начало

По казуса с Нойзи: СГС видя лоша техника в НК за отнемането на колите, но не и проблем с Конституцията и ПЕС По казуса с Нойзи: СГС видя лоша техника в НК за отнемането на колите, но не и проблем с Конституцията и ПЕС

смяна на трите имена

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

смяна на трите имена

Мнениеот forum_bg » 06 Май 2010, 09:20

Привет, уважаеми прависти. Случаят ми е следният: баща ми, който е починал е от български произход, а майка ми е от турски произход, като тя е останала с българските си имена, а аз съм записан с български имена съответно. След връщането на имената на гражданите от турски произход, майка ми запазва българските си имена. Въпросът ми е, след като никога не съм имал турски имена, защото баща ми е от български произход, възможно ли е промяна на трите ми имена? Благодаря предварително.
forum_bg
Нов потребител

Re: смяна на трите имена

Мнениеот Гост. » 06 Май 2010, 11:19

Не.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Imperator » 06 Май 2010, 20:54

Законът за Гражднаската Регистрация е уредил възможността за промяна на имената - чл.19.
Imperator
Потребител

Мнениеот namakak » 06 Май 2010, 22:25

От мъжко на женско ли не мога да разбера... :roll: То кво като си обрезан,името ти нали може да е мъжко,кво като гениталиите ги няма?Не разбирам,моля обясни :roll: Не се срамувай,и аз съм виждал в казармата малки пениси,без кожички,със сигурност знам че са ви малки,но чак пък за името ви комплекси да са изразени..не го очаквах :oops:
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот Гост. » 06 Май 2010, 22:59

При изложените факти чл. 19 толкова ще помогне на питащият, колкото би било полезно при ухапване от змия-баенето.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот 778899 » 06 Май 2010, 23:16

:lol: харесвам тънкото ти чувство за хумор...
И точно, когато мислиш, че знаеш отговорите... Животът променя въпросите!
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 06 Май 2010, 23:31

:roll: Добре, че се знаем... :D
При установен произход на детето, баща българин ( как се образуват бащино и фамилно- ясно), самото дете е български гражданин, съставен акт за раждане ( с който е уважена изцяло претенцията на родителите за собствено име на детето, останалото нормата сочи изрично) при спазване законодателството на страната в която се е родил( България)- само защото майката била с турски произход- да завежда дело за промяна на името. Че и като му го уважат на това основание, еле пък и трите имена.
Да, ама не.

По друг начин стои въпроса при смяна на пола, какъвто казус мисля изобщо не е наличен. То и промяната пак няма да е съществена в бащино и фамилно име, нейсе.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот forum_bg » 07 Май 2010, 08:40

Уважаеми, прависти, не казвам, че майка ми иска да заведе дело за смяна на имената ми, просто аз лично се интересувам дали е възможно промяна на трите имена от български на турски (питам за това, просто като правна информация), благодаря на тези, които без подигравки и задни мисли отговарят. Между другото, не мога да разбера какво общо с гениталии и разни други подробности от човешката физика има темата, която силно ме вълнува и интересува и заради която ви питам, отново предварително благодаря за отговорите ви.
forum_bg
Нов потребител

Мнениеот Ivailo5rov » 10 Май 2010, 10:52

Много ти е малко изходната информация, но след като смяташ това за много важно за теб, сигурно ти тежи нещо на сърцето. Едно време едни зрели хора казваха - ако не си се оженил, все още имаш шанс да постигнеш каквото искаш. Та и в тоя случай - ожени се за момиче с желана от теб фамилия и я приеми - така е по закон. Малкото име - след това - избираш си едно лично име с подобен корен на досегашното, наричат те година-две и подаваш молба в съда за важните причини, които налагат смяната.
Абе, общо взето - чудя ти се на акъла..., ама ти си знаеш. Що имена се побългариха по европейски причини, пък ти...?!? Ама ти си знаеш и не казваш...
Между другото се сещам, че майка ти сигурно те е наричала с някакво друго име, нали?
Ivailo5rov
Активен потребител

Мнениеот Ivailo5rov » 15 Май 2010, 20:47

Всъщност и на мен ми е идвало понякога наум да си сменя имената, без фамилното, защото е рядко за РБ и ще обедня разнобразието....
В едно издание преди време имаше снимка на един човек, който демонстративно беше сменил имената си и дори се беше предрешил и дори беше сложил чалма. Щом си има причини, негова си работа. Един приятел се определи в съдебно заседание за ескимос. В момента не се гордея, че съм българин. :wink: :idea:
Ivailo5rov
Активен потребител

Мнениеот forum_bg » 19 Май 2010, 13:10

И така, благодаря за изказаните мнения. Имаше и такива, които малко с присмех гледаха на въпроса ми , както и да е, няма да упреквам никого с нищо. Същността и дълбочината на проблема произлиза още от времето на комунизма и насилствената смяна на имената на БГ-турци, както и дискриминирането им от тогавашната власт. Доста хора и сега и сега страдат от тези безумни дела, вършени преди 1989-та, в това число и аз самият, които дела са все още основа на етнически проблеми в България. Онова, което исках да науча и да се убедя, е че няма да ми бъде позволена смяната на трите ми имена, тъй като никога не съм имал такива, пък и аз самият не искам да си сменям имената, както споделих това е проблем с родителите на бъдещата ми съпруга... Още веднъж благодаря на тези, изразили мнение по тази тема
forum_bg
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ