начало

Прокуратурата обмисля дали да поиска отново Европейска заповед за арест за Петьо Еврото Прокуратурата обмисля дали да поиска отново Европейска заповед за арест за Петьо Еврото

Жилищен кредит за млади семейства

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Жилищен кредит за млади семейства

Мнениеот pudding » 02 Юли 2010, 16:28

Здравейте!

Извинявам се предварително, ако такава тема вече съществува, но поне не намерих (може да съм пропуснала). Имаше само една стара, която е заключена.

Става въпрос за т. нар. жилищни кредити за млади семейства (все още не сме теглили кредит, а обмисляме варианта) - отговаряме на условията, тъй като нямаме 35 години (и двамата при това) и имаме слкючен граждански брак. Доколкото съм наясно, такива семейства се освобождават от лихвата??? И от банките ли? Как става това?
Освен това има един малък проблем. Съпругът ми има на свое име половин апартамент - наследствен (починали родители). Другата половина се води на името на сестра му, а има едно такова допълнение: "Допълнителни изисквания за ползване на облекчението е данъчно задълженото лице и/или съпругът/ата да не са навършили 35-годишна възраст към датата на сключения договор за ипотечен кредит, както и ипотекираното жилище да е единствено жилище за семейството през данъчната година.” На практика това жилище не е на семейството ни. Като допълнителна информация: ние не живеем в него и то му е приписано преди да сключим гражданския брак. В такъв случай това пречка ли е и противоречи ли на изискванията, за да получим данъчните облекчения? И коя е данъчната година, за която жилището трябва да е единствено - 2009-та или 2010-та???
Освен това аз имам на мое име около 0, 5 дка градина (само празна, незастроена обработваема земя) в едно от селата ми. Тя не би трябвало да е проблем за получаването на данъчно облекчение, нали така?

Някои говорят за връщане на пари, но това е за семействата, при които законът все още не е бил влязъл в сила, когато са теглили кредита, а ако ние изтеглим - то директно месечните ни вноски ще са без начислени лихви, нали така? Ако не - как точно стои въпросът?

Благодаря предварително, че ме изчетохте и за отговорите, които ще получа!

Поздрави и лека, спокойна вечер!!!
pudding
Нов потребител

Назад към Данъчно право