начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

регистриране на адвокатите по ЗЗЛД ?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: регистриране на адвокатите по ЗЗЛД ?

Мнениеот libellule » 03 Фев 2010, 12:20

Сънрайз, значи може би следва да водиш само регистър "Клиенти".
libellule
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 03 Фев 2010, 12:33

libellule написа:Сънрайз, значи може би следва да водиш само регистър "Клиенти".

И по кой закон е това задължение /да се води регистър "Клиенти" от адвокатите/?
inspectora
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 03 Фев 2010, 12:39

Те са ни по-скоро доверители , не клиенти. Иначе, някак имам чувството ,че се опитват да ни приравнят с кварталната бакалия.
И тук въпросът:Ами данните на ответната страна, дето не си ги дава доброволно?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот Melly » 03 Фев 2010, 12:50

sunrise написа:Те са ни по-скоро доверители , не клиенти. Иначе, някак имам чувството ,че се опитват да ни приравнят с кварталната бакалия. И с Киро, тенекиджията... :wink:
И тук въпросът:Ами данните на ответната страна, дето не си ги дава доброволно?

Топло, топло.... :D
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот libellule » 03 Фев 2010, 12:57

Съгласно ЗЗЛД всеки, който обработва лични данни под каквато и да било форма по смисъла на §1, т.1 от ДР на ЗЗЛД и поддържа регистри с информация, съставляваща лични данни, подлежи на регистрация като администратор на лични данни.
За обработване на лични данни се смята и самото съхранение на личните данни.
Естествено, че е пълна дивотия адвокат в лично качество да се регистрира като администратор на лични данни, но все пак е по-малкото зло... Ако искате направете писмено запитване до КЗЛД по този въпрос. И нека тя категорично да Ви отговори, че адвокатите не следва да се регистрират по ЗЗЛД, когато нямат наети лица по трудово правоотношение.
libellule
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 03 Фев 2010, 13:07

Въпросът е там, че:
1.Следва да се анализира съотношението между ЗА и ЗЗЛД ...
2.Дори и да се приеме, че ЗЗЛД ще е приложим по отношение на адвокатите, то тогава същите:
а/следва да обработват ЛД с автоматични средства /пишещите машини едва ли са такива ;) /
или
б/следва да обработват ЛД с неавтоматични средства и едновременно с това тези данни да съставляват регистър /или да са предназначени за създаване на такъв/
/чл.1 от ЗЗЛД/

И накрая - адвокатът няма задължение да води каквито и да било регистри ... /задълженията по ЗА са малко по-други ;) ... във всеки случай не и да се водят регистри на клиентите .../
inspectora
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 03 Фев 2010, 13:24

А за какво всъщност ще ми е да описвам данните в нарочен регистър? По ЗА нямам право да ги предоставям на никого, какви правила тогава да изработвам за съхраняване и предоставяне?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот donchev » 03 Фев 2010, 13:26

sunrise написа:Работя сама , даже чистачка на кантората си нямам, някоя любопитна леля Мара, дето да ми рови бумагите. А това за регистър контрахенти, те и такива не са ми точно. Влиза да речем някой, иска едно пълномощно, да може баджанака да речем , да получи ракийта дето му се полага на човека от рентата? И аз веднага описвам и ракиджията и баджанака му в регистър. Ама се чудя, дали да пиша марката на ракията,щото така като гледам те и разните ми културни и други предпочитания и те са лични данни. :D

Да не забрамиш само да му искаш декларация, че е съгласен да се обработват личните му данни за целите на пълномощното, че тогава става лошо. :D
И да напишеш инструкция до себе също с мерките за защита е наложително.
donchev
Потребител

Мнениеот nksuccess » 03 Фев 2010, 13:29

DO KALAHAN

Явно някой е опитвал да ви регистрира вече, или някой с близък до вашия булстат по погрешка, за да регистрира себе си. Това се оправя САМО на място в комисията лично, или пращате упълномощено лице, като не е нужна нот.заверка на пълномощното. Там ще си влязат в системата, и ще ви дадат ново име и парола за вашия булстат, с който да влезнете и да си коригирате данните.

Относно опашките. Опашките в КЗЛД СА ЗА ТЕЗИ, КОИТО ОТИВАТ НА МЯСТО И СИ ПОДАВАТ ЗАЯВЛЕНИЯТА НА НЯКОЙ ОТ ЧЕТИРИТЕ КОМПЮТЪРА НА МЯСТО В КОМИСИЯТА, вместо да сторят това от личния си компютър. Който отива за подаване на потвърдителен лист, или за отключване на вече подадени данни, или за да си получи и парола и име чака макс 30 мин. Влизате във фоаейето при портиера и някой от експерите ще дойде да ви вземе на втория етаж.
nksuccess
Потребител

Мнениеот sunrise » 03 Фев 2010, 13:30

donchev написа:
sunrise написа:Работя сама , даже чистачка на кантората си нямам, някоя любопитна леля Мара, дето да ми рови бумагите. А това за регистър контрахенти, те и такива не са ми точно. Влиза да речем някой, иска едно пълномощно, да може баджанака да речем , да получи ракийта дето му се полага на човека от рентата? И аз веднага описвам и ракиджията и баджанака му в регистър. Ама се чудя, дали да пиша марката на ракията,щото така като гледам те и разните ми културни и други предпочитания и те са лични данни. :D

Да не забрамиш само да му искаш декларация, че е съгласен да се обработват личните му данни за целите на пълномощното, че тогава става лошо. :D
И да напишеш инструкция до себе също с мерките за защита е наложително.

За него добре, ама аз имам данните и на баджанака.
Или ще трябва да ми носи декларацията още като дойде за пълномощното.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот donchev » 03 Фев 2010, 15:51

За ракията отделен регистър, там пишеш промилите и колко литра. Да окажеш съдействия на фиска при паралелна проверка за нарушители на Закона за акцизите.
donchev
Потребител

Мнениеот sunrise » 03 Фев 2010, 15:52

donchev написа:За ракията отделен регистър, там пишеш промилите и колко литра. Да окажеш съдействия на фиска при паралелна проверка за нарушители на Закона за акцизите.

:lol:
sunrise
Активен потребител

Мнениеот SashkoS » 03 Фев 2010, 17:08

За това, дали трябва адвокатите да се регистрират в КЗЛД не вземам отношение.

Но понеже подаването на заявления там се оказа част от дейността, която извършвам, мога да ви дам малко технически разяснения.
1. От сайта чрез админинстатори и вход в системата се излиза на екран за име и парола. Щракате линка под него за подаване на заявление, във вашия случай избирате ФЛ и въвеждате ЕГН или булстат .
2. Отваря ви се страница, в която може и да има данни, може и да няма. Коригирате личните данни :) попълвате мейл за кореспонценция задължително, на втората страница има малко глупости, задавате брой на регистрите и запис.
3. Излиза страница с потребителско име от шест цифри КОЕТО ВЕДНАГА ПРЕПИСВАТЕ И ЗАПОМНЯТЕ! Това ви е единственият шанс, втори път няма да го видите - дори и парола можете да възстановите, но това име се взема само на място и може да ви коства два дена път.
4. Продължавате да работите (щрак на продължи), като въвеждате данни за първия регистър. Ако имате по-стари подадени регистри, те се изобразяват сега, но трябва да ги актуализирате (на практика те са празни).
5. Маркирате в регистъра това, което смятате за необходимо. Малко пояснения - компютърът е автоматично средство, пишещата машина и химикалката не. Червените полета са за чувствителни данни, предполагам че няма да ви трябват. Не е необходимо да посочвате на кого ще разкривате данни, ако това са институции на които сте длъжни по закон. За съгласието - ако е персонал се изисква съгласието на ФЛ, ако данните се дават за обработка от счетоводна къща а не от предприятието. Обработката на компютър свързан с интеренет ЗАДЪЛЖИТЕЛНО означава високо ниво на защита, накрая стигате до запис.
6. Регистърът е въведен, ако ви трябват още от менюто вляво можете избирате регистри и добавяте. Ако искате да промените първоначално зададения брой, трябва да отворите заявлението и да редактирате. Можете да нанасяте всякакви промени, докато не решите че сте готови и подпишете.
7. Междувременно на пощата ви вече се е получила парола. Тя е безумно дълга и сложна и ви съветвам да я смените. Новата трябва да съдържа букви и числа и ако не бъркам беше мин. 8 символа. Как се сменя парола няма да ви уча, само да обърна внимание, че след това пак иска името, да сте готови и да няма неприятни изненади.
8. За да подпитеше изберете потвърдителен лист. Излизат основните данни, тук може да изберете кой ще подписва, ако се ползва ел.подпис. Излиза съобщение, че след това няма да можете да правите корекции, това е така докато не се поличи и приеме потвърждението от КЗЛД. След това можете, а и сте длъжни да коригирате данните, ако те се променят. Още един на клона на институциите, който смята, че жизнено необходим...
9. Излиза страницата за подписване, в нея имате две възможности:
- Печат - отваря се отделен таб, в който се зарежда Потвърдителен лист във вид за печат (с герб, за да не се обърка).
- Подписване с ел подпис - РАБОТИ САМО С ИНТЕРНЕТ ЕКСПЛОРЕР, освен това с някои доставчици на ел. подпис не ще и въобще е много своенравен.
10. Подписването по ел. път е веднага, Потвърдителният лист трябва да се завери нотариално и да се прати на адреса на КЗЛД. (в контакти го няма, но го има с малки букви на заглавната страница най-отдолу :)
След това се чака и по-някое време - хоп! Влизате с паролата си и виждате че сте регистрирани.

Докато пишех това описание регистрирах един адвокат (без майтап).
Ако е необходимо съм насреща за помощ. В одит.инфо има хиляди теми за КЗЛД и една голяма, в която са отговорите на всички въпроси.
SashkoS
Потребител

Мнениеот Nala6 » 03 Фев 2010, 17:34

Какви регистри посочихте, че води този адвокат?
Nala6
Младши потребител

Мнениеот Nala6 » 03 Фев 2010, 18:07

До сега не разполагах с време, но току що разпечатах и разгледах формуляра "описание на регистъра". В раздел ІІ на този формуляр има точка "правни услуги" (т.9). Дали съществуването на тази точка не е косвен знак, че адвокатът трябва да попълни това заявление, т.е. да се регистрира?! :shock: Защото, ако приеме тезата, че само адвокатските дружества подлежат на регистрация и то заради наетия персонал, а не заради адвокатската дейност, тази точка нямаше да я има. Или бъркам?
Nala6
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 03 Фев 2010, 18:26

Nala6 написа:Защото, ако приеме тезата, че само адвокатските дружества подлежат на регистрация и то заради наетия персонал, а не заради адвокатската дейност, тази точка нямаше да я има. Или бъркам?

Не е заради персонала /само/ ... тук тезата е, че адв. дружества се регистрират защото не са физически лица-адвокати, ерго нямат задълженията за конфиденциалност по ЗА /като юридически лица/ ...
ЗА - Чл. 45.(1)Адвокатът е длъжен да пази тайната на своя клиент без ограничение във времето. ... няма аналогична или препращаща разпоредба за дружествата ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот Nala6 » 03 Фев 2010, 20:46

Подобен текст има и в ЗЧСИ : "Чл. 20. (1) Частният съдебен изпълнител е длъжен да пази професионална тайна за обстоятелствата, станали му известни във връзка с работата, и не може да ги ползва за свое или чуждо облагодетелстване.
(2) Задълженията по ал. 1 се отнасят и за времето, в което частният съдебен изпълнител не упражнява функциите си или дейността му е преустановена."

Те, обаче, се регистрират като администратори. Затова се питам дали текстът, който цитирате, от ЗА "спасява" , така да се каже, адвоката от регистрация по ЗЗЛД, след като аналогичен текст в ЗЧСИ не е предотвратил регистрацията на ЧСИ-тата.
Nala6
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 03 Фев 2010, 22:18

Nala6 написа:Подобен текст има и в ЗЧСИ : "Чл. 20. (1) Частният съдебен изпълнител е длъжен да пази професионална тайна за обстоятелствата, станали му известни във връзка с работата, и не може да ги ползва за свое или чуждо облагодетелстване.
(2) Задълженията по ал. 1 се отнасят и за времето, в което частният съдебен изпълнител не упражнява функциите си или дейността му е преустановена."

Те, обаче, се регистрират като администратори. Затова се питам дали текстът, който цитирате, от ЗА "спасява" , така да се каже, адвоката от регистрация по ЗЗЛД, след като аналогичен текст в ЗЧСИ не е предотвратил регистрацията на ЧСИ-тата.

Аз лично не знам за ЧСИ, което да няма наети лица по ТПО ;) /за това се регистрират .../
inspectora
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 04 Фев 2010, 12:15

Днес е голям ден за българската демокрация или каквото там вече е останало от нея.
Попълвам документи за Комисията и ми възникнаха два -три въпроса,за които моля вещите да ме светнат, ако може:

1. В точка първа на част втора, под наименование на регистъра се посочва например "клиенти", "персонал" и т.н. За какво обаче е необходим адрес. И знам ли аз колко клиенти ще имам в този регистър , та да посоча броя.
2. Съхранението : пише веднъж "Периодът е:", а после пак има в дни месеци години до дата .
Как да посоча за какъв период си пазя делата? И ако е в 5 години , трябва ли да ги превръщам в дни , или го попълвам само, ако ги паза 10дни, 8 месеца и 5 години? :lol:
3. А тази иснтрукция , сама да си я напиша сега и са и турим една дата и сама да си я изпълнявам , така ли.
Ужас , ами аз си разнасям делата и в съда,брей , каква опасност . :D
sunrise
Активен потребител

Мнениеот Nala6 » 04 Фев 2010, 12:33

Абсурдът е голям! Вие хубаво ще посочите регистър "клиенти". Това е разбираемо. Ами регистър "друга страна по съдебни дела" ще има ли? Защото и с данните на отсрещните страни няма как да не работи адвокатът. И каква ще е бройката на физическите лица, чиито лични данни обработвате? Тя се мени всеки ден.
Nala6
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Взаимопомощ