начало

ВАС отхвърли жалбата срещу последното увеличение на минималната заплата ВАС отхвърли жалбата срещу последното увеличение на минималната заплата

Тормоз на дете от родител на съученик

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Тормоз на дете от родител на съученик

Мнениеот dimitar_lazarov » 27 Апр 2010, 18:11

Здравейте,
Имам следния проблем. Днес сина ми (на 11г.) е бил на школа по английски и се е спречкал с друго дете (чисто детинско спречкване). След което родителя на другото дете (бащата) е налул в часа и е крещял и обиждал сина ми, като го е заплашвал и с физическа саморазправа.

Сина ми е доста разтроен и искам да попитам какъв е законовия ред да защитя правата му.

Благодаря на всички отзовали се.
dimitar_lazarov
Нов потребител

Re: Тормоз на дете от родител на съученик

Мнениеот nevin_alibriam » 27 Апр 2010, 18:50

viewtopic.php?f=3&t=40656
Това е тема, която самата аз бях започнала - в крайна сметка, подадох жалби до директорката, до Районна прокуратура и копие до РПУ - то. Беше някъде края на февруари, предупредили са родителя с протокол по Закона за МВР, от прокуратурата е върната преписката за допълнителни обяснения. Така, че това може да направите. Описвате фактите, без да правите квалификациите - дата, час, какво е казал, как се е държал, как се е отразило това на детето. И така ...
Ако имате въпроси - драснете на лични
nevin_alibriam
Потребител

Мнениеот nevin_alibriam » 27 Апр 2010, 20:23

Не сте си включили личните съобщения, което е причина да ви отговорям тук.
Не е необходимо детето да идва с вас. Посочете имената на лицата, които са били очевидци на инцидента. При извършване на проверката те ще бъдат разпитани. По-добре говорете с учителката ако е очевидец, за да сте напълно сигурен какво точно се е случило. Уведомете я за намерението си, да пуснете жалба, за да си знае, че ще я потърсят. Личното ми мнение, е че при подобни случаи с децата трябва да разговарят и специалисти от отдела "Закрила на детето", които да дадат становище как се е отразил инцидента на детето. Факт е обаче, че отделът поне в нашия случай не беше сезиран. Прав сте, че подобни случаи зачестяват, още повече че в нашия случай родителят на другото дете е лекар, тоест един вид интелигентен и възпитан човек.
nevin_alibriam
Потребител

Мнениеот dimitar_lazarov » 27 Апр 2010, 22:03

Ходих до районното и се оказа, че ще трябва да подам жалбата в друго районно - според района, в който се е случил инцидента. Ще се постарая утре да взема данните на родителя и ще пусна жалбата.

Между временно се опитах да говоря културно с родителя, но явно той няма никакво намерение да осъзнае грешката си. Никак няма да се учудя ако е тормозил и други деца по същия начин.

П.П. Говорих с учителката няколко пъти. Потвърди точно думите на сина ми. Даже каза, че е щяла тя самата да звъни в полицията, защото бащата бил много агресивен.
dimitar_lazarov
Нов потребител

Мнениеот sisi19 » 28 Апр 2010, 09:30

Здравейте,
Ще бъде добре да уведомите Директора на училището, както и Педагога (ако има назначен такъв в самото училище), нека педагога констатира и даде становище по въпроса.
sisi19
Потребител

Мнениеот justmy » 29 Апр 2010, 21:40

Принцип от римското право е по-добре десет виновни на свобода, отколкото един невинен в затвора. У нас нагласите са обратни. Съдебна система" - разбирай система, която трябва да бъде съдена.
Аватар
justmy
Потребител

Мнениеот nevin_alibriam » 30 Апр 2010, 09:38

Пропуснала съм поста Ви. Ако от сина или учителката му научите трите имена на детето, ето ви - име и фамилия на бащата. Посочвате името и фамилията и пояснявате, че е родител на еди си кое дете от еди си коя школа - това ви е напълно достатъчно.
nevin_alibriam
Потребител

Назад към Взаимопомощ