начало

По казуса с Нойзи: СГС видя лоша техника в НК за отнемането на колите, но не и проблем с Конституцията и ПЕС По казуса с Нойзи: СГС видя лоша техника в НК за отнемането на колите, но не и проблем с Конституцията и ПЕС

Когато съсед "охранява" двора ти - към кого да се обърнеш?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот anette » 22 Май 2010, 21:02

Здравейте!
Братовчед ми се оплака, че съседът му е насочил мощна камера записваща и със звук към двора му, както и някакви индикатори за движение, естествено без негово разрешение.
Помоли ме за съвет, а аз освен за жалба до полицията, че камерата го записва и е насочена към собствения му имот, нищо друго не можах да се сетя...
Даже в разговор му казал, нещо от рода на "говори си ти, говори... то аз си те записвам и гледкам..."
Към кого може да се обърне за помощ?
anette
Младши потребител

Re: Когато съсед "охранява" двора ти - към кого да се обърнеш?

Мнениеот nikiboy » 22 Май 2010, 21:44

Въздушните пушки започват от 40-50лв, а доставят "тихо" удоволствие :wink:
nikiboy
Потребител

Мнениеот anette » 22 Май 2010, 22:10

nikiboy написа:Въздушните пушки започват от 40-50лв, а доставят "тихо" удоволствие :wink:

Да, много идейно, но братовчед ми е голям, кротък мъж.. Няма ли някой, който да знае към кого да се обърне той за премахване на камерите?
anette
Младши потребител

Мнениеот capt_dreyfus » 22 Май 2010, 22:43

Да, да... Да пусне една жалба в полицията.
Ако има проблеми с водопровода вкъщи, пак на тях да се обади, че те си нямат друга работа. Ако му се повреди бойлера, преди да е изтекла гаранцията, и не искат да му го ремонтират, пак в полицията да подаде една жалба. Те там в полицията, са длъжни да вършат работата на всички възможни институции в БГ... И граждански дела да решават и неудовлетворени притезания да изпълняват... Абе чудя се направо, защо не вземем да ги закрием и съда и държавната администрация... То и без това никой не се обръща към тях. Всеки иска полицията да му реши проблемите.

JOCKER:

Обръщате се към АДВОКАТ -> подавате Негаторен иск -> В СЪДА.
capt_dreyfus
Младши потребител

Мнениеот nikiboy » 23 Май 2010, 08:42

Конституция на Република България
Чл. 32.
(1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.
(2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.
nikiboy
Потребител

Мнениеот TheOldMan » 24 Май 2010, 16:34

Конституцията забранява човек да бъде записван, но пък и защитава неприкосновенността на частната собственост. Братовечед ви знае, че е записван, така че може би трябва да се позове на "изричното несъгласие". Изразено в писмена форма, нотариално заверено, с препоръчано писмо до съседа и т.н. И ако няма последици - на Илиенци се продават лазерни показалки за 5 лева... Едва ли съседа е купил камера със защита от заслепяване.
Или пък може да го "удари в земята", като си купи и той една камера, и почне да излъчва директно в интернет "Биг Брадър" от двора на съседа.
Изобщо да не се дава минута спокойствие на досадника.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 24 Май 2010, 22:52

Това е интересен касуз,между другото.Ако унищожи камерата,може ли да се позове на неизб.отбрана?Аз бих пробвал :)
То пък ще излезе едно "самоуправство".Иди та се оправяй.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот voltron » 24 Май 2010, 23:04

За малко повече пари пък от Сопот може да си вземе РПГ - като тия от Афганистан. А ако иска съвсем тънко да мине в нета има схеми как да си направим черешово топче. Даже е много модерно да имаш такова в двора сега :wink: .
Друг вариант е да издебнете камерата изодзадзе докато гледа към двора. Един и отвлича вниманието, другия и чупи врата.
If you are good at something, never do it for free.
voltron
Потребител

Мнениеот andrimd » 25 Май 2010, 09:38

Казусът наистина е интересен... Мисля, че колегата TheOldMan е посочил пътя...
"Конституцията забранява човек да бъде записван, но пък и защитава неприкосновенността на частната собственост. Братовечед ви знае, че е записван, така че може би трябва да се позове на "изричното несъгласие". Изразено в писмена форма, нотариално заверено, с препоръчано писмо до съседа" ... Ще си позволя да развия отговора му... След изпращането на писмото в случай, че съседът не преустанови наблюдението с технически средства - тогава да се обърне към полицията, с мотив, че "съседа Мариш" използва незаконосъобразно, в разрез с конституционни текстове, специални технически средства за наблюдение и подслушване.
Успех!!!
andrimd
Младши потребител

Мнениеот capt_dreyfus » 25 Май 2010, 19:47

:shock: :shock: :shock: :shock:
Абе хора... Добре ли сте ? Изтрещяхте ли ? В този форум, въобще юристи пишат ли ??? :shock: То бива изписани глупости, бива ама...

И като изпрати писмото "изразено писмено, нотариално заверено" (каквото и да значи това в представите на автора), какво от това ???
И като се обърне към полицията, с тъжба че "...съседа Мариш използва незаконосъобразно, в разрез с конституционни текстове, специални технически средства за наблюдение и подслушване.... " - КАКВО ОТ ТОВА ????

Полицията, всъщност какво очаквате да направи ? Да нахлуе в двора на съседа Мариш, да счупи "средствата му за наблюдение", да изгори домът му за назидание, а него самия да побие на кол ????

Колко години "преход" му трябват на "гражданското" ни общество, за да спре да циври за всичко пред полицията, и да чака всеки проблем да му го разреши полицията??? Отделно да пуска жалби срещу действията на същата тази полиция, ако получи призовка дори само, да даде обяснения, по някоя малоумна жалба на поредния скудоумник, дето е решил че полицията трябва да му събира частното парично вземане... примерно. :evil:

Като са му нарушени правата на автора, били те конституционни или неконституционни - ИМА СЪД. За който не може сам да се оправи в съда, в България съществуват АДВОКАТИ.

Като му пречат камерите, има негаторен иск по чл. 109 ЗС. Написах го по-горе. Не е като да не съм. :shock: Всеки грамотен адвокат би следвало да може да напише исковата молба. Апропо... ще спомене там и нещо за чл. 32, ал. 2 от Конституцията, т.к. тази разпоредба обуславя противоправния характер на действията на съседа. След това ГПК е предвидил ред за ИЗПЪЛНЕНИЕ на решенията на съда, вкл. и принудително....

Ама... едно си ГАНЬО знае, едно си бае... Как да направи мръсотия на някого - равен няма. Как да търси под вола теле от няякого (от полицията примерно) - равен няма. Ама да се хване да си потърси правата, като бял човек - еее... това не е за него бе. БАЙ ГАНЬО не му се занимава да върви по уредения от закона път. Под достойнството му е.

Я пусни накрая една жалба в полицията бе ! Верно, то е като да поискаш да си купиш хляб от аптеката... Няма да си купиш хляб, ама за сметка на това години ще можеш да разправяш как културно си влязъл и си попитал имат ли хляб, пък те не те обслужили - мръсниците. :|
capt_dreyfus
Младши потребител

Мнениеот svettoslav » 25 Май 2010, 21:16

anette написа: * Цитат anette

А жена му какво представлява на външен вид?Човек никога не знае... :)
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот anette » 25 Май 2010, 21:38

svettoslav написа:
anette написа: * Цитат anette

А жена му какво представлява на външен вид?Човек никога не знае... :)

Ами, жената на братовчед ми е голяма хубавица, ама е и много бременна, та...
anette
Младши потребител

Мнениеот svettoslav » 25 Май 2010, 21:45

anette написа:Ами, жената на братовчед ми е голяма хубавица, ама е и много бременна, та...

Не,бе,не ме разбрахте.Имах предвид жената на съседа,не на братовчеда :D
Сега стана ли ясно?И тя ли е бременна?Е,днес пък един адвокат ми каза,че точно при тях "нямало никакъв проблем" :roll:
П.П.Сега по-сериозно-хубаво че сте наели адвокат.Трябва да му разкаже играта на този филмов деец.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот anette » 25 Май 2010, 21:55

svettoslav написа:
anette написа:Ами, жената на братовчед ми е голяма хубавица, ама е и много бременна, та...

Не,бе,не ме разбрахте.Имах предвид жената на съседа,не на братовчеда :D
Сега стана ли ясно?И тя ли е бременна?Е,днес пък един адвокат ми каза,че точно при тях "нямало никакъв проблем" :roll:
П.П.Сега по-сериозно-хубаво че сте наели адвокат.Трябва да му разкаже играта на този филмов деец.

не, съседът доколкото знам е неженен. Ще видим какво ще стане с жалбата... :wink:
anette
Младши потребител

Мнениеот shopov » 26 Май 2010, 14:51

Като деца си играехме с едни метателни оръжия викахме им прашки :D вий що не вземете да си спомните буйната младост да стреляте по птички пък, то неконтролируемия проектил случайно може и камерата да умери :D :D
shopov
Младши потребител

Мнениеот TheOldMan » 26 Май 2010, 20:12

capt_dreyfus написа::shock: :shock: :shock: :shock:
Абе хора... Добре ли сте ? Изтрещяхте ли ? В този форум, въобще юристи пишат ли ??? :shock: То бива изписани глупости, бива ама...

И като изпрати писмото "изразено писмено, нотариално заверено" (каквото и да значи това в представите на автора), какво от това ???
И като се обърне към полицията, с тъжба че "...съседа Мариш използва незаконосъобразно, в разрез с конституционни текстове, специални технически средства за наблюдение и подслушване.... " - КАКВО ОТ ТОВА ????

Колкото и не на място да звучи в юридически форум, от личен опит знам, че развалени съседски взаимоотношения не се изглаждат в съда. Има и достатъчно художествени произведения, описващи подобни казуси, и колкото и далеч от реалния живот да са, навеждат на мисълта, че това май е единствения начин за справяне с досадни съседи.
Аз примерно ако след писмено сезиране на всичките инстанции, до които се сетя - полицията, прокуратурата, кмета и т.н. - и при липса на отговор от тяхна страна просто ще дигна една 5 метрова ламаринена преграда на границата на имота, пък нека някой да дойде да ме пита защо съм нарушил сервитута на същия тоя съсед.
Ако той насочва камера към моя двор, защо аз да нямам право да насоча 200 ватов ксенонов прожектор цяла нощ към неговите прозорци? Пък да видим какво ще заснеме камерата му... Ако се оплаче, ще заявя, че осигурявам осветеност за по-добра работа на неговата камера.
Въпроса е човек да има желание и малко свободно време да се бори с такива досадници. А търсенето на адвокат е точно като търсене на съдействие от полицията - демек капитулиране от двубоя, и търсене на "големия батко, който да напляска лошото приятелче".
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ