vassilev написа:portokal написа:Е, нали беше упражняване?
А относно право на ползване може ли да се предяви ревандикационен иск?
Да, според мен е по-прицизно да е упражняване на едно суБективно право, а не квазивладение.(помисли например заложното право (приемано за вещно) може ли да се владее)
Ама аз мисля различно.
Щом си мислите, че може да осъдите някого да предаде владението върху право на строеж, без обекта да е изграден. ок!
Тъй да е...
Ами така казано наистина звучи невъзможно , но ако вникнем в истинската природа на ограниченото вещно право на строеж , ще видим че си е напълно възможно.Така едно от основните правомощия включено в суперфицията е правото да построиш сграда в чужд имот.Преди да бъде посторена сградата съгласно нормите на ЗУТ , предметът на вещното право на строеж е чуждата земя.Това означава , че лицето има право да владее земята в степен , която му дава ограниченото му вещно право , а именно за да може да построи сградата.Така ако собственикът или 3 лице му отнеме това владение , то няма нищо по нормално от това суперфициара да може да защити ограниченото си вещно право с иск по 108 ЗС , с който след като установи правото си да иска му бъде възвърнато владението върху земята.Така акад.Василев-Българско вещно право-подробно развити аргументи.-"3. Упражняването на правото да се извърши построяването.
Първото основно правомощие, което вещното право на строеж
съдържа, е да се извърши построяване на предвидената сграда. При
упражняването на това правомощие носителят му може да извърши
върху мястото всички необходими за предвиденото строителство
действия. Цялото строителство притежателят на правото на строеж
извършва за своя сметка.1
Притежателят на вещно право на строеж, за да осъществи правомощието
си за извършване на строителството, има право да иска от
собственика да му предаде имота във владение. Постановяването
и задържането на владението върху обремененото със суперфиция
място, в съответствие с основните правомощия, които тя съдържа, е
право на притежателя на суперфицията. Както ще се изтъкне по-нататък,