начало

ВКС върна в Ловеч делото за предсрочното освобождаване на Иванчева ВКС върна в Ловеч делото за предсрочното освобождаване на Иванчева

Взаимопомощ - относно отказ от наследство

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Взаимопомощ - относно отказ от наследство

Мнениеот st_law » 15 Юни 2010, 15:03

Здравейте,

Моля ви за мнение по следния въпрос.
Преди месец почина брат ми. В имуществото на наследството, което остави, влизат задължения по няколко кредита и поръчителство по един, като пасив, и един мотор като актив. Като цяло пасива надхвърля актива и родителите ми направиха пълен отказ от наследство. Нотариуса, при когото са заверили подписите си, ги е посъветвал и аз и синът ми, който е на 6 месеца да направим същото. Аз обаче (четейки закона като Дявола Евангелието) виждам, че недееспособните приемат наследство само по опис. т.е. ако аз и баба ми направим отказ, то наследството отива при сина ми, който задължително го приема по опис, нали така? Тогава би трябвало ние като негови родители да приемем наследството от негово име, нали?
Консултирахме се с още един нотариус, който пък казва обратното - че щом родителите ми са се отказали от наследство, то същото не преминава у нас, а отива в полза на държавата.
Ще съм много благодарна за всякакви мнения, тъй като не знаем какви действия да предприемем.
st_law
Младши потребител

Re: Взаимопомощ - относно отказ от наследство

Мнениеот DEKAH » 15 Юни 2010, 15:15

Чл. 6. от ЗН. Когато починалият не е оставил деца или други низходящи, наследяват по равно родителите или оня от тях, който е жив.

Т.е. наследници на брат ви са само майка ви и баща ви, освен ако няма съпруга и деца.

Вие нямате нищо общо с наследството му - следователно такъв отказ от Ваша страна е ненужен.

След смъртта му, ако сте вадили удостоверение за наследници, то там ще е записано кои са те. Силно се съмнявам вашето име да фигурира там.

Вторият нотариус е прав.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот portokal » 15 Юни 2010, 15:18

Вторият нотариус не е прав. След отказа на наследниците от един ред - в случая втория, родителите - към наследство се призовава следващият, в случая братята и сестрите и възходящите от втора и по-горна степен (бабата).
За детето съм съгласна, че няма нужда, детето би било наследник на вуйчо си по заместване само ако майка му не беше жива (то не е от следващ ред, а от един и същи ред с нея), но питащата трябва да направи отказ, ако иска да не наследява. Същото важи за баба им.
Когато се откажат сестрата и бабата, идват наред братовчедите, лелите и пр.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот st_law » 15 Юни 2010, 15:55

Детето като наследник (племенник) не изключва ли братовчедите и чичовците? И всъщност, четейки мненията ви, въпросът ми би трябвало да звучи дали родителите като първи по ред наследници и отказвайки се от наследството изключват останалите по ред наследници или правейки отказ наследството то същото преминава у следващите по ред - братя, сестри, баби и дядовци?
st_law
Младши потребител

Мнениеот DEKAH » 15 Юни 2010, 16:03

Решение № 549 от 6.IV.1961 г. по гр. д. № 2008/61 г., I г. о.
Съдебна практика на ВС на НРБ - граждански отделения, 1961 г., С., Наука и изкуство, 1962 г.
чл. 6,

чл. 10,

чл. 53 ЗНасл.

Низходящите не могат да наследяват неприетото от страна на техните родители или техните възходящи наследство за това, че последните са се отказали от същото или пък са пропуснали в срока по чл. 50 ЗНасл. да го приемат.
----------------------------

При отказ или неприемане на наследство призованите да наследят отпадат от числото на наследниците - все едно, че никога не са били наследници. А щом те никога не са били наследници, то и техните низходящи не придобиват никакви права върху откритото наследство. Неправилно жалбоподателят се позовава на разпоредбите на чл. 6 ЗНасл . Действително в същия текст се говори за наследяване на деца или "низходящи". Но този текст не може да се тълкува изолирано от чл. 5 от същия закон. Защото чл. 6 установява право на наследяване от страна на възходящите, като третира за установен реда за наследяване от низходящите в чл. 5. А в чл. 5 се говори само за деца и осиновени. По-логично е в случая да се счете, че чл. 6 визира осиновените, но не и някакви други низходящи. Иначе би се получило така, че законодателят е създал някакво самостоятелно право на наследяване на всички низходящи независимо от степента на родството им с наследодателя и при живи деца, и то наравно с тях. Ако пък законодателят е имал предвид не осиновените, а други низходящи, то те не може да бъдат други освен низходящите, които имат право при заместване да наследяват възходящите на родителите си. Иначе би било безсмислено създаването на чл. 10 ЗНасл , когато и без да са налице условията за заместване по силата на чл. 6 от същия закон, същите ще се третират като наследници. А щом в случая, както вече се каза, не са налице условията на чл. 10 ЗНасл, то ищецът не може да се третира за низходящ по смисъла на чл. 6 ЗНасл. Както правилно е приел градският съд, при липсата на изрична разпоредба в новия Закон за наследството, подобна на тази на чл. 201, ал. 2 от стария закон, ищецът не добива качеството на наследник.

Не му разбирам много... не знам как става т'ва заместване, щом основните наследници се откажат от наследството. То по тази логика, аз ако се откажа от наследството могат да подгонят децата ми, които изобщо не са призовани към наследяване, защото АЗ съм жив. Същата логика е и когато ВСИЧКИ наследници се откажат от наследството /както е в случая/. Наследствените права възникват към момента на смъртта на наследодателя. Именно към този момент се определя и кръга от негови наследници. В случая /понеже нямаме инфо. за деца и жена/ приемаме, че наследници ПО ЗАКОН на починалото лице са родителите му. Не братя, сестри, възходящи от 53 ред и т.н... т.е. правото да се направи отказ от наследство е САМО за лицата, които са призовани да наследят към момента на откриване на наследството.
Ако всички лица, имащи наследствени права се откажат от наследството то наследството се получава от държавата.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот portokal » 15 Юни 2010, 16:09

Преминава. Чл. 53 създава на пръв поглед грешно впечатление; наследството при отказ на всички преминава към следващия ред. Чл. 11 от ЗН има предвид всички възможни наследници въобще - чак тогава идва наред държавата.

Колкото до детето - не, не ги изключва. Детето би наследило чичо си само по заместване, тоест ако възходящият му, който е брат или сестра на чичото, е починал или недостоен. Тези, които наследяват по заместване (племенници или внуци на наследодателя), не изключват никого, те просто заместват починалия си или недостоен възходящ. Ако той е жив и достоен, тях все едно ги няма - не се призовават към наследяване.
С две думи, ако от наследство се откаже син на наследодателя, не става наследник внукът му, който е син на отказалия се. Призовават се родителите, нататък при техен отказ - братята и сестрите.
Същото е когато се откаже брат или сестра на наследодателя - не се призовават към наследяване неговите деца, а направо следващият ред (другите по съребрена линия до шеста степен).

Не му разбирам много... не знам как става т'ва заместване, щом основните наследници се откажат от наследството. То по тази логика, аз ако се откажа от наследството могат да подгонят децата ми, които изобщо не са призовани към наследяване, защото АЗ съм жив.

Няма да подгонят децата ти. Ще подгонят твоите сънаследници, а ако няма такива - следващия след теб ред. Примерно ако ти си син на наследодателя и той няма други деца, ще подгонят леля ти (сестра на наследодателя).

Низходящите на отказалите се не придобиват право да приемат наследството, когато биха имали такова право по заместване. В случая питащата е наследник като сестра, не като внучка или племенничка, тоест - не по заместване, а "самостоятелно". И е без значение, че е низходяща на родителите на наследодателя, които са се отказали - тя не замества тях.
Ако наследодателят нямаше родители, но имаше дете и то се беше отказало, нали наред идва пак сестра му...
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот DEKAH » 15 Юни 2010, 16:16

Портокал, добре де. Те /заинтересованите лица/ не трябва ли да ме призоват към наследяване при условията на чл.51?
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот portokal » 15 Юни 2010, 16:17

Е ми чл. 51 се прилага за всеки наследник, и без преди него някой да се е отказал. Да, ако се офлянкваш 8) и нито приемаш, нито се отказваш - трябва.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот st_law » 15 Юни 2010, 16:37

Част от
Р Е Ш Е Н И Е
№ 3425
18.11.2009 г., гр.Варна,
В ИМЕТО НА НАРОДА

Останалите съделители – Р.К.А., К.К.И., Д.Г.С., М.П.С., Г.П.Й., К.К.А. и Й.А.П., не наследяват Н.П., тъй като се намират с него в по-далечна степен на родство, а чл.8, ал.4 от ЗН установява правилото, че когото починалият не е оставил възходящи от втора и по-горна степен, братя и сестри или техни низходящи, наследяват роднините по съребрена линия до шеста степен включително, като по-близкият по степен и низходящият на по-близък по степен изключват по-далечния по степен.

Цялото решение http://vrc.my.contact.bg/Postanoveni/no ... 5a2909.htm

Това решение, както и други подобни, ми дават основание да считам, че моят низходящ наследява преди останалите роднини по съребрена линия до шеста степен вкл. Тогава ако аз направя отказ, то той като малолетен и недееспособен наследява само по опис съгл. чл. 61 ал. 2 ЗН. От друга страна май нямам право да правя отказ от наследство от негово име, тъй като това се третира като отказ от права и ............... уффффффф. Не знам...
st_law
Младши потребител

Мнениеот raissa » 18 Юни 2010, 16:56

Здравейте,

Вие като коментирате съобразявате ли се с новия СК ? Понеже "портокал" коментира родителите че са втора степен, а аз мисля че са първа.

Също така, чл. 10 от закона говори за заместване и там се споменава - починали или недостойни. В случая дамата която пита не е нито едното, нито другото. Как така ще стигне това до синът й ? Отказал се не е равносилно на недостоен, мисля аз.

И въобще от кой член съдите, че щом едните се откажат от наследство започва дирене на следващите по реда на наследяване?

Според мен съдейки от чл.6 - родителите са единствени налседници и след като те се отказват това е.

Ако не съм права, то тогава със сигурност виждам решение на проблема в чл. 60 ал.2
" Налследникът, който е приел наследството по опис, отговаря само до размера на полученото наследство.

- има срокове за описа ( в 3 месеца от откриване на наследството, може да бъде продължен от съда с още 3 месеца, вписва се отказа по реда на чл. 49 )
- има форма как да се направи - чл. 49

По този начин кредиторите на брат Ви биха могли да Ви "гонят" само до стойността на въпросния мотор.

! Не можете да отчуждавате недвижима собственост от наследеното в срок от 5 години ( което вас не Ви вълнува ) и 3 год. за движими. Иначе ще отговаряте за задълженията неограничено.
Може да се отчуждават с решение на районния съдия.
-
raissa
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ