начало

Съдът нареди Петьо Еврото да бъде търсен с Европейска заповед за арест Съдът нареди Петьо Еврото да бъде търсен с Европейска заповед за арест

Когато съсед си прибира пощата ти - как да се защитиш?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Когато съсед си прибира пощата ти - как да се защитиш?

Мнениеот dobro_utro » 27 Май 2010, 15:13

Здравейте!

Имам съсед, чрез жената на който съм си получавала някои от важните писма до мен като - писма от банка, бележки че в пощата имам писмо / колет, които ме очакват. В последно време обаче и жена му не ми е казвала че този съсед ми е прибирал пощата а писмата ми мистериозно продължават да не се получават на този адрес. Знам за неполучени писма със сметки, за писма от банката които от банката ми казват че са ми ги пратили а аз нишо не съм получила.
До сега все - зор заман , съседи сме, да не стават обтегнати отношенията, ама явно май съседът си мисли да продължава да се държи като че ли входът е негов (пак така мистериозно ми се откачва кабелът за интернет, единствено и само като съм си вкъщи - и се започва да се работи с флекс - да отбележа че това е съсед който живее точно над мен)... все едно аз нямам право да живея в собственият си апартамен! Това трябва да спре.

Какво да направя?
Последна промяна dobro_utro на 30 Май 2010, 17:33, променена общо 1 път
dobro_utro
Нов потребител

Re: Когато съсед си прибира пощата ти - как да се защитиш?

Мнениеот Pause » 27 Май 2010, 21:01

Нарушаване неприкосновеността на кореспонденцията

Чл. 171. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г.) Който противозаконно:

1. отвори, подправи, скрие или унищожи чуждо писмо, телеграма, запечатани книжа пакет или други подобни;

2. (изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) вземе чуждо, макар и отворено писмо или телеграма с цел да узнае тяхното съдържание или пък със същата цел предаде другиму чуждо писмо или телеграма;

3. (нова - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) узнае неадресирано до него съобщение, изпратено по електронен път, или отклони от адресата му такова съобщение,

се наказва с лишаване от свобода до една година или с глоба от сто до триста лева
Според мен не е много законно понеже може да се окаже престъпление...
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот rts » 28 Май 2010, 17:40

Уведомете писмено всички лица, от които смятате, че можете да очаквате кореспонденция за актуалния си адрес, на който да изпращат писмата. Ако нямате лична пощенска кутия, поставете си.
Не мислите ли, че имате вина, за това, че сте решили да си получавате пощата чрез съседката ?
rts
Активен потребител

Мнениеот dobro_utro » 30 Май 2010, 16:23

rts, аз ако искам съседите ми да ми взимат пощата ще им дам ключ да не се занимават да ми измъкват писмата от пощенската кутия, но за да пиша тука значи това не е така.

pause, мерси че цитира закона. не го бях чела това. мислила съм си да отида до полицията, но без доказателства не мисля че ще ми обърнат много внимание, пък и не вярвам съседката да каже: да мъжът ми го направи това.
dobro_utro
Нов потребител

Мнениеот Pause » 30 Май 2010, 17:44

Ами МВР защитава правата и свободите на гражданите ,според мен ако сте малко по настоятелна/ен,може и да венчаете крачка напред.Все пак те са длъжни да ви окажат съдействие и помощ,още повече е в тяхната компетентност.Това не ви пречи да се консултирате с адвокат.
Аватар
Pause
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ