начало

По казуса с Нойзи: СГС видя лоша техника в НК за отнемането на колите, но не и проблем с Конституцията и ПЕС По казуса с Нойзи: СГС видя лоша техника в НК за отнемането на колите, но не и проблем с Конституцията и ПЕС

Имат ли право така да ми прекратят трудовият договор?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Имат ли право така да ми прекратят трудовият договор?

Мнениеот alex766 » 02 Юли 2010, 16:32

Здравейте на впоследният работен ден ;). За мен обаче наистина е последен, дори и след уикенда ;). Моля Ви за съвет.
Работя на трудов договор-по заместване. Докато се завърне титуляра. Същият е болен и няма да се върне. Преди 2 дни директорът ме извика и ми каза, от понеделник не си на работа, тъй като титулярът се завръща. Казвам добре, какво мога да направя? Но на другия ден видях титуляра на улицата.Поздравихме се, раговорихме се и така разбрах, че изобщо нямал намерение да се връща. Даже напротив, бил в процедура по трудоустрояване. На мен не ми дадена никаква заповед с която и прекратяват договора.
Мога ли нещо да направя?

Изклкючително благодаря на всички
alex766
Младши потребител

Re: Имат ли право така да ми прекратят трудовият договор?

Мнениеот vetre » 02 Юли 2010, 17:03

ами на първо време в понеделник в 8 часа или колкото там трябва да си на работа.
vetre
Потребител

Мнениеот vili_spasova » 02 Юли 2010, 17:07

Не няма право.
Има Кодекс на труда и там пише как се прекратява трудов договор.

------------
Глава шестнадесета.
ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ТРУДОВОТО ПРАВООТНОШЕНИЕ
Раздел I.
Прекратяване на трудовия договор
Общи основания за прекратяване на трудовия договор

[Препратки от статии] [Препратки от практики] [Препратки от процедури] [Бележки] [Актове] [Стари редакции]
Чл. 325. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Трудовият договор се прекратява без която и да е от страните да дължи предизвестие:

1. по взаимно съгласие на страните, изразено писмено. Страната, към която е отправено предложението, е длъжна да вземе отношение по него и да уведоми другата страна в 7-дневен срок от получаването му. Ако тя не направи това, смята се, че предложението не е прието;

2. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) когато уволнението на работника или служителя бъде признато за незаконно или бъде възстановен на предишната му работа от съда и същият не се яви да я заеме в срока по чл. 345, ал. 1;

3. с изтичане на уговорения срок;

4. със завършване на определената работа;

5. със завръщане на замествания на работа;

6. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) когато длъжността е определена за заемане от бременна или от трудоустроен и се яви кандидат, който има право да я заеме;

7. (отм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.);

8. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) с постъпване на работа на работника или служителя, който е избран или е спечелил конкурса;

9. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., изм. - ДВ, бр. 41 от 2009 г., в сила от 01.07.2009 г.) при невъзможност на работника или служителя да изпълнява възложената му работа поради болест, довела до трайно намалена работоспособност, или по здравни противопоказания въз основа на заключение на трудово-експертната лекарска комисия. В този случай прекратяването не се допуска, ако при работодателя има друга работа, подходяща за здравното състояние на работника или служителя и той е съгласен да я заеме;

10. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) със смъртта на лицето, с което работникът или служителят е сключил трудовия договор с оглед на личността му;

11. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) със смъртта на работника или служителя;

12. (нова - ДВ, бр. 67 от 1999 г., в сила от 27.08.1999 г.) поради определянето на длъжността за заемане от държавен служител.

Като се завърне титуляра се изготвя заповед и т.н.т.
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот alex766 » 02 Юли 2010, 17:19

Благодаря ви за отговорите. Много сте полезни. Само да попитам, ако не ме пуснат, или откажат да ми дадат тази заповед за това, че титулярът се е завърнал, как да противодействам?

Благодаря,
alex766
Младши потребител

Мнениеот vili_spasova » 02 Юли 2010, 18:57

Явно работодателя не иска повече да роботите за него - но не е това начина да ви го съобщи.
Ако не ви допуснат до работното място и не са ви връчили заповед за прекратяване на ТПО жалете се в ИТ /демек трудовото правоотношение и инспекция по труда/ :D

ето линк:
http://www.gli.government.bg/

глобите са солени :D
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот alex766 » 02 Юли 2010, 19:38

Много Ви благодаря. Но като се зачетох съм пропуснал да отбележа нещо , а то може би е съществено.

При разговорът ми с титуляра, той ми каза че е бил назначен отново за 10-ина дни за да можел пак да ползва болнични. Неможело повече от 6 м. мисля. Но след това отново го няма-т.е. можело е пак да бъда назначен по заместване?

извинявам се за неточността,

Благодаря отново
alex766
Младши потребител

Мнениеот savov_at » 03 Юли 2010, 23:50

ако шефа ти е доволен от теб,едва ли му е проблем отново да те вземе на работа след тия 10 дни за които става въпрос.
savov_at
Нов потребител

Мнениеот apknokia » 05 Юли 2010, 10:32

Ходете на работа, изпълнявайте труд. си задължения докато не ви връчат заповед за прекратяване на труд.правоотношение с посочено основание "връщане на титуляра", в противен случай при неявяване могат да ви уволнят дисциплинарно!
apknokia
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ