начало

По казуса с Нойзи: СГС видя лоша техника в НК за отнемането на колите, но не и проблем с Конституцията и ПЕС По казуса с Нойзи: СГС видя лоша техника в НК за отнемането на колите, но не и проблем с Конституцията и ПЕС

Моля за съвет относно поръчителство!!!

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Моля за съвет относно поръчителство!!!

Мнениеот raalica » 18 Май 2010, 17:39

Здравейте, проблема ми е следният...
Преди около година и половина станах поръчител по кредит за 5000 евро.Вече не работя, нямам никакви доходи и имущество, освен много стара и счупена кола, а лицето на което станах поръчител вече не го плаща.Аз не съм единственият поръчител по този кредит, другия е роднина(която работи) на кредитополучателя. От банката ми казаха, че ще ме съдят...а аз не знам какво да правя, нито имам пари да погася задълженията, нито имам какво да ми вземат. Кажете какво мога да направя...мога ли по някакъв начин да не съм поръчител вече.
Предварително ви благодаря, наистина съм в безизходица!!!
raalica
Нов потребител

Re: Моля за съвет относно поръчителство!!!

Мнениеот Pause » 18 Май 2010, 19:30

Защо, не потърсиш главният длъжник да му поиздириш някакво имущество?
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот raalica » 18 Май 2010, 20:15

Правих го на няколко пъти...след това кредитополучателя внасяше малка сума пари,колкото банката да престане да ми звъни, но последната информация от банката е , че кредитополучателя е вече без работа и телефоните и трите на брой никой не двига...в дома му няма никой. Поне съседите ми казаха, че ще го уведомят, но ефекта беше , че получих само гневни обаждания от страна на кредитополучателя да престана да се бъркам!
Аз не искам да се бъркам, но мен ме забъркаха вече.
Наистина не знам какво мога да направя...
А длъжникът е без имущество,което да представлява интерес за банката..
raalica
Нов потребител

Мнениеот sunshine_75 » 18 Май 2010, 20:28

Амиии,.... на босия цървулите не могат да вземат...
sunshine_75
Потребител

Мнениеот raalica » 18 Май 2010, 20:31

Така е :) ...на мен ми е чудно защо банката търси само мен, аз съм студент без доходи и имущество, а другия поръчител има работа. Ако заведът дело срещу мен както ми се заканват какво бих могла да направя, освен да им покажа празните си джобове ? :)
raalica
Нов потребител

Мнениеот kalahan2008 » 18 Май 2010, 21:09

Банката няма да търси само Вас, а всички длъжници - кредитополучател и поръчители. Поръчителството е вид обезпечение на вземането - да е не луда банката да се откаже от някой от длъжниците?
Ще имате неприятности, но така е в живота - всяка грешка се заплаща...спасението е в разговор с банката, а евентуално след това - със съдебния изпълнител. Не е болка за умиране, но пък щом сте се подписали и сте станали гарант на кредитополучателя, би трябвало като интелигентно мимиче - студент да сте били наясно, че един ден може и това да Ви се случи...
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот raalica » 18 Май 2010, 21:28

Благодаря много!!! Някаква светлина в края на тунела ми даде!
И да знаех, че рано и късно ще си платя за наивността, но ми дойде повече шокът...
Както и да е, наистина благодаря ти много! Ако все пак някой знае нещо повече или за съжаление има подобна на моята история случка, ще се радвам да заформим една дискусия :)
raalica
Нов потребител

Мнениеот pbp_bg » 19 Май 2010, 21:00

Ако се надяваш накой да ти даде съвет, така щото да не стигне до изпълнение спрямо теб - ще трябва да те разочаровам. Такъв вариант няма. Това, което можеш да направиш, е да сведеш щетите до минимум. Най-важното е да не допускаш кредита да стане съдебен /ако вече не е такъв/. Говори и с другия поръчител и се разберете да поемете вноските към банката. Може да не е много приятно, но ще е по-малкото зло. В противен случай експозицията на дълга ще нарасне с 1000 -2000 лв. за съдебно-деловодни и съдебно-изпълнителни разноски, които пак вие ще покриете.
И така няколко месеца, докато кредитополучателят "си стъпи на краката". При това развитие на нещата ще си "вътре" с вноските за тези няколко месеца и няма да "висиш" с дълг от 10-ина хиляди лева.
Успех в разговора с банката! :)
Aut inveniam viam, aut faciam
pbp_bg
Младши потребител

Мнениеот valentor » 20 Май 2010, 07:28

Както го обясняваш, че си беден и безимотен:

1.Разбери какво е секвестируемо и какво е несеквестируемо имущество.
2.При себе си оставяш САМО НЕСЕКВЕСТИРУЕМО.
3.Успокояваш се и гледаш цирк, без никакви последици за теб.
4.Чакаш изтичане на давността по твоя случай.
1+2+3+4 = наказение за наивността да се „подпише” поръчиителство „на приятел”
Аре, успех
Тук строгостта на законите се компенсира с тяхното неизпълнение
valentor
Младши потребител

Мнениеот raalica » 20 Май 2010, 22:08

Говорих с другия поръчител, но за мое съжаление това е крайно неориентиран и неграмотен човек, който си мисли, че нещо си измислям...битката с човешката простотия е тежка. От банката ми се обадиха днес и казаха, че кредитополучателя днес е внесъл 40 евро, но ми обясниха, че това щяло да забави нещата с 3-4 дни...
Проблемът е и, че самата банка е пълна със злобни хорица, на които като поискам повече информация или не ми я дават изцяло или се налага да им вися над главите, за да получа повече.
Наистина съм ви признателна, щастлива съм, че има адекватни и добри хора като вас, които не подминаха проблема ми! Благодаря!
raalica
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ