Случаят ми е от преди 1 седмица.
Значи, имам предварителен договор за строеж на апартамент в Жилищна сграда с гаражи и магазини. В предварителния договор е записано изрично, че купувам апартамента заедно с иделна част от земята и от правото на строеж.
Строежа е на Акт 14. Понеже строителя беше закъсал с парите, и практически беше спрял да строи, аз цяла година отказвах да му платя, за да не си остана с един зид на гола тухла. Сега вече напредна и почна да говори за Акт16, макар че от самолет се вижда, че до Акт 16 скоро няма да се стигне.
Та решавам аз да му платя, уговаряме се всичко и отиваме пред нотариус.
Секретарките на нотариуса набират на компютър нот.акт р.пред мен и ми го връчват да го чета цели 13 мин.преди сделката. Идва и продавача и заедно с нотариуската ме чакат да го чета, че бързат. Влизаме на сделка и аз забелязвам интересен нов текст, който го няма нито в предварителния договор, нито строителя ми е казвал, че ще иска нещо такова:
"Настоящата покупко-продажба се извършва при условие, че продавачът (който е моят строител), запазва за себе си правото на строеж за построяване на всички други сгради, допустими по ПУП на град....., върху описания поземлен имот, независимо от тяхното предназначение и площ."
Питам аз какво значи това и нотариуската, строителя и техничката му в един глас се засилват да ми обясняват, че то това е за строителство на магазин и то на 1 етаж.
Нищо друго не можело било да се построи. Аз казвам: Сдобих се с нот.акт на друг купувач, който е купил от вас апартамент преди 3 месеца и в него няма подобно нещо. Нотариуската се втурва да ми обяснява, че само 2-3 от купилите апартаменти не били подписали такова нещо, останалите били подписали и ще издирят и тия да го подпишат също. Гледах, гледах какво да правя, нотариуската и строителя и неговата техничка ме гледат и мълчат. И накрая подписах, щото иначе трябваше да се откажа от сделката и накрая подписах. Едва после, като обмислих ситуацията разбрах какво съм направил. А че нотариуската играе вързано със стротеля (защото тя му е продала вече 3-4 блока с апартаменти) разбрах едва когато се втурна да му обяснява, че трябвало да не му подписвам Запис на заповед за останалите 10% от цената на сделката, а само с ипотека върху апартамента, щото със Запис на заповед не било сигурно. Вечерта като погледнах в сайта на Имотния регистър, видях, че от общо прехвърлени 9 апартамента до момента от този блок от нашия строител на купувачи, само за моя апартамент е записано, че продавача е титуляр на право на строеж за всички останали сгради в поземления имот.
Отивам на другия ден да си взема нотар.акт и питам нотариуската кой е решил да вкара този текст в нот.акт и тя ми казва: Ние - говорихме с колегите (каквото и да значи това) и решихме да го впишем, защото строителя не осъзнава, че за да строи трябва право на строеж от всички собственици на земята. Питам я аз "А какво точно ще се строи, защото строителя разправя че магазин на 1 етаж?" А тя ми отговаря: "Ами Жилищна сграда с гаражи и магазини. А това, че ще се строи магазин на 1 етаж - за да стане това, трябва да бъде променено предназначението на сградата, което е бъдещо несигурно събитите. За момента това, което е в сила, е Жилищна сгада."
Та питах аз и се оказа, че въпросната жилищна сграда е предвидено да бъде на 4-5 етажа и ще се намира само на 8-10 метра пред моите прозорци.
Въпросите ми са два:
- Какво мога да пердприема по отношение на нотариуската, защото със сигурност ме подведе в полза на строителя, въпреки че от мен взе 1200 лв.нотар.такси. Искам да и потърся отговорност. Жена ми беше с мен на сделката и може да свидетелства. От друга страна, строителя беше със своя служителка и със сигурност ще свидетелства в позла на нотариуската.
- Мога ли да направя нещо, за да разваля нотар.акт, да си поискам обратно правото на строеж или пък да поискам обезщетение за въпросния строеж? Все пак в предварителния договор такава клауза да му учредя право на строеж, няма.
Ако някой от останалите собствeници на апартаменти (и на съответната идеална част от право на собственост върху земята)откаже да подпише такъв текст, какъвто мен прекараха да подпиша, блок строителя не би могъл да построи, нали така?
- Дата и час: 24 Ное 2024, 14:53 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Отговорност при заблуда от страна на нотариус
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Отговорност при заблуда от страна на нотариус
Едва ли може да претендираш за заблуда от страна на нотариуса, по време на разговор често може да бъде казано едно, а разбрано друго, особено от неспециалист в съответната област. Когато има незнание по определен въпрос, хубаво е човек да се обърне към специалист преди да подписва каквото и да е. Нотариусът е изготвил е изготвил проекта на нотариалния акт и го е предоставил във вида му, какъвто в последствие е окончателно изповядан, следва да се има предвид и че в нот.акт могат да бъдат сключвани и допълнителни уговорки, извън тези залегнали в предварителния договор. Не бива да се прави анализ на запис в документ, който не е предоставен в цялост, но все пак следва да се има в предвид, че правото на строеж, като ограничено вещно право се учредява от всички собственици на земята с договор в нотариална форма.
- dsspris
- Нов потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|