начало

По казуса с Нойзи: СГС видя лоша техника в НК за отнемането на колите, но не и проблем с Конституцията и ПЕС По казуса с Нойзи: СГС видя лоша техника в НК за отнемането на колите, но не и проблем с Конституцията и ПЕС

Относно родствена връзка

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Относно родствена връзка

Мнениеот svettoslav » 09 Фев 2010, 14:25

Ще съм благодарен на съвет относно следната ситуация:
Както са казали хората,на тоя свят всички сме роднини,но при някои хора нещата са по-особени.
След раждането,майката взема детето при себе си,но не след дълго решава до го лиши от родителските грижи.
Подробности по случая не знам,тъй като и синът на тази жена съвсем отскоро е научил за това,че има сестра,произходяща от майка му.
Случката е като от тези по телевизията-"Море от любов" ли беше,май имаше и други предавания,но това е положението.Между другото преди малко буса на "Море от любов" беше паркиран в центъра на града,явно нещо става..
Синът иска да знае коя е сестра му.
За съжаление той знае само в кой град е родена сестра му и нищо повече.Не знае къде и дали е дадена за осиновяване,а оттам и аз няма как да зная това.
Понастоящем обаче синът на майката(от друг баща)живее в града,в който е родена сестра му.Вероятно и в същия град впоследствие е дадено детето за евентуалното му осиновяване.
Дали е налице такова-не е ясно.Всъщност възможно е майкато да знае,тъй като синът и пак съвсем случайно,този път пък от собствения си баща разбрал,че майка му преди време е направила "опит да открие" детето си,но безуспешно.
Назали е останало без родители детето,вече на ок. 36-37г. възраст,но итова е възможно.
Ако е ималнякой подобен казус,нека сподели какво да направиме,за да се установи връзка между лицата.В случая са двама братя,но засега само единият проявява интерес за това.Благодаря предварително.
П.п.Нещата с раждането стават около 1970-1971г.,,ако ще е от полза.
svettoslav
Активен потребител

Re: Относно родствена връзка

Мнениеот 778899 » 09 Фев 2010, 15:00

ами, не че много я разбирам тази материя...да не кажа-даже хич, ама майката какво казва?!? жива ли е?!? щото...ако бих тръгнала от някъде-то това е именно майката..., а тя някак ми се губи в разказа ти!
И точно, когато мислиш, че знаеш отговорите... Животът променя въпросите!
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 09 Фев 2010, 17:16

Губи се наистина.Синът и не желае да я пита нищо.Желае самостоятелно да открие сестра си.Такова е положението.Точно това е въпросът-как да се реши проблема без съдействието нса майката.Всъщност какво ли съдействие би могло да се очаква от нея,освен да каже къде точно е било оставено след като го е взела.Това може да го установим,няма да е много трудно.
Поставих въпроса по-скоро за да разбера дали е възможно да се получи информация за евентуалното осиновяване,тъй като най вероятно има такова.Ако няма-надали някой би отказал данните на едноутробната сестра.Проблем по-скоро възниква от задължението за пазене тайната на осиновяването.Но пък от друга страна практически се получава така,че след време това нещо става ясно и като че ли няма пречка да се даде информацията,в случай че е налице.Морално оправданое брат и сестра да се познават.В последна сметка-в един град може да живеят в случая,при това не много голям.Какво нещо е живота!?
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот 778899 » 09 Фев 2010, 17:34

за огромно мое съжаление-не мога да помогна! надявам се, който от колегите може-да го направи...

вероятно, би било повече от хубаво брат и сестра да се намерят, стига сестрата да знае истината...иначе-сещаш се...човешки животи, болка, спомени...знам ли и аз...

желая ти успех!
И точно, когато мислиш, че знаеш отговорите... Животът променя въпросите!
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 09 Фев 2010, 20:19

А бе може и да се намерят,ама знае ли човек дали вече не се познават?
Математически малкае вероятността,но кой знае.Бе ще се ходи насам-натам,то е ясно.Трудно ще е,ако има осиновяване,макар и да е разбрала по-късно как са нещата в действителност,например.Това ми се струва проблематичното.Откъде в съответното учреждение ще имат информация дали е отпаднало основанието да не се разгласява тайната на осиновяването.Деликатна е работата,но трябва да се свърши,поне да се опита,пък каквото стане.Кофти е наистина.След повече от 30години да разбереш.Всъщност може да се окаже точно обратното,кой знае?И сигурно ще е така.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот fani_i » 09 Фев 2010, 20:41

Чл. 105. Осиновителите имат право да получат информация за произхода на детето от дирекция "Социално подпомагане", ако важни причини налагат това. При наличие на важни причини това право има и навършилият шестнадесет години.

Горният текст е цитат от сега действащия СК, уреждащ правото на информация за биологичния произход на осиновени лица. Предходия СК съдържаше регламентация на тази материя в чл.67б.

И двата кодекса са крайно лаконични, особено втория, по който надали има вече практика. В действителност правен способ братът да търси и получи по официален път информация за биологичната си сестра (ако е осиновена) не съществува. От една страна заради "тайната на осиновяването", от друга страна - действието на ЗЗЛД. Липсва правна връзка между тях, поради което и за закона сестрата се явява трето лице, за което братът не разполага с право на информация.
Евентуално може да се разбере дали е осиновена като се подаде в общината по адресна регистрация молба за издаване на удостоверение за родствени връзки на търсещия брат. Ако майката само е подписала декларация-съгласие за осиновяване на детето, но в действителност до пълнолетието си то не е осиновено, ще трябва при коректно изготвено удостоверение сестрата да бъде вписана в него. Същото важи и за удостоверение за майката. Ако е осиновена, ще липсва. Биологичните майки не разполагат със законово право да търсят и получават информация за осиновените си деца.
Материята и отношенията са изключително деликатни и търсещият е редно да съобрази всички предвидими и непредвидими фактори - включително сестрата да не е наясно, че е осиновена, със всички последици от шоковото разкриване на този факт.
fani_i
Потребител

Мнениеот svettoslav » 09 Фев 2010, 21:57

Наистина е деликатно положението.Съвсем правилно е майката в такива случаи да няма основание да търси връзка с детето си.Макар че нерядко се добират някакси до него.В случая доколкото ми еизвестно,правен е опит от нейна страна,но само толкова.Подробности не знам.Щом обаче не се е стигнало до връзка,вероятно има осиновяване.Не съм наясно със статистиката,но може би са рядкост случаите,при които така оставени деца не биват осиновени.
Благодаря за предоставените законови норми.Пак е нещичко.Щеше да ми отнеме сигурно доста време лутане.
Относно такива случаи обаче се получава една твърде специална ситуация-колизията между правото на едно дете да има рождени родители(които обаче не са такива и то живее в заблуда в последна сметка относно тези обстоятелства) и от друга страна-моралното право на едно лице да узнае коя е неговата сестра или брат,макар и непълнокръвни.На кое трябва да се даде приоритет,се питам сега?Не съм мислил никога по такива въпроси.Колизията между две толкова специални морални категории-правото да имаш родител и правото да имаш истински брат,по точно да знаеш кой е той,тъй като тя си го има така или иначе.
Интересното обаче е и това,че все пак законът оставя вратичката,но в случая използването и зависи именно от волята на засегнатото лице-осиновеният.Той може да поиска да узнае кой е родителят,респ. кои са децата му.В колко ли случаи едно лице,оставено без едно от най-ценните неща в живото,след като(и ако) узнае за заблудата,в която живее,ще се заинтересова от рождения си баща или майка,респ. от брат/сестра.Доста тежко ще му е във всички случаи.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 09 Фев 2010, 22:01

Наистина е деликатно положението.Съвсем правилно е майката в такива случаи да няма основание да търси връзка с детето си.Макар че нерядко се добират някакси до него.В случая доколкото ми еизвестно,правен е опит от нейна страна,но само толкова.Подробности не знам.Щом обаче не се е стигнало до връзка,вероятно има осиновяване.Не съм наясно със статистиката,но може би са рядкост случаите,при които така оставени деца не биват осиновени.
Благодаря за предоставените законови норми.Пак е нещичко.Щеше да ми отнеме сигурно доста време лутане.
Относно такива случаи обаче се получава една твърде специална ситуация-колизията между правото на едно дете да има рождени родители(които обаче не са такива и то живее в заблуда в последна сметка относно тези обстоятелства) и от друга страна-моралното право на едно лице да узнае коя е неговата сестра или брат,макар и непълнокръвни.На кое трябва да се даде приоритет,се питам сега?Не съм мислил никога по такива въпроси.Колизията между две толкова специални морални категории-правото да имаш родител и правото да имаш истински брат,по точно да знаеш кой е той,тъй като тя си го има така или иначе.
Интересното обаче е и това,че все пак законът оставя вратичката,но в случая използването и зависи именно от волята на засегнатото лице-осиновеният.Той може да поиска да узнае кой е родителят,респ. кои са децата му.В колко ли случаи едно лице,оставено без едно от най-ценните неща в живота,след като(и ако) узнае за заблудата,в която живее,ще се заинтересова от рождения си баща или майка,респ. от брат/сестра.Доста тежко ще му е във всички случаи.
Като че ли няма да стане работата,но ще се пробва,при такова желание,няма как.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот adriana_30 » 10 Фев 2010, 11:11

.
adriana_30
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ