начало

ВАС отхвърли жалбата срещу последното увеличение на минималната заплата ВАС отхвърли жалбата срещу последното увеличение на минималната заплата

Акт за превишена скорост БЕЗ взимане на талон

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Акт за превишена скорост БЕЗ взимане на талон

Мнениеот wesselchen » 22 Апр 2010, 18:13

Здравейте,

имам следният въпрос. Какви ще са последствията от написан акт за превишена скорост БЕЗ да е бил взет талона или някакъв друг документ? Ще бъде ли валиден актът при положение, че процедурата не е спазена, ще бъде ли наложена глоба и отнемане на точки?

Благодаря предварително! :)
wesselchen
Младши потребител

Re: Акт за превишена скорост БЕЗ взимане на талон

Мнениеот gudio » 22 Апр 2010, 19:14

8) Обикновено това означава "акт-менте" :wink: Като не стане работата след "Ами к`во шъ прайм ся ?", "Вие какво работите ?" и прочие салтанати - човекот явно не поддава, не отбира - "пиши му там един акт и да се шашка" :lol: Такива актове обикновено при потегляне след "срещата" демонстративно им ги изхвърлям през прозореца на колата пред погледите им :lol: Но в случая препоръчвам да се изчака евентуално съобщение за изготвено наказателно постановление - ако няма такова, значи работата е ясна...
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 22 Апр 2010, 20:35

wesselchen написа:Здравейте,

имам следният въпрос. Какви ще са последствията от написан акт за превишена скорост БЕЗ да е бил взет талона или някакъв друг документ? Ще бъде ли валиден актът при положение, че процедурата не е спазена, ще бъде ли наложена глоба и отнемане на точки?

Благодаря предварително! :)

Нищо конкретно не може да се каже, още повече категорично.
Това дали е иззет КТ, или евентуално предходен АУАН/ НП не опорочава съставеният ви АУАН. :)

п.п. Балуев, благодаря! :)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот wesselchen » 22 Апр 2010, 20:44

gudio - Дано наистина да се окаже акт-менте. :D Аз нито се опитах да се оправдавам, нито подкупи да давам, дадох си документите направо готова да си понеса отговорността, те започнаха да пишат акта, извикаха ме да видя радара и тогава забелязали, че съм в напреднала бременност :roll: и за това казаха, че ще ми спестят разкарването до КАТ. Но ще изчакам съобщение за НП ... по пощата ли се праща или само на място в КАТ мога да проверя дали ще излезе?

poli_g - Благодаря за отговора! :)
wesselchen
Младши потребител

Мнениеот nikiboy » 22 Апр 2010, 21:04

Аз за първи път чувам за "акт менте", но щом казвате.....
А защо не са ви взели контролния талон?
1. Бил е иззет при предишно натушение,
2. не го намерихте във вас,
3.написаха ви акт затова, че не представяте контролен талон,
4. карате с чуждестранна шофьорска книжка,
5. друго

:D
nikiboy
Потребител

Мнениеот gudio » 22 Апр 2010, 21:13

wesselchen написа: ..... тогава забелязали, че съм в напреднала бременност :roll: и за това казаха, че ще ми спестят разкарването до КАТ. Но ще изчакам съобщение за НП ... по пощата ли се праща или само на място в КАТ мога да проверя дали ще излезе?

:? Това малко променя нещата - актът може да се окаже истински... :roll: Браво на полицаите за проявената... :roll: как да го кажа, то си е някакво благородство, като се има предвид какви опашки и нерви са в КАТ и как се ходи по няколко пъти...

Иначе на мен са ми съставяли три-четири пъти "актове-ментета", без да ми вземат талона и естествено, никакво НП така и не се появи. Става дума за служители, които не им е (в момента) работа да "контролират по ЗДвП", пък те решили да изкарат някой лев със "слънчогледа". Взимат отнякъде не-водещ им се на отчет кочан с някакви актове - стар или `де да знам какъв и почват. Ако се окаже водачът ".............", който не ще да снася на ръка - трябва нещо да му напишат, нали ? Сигурно пишат и измислени имена и длъжности на актосъставител и свидетел. Не ми се е занимавало да отида да висна на опашката в КАТ с такъв акт, но би станало интересно :lol:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот gudio » 22 Апр 2010, 21:27

:idea: Наскоро имах интересен диалог с едни такива "актосъставители": "Талонът ви е дупчен, явно имате предходни нарушения, а ?" Аз, като явно доста не в час и бавнозагряващ: " :shock: Какво дупчене ? Това беше едно време ! Нямам никакви нарушения..." Накрая им заявих: "Вижте какво, пишете там, вършете си работата, явно нещо не можем да се разберем" След "оттегляне на съвещание" в патрулката ми върнаха документите с поучително мърморене: "Друг път карайте по-бавно !" :lol:
Оказа се, че гледали "на просвет" талона за дупки от телбод, защото това било "индиция" за прикрепяне на същия към админ.-наказаталена преписка :lol: :lol: Явно в моя им се е привидяла някаква дупчица :lol: И на това сега му викали "дупчен талон", а аз направих асоциация със старите, които наистина се перфорираха.
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 22 Апр 2010, 22:10

Криминалистиката напредва, макар и в грешна посока.

По принцип делата срещу актовете са безплатни, така, че не виждам пречки за оспорване, което включва и призоваване на актосъставителите и т.н.

Но по адвокатските тарифи има такса и т.н. Не за друго, но трябва да има присъствие в залата и прочие.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот andy70 » 22 Апр 2010, 22:30

Аз ще представя друга гледна точка. Навремето беше практика за превишение на скоростта до 20 км/ч и при липса на друго нарушение да се съставят само фишове, което и сега не е лишено от смисъл съобразно възможността констатиращия орган да налага на място глоба по фиш до 50 лева.
Веднъж един приятел ми се обади по телефона и каза, че го засекли с превишение на скоростта 67 км/ч при ограничение 50 км/ч. Съставили му АУАН, но не му взели КТ. Казали му "Хайде, от нас да мине, няма да ти вземаме КТ". И съответно моето агне доволно разписало "без възражения".
Отвърнах му "Отвори си акта и внимателно си прочети нарушенията - дали не са ти написали като второ нарушение, че не представяш КТ към СУМПС!"
И действително си беше така. Явно автоконтрольорите не са си били изпълнили дневната норма на актовете и бяха записали като второ нарушение, че водачът не представя КТ към СУМПС (съответно няма КТ приложен към акта). Гадно!
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот wesselchen » 22 Апр 2010, 22:45

nikiboy - Написах защо не ми взеха талона. Спряха ме, казаха ми с колко км. съм превишила скоростта, взеха документите и започнаха да пишат акт, после ме извикаха да видя радара, видяха тогава, че съм бременна и по собствена инициатива решиха да ми върнат талона, описаха само данни от личната ми карта вместо това. Реално след това ми казаха - "Ето да видите, че не сме толкова зли, няма да се разкарвате до КАТ, този акт не го показвайте на никой, може да го изхвърлите, пък ще има да плащате една глобичка, но може и да не я плащате". :shock: За това и пуснах темата ... хем мога да изхвърля акта, хем да не се притеснявам, хем глоба имало, ама могло и да не я плащам и т.н. :shock: Определено няма да се занимавам да го оспорвам този акт, при положение, че след 2-3 седмици ще раждам, просто исках да знам какви ще са последствията... а не да си живея мирно и спокойно и след години да ми се появи някаква глобичка от КАТ. :lol:

gudio - Да, при теб наистина с актовете-ментета е било по-различно. :roll:

andy70 - Е, това е много гадно! :twisted: И аз сега погледнах акта - то всичко по този акт почти не се чете заради индигото, но само за едно нарушение пише май. :roll:
wesselchen
Младши потребител

Мнениеот gudio » 23 Апр 2010, 18:26

wesselchen написа: просто исках да знам какви ще са последствията... а не да си живея мирно и спокойно и след години да ми се появи някаква глобичка от КАТ. :lol:

:!: За това няма никаква гаранция. Навремето обжалвах едно НП за превишена скорост - беше за 30 лв. глоба, но отнемаше 5 или 7 контролни точки, актът беше на пловдивски полицаи, съставен на околовръстното - посока Асеновград. Твърдяха, че съм карал със 100 при ограничение 40 :shock: , каквото имаше, но се отнасяше за съответното кръстовище, което бях подминал (знакът нали важи до следващото кръстовище, на което трябва да се "поднови"...). Ходих два пъти до Пловдивски РС с подготвен от мен "лъжесвидетел" :wink: , всъщност добре си прекарахме, видях се с мои пловдивски колеги и т.н. и накрая естествено отменихме въпросното НП... След две години отивам в данъчната си служба нещо да плащам и на гишето ми казват: "Имате няколко глоби от КАТ, не искате ли да ги платите ?" Аз: "Какви са и за колко лева ?" От гишето: "ами тук един фиш за 10 лв., тук един за 5 лв., тук нещо за 5 и така нататък, абе общо са за 55 лева". Плащам ги аз и като ми дават квитанциите - :shock: нахалните пловдивски катаджии изпратили въпросното отменено НП за събиране на 30-те лева глоба. Понечих да си искам обратно парите и :lol: , сещате се: "няма проблем, съгласно ДПК - ДОПК и пр., подавате една молба, правим Ви една ревизийка и ако нямате нещо друго за плащане, връщаме Ви парите"... Естествено, избягах бързо-бързо от данъчната служба :lol:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот djandarin » 24 Апр 2010, 16:01

Не съм особено убеден че АУАН подлежи на самостоятелно обжалване пред РС, а пред наказващия орган....колкото до талона в закона е указано че може да се изземват което не го прави със задължителен характер, плюс това след като сте разписали акта значи сте наясно с вината си...
"There is no justice, only I exist."
Аватар
djandarin
Потребител

Мнениеот ekostroitur » 24 Апр 2010, 19:32

Здравейте и аз искам да попитам нещо,ако може:))Мъжът ми е лишен за 6 месеца за свършване на точките,но един ден се наложи да шофира и естественно ни спряха полицаи,написаха ни акт като не оточниха точно какво пише в точките по който е обвинен.Преди 2 дни изкарахме извлечение за глобите от което се вижда,че последният път когато са го спряли са сложили 2 глоби ,едната е по чл.177т1ал.2 а др е пак по 177 т.3 след като ги провечихме остановихме,че се препокриват.Моля някой ако може да ми каже законно ли е това едното,е че кара без книжка,а др е че е предоставил опражлението на неправоспособен водач.Благодаря ви предварително.
ekostroitur
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 26 Апр 2010, 20:40

wesselchen написа:........И аз сега погледнах акта - то всичко по този акт почти не се чете заради индигото, но само за едно нарушение пише май. :roll:

Обжалвайте- на това основание ще бъде отменено.
КТ не е иззет, защото наистина са появили човещина с оглед бременността ви.
Успех, в последното начинание( някак приемам да е приоритетно). :)

п.п. ех, тези кошаревски номера... :lol:
Гост.
Старши потребител

Мнениеот andy70 » 26 Апр 2010, 21:17

Скъпа, не знам за кошаревските милиционерчета, ама тези, които проявиха "човещина" и "хайде от нас да мине, няма да вземаме КТ" си бяха от околовръстното на Плевен. Е, това беше преди 6г. все пак.
Все пак не съм сигурен, че заради нечетливия екземпляр от АУАН, връчен на госпожата, същият може да бъде отменен. При такива клучаи съм пускал искане до н-к с-р ПП-КАТ да ми бъде предоставен четлив екземпляр от АУАН и като мотиви посочвах, че при непредоставяне се бламира правото ми на защита.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот Гост. » 27 Апр 2010, 00:42

:roll: Обичам да спориш...
Вметката за кошаревци бе по повод пост на многоуважавания от мен Балуев.
А що се отнася до
andy70 написа:Все пак не съм сигурен, че заради нечетливия екземпляр от АУАН, връчен на госпожата, същият може да бъде отменен.

е съществено процесуално нарушение водещо до нарушаване правото на защита на жалбоподателят, което е? :arrow: абсолютно отменително основание. Въпрос по същество... :lol:

п.п. И аз се радвам да те "видя". :)

хъм, запознах се набързо със съдебните актове напоследък с оглед твоето изявление за изискване на четлив препис от АНО и ...
Недостатъкът е по скоро технически, отколкото процесуален. Представения втори екземпляр на АУАН не е нечетлив, а трудно четлив. От друга страна жалбоподателят е бил запознат със съдържанието на АУАН щом го е подписал без възражения. И трето, правото на защита не се упражнява само с пасивни действия, но и с активни. :idea: Жалбоподателят е имал възможност да поиска от АНО четливо копие на АУАН за да направи възраженията си;

:roll: 8) много йезуити....
Гост.
Старши потребител

Мнениеот andy70 » 27 Апр 2010, 11:35

А така, а така! Денят почва добре, щом дими лулата на мира! :wink:
Аватар
andy70
Потребител

Назад към Взаимопомощ