Ще съм благодарен на съвет относно следната ситуация:
Както са казали хората,на тоя свят всички сме роднини,но при някои хора нещата са по-особени.
След раждането,майката взема детето при себе си,но не след дълго решава до го лиши от родителските грижи.
Подробности по случая не знам,тъй като и синът на тази жена съвсем отскоро е научил за това,че има сестра,произходяща от майка му.
Случката е като от тези по телевизията-"Море от любов" ли беше,май имаше и други предавания,но това е положението.Между другото преди малко буса на "Море от любов" беше паркиран в центъра на града,явно нещо става..
Синът иска да знае коя е сестра му.
За съжаление той знае само в кой град е родена сестра му и нищо повече.Не знае къде и дали е дадена за осиновяване,а оттам и аз няма как да зная това.
Понастоящем обаче синът на майката(от друг баща)живее в града,в който е родена сестра му.Вероятно и в същия град впоследствие е дадено детето за евентуалното му осиновяване.
Дали е налице такова-не е ясно.Всъщност възможно е майкато да знае,тъй като синът и пак съвсем случайно,този път пък от собствения си баща разбрал,че майка му преди време е направила "опит да открие" детето си,но безуспешно.
Назали е останало без родители детето,вече на ок. 36-37г. възраст,но итова е възможно.
Ако е ималнякой подобен казус,нека сподели какво да направиме,за да се установи връзка между лицата.В случая са двама братя,но засега само единият проявява интерес за това.Благодаря предварително.
П.п.Нещата с раждането стават около 1970-1971г.,,ако ще е от полза.
- Дата и час: 26 Фев 2025, 17:08 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Относно родствена връзка
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Относно родствена връзка
ами, не че много я разбирам тази материя...да не кажа-даже хич, ама майката какво казва?!? жива ли е?!? щото...ако бих тръгнала от някъде-то това е именно майката..., а тя някак ми се губи в разказа ти!
И точно, когато мислиш, че знаеш отговорите... Животът променя въпросите!
-
778899 - Активен потребител
Губи се наистина.Синът и не желае да я пита нищо.Желае самостоятелно да открие сестра си.Такова е положението.Точно това е въпросът-как да се реши проблема без съдействието нса майката.Всъщност какво ли съдействие би могло да се очаква от нея,освен да каже къде точно е било оставено след като го е взела.Това може да го установим,няма да е много трудно.
Поставих въпроса по-скоро за да разбера дали е възможно да се получи информация за евентуалното осиновяване,тъй като най вероятно има такова.Ако няма-надали някой би отказал данните на едноутробната сестра.Проблем по-скоро възниква от задължението за пазене тайната на осиновяването.Но пък от друга страна практически се получава така,че след време това нещо става ясно и като че ли няма пречка да се даде информацията,в случай че е налице.Морално оправданое брат и сестра да се познават.В последна сметка-в един град може да живеят в случая,при това не много голям.Какво нещо е живота!?
Поставих въпроса по-скоро за да разбера дали е възможно да се получи информация за евентуалното осиновяване,тъй като най вероятно има такова.Ако няма-надали някой би отказал данните на едноутробната сестра.Проблем по-скоро възниква от задължението за пазене тайната на осиновяването.Но пък от друга страна практически се получава така,че след време това нещо става ясно и като че ли няма пречка да се даде информацията,в случай че е налице.Морално оправданое брат и сестра да се познават.В последна сметка-в един град може да живеят в случая,при това не много голям.Какво нещо е живота!?
- svettoslav
- Активен потребител
за огромно мое съжаление-не мога да помогна! надявам се, който от колегите може-да го направи...
вероятно, би било повече от хубаво брат и сестра да се намерят, стига сестрата да знае истината...иначе-сещаш се...човешки животи, болка, спомени...знам ли и аз...
желая ти успех!
вероятно, би било повече от хубаво брат и сестра да се намерят, стига сестрата да знае истината...иначе-сещаш се...човешки животи, болка, спомени...знам ли и аз...
желая ти успех!
И точно, когато мислиш, че знаеш отговорите... Животът променя въпросите!
-
778899 - Активен потребител
А бе може и да се намерят,ама знае ли човек дали вече не се познават?
Математически малкае вероятността,но кой знае.Бе ще се ходи насам-натам,то е ясно.Трудно ще е,ако има осиновяване,макар и да е разбрала по-късно как са нещата в действителност,например.Това ми се струва проблематичното.Откъде в съответното учреждение ще имат информация дали е отпаднало основанието да не се разгласява тайната на осиновяването.Деликатна е работата,но трябва да се свърши,поне да се опита,пък каквото стане.Кофти е наистина.След повече от 30години да разбереш.Всъщност може да се окаже точно обратното,кой знае?И сигурно ще е така.
Математически малкае вероятността,но кой знае.Бе ще се ходи насам-натам,то е ясно.Трудно ще е,ако има осиновяване,макар и да е разбрала по-късно как са нещата в действителност,например.Това ми се струва проблематичното.Откъде в съответното учреждение ще имат информация дали е отпаднало основанието да не се разгласява тайната на осиновяването.Деликатна е работата,но трябва да се свърши,поне да се опита,пък каквото стане.Кофти е наистина.След повече от 30години да разбереш.Всъщност може да се окаже точно обратното,кой знае?И сигурно ще е така.
- svettoslav
- Активен потребител
Чл. 105. Осиновителите имат право да получат информация за произхода на детето от дирекция "Социално подпомагане", ако важни причини налагат това. При наличие на важни причини това право има и навършилият шестнадесет години.
Горният текст е цитат от сега действащия СК, уреждащ правото на информация за биологичния произход на осиновени лица. Предходия СК съдържаше регламентация на тази материя в чл.67б.
И двата кодекса са крайно лаконични, особено втория, по който надали има вече практика. В действителност правен способ братът да търси и получи по официален път информация за биологичната си сестра (ако е осиновена) не съществува. От една страна заради "тайната на осиновяването", от друга страна - действието на ЗЗЛД. Липсва правна връзка между тях, поради което и за закона сестрата се явява трето лице, за което братът не разполага с право на информация.
Евентуално може да се разбере дали е осиновена като се подаде в общината по адресна регистрация молба за издаване на удостоверение за родствени връзки на търсещия брат. Ако майката само е подписала декларация-съгласие за осиновяване на детето, но в действителност до пълнолетието си то не е осиновено, ще трябва при коректно изготвено удостоверение сестрата да бъде вписана в него. Същото важи и за удостоверение за майката. Ако е осиновена, ще липсва. Биологичните майки не разполагат със законово право да търсят и получават информация за осиновените си деца.
Материята и отношенията са изключително деликатни и търсещият е редно да съобрази всички предвидими и непредвидими фактори - включително сестрата да не е наясно, че е осиновена, със всички последици от шоковото разкриване на този факт.
- fani_i
- Потребител
Наистина е деликатно положението.Съвсем правилно е майката в такива случаи да няма основание да търси връзка с детето си.Макар че нерядко се добират някакси до него.В случая доколкото ми еизвестно,правен е опит от нейна страна,но само толкова.Подробности не знам.Щом обаче не се е стигнало до връзка,вероятно има осиновяване.Не съм наясно със статистиката,но може би са рядкост случаите,при които така оставени деца не биват осиновени.
Благодаря за предоставените законови норми.Пак е нещичко.Щеше да ми отнеме сигурно доста време лутане.
Относно такива случаи обаче се получава една твърде специална ситуация-колизията между правото на едно дете да има рождени родители(които обаче не са такива и то живее в заблуда в последна сметка относно тези обстоятелства) и от друга страна-моралното право на едно лице да узнае коя е неговата сестра или брат,макар и непълнокръвни.На кое трябва да се даде приоритет,се питам сега?Не съм мислил никога по такива въпроси.Колизията между две толкова специални морални категории-правото да имаш родител и правото да имаш истински брат,по точно да знаеш кой е той,тъй като тя си го има така или иначе.
Интересното обаче е и това,че все пак законът оставя вратичката,но в случая използването и зависи именно от волята на засегнатото лице-осиновеният.Той може да поиска да узнае кой е родителят,респ. кои са децата му.В колко ли случаи едно лице,оставено без едно от най-ценните неща в живото,след като(и ако) узнае за заблудата,в която живее,ще се заинтересова от рождения си баща или майка,респ. от брат/сестра.Доста тежко ще му е във всички случаи.
Благодаря за предоставените законови норми.Пак е нещичко.Щеше да ми отнеме сигурно доста време лутане.
Относно такива случаи обаче се получава една твърде специална ситуация-колизията между правото на едно дете да има рождени родители(които обаче не са такива и то живее в заблуда в последна сметка относно тези обстоятелства) и от друга страна-моралното право на едно лице да узнае коя е неговата сестра или брат,макар и непълнокръвни.На кое трябва да се даде приоритет,се питам сега?Не съм мислил никога по такива въпроси.Колизията между две толкова специални морални категории-правото да имаш родител и правото да имаш истински брат,по точно да знаеш кой е той,тъй като тя си го има така или иначе.
Интересното обаче е и това,че все пак законът оставя вратичката,но в случая използването и зависи именно от волята на засегнатото лице-осиновеният.Той може да поиска да узнае кой е родителят,респ. кои са децата му.В колко ли случаи едно лице,оставено без едно от най-ценните неща в живото,след като(и ако) узнае за заблудата,в която живее,ще се заинтересова от рождения си баща или майка,респ. от брат/сестра.Доста тежко ще му е във всички случаи.
- svettoslav
- Активен потребител
Наистина е деликатно положението.Съвсем правилно е майката в такива случаи да няма основание да търси връзка с детето си.Макар че нерядко се добират някакси до него.В случая доколкото ми еизвестно,правен е опит от нейна страна,но само толкова.Подробности не знам.Щом обаче не се е стигнало до връзка,вероятно има осиновяване.Не съм наясно със статистиката,но може би са рядкост случаите,при които така оставени деца не биват осиновени.
Интересното обаче е и това,че все пак законът оставя вратичката,но в случая използването и зависи именно от волята на засегнатото лице-осиновеният.Той може да поиска да узнае кой е родителят,респ. кои са децата му.В колко ли случаи едно лице,оставено без едно от най-ценните неща в живота,след като(и ако) узнае за заблудата,в която живее,ще се заинтересова от рождения си баща или майка,респ. от брат/сестра.Доста тежко ще му е във всички случаи.
Като че ли няма да стане работата,но ще се пробва,при такова желание,няма как.
Интересното обаче е и това,че все пак законът оставя вратичката,но в случая използването и зависи именно от волята на засегнатото лице-осиновеният.Той може да поиска да узнае кой е родителят,респ. кои са децата му.В колко ли случаи едно лице,оставено без едно от най-ценните неща в живота,след като(и ако) узнае за заблудата,в която живее,ще се заинтересова от рождения си баща или майка,респ. от брат/сестра.Доста тежко ще му е във всички случаи.
Като че ли няма да стане работата,но ще се пробва,при такова желание,няма как.
- svettoslav
- Активен потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|