начало

По казуса с Нойзи: СГС видя лоша техника в НК за отнемането на колите, но не и проблем с Конституцията и ПЕС По казуса с Нойзи: СГС видя лоша техника в НК за отнемането на колите, но не и проблем с Конституцията и ПЕС

запор от банка на детските?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

запор от банка на детските?

Мнениеот coniq » 01 Юли 2010, 20:29

Моля,помогнете !!! Поръчител съм по кредит който не се обслужва и е станал съдебен.Всеки месец ми запорират определена сума от заплатата.На държавна работа съм,за разлика от длъжника и другите поръчители, поради което само аз имам този запор.Разведена съм с дъщеря на 16 г.Имам две дебитни карти-в едната получавам детската издръжка от общината/имам присъдена издръжка защото бащата не плаща/.В нея се стремя да оставям по някой лев,защото септември трябва да купя учебници,тетрадки,дрехи и т.н.за училище.Събрала съм 500 лева и това е всичко което имам.В другата дебитна карта получавам остатъка от заплатата след запора.От 2 седмици тези сметки са ми запорирани и аз нямам нито стотинка доход.Веднага съм пуснала молба и необходимите документи до ЧСИ и от тогава е ходене по мъките за мен.Процедурата е много бавна и не се знае изхода.Имат ли право да ми запорират детската издръжка и остатъка от заплатата?
coniq
Нов потребител

Re: запор от банка на детските?

Мнениеот Гост. » 01 Юли 2010, 22:42

Запорът е наложен върху банковата ви сметка, а не върху "детските". От къде се захранва сметката - ЧСИ няма как да знае.
След като сте депозирала молба, до него, ви остава да изчакате.

Темата е дебатирана неведнъж- потърсете във форума.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот coniq » 03 Юли 2010, 11:14

Много благодаря Поли за отговора! Но аз съм представила и документ от Общината,че именно по тази сметка се изплаща детската издръжка и въпреки това решението е да ми вземат тази сума и ми пускат само последната вноска от 60 лв.Аргумента на ЧСИ е: след като не са теглени, те се считат за спестяване а не за издръжка т.е.аз ги губя.Какви са ми правата-на мен и детето?
Благодаря предварително на тези които ми отговорят и посъветват!
coniq
Нов потребител

Мнениеот savov_at » 03 Юли 2010, 23:02

соня,
имаш вариант да си смениш банковата сметка чрез молба в агенцията за соц. подпомагане/АСП/ и посочваш друга,която предварително откриваш,вземаш официално Удостоверение от банката за номера на с-ката,която да послужи пред АСП.И започват там да ти превеждат детските.Това е един от вариантите.
Обаче,ако си длъжник и ЧСИ направи искане към банките,за да ти открие новата банкова с-ка,да знаеш че това се заплаща и то от длъжника.Така че намери начин да си искаш парите и да нямаш повече запор.... иначе,лошо.
Успех и дано се оправите!
savov_at
Нов потребител

Мнениеот coniq » 04 Юли 2010, 11:46

Да,всичко до тук ми е ясно.Не разбирам едно-как може да ми посегнат на детската издръжка,при положение,че доказвам произхода на парите.Закона не защитава ли децата и техните права? Има ли начин да си получа тези пари? Нали има секвестируеми и несеквестируеми доходи?
coniq
Нов потребител

Мнениеот REVOLUTION » 04 Юли 2010, 13:05

coniq написа:Да,всичко до тук ми е ясно.Не разбирам едно-как може да ми посегнат на детската издръжка,при положение,че доказвам произхода на парите.Закона не защитава ли децата и техните права? Има ли начин да си получа тези пари? Нали има секвестируеми и несеквестируеми доходи?

Всичко може нали виждате.Но и закона Ви дава право ефективно да се защитите.Трябва да се обжалват действията на ЧСИ пред ОС.За съжаление може би няма да може да се справите сама , а ще Ви трябва адвокат.Ако нямате финансова възможност се отбиите в местната адвокатска колегия , за да Ви обяснят как да ползвате правна помощ.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот savov_at » 04 Юли 2010, 13:22

REVOLUTION е много права-потърси си правата по съдебен ред,след като имаш документ за произхода на парите-детските пари-добавки,майченства.... нямат право да ги пипат-просто имаме много неточности в Законите-Запор на лична с-ка-ами как да няма с-ка, при положение че на ръка пари не се дават-преди нямаше запори на такива с-ки,вярно за удобство е ,но..... на практика детето ви гладува.....това са негови пари.Просто държавата облекчава ЧСИ в малка част от дейността им.Успех!
savov_at
Нов потребител

Мнениеот dimist » 04 Юли 2010, 14:35

След като си поръчител, опитай нещо друго - потърси секвестируемо имущество на длъжника /например наследствен дял - ако не е поделено наследството, на негово име и ЕГН няма да избезе нищо/ . След това поискай обезпечение на иска, ако го допуснат, имаш няколко печеливши хода. Няма да се справите самостоятелно. Адвоката ви би могъл да намери и други печеливши ходове- например да ангажира отговорноста на съпруга/съпругата на длъжника, но всичко е индивидуално.
dimist
Потребител

Мнениеот lubata » 04 Юли 2010, 17:42

Имам питане!!!!!!!!!!!!!!!! Пак е свързано с банките. Искат да издадат изп.лист за необслужване на кредитна карта. Истината е, че преди три години ми източиха картата и започна ходене по мъките с банката- 6 месеца спорихме кой е крив и кой прав. Накрая се разбрахме те да поемат 50% от липсващите пари, а аз другите 50%. Поисках да ми изпратят писмено това наше споразумение, но и до днес чакам. Преди една седмица научавам, че искат да се издаде изп.лист.Най- лошото е, че съм изхвърлила всички документи- минаха три година и реших, че банката си е признала вината и няма да ме занимава с това повече. Какво да правя сега?
lubata
Нов потребител

Мнениеот kalahan2008 » 05 Юли 2010, 19:15

Чл. 446. (4) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 50 от 2008 г., в сила от 01.03.2008 г.) Върху вземания за издръжка не се допуска принудително изпълнение.

Трябва да докажете произхода на средствата по сметката (че идват от издръжка, изплащана Ви от Общината) и тогава ЧСИ ще вдигне запора. От Общината трябва да Ви издадат бележка по коя сметка Ви превеждат издръжката.
Относно запора върху сметката, по която си получавате заплатата, е малко по-сложно.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот coniq » 07 Юли 2010, 17:17

Благодаря на всички Вас за отговорите! Написала съм молба до ЧСИ,дори две.Представила съм удостоверение от Общината,извлечение от банката за движение на средствата по тази дебитна карта в която получавам детската издръжка за година назад-т.е. произхода на парите е доказан.Отговора на ЧСИ е, че след като не са изтеглени веднага всички пари,те се превръщат в депозит и няма да ми ги върнат.Къде в закона го пише това, че се превръщат в депозит?
Длъжна ли е ЧСИ в определен срок писмено да ми отговори на молбата?
coniq
Нов потребител

Мнениеот rts » 07 Юли 2010, 17:37

Спрете с въпросите по форумите и незабавно ангажирайте адвокат ! Има срок за обжалване действията на ЧСИ. Имате всички шансове за успех, по мое мнение.
rts
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ