Вероятно за някой специалисти ще звуча глупаво, но съм крайно притеснена и моля за съвет.
Преди година купих чрез предварителен договор жилище в строеж. През изминалата година го изплатих. В предварителният договор пишеше, че купувам ап... с площ.... и прилежащо мазе ...., ....% от общите части и ...%правото на строеж, по мое настояване беше добавено и земя. В същият договор беше описано, че прехвърлянето трябва да стане в определен срок. Жилището е още на акт14, но почти пред акт15.
Наскоро след като срока изтече ми беше прехвърлено жилището, но в НА е описан само апартамента, мазето и общите части и нито дума за право на строеж и земя. Беше ми казано, че земята ще бъде прехвърлена след строителството на други блокове в съседни пърцели. И че ако сега ми се прехвърли и земята, а решът да правят промени по следващите блокове ще трябва да ме търсят да се подписвам и т.н. Въпросът ми е:
1. Възможно ли е по-късно да се прехвърля земята?
2. Нотариалният акт спира ли действието на предварителния договор и може ли да откажат да ми прехвърлят земята, след като съм подписала НА без земята?
3. Има ли давност тази процедура. В смисъл, може ли да се чака да мине време и да нямам право да си търся правата за земята?
Благодаря предварително на всеки компетентен по темата готов да ми даде съвет.
- Дата и час: 24 Ное 2024, 14:26 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Проблем в НА или напразно се притеснявам?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Проблем в НА или напразно се притеснявам?
Направо си е за притеснение и най-добре с "актчето" иди да прехвърлиш част от глупостта СИ на АДВОКАТ
- anserk
- Активен потребител
Re: Проблем в НА или напразно се притеснявам?
Това, че в нотариалния акт не са уточнени общите части не е проблем. Искате-не искате, те са принадлежаща към апартамента Ви част, не се безпокойте. Неизвестността относно частите би могла да е проблем единствено по отношение на дела Ви в разноските, но от строителя винаги можете да получите копие на таблицата за площообразуване (ценообразуване), в която тези части са точно определени като %.
По отношение на прехвърлянето на правото на собственост върху земята:
- това, че има нотариален акт, по никакъв начин не значи, че предварителния договор не съществува. В него има уговорки все още неизпълнени, следователно имата право да претендирате изпълнение на договора. На практика в повечето случаи земя се прехвърля след определен етап (обикновено акт 15) и обяснението е много просто - много по-лесно е за цялата строителна процедура. Не се тревожете. Само обърнете внимание, че продавачът вече е получил цялата цена, която му се дължи, поради което нотариалният акт за земята вече няма да е продажба, а ще е прехвърляне в изпълнение на поето задължение.
По отношение на прехвърлянето на правото на собственост върху земята:
- това, че има нотариален акт, по никакъв начин не значи, че предварителния договор не съществува. В него има уговорки все още неизпълнени, следователно имата право да претендирате изпълнение на договора. На практика в повечето случаи земя се прехвърля след определен етап (обикновено акт 15) и обяснението е много просто - много по-лесно е за цялата строителна процедура. Не се тревожете. Само обърнете внимание, че продавачът вече е получил цялата цена, която му се дължи, поради което нотариалният акт за земята вече няма да е продажба, а ще е прехвърляне в изпълнение на поето задължение.
- amirashine
- Младши потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|