начало

По казуса с Нойзи: СГС видя лоша техника в НК за отнемането на колите, но не и проблем с Конституцията и ПЕС По казуса с Нойзи: СГС видя лоша техника в НК за отнемането на колите, но не и проблем с Конституцията и ПЕС

Моля за помощ- трудово-правен казус

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Моля за помощ- трудово-правен казус

Мнениеот locki » 03 Юли 2010, 09:22

Здравейте,
обръщам се с огромна молба за съвет .Работя от 5 години в голяма банка . След завръщането ми от майчинство ( детенцето ми е на 3г. и 6м.) ,заварих нов шеф,ново ръковводство , нов екип... В който за съжаление някак си не бях приета с "добре дошла" . На постоянен трудов договор съм . Но днес шефа ме привика- да съм си подпишела молба за преминаване на друга длъжност и на договор по "заместване" и то със задна дата считано от 07.06.
1. Ако не напиша молба,има ли начин да ме принуди(освен психологически :? )
2.По какъв начин би могъл да ми прекрати постоянния договор

Уточнявам,че имам и квалификацията за длъжността и необходимият стаж . На тази позиция работя с още 20 колеги в региона. (т.е. няма да е съкращаване на щата и т.н. или пък намаляване обема на работа)

Моля ви за помощ- до 04.07 трябва да намеря разрешение ...Че ми предстои тежък разговор ,тъй като не искам да се откажа доброволно от постоянния си договор :(
locki
Нов потребител

Re: Моля за помощ- трудово-правен казус

Мнениеот REVOLUTION » 03 Юли 2010, 09:47

1.Категорично не подписвайте , няма правен механизъм по който да Ви принудят или задължат да минете на срочен ТД на друга длъжност.Всички заплахи и т.н. са само на психологическа основа.
2.Основанията за прекратяване на ТД са изчерпателно изброени в КТ.Всяко едно от тях си има фактически състав , тъй че ако тръгнат да отмъщават и Ви прекратят ТД без да се е реализирало необходимото условие , уволнението ще падне в съда сто на сто.

Успех!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот locki » 03 Юли 2010, 10:54

Благодаря ти REVOLUTION !
Прегледах вниматело основанията на чл.Чл. 328 (1) КТ
Само едно ме притесни - .... 5. при липса на качества на работника или служителя за ефективно изпълнение на работата;
това как се преценява ?
В моя случай в банката съм на длъжност "специалист продажби" т.е. трябва да набутвам на хората кредитни и дебитни карти ,кредити ... Но както аз,така и останалите 10 от 20 колеги във региона ( а в страната над 100 ) не можем да изпълним целите си по многобройните им кампании . Но нямаме определен количествен измерител при отчитане приноса в реализацията във банката ,както и вътрешен документ(един хвърчащ лист на шефа ,с която е насвяткал невъзможно изпълним план) Но както споделих - не само аз ,а поне още 10 колеги в региона не сме го изпълнили...
locki
Нов потребител

Мнениеот ovasilev » 03 Юли 2010, 11:40

"Другата длъжност" най-често е съпроводена със срок на изпитване, в който срок работодателят може да прекрати ТПО, ако прецени, че не се справяте с работата. Завръщането на замествания е самостоятелно основание за прекратяване на ТПО.
Мнението ми е допълнение към изразеното от колегата, с когото съм съгласен.
ovasilev
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ