начало

Съдът нареди Петьо Еврото да бъде търсен с Европейска заповед за арест Съдът нареди Петьо Еврото да бъде търсен с Европейска заповед за арест

нищожност на нотариален акт и нищожност на сделка

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

нищожност на нотариален акт и нищожност на сделка

Мнениеот valerii » 05 Юли 2010, 20:45

Здравейте,
някой водил ли е скоро дело за нищожност на нот.акт?
Проблемът ми е следния,по адм.дело ми се представи нот.акт за сделка,която според мен е нищожна.Смятам да заведа дело за нищожност на сделката,но се чудя дали да искам и да се обявинишожност на нот.акт.Не съм сигурен и каква ДТ ще ми искат,ако искам да се обяви нищожност на нот.акт.
valerii
Младши потребител

Re: нищожност на нотлакт

Мнениеот ocean » 05 Юли 2010, 23:41

Основанията за нищожност на сделка и за нищожност на нотариален акт са различни. Какви пороци ще твърдите?
Петък е време за приятелите. Джони, Джак, Джим и всички останали.
Аватар
ocean
Потребител

Мнениеот valerii » 07 Юли 2010, 19:28

нарушение на закона и липсата на предмет-става дума за недвижим имот-етаж от сграда,която не е построена.Построен е само първия етаж и един от участниците в груповия строеж продал този етаж
valerii
Младши потребител

Мнениеот ocean » 08 Юли 2010, 00:03

ГПК:
Нищожни нотариални удостоверявания
Чл. 576. Нотариалното действие е нищожно, когато нотариусът не е имал право да го извърши (чл. 569, чл. 570, ал. 1, чл. 573, ал. 1, чл. 574 и 575), както и когато при неговото извършване са били нарушени чл. 578, ал. 4 (относно личното явяване на участващите лица), чл. 579, чл. 580, т. 1, 3, 4 и 6, чл. 582 , 583 и чл. 589, ал. 2 .

Ако не твърдите никое от нарушенията по чл.576 ГПК, няма как да водите иск или да правите възражение за нищожност на нотариалния акт.
Петък е време за приятелите. Джони, Джак, Джим и всички останали.
Аватар
ocean
Потребител

Re: нищожност на нотариален акт и нищожност на сделка

Мнениеот sainul » 09 Юли 2010, 17:07

Завеждате колкото се може по-бързо едно дело за обявяване нищожността на сделката извършена с въпросния нотариален акт и искате спиране на административното производство до влизане в сила решението по гражданското дело. Това, разбира се, може да стане единствено, ако тази сделка има особено значение за изхода на административно правния спор. Т.е. гражданското дело трябва да е преюдициално по отношение на административното. Тогава съдът ще го спре и ще чака. Имам две-три такива. Възпросът е какво желаете да стане и какви са Вашите интереси. Най-добре да си ангажирате адвокат, който да Ви обясни всичко подробно и да Ви даде съвети какво може и какво не и след това да прецените какво да направите. Успех! :D
sainul
Младши потребител

Мнениеот DEKAH » 10 Юли 2010, 13:25

sainul написа:Завеждате колкото се може по-бързо едно дело за обявяване нищожността на сделката извършена с въпросния нотариален акт и искате спиране на административното производство до влизане в сила решението по гражданското дело. Това, разбира се, може да стане единствено, ако тази сделка има особено значение за изхода на административно правния спор. Т.е. гражданското дело трябва да е преюдициално по отношение на административното. Тогава съдът ще го спре и ще чака. Имам две-три такива. Възпросът е какво желаете да стане и какви са Вашите интереси. Най-добре да си ангажирате адвокат, който да Ви обясни всичко подробно и да Ви даде съвети какво може и какво не и след това да прецените какво да направите. Успех! :D

Ама човека не пише нищо за адвокат. Интересува се каква ще е държавната такса, а не адвокатския хонорар.

п.п. Колега, съветвам Ви да четете по-внимателно питанията, за да отсеете хората, които се нуждаят от помощ от тези, които искат да им свършиш работата без пари.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот Melly » 10 Юли 2010, 14:15

DEKAH написа:
sainul написа:Завеждате колкото се може по-бързо едно дело за обявяване нищожността на сделката извършена с въпросния нотариален акт и искате спиране на административното производство до влизане в сила решението по гражданското дело. Това, разбира се, може да стане единствено, ако тази сделка има особено значение за изхода на административно правния спор. Т.е. гражданското дело трябва да е преюдициално по отношение на административното. Тогава съдът ще го спре и ще чака. Имам две-три такива. Възпросът е какво желаете да стане и какви са Вашите интереси. Най-добре да си ангажирате адвокат, който да Ви обясни всичко подробно и да Ви даде съвети какво може и какво не и след това да прецените какво да направите. Успех! :D

Ама човека не пише нищо за адвокат. Интересува се каква ще е държавната такса, а не адвокатския хонорар.

п.п. Колега, съветвам Ви да четете по-внимателно питанията, за да отсеете хората, които се нуждаят от помощ от тези, които искат да им свършиш работата без пари.

Деки, явно вчера колегата sainul го е било осенило "специално" чувство да покаже колко е по-по-най от останалите потребители, та с "първа космическа скорост" насити темите и задоволи с отговорите си вЪпросиелите. :D
Не забелязах обаче някой от тях да е проявил елементарно чувство (от възпитание, де) да му поблагодари. :roll:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Назад към Взаимопомощ