от ГПК достоверна дата се удостоверява ако съдържанието на въпросния документ е възпроизведено в официален документ. Преписът е именно такъв.

Дали преписът /нотариално удостоверен/ на частен документ представлява "възпроивзвеждане на съдържанието му в официален документ" ;)

... иначе кой е прав в случая е отделен въпрос ...
Последна промяна inspectora на 29 Яну 2010, 13:01, променена общо 1 път
inspectora
Активен потребител

Мнениеот portokal » 29 Яну 2010, 13:00

И според мен върши работа за установяване и на датата. Заверен препис от нотариус - не става дума за "самозаверка".
Тарифите не знам как са, но ми се вижда странно заверка на дата да се плаща върху интереса, а на препис - не, но...
Последна промяна portokal на 29 Яну 2010, 13:04, променена общо 2 пъти
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот inspectora » 29 Яну 2010, 13:02

portokal написа:Заверен препис от нотариус - не става дума за "самозаверка"

Тъй де :)

П.П.: заяждам се терминилогично, щото човекът се прави на знаещ ... а не знае изобщо какво пише и кой термин какво означава ;) ... и какви текстове цитира ... и кой документ какъв е ;)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот ch3oh » 29 Яну 2010, 13:14

"10. (изм. - ДВ, бр. 39 от 2009 г.) За удостоверяване на датата и подписите на договори с определен материален интерес се събира 30 на сто от таксата по т. 8, но не по-малко от 30 лв."
ch3oh
Активен потребител

Мнениеот portokal » 29 Яну 2010, 13:16

ВЕрвам, просто ми се вижда странно и преписът да не е към тях. 8)
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот inspectora » 29 Яну 2010, 13:18

portokal написа:ВЕрвам, просто ми се вижда странно и преписът да не е към тях. 8)

Към кои? ... :)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот portokal » 29 Яну 2010, 13:47

Към датата и подписа, за заверката на които се плаща върху интереса.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот bluemagic » 30 Яну 2010, 11:52

Благодаря на всички, които се опитаха да ми помогнат. Има диаметрално противоположни становища, което означава че въпросът ми не е с еднозначен отговор, а оттук и аз ще отстоявам своята позиция.
Някои колеги се изказаха саркастично на моите разсъждения, но мисля че е добре да се опиташ да се информираш и в друга област, без да претендираш за перфектност. Като пример мога да дам, че много мои пациенти са изчели куп информации за своите болести (най-вече от интернет), като някои теории стигат до безумие, но аз никога не съм се стремял да ги осмивам. Когато разполагаш с повече знания в дадена област, мисля че е по-добре да помогнеш с тях, отколкото чрез тях да се опиташ да унижиш някого.
bluemagic
Нов потребител

Мнениеот p_dyan » 01 Фев 2010, 00:38

Bluemagic, аз не виждам причина да залагаш депозит (свой депозит) за да вземеш кредит. Ако пък депозита е на друго лице, то в случая почти е равнозначно това лице да ти даде парите. Ще се набуташ с толкова такси , комисионни и лихви.
Доколкото знам преди години във времената на висока инфлация и обезценка на лева, се е залагало валутен депозит, за да се вземе левов кредит и да се разчита на обезценка на лева след това.
p_dyan
Потребител

Назад към Взаимопомощ